OMG Network Review: Legfrissebb Ethereum méretezési megoldás

Míg a projekt fejlesztése meglehetősen lassú volt, még a közösségi média is szinte néma volt több mint egy éve, az OMG visszatért a figyelem középpontjába.

Néhány nappal ezelőtt, június 1-jén, az OmiseGO márkanévvé vált, hogy az OMG hálózat. Ez párhuzamosan történt a fő hálózatuk bétaverziójának hivatalos nyilvános bevezetésével, ami már több mint 2 éve készül.

Azok számára, akik nem ismerik, az OMG hálózat arra törekszik, hogy a világ legfelsõbb decentralizált tőzsdéjévé váljon, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy szinte minden eszközt zökkenőmentesen átruházhassanak a határok között, sőt a már létező fizetési átjáró óriások, például a PayPal és az Alipay között.

A cikk végére meg fogja érteni, hogy az OMG hálózat miért mondja az OMG-t!

Az OMG hálózat áttekintése

Az OMG Network története az anyavállalattal, az Omise-val kezdődik. Omise egy fizetési átjáró vállalat Bangkokból, Thaiföldről, amelyet 2013-ban alapított Jun Hasegawa.

Omise logó

Kép Omise segítségével

Gondolhat Omise-ra, mint olyan vállalatok délkelet-ázsiai megfelelőjére, mint a PayPal és a Stripe. Elsősorban Thaiföldön, Japánban és Szingapúrban tevékenykedő Omise-nak lenyűgöző listája van a partnerekről, köztük a McDonald’s és az Allianz.

Belép Vansa Chatikavanij, thaiföldi származású állami infrastrukturális szakember, akit az Egyesült Államokban neveltek fel. Számos délkelet-ázsiai országban, köztük Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában, Laoszban és Mianmarban segített infrastruktúrájának fejlesztésében azáltal, hogy a Világbankkal együttműködve kölcsönöket szerzett különféle projektekhez a 2000-es évek elején..

Világbank logója

Kép keresztül Wikimedia

Chatikavanij megdöbbent, hogy milyen bonyolult és időszerű volt ezeket az alapokat a bankoktól az infrastruktúrát építő munkavállalók kezébe juttatni. 2010-ben apja azt javasolta, hogy vizsgáljon meg egy kriptovaluta nevű figyelemre méltó technológiát, és bemutatta a Bitcoin-nak.


Lenyűgözve ezt az alternatívát, megjegyezte egy interjúban hogy megpróbálta javasolni a Bitcoint a Világbanknak, mint módszert a fejlesztési források átutalására. Saját szavai szerint: „alapvetően úgy néztek rám, mintha részeg lennék”.

OmiseGO

Néhány évvel később Chatikavanij elkezdett összeállítani egy csapatot, hogy megoldást dolgozzon ki a Kelet-Ázsiában található drága és széttagolt pénzügyi ökoszisztémára..

A szükséges tehetségre tett vadászat részeként titokban megpróbálta Omise orvvadász fejlesztőit. Amikor Jan Hasegawa felvette ezt a kérdést, felhívta, hogy érdeklődjön-e a közös munka iránt, hogy végül mi legyen az OmiseGO.

2020 elindítja az OMG hálózatot

Kép keresztül Allcrypto

Amikor Hasegawa és Chatikavanij néhány évvel később értesült az Ethereumról, úgy vélték, hogy ez a tökéletes hálózat, amelyre fel lehet építeni az OmiseGO platformot. Megkeresték az Ethereum alkotóját, Vitalik Buterint, hogy segítséget nyújtson a projekt kidolgozásához.

Buterin, az Ethereum másik fejlesztőjével, Joseph Poon-nal együtt végül az OmiseGO hálózatának építészévé vált, sőt keze volt annak megírásában is. fehér papír.

