Tezos áttekintés: Blockchain-kormányzás és biztonságos intelligens szerződések

Ebben a Tezos (XTZ) áttekintésben az elmúlt év egyik legvitatottabb blockchain projektjét vesszük szemügyre.

Ami nagy sikerű ICO-ként indult, sztámogatókkal és hamis perekbe és intenzív belharcokba keveredett erős csapattal. Ennek ellenére úgy tűnik, mintha a csapatnak sikerült helyrehoznia a hajót, belső átalakításokat végrehajtott volna, tokeneket osztott volna ki és kigördítette volna a mainnet.

Az alábbiakban felvázolom a botrányok és perek periódusát, majd elmagyarázom, hogy mi a Tezos azok számára, akik esetleg befektetni szeretnének most, amikor a mainnet közel egy éve él, és a befektetők igényelhették jelzőiket.

Mivel az XTZ ára továbbra is nyomott marad a 2018-as medvepiac után, jó alkalom lehet a bejutásra, mivel a Tezos mögött álló ötlet még mindig nagyon jó

ICO a harcba

A történelem Tezos alig több mint egy éves, de ez már elég hullámvasút volt a befektetők és a támogatók számára.

A Tezos ICO-ja, amely rendkívül sikeres volt, majdnem egy évvel ezelőtt, 2017. július 14-én volt. Elképesztően 232 millió dollárt gyűjtött össze egy nap alatt, ami tízszerese volt az alapítók elvárásainak. Úgy tűnt, hogy a Tezos számára valóban jól mennek a dolgok.

Sajnos nem ez volt a helyzet, mivel a dolgok hamar kiszabadultak az irányítás alól Arthur és Kathleen Breitman alapítók számára. Mint sok kriptovaluta projekt, a Tezos is létrehozott egy svájci alapítványt vagyonának ellenőrzésére, a svájci laza banki szabályozás miatt. Amit a pár nem vett figyelembe, az az, hogy a svájci törvények alapján az alapítvány igazgatósága teljes mértékben ellenőrzi az alapítvány összes vagyonát.

Tezos ICO befejezése

Tezos ICO befejezése

Ebben az esetben Johann Gevers volt az, aki gyorsan elzárta a Breitmanét Tezos eszközeitől. Azóta a breitmanok azért küzdenek, hogy visszaszerezzék Tezos irányítását, megkísérelték Johann Geverset elűzni, és nem kevesebb, mint 4 csoportos keresettel foglalkoztak. A Breitmanék megtartották a projekt forráskódjának ellenőrzését egy delaware-i székhelyű vállalat, a Dynamic Ledger Solutions révén, de ez nem sokat tett számukra az ICO eszközeinek ellenőrzése nélkül..

Eközben az összes tezosi befektetőt is bezárták befektetéseikből, nem volt módjuk igényelni a zsetonokat, nemhogy kereskedni az eladással. Érdekes megjegyezni, hogy az XTZ token 2017. október 2-án került listára a Coinmarketcap.com webhelyen, 1,66 USD / token áron, és 2018. június 30-án 4,44 USD-os tokennel kereskedett, annak ellenére, hogy még senki sem tudott egyetlen Tezos tokent igényelni.

Emellett az Ethereum és a Bitcoin árfolyamának az ICO óta tapasztalt emelkedése miatt az összegyűjtött 232 millió dollár 555 millió dollárra nőtt.

A Tezos irányításának visszaszerzése

Gervers ki a Tezosból

A csomagtartó megszerzése. Forrás: Youtube


Hónapokig tartó küzdelem után Gevers eltávolításáról az igazgatóságból 2018 februárjában új igazgatósági tagot vett fel, hogy segítsen megőrizni hatalmát. Ez rövid életű volt, és február végére az egész alapító testület lemondott, Gevers is.

Ez végül megnyitotta az ajtót a Breitmanék előtt, hogy visszanyerjék az irányítást a Tezos-eszközök felett, és ők és a közösség gyorsan hozzáálltak, és felkészültek az indításra. 2018. február 22-i sajtóközlemény szerint:

„A [Tezos] alapítvány arra készül, hogy segítsen a Tezos hálózat időben történő elindításában.”

Négy hónapos csend

Ezt a sajtóközleményt és Kathleen Breitman ígéretét követően, hogy heteken belül feloldja és egyszerűen kiadja a jelzőt, a Tezos alapítói kevés kommunikációt folytattak. Ez érthető módon elkeserítő volt a befektetők számára, akiknek befektetéseik több mint kétszeresét látták az ICO óta, de továbbra is hozzáférhetetlenek.

