Miért félnek a kormányok a Bitcoin-tól?

Szabályozatlan, decentralizált, elhúzódó sötét webes társulásokkal és az adóhatóságok számára elérhető területeken túl: Aligha meglepő, hogy a Bitcoin legszembetűnőbb tulajdonságai a kormányok számára az egész világon elkeserítik. Valójában bizonyára van valami baj, ha nem ez lenne a helyzet?

A 2008-as összeomlás megingatta a közbizalmat a felelős bankok és kormányok iránt, és sokak számára ez a bizalom soha nem tért vissza. A Bitcoin a banki összeomlás hamvaiból került elő, és alternatívát mutatott be annak, ami korábban olyan katasztrofálisan rosszul esett. Itt volt egy új, innovatív valutaforma, amely meghaladta hiteltelen pénzügyi intézményeink ügyetlen karmát.

Megállíthatatlan erő

Ami azóta talán a leginkább riasztja a kormányokat, az a tény, hogy majdnem tíz év múlva a Bitcoin még mindig itt van, és erősödik. Habár a tömeges bevezetéstől még mindig távol áll, egy hét sem telik el anélkül, hogy új vállalatok és szolgáltatások elkezdték elfogadni a Bitcoin fizetéseket. Tetszik vagy sem, a Bitcoin itt marad, és minden remény, hogy olyan gyorsan eltűnik, amint megérkezett, megsemmisült.

A hatóságok aggályai a Bitcoin-tal kapcsolatban az ellenőrzéssel kapcsolatosak. Kezdetben még senki sem találta ki a módját adót kivetni a Bitcoin (vagy bármely kriptovaluta) tranzakción vagy az ezekből származó nyereségen. Mivel az adózás az állami bevételek fő forrása, nem nehéz megérteni a helyzetüket.

A központosított hatóság és annak elosztott főkönyvi (blokklánc) hálózatának hiánya a Bitcoin két fő erőssége, amelyek nagyobb biztonságot és névtelenséget jelentenek a felhasználók számára. Kormányzati szempontból azonban ez szinte lehetetlenné teszi a szabályozást, és a hatóságok számára a szabályozás egyenlő az ellenőrzés a bevétellel egyenlő.

Továbbá, mivel a Bitcoin tranzakciókat peer-to-peer alapon hajtják végre, nincsenek olyan központi hatóságok, amelyek után a kormányok is eljárhatnak. A szabályozás és az adózás üzleti tevékenysége lehetetlenné válik, ha kézben tartja, ki mit vásárol kitől és milyen haszon származik.

Néhány aggodalom

Bitcoin RansomwareEz nem azt jelenti, hogy e kormányzati aggodalmak közül sok indokolatlan. A Bitcoin névtelensége lehetőséget kínál a pénzmosásra és más bűncselekményekre, amelyeknek csak negatív következményei lehetnek a társadalom többi részére. Ez volt a JP Morgan főnökének, Jamie Dimonnak a Bitcoin elleni kirohanása még szeptemberben, amikor „csalásnak” minősítette, és a legalkalmasabb Venezuelában, Ecuadorban vagy Észak-Koreában működő kábítószer-kereskedők és gyilkosok, vagy egy csomó hasonló alkatrész számára. . ”

Noha Dimon észrevételei sok szempontból széles körűek voltak, ezek az észak-koreai és venezuelai hivatkozások relevánsak, bár két különböző módon. Észak-Korea és atomfegyvereinek megszerzése globális riadalmat okozott az elmúlt hónapokban, és arra késztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy egyhangúlag szigorúbb szankciók a rezsim ellen szeptemberben.

Mivel ezeket a szankciókat az észak-koreai fegyverprogram akadályozásának egyedüli életképes megoldásnak tekintik, mélységesen riasztó hír, hogy Phenjan a Bitcoint használja megkerülésére. Ez az év eleji híreket követi, miszerint az Irán elleni szankciókat is így sértik.

Életvonal egyeseknek


Venezuela esete meglehetősen más. Mivel az infláció jelenleg 2349% -os és növekszik, sok ember számára szinte lehetetlen elérni az alapvető árukat és szolgáltatásokat. Azok a venezuelai jelentések, amelyek Bitcoins-t használnak online árucikkek vásárlásához, majd külföldről érkeznek futárral, arra utalnak, hogy a kriptovaluta mentőövként szolgálhat azok számára, akiket kormányaik és a hagyományos pénzügyi intézmények elbuktak. Nem meglepő, hogy a venezuelai kormány nemrégiben megkezdődött visszaszorítja a bitcoin bányászokat az országban működő.

A Bitcoin használata kijátszani a valutaellenőrzéseket egyre szélesebb körben elterjed az egész világon, és ismételten könnyű belátni, hogy a kormányok miként állnak ezzel szemben. A tekintélyüket fenyegető fenyegetést, valamint a bevételi forrásaikat aligha veszik figyelmen kívül. Csakúgy, mint az adózás kérdésében, itt is az ellenőrzés kérdése merül fel.

Közösségi rendelet

A Bitcoin és más kriptovaluták kormányzati ellenzése kétfejű fenevad. Egyrészt nem esik ellenőrzésük alatt, sem pedig államkincseik karmai között, másrészről pedig a polgárok és befektetők bűnözőktől és szélhámos rezsimektől való védelmével kapcsolatos valódi aggodalmakat tükrözi..

Tehát, a kormányzati szabályozás kérdése a Bitcoinra vonatkozik-e, vagy sem, mikor? John McAfee kiberbiztonsági szakértő szerint a válasz máshol rejlik. Hiába tapsolja Kína az ICO-kkal szemben tett lépéseit, McAfee úgy véli, hogy a szabályozás csak belülről származhat. “Nekünk, mint felhasználóknak és a Bitcoin közösségnek önszabályozásra van szükségünk” – mondta. Nehéz elképzelni, hogy ez a zene eljusson a hatalmon lévők fülébe.

Képek a Fotolia-n keresztül

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map