Mik azok a Blockchain Oracle-k?

Ha nemrég követte az intelligens szerződések és a blokklánc mögött rejlő technológiát, akkor találkozhatott egy „Blockchain Oracle” kifejezéssel. Ezek valóban viszonylag új fogalmak, amelyek leginkább alkalmazhatók az intelligens szerződéses technológiákra.

A blokklánc technológiát minden olyan információ meghatározza, amely nyilvánosan elérhető a decentralizált hálózaton. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a blokklánc nem fér hozzá a láncon kívüli információkhoz. Ez egyedülálló kihívást jelent az intelligens szerződések számára, amikor bizonyos feltételek teljesülése szükséges a megfelelő végrehajtáshoz.

Kell valamilyen módon, hogy a blokklánc és az e lánc tetején végrehajtott intelligens szerződések képesek legyenek ellenőrizni ezeket a feltételeket. Itt jönnek be az orákulusok. Valójában a névválasztás megfelelő, mivel az orákulumokat misztikusoknak tekintették, akik olyan információkat tudtak elmondani az embereknek, amelyeket nem tudtak igazolni.

Mi az Oracle?

Az Oracle biztosítja azokat az adatokat, amelyek szükségesek ezekhez az intelligens szerződésekhez. Ezek külső adatcsatornák, amelyeket harmadik fél szolgáltat, és amelyeket az intelligens szerződésekkel való használatra terveztek. Információt fognak nyújtani az intelligens szerződéshez, például arról, hogy a fizetés sikerült-e, az ár elérte-e a határértéket, vagy akár más külső tényezők, például az időjárás.

Ezek az Oracle-k több aláírással kötött szerződések részét képezik, ahol az eredeti megbízottak aláírják a szerződést, amely csak akkor teljesíti vagy felszabadítja a pénzeszközöket, ha mindezen feltételek teljesülnek..

Az orákulumok elengedhetetlenek az intelligens szerződések működéséhez. Alapvető inputokat nyújtanak ezekhez az intelligens szerződésekhez, és lehetővé teszik e szerződések legitim kölcsönhatását a valós és a külső tényezőkkel.

Az orákulum szükségessége

Az Oracle szükségességeA Blockchain működési módja meglehetősen megnehezíti a külső és a láncon kívüli tényezőkkel való interakciót. Ennek oka az a determinisztikus természet, ahol az események logikai sorrendben követik a másikat. Például tranzakciókat vagy blokkokat hoz létre, amelyeket determinisztikusan kezelnek.

Azonban a külső információk összegyűjtése a láncból, amely nem szekvenciális, lehetetlen lenne megérteni a blokklánc számára. Kifejezetten így tervezték, hogy egyedi változhatatlan tulajdonságát adja neki. Az az elképzelés, hogy a blokklánc semmilyen módon nem változtatható meg.

A való világban túl jól tudjuk, hogy a dolgok nem determinisztikusak. Ezek az események véletlenszerű időpontokban fordulnak elő, bármilyen meghatározott sorrendben. Ez alapvető kihívást jelent a blokklánc számára, mivel nincs meghatározott felvétel arról a szekvenciáról, amellyel az események bekövetkeztek.

Az Oracle ekkor képes áthidalni a szakadékot. Képesek ezeket a valós eseményeket felvenni és egy determinisztikus formába emészteni, amely lehetővé tenné a blokklánc számára a feltételek hatékony ellenőrzését.


Jelenlegi Oracle példák

Tekintettel arra, hogy ezeknek az intelligens szerződéseknek a kereslete jelentősen megnő, az Oracle megoldások iránti kereslet is nőtt. Számos olyan fejlesztő fejlesztette ki az Oracle-t, amelyek képesek kölcsönhatásba lépni a blokklánccal. Ezek az Oracle-k lényegében maguk is intelligens szerződések, és ezért olyan fejlesztőkre van szükségük, akik kódolni tudják a megoldásokat mind a láncon, mind azon kívül.

Az Oracle már lehetővé teheti a kapcsolatokat a blokklánctól a meglévő webes API-kig, lehetővé teszi a kifizetések teljesítését a blokklánc és a többi láncon kívüli fizetési processzor között, valamint az intelligens szerződések teljes integrálását más blokkláncokkal. Az alábbiakban bemutatunk néhány példát az Oracle megoldásokra.

  • Hardver: Néhány intelligens szerződést kódoltak a fizikai világgal való interakció érdekében. Úgy tervezték, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén hajtsanak végre. Például a blokklánc ellátási láncaival, ha egy termék átlépett egy bizonyos stádiumot, vagy ha egy hajó leszállt egy adott kikötőben. Ezzel nyilvánvalóan bizonyos aggodalmak vannak az adatbiztonsággal kapcsolatban.
  • Szoftver: A szoftver Oracle kezeli az intelligens szerződés által megkövetelt összes online információt. Ide tartoznak az olyan adatok, mint az eszközárak, az időjárási viszonyok, a repülési információk. Az Oracle ezeket az információkat webes API-kon keresztül gyűjti össze, majd elküldi az intelligens szerződésnek.
  • Konszenzusépítés: Ha az intelligens szerződés számos különböző forrásból származó információkra támaszkodik, akkor a konszenzuson alapuló Oracle-eket lehet a legjobban használni. Például olyan előrejelzési piacokon, ahol a potenciális jövőbeli eseményekre fogadnak fogadásokat, elengedhetetlen, hogy az eseményre vonatkozó információk 100% -ban helyesek legyenek. Ennek megerősítését számos különböző forrásból igénylik.

Az egyik vezető vállalat, amely jelenleg az Oracle megoldásokat fejleszti, az Oraclize. Például nemrégiben kifejlesztettek egy Oracle-t, amely lehetővé teszi valakinek, hogy ellenőrizze, hogy digitális identitása (mint Észtország) kapcsolódik-e egy adott Ethereum-címhez. Érdekes megoldásokat dolgoztak ki a fizikai orákulákkal kapcsolatos biztonsági problémákra is, amelyek kriptográfiai bizonyítékokat használnak fel.

Oraclize példa

Az Oracle megoldásokkal foglalkozó egyéb nagyobb vállalatok közé tartozik az IBM és a Microsoft. Saját Oracle platformokat fejlesztenek, amelyek felhasználhatók vállalati megoldásokhoz.

Jövőbeli lehetőségek

Az Ethereum-alapú intelligens szerződések növekvő elfogadásával és érdeklődésével egyre nagyobb lesz az Oracle iránti igény, amely lehetővé teszi, hogy ezek a szerződések kölcsönhatásba lépjenek az internet más rendszereivel és a fizikai világgal. Valószínűnek tűnik, hogy a fejlesztők egy egyszerű egységes Oracle-t fognak megtervezni, amely megkönnyíti ezt a kommunikációt a külvilággal.

Ez valóban elősegíti az intelligens szerződések és a decentralizált blokkláncok használatát. A logisztikától az identitáskezelésig, a tulajdonjogtól a szellemi tulajdonig bárhol megoldást kínálnak az Oracle-szel kötött intelligens szerződések.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map