Annak ellenére, hogy állítások szerint hiányzott a technikai fejlődés, mivel a fejlesztőknek nem lehetett fizetést fizetni, és otthagyták a projektet, a Tezos végül elindította a betanetet, közel egy évvel az ICO nyomán. Tokeneket adtak ki a régóta szenvedő befektetőknek, de a ságájuk még nem volt teljesen kész.

Váratlan KYC / AML követelmény

A befektetők csúnya meglepetést kaptak 2018. június 10-én, amikor a A Tezos Alapítvány bejelentette hogy a Tezos projekt minden olyan befektetőjétől megkövetelik az Ismerje meg az ügyfelet / Pénzmosás-ellenes igazolást, aki hozzáférést szeretne kapni a tokenjeihez.

Az alapítvány nyilatkozatában:

Nagyra értékeljük és tiszteletben tartjuk közreműködőink magánéletét, és a világ számtalan emberével együtt személyesen ellenezzük az interneten elterjedtté vált személyes adatok felesleges gyűjtését. Fontos azonban megfelelni a gyorsan fejlődő szabályozási környezetnek. Ebből a célból a KYC / AML ellenőrzés elvégzése – amint ez a blockchain projektek szokásává vált – a legjobb előrelépés

Külön a Tezos egyik alapítója, Arthur Breitman, válaszolt egy Reddit felhasználónak aki azt panaszolta, hogy az ICO GYIK-ben nem voltak KYC / AML követelmények, a „Nem az én hívásom” rövidítéssel.

A KYC / AML folyamatot az alapítvány elindította, az ellenőrzési folyamatot a befektetők bármikor elvégezhetik.

A múlt elmúlt

A Tezos elindításával, amely végül 2018. július 1-jén következett be, egyesek úgy érzik, hogy minden rossz hír, esemény és sajtó mögött van a Tezos, és hogy a projekt már képes leszerepelni és teljesíteni technikai ígéretét. A spektrum másik végén találhatók azok a befektetők, akik a közzétételt követően azonnal ledobták Tezos zsetonjaikat, és néhány nap alatt 50% -ot meghaladó árcsúszást küldtek.

Ismeri a történelmet, nézzük most a jövőt.

Mi a Tezos?

A Tezos egy egyedülálló blokklánc, amelyet fejlesztői alapoktól építenek. Nem más blokkláncon alapult, ha egy meglévő projekt tetején elágazott vagy felépített egy extra réteget.

A Tezos megfogalmazott célja megtévesztően egyszerű: olyan blokkláncot akar létrehozni, amely képes új újításokat beépíteni anélkül, hogy megkockáztatná a kemény villát, amely megosztaná közösségét.

Az Ethereumhoz hasonlóan a Tezos is lehetővé teszi az intelligens szerződéseket, és biztonságos és jövőbiztos, decentralizált, közösségvezérelt konszenzusos mechanizmussal lett kialakítva.

Tezos vs. Ethereum

Tezók összehasonlítva az ETH-val. Forrás: Közepes

A Tezos olyan blokklánc technológiát akar építeni, amely jobban működik, mint a jelenlegi vezetők, a Bitcoin és az Ethereum. Már kifejlesztett egy olyan blokkláncot, amely sokkal kevésbé számítási intenzív, és kevesebb energiát igényel a bányászoktól (vagy pékektől, ahogy Tezos nevezi), de továbbra is megbízható bizonyítékot szolgáltat a tét konszenzusának mechanizmusára, amelyet folyékony tétbiztosításnak (LPoS) neveztek..

A Tezosról szóló LPoS-konszenzussal a felhasználók jutalomban részesülnek, ha segítenek fenntartani a konszenzust a blokkláncról. Valójában a Tezos tétjei jelenleg a legmagasabbak a PoS-t érmék közül.

A Tezos hivatalos folyamatot is kínál, amelyen keresztül az érdekelt felek hatékonyan irányíthatják a protokollt és megvalósíthatják a jövőbeni újításokat. Nincs tudomásom arról, hogy más blockchain projekt ilyen irányú nézetet venne fel a kormányzás felé.

Hogyan működik a Tezos?