Megalakulása óta az OmiseGO elképzelése az volt, hogy megkönnyítse az eszközök tranzakcióit mind a fizikai, mind a digitális határokon. Nem csak ez, hanem egy olyan egységgé is akartak válni, amely a délkelet-ázsiai és végül a világ többi részének bankjait is bankként kezeli. Ironikus módon az OmiseGO szlogenje:Unbank the Banked ”, amelynek célja a kriptopénzek közösségének és szellemiségének rajongói szolgálata.

Unbankolja a banki OMG-t

Kép keresztül Consensys

Annak érdekében, hogy a projekt ne veszítse el a páráját a kapuk előtt, az OMG hálózat nagyon keményen dolgozott a partnerségek kiépítésén és a szabályozó testületek jó oldalán. Ez a kemény munka 2017-ben megtérült, amikor végül megkapta a bólintást a thaiföldi pénzügyminisztériumtól.

Továbbá megszállottjaik a felhasználói tapasztalatoknak, és arra összpontosítottak, hogy felhasználóbarát interfázisokat hozzanak létre termékeikhez. Azonban csak ez év június 1-jén teljesítette az OmiseGO azt, amit 2017-es bemutatkozása óta ígért – az első nyilvánosan elérhető főhálót, a hivatalosan megváltoztatva a nevüket a szembetűnőbb OMG Network felé.

Az OMG ICO

Az OMGG ERC-20 zsetonjára az OmiseGO első érmefelajánlása 2017 júniusában került sor, az OMG teljes 140 milliós kínálatának 65% -át tokenenként nagyjából 50 cent USD áron adták el..

Ez több mint 25 millió USD-t hozott. A fennmaradó 35% 20% -át az Omise anyavállalat, 10% -át a projekt korai fejlesztői kapták meg, 5% -át pedig az Ethereum pénztárcák jövőbeni cseppjeinek tartották fenn..

Hogyan működik az OMG hálózat?

Most, hogy megjelent az OMG Network V1 Mainnet Beta, kényelmesen elmélyedhetünk a működésében. Amint a cikk elején említettük, az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin és az Ethereum fejlesztője, Joseph Poon volt az, aki megtervezte az OMG hálózat mögöttes kereteit.

OMG hálózati rétegek

Az összes réteg az OmiseGo hálózaton. Kép keresztül OmiseGo Blog

A pár korábban egy úgynevezett protokollt javasolt Vérplazma amelyek az Ethereum hálózat teljesítményének növelésére törekedtek. Elkészítették a plazma adaptált változatát „Minimális életképes plazma” néven, amelyet az OMG Network csapata teljesenÉletképesebb plazma”.

Mi az a plazma?

Míg a plazma meglehetősen összetett technológiát foglal magában, koncepciós szinten meglehetősen könnyen érthető. Az Ethereumnak jó ideje problémái vannak a méretezhetőséggel. Blokklánc-hálózata másodpercenként csak körülbelül 14 tranzakciót képes feldolgozni (TPS).

Az Ethereum közösség fejlesztői évek óta próbálnak olyan megoldást létrehozni, amely növelheti az Ethereum teljesítményét anélkül, hogy feláldozná decentralizációját és biztonságát, ideális esetben a hálózat átalakítása nélkül..

Blockchain Trilemma

A hírhedt Blockchain Trilemma. Kép keresztül OmiseGo Blog

Ezt a problémát általában „blokklánc-trilemmának” nevezik. Gyakran mondják, hogy a skálázhatóság, a decentralizáció és a biztonság ideáljai közül csak kettő valósulhat meg a meglévő blokklánc-konszenzusos mechanizmusokkal (nevezetesen a munka igazolásával és a tét igazolásával)..

A plazma egyike volt a sok megoldásnak, amelyet az Ethereum fő fejlesztői csapata félretett, és rájött, hogy a legjobb lépés az Ethereum hálózatának újratervezése, amely jelenleg fejlesztés alatt áll, és Ethereum 2.0 néven ismert.

A plazma technikailag egy saját blokklánc – az Ethereum második rétege, amelyet köznyelven „gyermekláncnak” neveznek. A méretezhetőség optimalizálása érdekében a tranzakciókat kötegenként dolgozza fel, nem pedig egyenként. Ahogy a Az OMG Network leírja ezt az autó-összevonáshoz hasonlítva. Több tranzakció összegyűjtése, majd egyszeri érvényesítése az alapvető Ethereum blokklánccal exponenciálisan magasabb TPS-t érhet el.

