Ideje, hogy a Bitcoin méretezzen a Villámhálózattal

Sokan kissé megkönnyebbülhetnek attól, hogy a blokkméret növelésére irányuló vitás hárítást elhárították, a méretezéssel kapcsolatos tágabb kérdésekre most választ kell adni. A villa előtt jelentkező aggodalmak közül sokan felkelték a fejüket.

Ezek közül az egyik legfontosabb a hálózat tranzakciós skálázhatósága volt. Az írás idején kb 128 000 meg nem erősített tranzakció. Ehhez hasonlóan a hálózat átlagos tranzakciós díja is megugrott ezen a hétvégén.

Az ésszerű méretezési megoldás érdekében az egyik javaslat a blokk méretének növelése volt. A „nagy blokkolók” véleménye szerint a növekvő kereslet által okozott teljes blokkok okozzák a késést. Azt állították, hogy ez az 1 MB-os korlát következménye.

Tekintettel arra, hogy ezt a SegWit2X meghibásodásával dobták ki az ablakon, egy másik megoldás megfelelő. Ezért az egyik legrelevánsabb javaslat jelenleg a villámhálózat.

Mi a villámhálózat?

Egyszerűen, a villámhálózat okos szerződéses szkript volt, amelyet a Bitcoin hálózaton valósítottak volna meg. Lehetővé tenné magán fizetési csatornák létrehozását egy adott személy és az összes többi ember között, akikkel ügyletet kötöttek. Ezen kívül lenne egy csatornájuk is nyitva a Bitcoin blokklánc felé.

Ennélfogva a hálózat felhasználói megengedhetik, hogy saját privát csatornájukon végezzenek tranzakciókat. Ezeket a közöttük lévő fizetéseket nem kellene rögzíteni a blockchain-on, mint jelenleg. Csak miután a tranzakció végleges eredményét meghatározták, bekerült volna a láncba.

Ennek az lenne az eredménye, hogy csökken a tranzakciók mennyisége, amelyeket a bányászoknak ellenőrizniük kellene a blokkláncon. Ez a Peer-to-Peer tranzakciós megoldás gyorsabbá és sokkal megfizethetőbbé teszi a hálózati tranzakciókat.

A villámhálózat hatékony bevezetése érdekében a Bitcoin hálózatnak meg kellett oldania a tranzakciós alakíthatósággal kapcsolatos problémát. Ez a probléma hatékonyan gátolta a villámhálózat kiépítését.

A villámhálózat alapjait azonban a szegregált tanúügyletek támogatásának bevezetése jelentette (SegWit). Ez idén szeptemberben valósult meg, és lassan lendületet vesz, mivel több vállalat / pénztárca támogatja a tranzakciókat.

A SegWit része volt a New York-i megállapodásnak, ahol számos vállalat és bányász megállapodott abban, hogy mindaddig megvalósítható, amíg a blokk mérete három hónappal később 2 MB-ra nő. Tekintettel arra, hogy a megállapodás összeomlott, a SegWit tranzakciók és a villámhálózat a fő versenyző.

Hogyan gyorsítja fel a hálózat

Villámhálózat Bitcoin-tal

Kép Forrás

A villámhálózat lehetővé teszi a tranzakciók azonnali és egyidejű ellenőrzését. Ezenkívül a multisig címmel rögzített időzárak használata azt jelenti, hogy a fizetések azonnal megtörténnek. Ezért a „meg nem erősített” tranzakciós várakozási idők a múlté válhatnak.

A remény az, hogy a villámhálózattal a fizetések jelentősen skálázódhatnak, és lehetővé tehetik, hogy a Bitcoin az online kereskedelem valódi csereeszközévé váljon. Az egyik oka annak, hogy az eladók továbbra is ragaszkodnak a nagy hitelkártya-feldolgozókhoz, az a tranzakciók gyorsasága. Ez most megváltozhat ezeknél az azonnali tranzakcióknál.


Sőt, a kártyás tranzakcióktól eltérően, a fizetés P2P, ami azt jelenti, hogy közvetlenül Ön és a másik fél között teljesül. Nem lesz harmadik fél bank vagy feldolgozó, akinek megkönnyítenie kellene a tranzakciókat.

Versenyző altcoinok a kapuknál

Nagyon fontos, hogy ezeket a méretezési megoldásokat meglehetősen hamar megvalósítsák. Számos altcoin létezik, amelyek már nagyon gyorsan és minimális díjakkal feldolgozzák a tranzakciókat. Talán ez az egyik oka annak, hogy a Bitcoin készpénze metorikusan emelkedett a hétvégén.

A Bitcoin közösség „nagy blokkolói” közül sokan úgy döntöttek, hogy BTC-részesedéseiket BCH-ba költöztetik, mivel úgy vélték, hogy a 8 MB-os blokkkorlát biztosítja számukra a következő tranzakciókhoz szükséges helyet.

Más kriptovaluták, mint például az Ethereum, a Dash és a Litecoin, sokkal hatékonyabban képesek feldolgozni a tranzakciókat. Ezenkívül az Ethereum a Raiden hálózat fejlesztésén is dolgozik, amely egy láncon kívüli méretezési megoldás, amely nem sokkal különbözik a villámhálózattól.

Mégis, ezek a versengő ökoszisztémák pozitív megvilágításban tekinthetők, mivel további lendületet adnak a bitcoin közösségnek a méretarányos válság megoldására.

Kiemelt kép a Fotolia-n keresztül

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me