A Tezos sok szempontból ugyanúgy működik, mint a többi blokklánc, de kulcsfontosságú különbséggel. Ez az innovatív különbség abban rejlik, hogy hogyan történik a kiegészítés és a módosítás a blokkláncon. Ez így működik:

Egy fejlesztő javasol némi módosítást vagy frissítést a Tezos protokollra. Ennek során számlát is csatolhatnak az ajánlathoz, és ha a változtatást a közösség jóváhagyja, és hozzáadják a következő frissítéshez, XTZ-tokenekben fizetnek. Ennek két előnye van. Arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy vegyenek részt a Tezos fejlesztésében, és decentralizálja a hálózat fenntartását és fejlesztését is.

Mivel a fejlesztők tokeneket kapnak jóváhagyott frissítéseikért, azonnal megtérítik a Tezos hálózaton végzett munkájukat. Nincs szükségük vállalati szponzorra, munkáltatóra vagy bármilyen más hagyományos pénzügyi jutalomra. Szabadon dolgozhatnak azon, ami érdekli őket.

Formális matematikai bizonyítékokkal ellenőrizzük, hogy a blokklánc legfontosabb tulajdonságai minden frissítés során fennmaradnak-e. Ez volt az, hogy a Tezos képes gyorsan fejlődni a technológiában, miközben továbbra is fenntartja az alkotmányosság egy típusát.

Tezos ökoszisztéma

Tezos ökoszisztéma. Forrás: Oxana Kunets

A Tezos még annyiban is érdekes, hogy lehetővé teszi a láncok bónuszainak létrehozását, aminek fel kell gyorsítania az új funkciók fejlesztését, valamint lehetővé teszi a hibák gyorsabb észlelését és kiküszöbölését. Ezeket a jutalmakat bármely érdekelt fél létrehozhatja.

Mitől különböznek a tezók?

A Tezos fontos blokklánc akar lenni, és önmagát olyan blokkláncok alternatívájaként forgalmazza, mint az Ethereum, a Zcash és a tiszteletre méltó Bitcoin. Tehát mi teszi a Tezos-t eléggé különbözõvé ahhoz, hogy életképes helyettesítõnek lehessen tekinteni ezeket a többi nagy blokkláncot?

Minden más blokklánc leírható egy triplettel (állapot, alkalmazás és pontszám):

  • Állapot: Belső, változtatható állapotú típus. Például a bitcoinban ez lenne a fel nem használt kimenetek halmaza.
  • Alkalmaz: Transzformáció, amely S állapotot, T tranzakciót vesz fel, és új S állapotot hoz létre.
  • Pontszám: Pontozási funkció, amely meghatározza az érvényes blokklánc ágat. A bitcoinban ez a lánc összevonási ereje.

A Tezos megkülönbözteti magát azzal, hogy az alkalmazandó és a pontszerű változókat a mutálható állapot részévé teszi, lehetővé téve a főkönyvi szabályok önszabályozását. Ez kulcsfontosságú, mert a főkönyvi szabályok a főkönyv fejlődését irányítják.

Tezos funkciók

A Tezos sok hasonló funkcióval rendelkezik, mint a többi blokklánc. Átlátható, rendkívül biztonságos, decentralizált és titkosításon alapuló, hogy gyakorlatilag feltörhetetlen legyen.

Természetesen a Tezosnak is megvannak a maga egyedi tulajdonságai, amelyek megkülönböztetik más blokkláncoktól. Ezek a jellemzők:

Decentralizált, automatizált frissítések:

A modern szoftver a legtöbben megkönnyítették az új kiadások frissítését, de ez még nem történt meg a blokkláncokkal, ahol a frissítések összetettek, vitatottak és egyenesen nehézek lehetnek. A Tezos egy üdítő kivétel, ahol a frissítési folyamatot decentralizálták, ami majdnem olyan egyszerű, mint a modern szoftverfrissítés.

Nincs kemény villa:

A Tezos egyértelmű kormányzati szabályokat fogalmazott meg, amelyek lehetővé teszik az érdekeltek számára, hogy könnyedén szavazhassanak és konszenzusra jussanak a frissítésekről. Ezeket a szabályokat programszerűen hajtják végre, és nem kerülhetők el. Ezzel elkerülhető lesz az a politikai holtpont, amely annyiszor vezetett kemény villákhoz más blokkláncokkal, mert egyetlen csoportnak sem lesz annyi ereje, hogy akaratát a közösségre kényszerítse.

Ki áll a Tezos mögött?