Plazma építészet

Hogyan működik a plazmaépítészet. Kép keresztül Youtube

A plazma OMG hálózatra jellemző verziója 3 összetevőt magában foglaló Proof of Stake konszenzus mechanizmust használ. Az első az intelligens szerződés, amely a tranzakciós adatok kötegeit szállítja az alapvető Ethereum blokklánchoz.

A második az „Üzemeltető”, az az entitás, amely biztosítja a tranzakciók összesítéséhez, a blokkok előállításához szükséges számítási teljesítményt, és ezeket a tranzakciókat tartalmazó blokkokat elküldi az intelligens szerződésnek. A harmadik komponens a „Watcher”, amely figyeli a hálózatot az esetleges szabálytalanságok esetére, és biztosítja, hogy az üzemeltető az Ethereum blokklánchoz benyújtott információk helyesek legyenek.

Chatikavanij kijelentette hogy maga az OMG hálózat a méretezhetőségre és a biztonságra összpontosít a decentralizáció rovására. Az üzemeltetők központosítottak, és a figyelők az üzemeltetők tevékenységének figyelemmel kísérésével biztosítják a hálózat biztonságát. Buterin így tervezte a dobozból a Minimális életképes plazmát. Valószínűleg a decentralizáció hiánya miatt nevezték ki „minimálisan” életképesnek.

Mi az a plazma

Kép keresztül OmiseoGo

Az OMG Network fejlesztői további változtatásokat hajtottak végre a Plasma tervezésének optimalizálása érdekében, nevezetesen eltávolítva több hálózati megerősítés szükségességét, amelyhez gyakran szükséges egy tranzakció feldolgozása más blokkláncokon, és a felhasználóknak lehetőséget adtak arra, hogy biztonsági elővigyázatosságból azonnal kivonják pénzüket a hálózatból. Ez arra késztette őket, hogy nevezzék a Plazma verzióját Életképesebb plazma.

Mit csinál az OMG hálózat?

A nemrég megjelent OMG Network V1 Mainnet Beta csak egyetlen, bár nagyon fontos funkcióval rendelkezik. Ez lehetővé teszi az Ethereum és az ERC-20 tokenek átvitelét a költségek harmadáért és megdöbbentő sebességgel.

OMG Network Mainnet

A V1 indításának bejelentése. Kép keresztül OmiseoGo

Jelenleg az Ethereum blokklánc 14-20 TPS közé esik. Ezzel szemben az OMG hálózat körülbelül 4000 TPS-t képes feldolgozni. Egyáltalán nem rossz!

Mint sejtette, az OMG tokent használják ezen a szuperszonikus hálózaton a díjak kifizetésére, és végül a hálózati figyelők fogják használni. Bár a fő nettó kiadás a jó irányba mutató lépés lehet, még mindig hosszú út áll előttünk abban a nagy sémában, ahol az OMG hálózat szeretne lenni.

Az OMG hálózati ütemterve

Az OMG Network ütemterve meglehetősen rövid. Bár úgy tűnik, hogy a fejlesztés 2017 óta nagy sebességgel halad, csak 2019 áprilisában fejezték be protokolljuk tesztelhető változatát. Szinte minden egyes határidőt elmulasztottak a fejlesztés során, és eddig csak néhány hálózati funkció valósult meg.

OMG hálózati ütemterv

Az OMG hálózat ütemterve. Kép keresztül Youtube

Ban ben egy friss YouTube-videó, Kasima Tharnpipitchai (az úgynevezett „Kasima”) vezérigazgató részletezte a legjelentősebb mérföldköveket, amelyeknek 2018 óta eleget tettek. Ezek magukban foglalják az életképesebb plazma protokoll kifejlesztését 2018-ban, a teszttranzakciók millióit, amelyeket 2019 óta több teszthálózaton hajtottak végre, – az intelligens szerződéseik alapján a Quantstamp és Consensys szorgalom, és természetesen az OMG Network V1 Mainnet Beta elindítása.