A Tezókat létrehozta Arthur Breitman, Kathleen Breitman, Vincent Bernadoff, Bozman Çağdaş, Benjamin Canou és egy csapat más fejlesztő. Jelenleg a Breitman’s az egyetlen alapító, amely közvetlenül kapcsolódik a Tezoshoz, a többiek a Nomadic Labs és az OCaml Pro partnerszervezeteknél dolgoznak.

Arthur Breitman francia származású informatikus, matematikus és vállalkozó, aki a pénzügyi szektorban dolgozott, mielőtt kapcsolatba lépett volna a Tezosszal. A Bitcoin korai alkalmazója volt, de hamarosan látta, hogy hibája van – képtelen fejlődni, ami számos kemény villához vezetett. Javasolt fejlesztése a ma létező Tezos projekt volt.

Tezos Alapítók

Arthur & Kathleen Breitman. Kép keresztül Reuters

Kathleen Breitman a pénzügyi szektorban is szerzett tapasztalatokat, az R3 és a Bridgewater Associates munkatársa volt, mielőtt férjét Arthurral megalapította a Tezos-t. Az R3-nál végzett munkája adott betekintést a blockchain technológiába.

A Tezos projekt nyilvánossága és ismertsége ellenére kevés információ áll rendelkezésre a fejlesztőkről és alkalmazottakról. A munka nagy részét valószínűleg partnercégek végzik, és a Tezos weboldalon nincsenek csapattájékoztatások.

A cég olyan címlapokra tett szert, amelyek mögött néhány nagy név áll. Például Olaf Carlson-Wee, a Polychain Capital alapítója nyíltan nyilatkozott a Tezos támogatásáról. Tim Draper megemlítette a projektbe történő beruházás terveit is.

A Tezos Közösség

A Tezos élénk közösséggel rendelkezik, amelyet egyesek a blokklánc térben a legerősebbnek és legrugalmasabbnak tartanak.

Azok, akik a kezdetektől fogva kitartottak és támogatták a projektet, minden bizonnyal egy erős és ellenálló csoport, amely minden korai problémát ellenállt. Ebben a közösségben vannak fejlesztők, tudósok, pékek („hálózati validátorok”), tervezők, induló vállalkozások és rajongók, akik mind a Tezos sikerén dolgoznak.

A Tezos közösségi média csatornái támogatják azt az elképzelést, hogy a közösség erős és sokszínű. Tovább Twitter 43 700 követő van, és a tezók al-Reddit több mint 15 000 olvasója van, naponta több bejegyzéssel és sok válaszlappal.

Ez az egyik legaktívabb al-Reddits, amit eddig láttam. Van egy csatornájuk az üzenetküldő platformon is Lázadás, és amikor megnéztem, több mint 8000 felhasználó volt a különféle helyiségekben.

Az XTZ Token

A Tezos 2017 júliusában tartotta ICO-ját, és mint korábban említettem, elképesztő 232 millió dollárt gyűjtöttek össze, ami akkor rekord volt, és azt hiszem, kiemeli a Tezos ígéretét. Az ICO-tokenek egyenként 0,47 dollárért keltek el.

Természetesen hónapokba telt, mire a kezdeti befektetők összegyűjtötték zsetonjaikat az érintett perek miatt. Valójában vannak az elmúlt februári jelentések amelyek azt jelzik, hogy az ICO-ban értékesített XTZ tokenek 26% -át nem igényelték. Ez több mint 60 millió dollárt jelent!

Annak ellenére, hogy a tokenek hónapokon keresztül nem voltak igényelhetők az ICO után, az XTZ ára 2017. októberére meghaladta a 2 dollárt. 2017. december 17-én röviden elért minden idők legmagasabb szintjét, 12,19 dollárt, de gyorsan leesett ebből a magasságból, kereskedve 4,24 dollár december végéig.

2018 első félévében az XTZ 2,50 és 5,00 dollár között mozgott, az érme 2018 júliusáig tartott a 4 dolláros szint fölött. A tokent július elején tőzsdén jegyezték a tőzsdén, a Gate.io-n, és az ár meredeken esett, amikor a korai befektetők rohantak eladni a tokenek.

Tezos árteljesítmény

Tezzies árteljesítmény. Kép keresztül CMC

Az érme július 1-jén 4,46 dolláros árfolyamon július 6-ig 1,10 dollár mélypontra esett vissza. Rövid időre visszafelé ugrott a 2 dollár fölé, de augusztusra ez alá a szint alá esett, és 2018 második felében tovább folytatódott a csökkenés, végül az összes legalacsonyabb ideje 0,314631 dollár 2018. december 7-én.