A Kasima részletezte az OMG hálózat következő lépéseit is, nevezetesen az Ethereum és az ERC-20 tokeneken túl a hálózaton tranzakcióba vehető eszközök típusának kibővítését, valamint egy figyelő mechanizmus bevezetését a Watchers számára.

Egyelőre az OMG Network figyelői is központosítottak, amely a fejlesztői csoportja által ismert megbízható felekből áll. Pontos dátumokat nem határoztak meg arról, hogy az OMG Network várhatóan miként fogja hozzáadni ezeket a szolgáltatásokat a platformjához.

OMG árelemzés

Az OMG meglehetősen lenyűgöző ártörténettel rendelkezik. Körülbelül 50 centes ICO áron, 2017 júliusában mutatkozott be a piacokon, az ezt követő hónapban 12 USD fölé emelkedett, majd 7 dollár körüli letelepedést mutatott be..

A 2017 végi / 2018 eleji kriptobulla futása során az OMG tokenenként közel 25 USD dolláros árat ért el, ami több mint duplája a korábbi csúcsnak. Ez óriási 50-szeres növekedést jelentett az ICO árához képest!

OMG árteljesítmény

OMG árteljesítmény. Kép keresztül CoinMarketCap

Bár az OMG a következő évben enni kezdte a piszkot, mint annyi más kriptovaluta, csak egyszer esett vissza az ICO ára alá, és ez volt ebben az évben a márciusi villámcsapás során, ahol a Bitcoin órák alatt több mint 65% -ot veszített értékéből a koronavírus-válság miatt.

Az OMG ára az elmúlt hetekben egy kis pumpát tapasztalt, nagyjából 50 cent USD-ről közel 2 USD-re, valószínűleg az OMG Network V1 Mainnet Beta régóta esedékes bevezetése miatt.

Tőzsdei listák

A kérdés, amit fel kell tennie, az az, hogy hol nem kaphatja meg az OMG-t! Több mint 200 kereskedési párral rendelkezik, amelyeknek több mint 3 tucat tőzsdén kell lennie (30 után abbahagytuk a számlálást). Sajnos ezekről a központokról nem minden bizonnyal különösen megbízható, sőt működőképes.

Binanace OMG Network

Szerencsére a Coinbase Pro, a Binance, a Huobi és a Kraken egyaránt szerepel a listán. A likviditás kiváló és a kereskedés nagyon aktív, az OMG piaci sapkájának több mint felével 24 óránként kereskednek. A kereskedési volumen is meglehetősen méltányosan oszlik meg a top 10 tőzsdék között, amelyeken kereskednek.

OMG kriptovaluta pénztárcák

Mivel az OMG egy ERC-20 token, szinte minden pénztárcán tárolható, amely támogatja az Ethereumot. Az OMG digitális pénztárcái közé tartozik a Trust Wallet (mobil), az Atomic Wallet (mobil), a MetaMask (web / asztali) és a My Ether Wallet (web / asztali).

Az OMG kriptovaluta hardveres pénztárcái között szerepel a Ledger, a Trezor és KeepKey. Ha további információt szeretne az OMG kriptovaluta pénztárcákról, akkor tekintse meg a legjobb OmiseGo pénztárcák listáját.

Az OMG hálózat felvétele

Míg az OMG hálózat jól néz ki papíron, a gyakorlatban komolyan gyengébb. A gyakori fejlesztési késések és az elmaradt célok mellett az OMG Network a múltban tűz alá került a partneri kapcsolatok természetének hamis reklámozásáért.

Bár anyavállalatának, az Omise-nak van néhány figyelemre méltó partnere, az OMG Network nem tudja ugyanezt mondani (egyelőre). A várakozások és a valóság általános elszakadása a projekt időtartama alatt elég rossz hírnevet adott neki.

Miért olyan lassú a fejlődés??