Az ár azonnal megindult, miután ilyen alacsonyra esett, és 2019 áprilisára az XTZ 1 dollár fölött kereskedett. 2019-ben még nem érte el a 2 dollárt, és 2019. augusztus 2-án 1,45 dolláron forog.

Az XTZ tokenek már számos tőzsdén elérhetők, de a Gate.io továbbra is az egyik legnagyobb kereskedési volumen. Jó köteteket lát a BitMax, a Kraken, a Huobi Global és az OceanEx webhelyein is. Az egyik tőzsde, amely nem sorolja az XTZ-t, a Binance.

A Tezos kiadott egy parancssori pénztárcát az XTZ-hez. A felhasználói felületet kedvelők számára a Galleon (asztali) és a TezBox (asztali, Android) pénztárcák állnak rendelkezésre. Az XTZ támogatja a Ledger és a Trezor hardvertárcákat is.

Vásárlás & Az XTZ tárolása

Ha nem vett részt a Tezos crowdsale-ben, akkor tőzsdén megvásárolhatja az XTZ-t. Jelenleg csak két tőzsde kínál kereskedelmet XTZ tokenekkel. Ezek jelenleg elérhetőek a Huobiban és a Kraken tőzsdén.

Reméljük, hogy amint a Tezos kiköltözik a Betanet-ből, több tőzsde felsorolja az XTZ tokeneket. Tekintettel arra, hogy a Tezos annyi összeget gyűjtött tömeges eladásuk során, kétségtelenül rendelkeznek a szükséges forrásokkal ahhoz, hogy kiemelt tőzsdei jegyzékeket szerezzenek olyan tőzsdéken, mint a Binance tőzsde, mások között.

Huobi XTZ

Regisztráljon a Huobiban, és vásároljon XTZ tokeneket

Miután megvásárolta az XTZ-t, meg kell győződnie arról, hogy áthelyezi-e a tőzsdéről. Ennek oka az a benne rejlő kockázat, amely azzal jár, hogy nagy mennyiségű érmét hagynak egy másik egység ellenőrzése alatt. Ahogy a mondás tartja: “Nem a kulcsokat, nem az érméket”.

A Tezos nagy részvénytársaságai számára valószínűleg a legalkalmasabb arra, hogy azokat offline hardveres pénztárcára helyezze, amelyet offline állapotban tartanak és biztonságban vannak a hackerek ellen. A Tezos rendelkezik papírpénztárcával, valamint számos harmadik féltől származó pénztárcával. Áttekintettük az XTZ tárolására szolgáló legbiztonságosabb Tezos pénztárcák listáját.

Következtetés

A Tezos egy innovatív blokklánc, amelyet az alapoktól kezdve építettek fel, és valódi decentralizált közösségi konszenzust kíván létrehozni, és elkerüli a más blokkláncokban tapasztalt kemény villákat és politikai megosztottságot. Ironikus, hogy a projekt szinte a kezdetektől fogva megosztottságot szenvedett, amely egy évig késleltette a tokenek kibocsátását és a betanet létrehozását.

A projekt ugyanolyan értékes marad, mint amilyet indítottak, de kíváncsi vagyok, hogy elvesztette-e a közösség bizalmát olyan mértékben, hogy soha nem tudja teljesen helyreállítani.

A Tezos lehetővé tenné a blokklánc fejlődését és fejlődését komplex frissítések vagy kemény villák nélkül, és ez továbbra is értékes tulajdonság.

Mindent figyelembe véve a Tezos továbbra is nagyon meggyőző felhasználási lehetőség a blokklánc-technológiának, mivel megoldhatja a protokollirányítási problémákat, amelyek olyan sok blokklánccal szembesültek – a Bitcoin-tól az EOS-ig a DAO keményvilláig.

Ennélfogva a lánc irányításával kapcsolatos projektek sikere vagy kudarca értékes betekintést nyújthat az egész kriptovaluta közösség számára. Eddig úgy tűnik, hogy a Tezos sikeres, még a projekt körüli összes vita és botrány után is.

Kiemelt kép a Tezoson keresztül & Fotolia

Jogi nyilatkozat: Ezek az író véleményei, és nem tekinthetők befektetési tanácsnak. Az olvasóknak saját maguknak kell kutatniuk.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me