Ezt a kérdést az OMG közösség évek óta felteszi. Bár az OMG Network csapatának hivatalos válasza az volt, hogy megpróbálnak megbizonyosodni arról, hogy a hálózat rendelkezik-e az elvárt szintű átfogás és méretarány eléréséhez szükséges integritással, Jun Hasegawa, az Omise vezérigazgatójának megjegyzése valami mást javasol.

Vitalik Buterin OMG

Vitalik Buterin. Kép keresztül Üzleti bennfentes

Hasegawa volt az OmiseGO alapítója és vezérigazgatója az induláskor, de visszalépett, hogy az OMG Network elnökeként lépjen fel, Chatikavanij pedig a trón vezérigazgatója lett. Míg Hasegawa még mindig vezérigazgató volt, egy interjúban megjegyezte hogy az OmiseGO fejlesztőcsapata szoros kapcsolatban állt Buterinnel és Poon-nal a Plasma gyermeklánc-hálózat fejlesztése érdekében.

Nem túl félelmetes feltételezni, hogy miért volt ennyi késés, elmaradt célpont, sőt a hálózat belső hibái amikor belsőleg elindították 2019-ben, az az oka, hogy a tervező két személy már nem volt jelen.

Nem tagadható, hogy az olyan fejlesztők, mint a Buterin és a Poon, zseniálisak vagy legalábbis látnokok. A színfalak mögött történő folyamatos támogatásuk hiányában az OmiseGO fejlesztőcsapata valószínűleg jelentős problémákkal találkozott, amelyek közül néhányat lehetetlen megoldani Buterin vagy Poon segítő keze nélkül, és mindkettő más projektekre helyezte a hangsúlyt.

Az OMG Network további hibái

Mint a kriptovaluta projekteknél gyakran előfordul, az eszköz teljes kínálatával kapcsolatban vannak aggályok. Állítólag az OMG maximális ellátása 140 millió, de amint az a CoinMarketCap-on jól látható, az OMG maximális kínálata valamivel meghaladja ezt az összeget. Az is problémás, hogy a fő hálójuk blockchain explorer nem megy mélyrehatóan, hogy mi is történik valójában az OMG hálózatán.

OMG hálózati statisztika

OMG hálózati statisztika. Kép keresztül CoinMarketCap

Továbbá, néhány Reddit szál az OmiseGO subreddit-ben megvitatták, hogyan lehet fix OMG-ellátást biztosítani, amely szintén bevonható. Ha az OMG hálózat valóban arra törekszik, hogy a világ tőzsdéjévé váljon, meddig tarthat fenn az ökoszisztéma az Omise által megtartott kicsi 20% -os kínálattal? Ez csak 28 millió zseton.

Végül az OMG hálózatnak nincs hiány versenytársakból, akik szó szerint évek előtt állnak platformjaik fejlesztésében. A legrelevánsabb talán a Ren projekt, amely teljes interoperábilis megoldást keres az Etheruem számára.

OMG verseny

Verseny az OMG számára a DeFi-ben. Kép keresztül A háztömb

A Ren főhálózat május 27-én indult, alig néhány nappal az OMG Network fő hálója előtt. Megteheti azt, amire az OMG Network valószínűleg tovább fog küzdeni, vagyis biztonságos és megbízhatatlan módon valósít meg tranzakciókat a blokkláncok között..

Ilyen lomha teljesítmény, határon tisztességtelen marketing és versenytársak hiánya miatt az OMG Network jövője meglehetősen komornak tűnik. Ennek ellenére a fejlesztőcsapat eltökéltnek tűnik, hogy továbbra is a legutóbbi fő nettó bevezetés lendületére épít.

Némi szerencsével talán elég gyorsan elérik következő mérföldköveiket ahhoz, hogy lépést tartsanak a hasonló kriptovaluta projektekkel.

Kiemelt kép a Shutterstock segítségével

Jogi nyilatkozat: Ezek az író véleményei, és nem szabad befektetési tanácsnak tekinteni őket. Az olvasóknak saját maguknak kell kutatniuk.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me