e-Krona digitális pénznem: Svédország CBDC Move

Svédország hajlamos átnyergelni olyan klisékkel, amelyekről a többiek csak álmodozhatunk. Liberális paradicsomként tartják fenn; magas, szőke és gyönyörű lények földje; békés, mégis haladó; egy olyan hely, ahol a kapitalizmus és a szocializmus boldog megértésre jutott.

Van nyitott tér és természetes szépség, a nemek közötti egyenlőség és a munka / magánélet egyensúlya. Ez a föld adta nekünk H&M, Ikea, Spotify és tévedés … Abba. Mindenki vezet egy Volvót és húsgombókat eszik. Hol írjam alá?

Mint minden jó közhely, a fentiek is az igazságban gyökereznek. A svédek nagyjából egészséges csoportok, összehasonlítva szinte minden más fejlett nemzettel. Az állam által finanszírozott egészségügyi ellátás mindenki számára elérhető, és van egy szabadban működő kultúra, amely kihasználja az igazán lenyűgöző díszleteket.

Svédország hó

Tegnap Svédország. Vigyél egy jó csizmát, és minden rendben lesz. Kép a Shutterstockon keresztül

Az ország valóban az egyik legliberálisabb demokrácia a világon, ahol várhatóan a férfiak osztoznak majd a gyermekgondozás terhein, és a nőket rendszeresen nem zárják ki a munkahelyről. A munkavállalók jogait védik és megerősítik, miközben a nehéz időkben szenvedőknek erős az állami támogatás.

Az adók magasak, de támogatják az erős szociális biztonsági hálót. Igen, vannak érvek a gyors divat és az olcsó bútorok ellen, miközben rengeteg zenész elmondhatja, mi a baj a Spotify-val.

Abbát illetően, nos … itt ne térjünk bele. De senki sem tagadhatja, hogy egy alig több mint 10 millió lakosú nemzet (Sao Paulo lakosságának kevesebb mint a fele) számára, amely télen naponta csak néhány órás napfényt élvez, Svédország elég jól tette magát.

Sokat kell tanulni

Mindez nem azt jelenti, hogy Svédország tökéletes társadalom, bár talán közelebb kerül, mint a legtöbb. A többi gazdag nemzetet sújtó számos probléma itt is megtalálható. A bevándorlás növekedésével nőtt a feszültség, a bevándorlókat – akik közül sokan menekültek – gyakran hibáztatják a növekvő bűnözés és a nemzeti identitás elvesztése miatt.

Svédország demokratái

A sztereotípia kihívása: Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták vezetője. Kép keresztül BBC

A bandai erőszak növekszik, miközben az állami kiadások csökkentek. Ennek eredményeként a szélsőjobboldal itt emelte fejét, mint oly sok más országban, a Svédország demokratái nagy előnyökkel jár a 2018-as általános választásokon. Ez a párt, amelynek gyökerei a neonáci mozgalomban vannak, ellenzi a bevándorlást, a nyitott határokat és az EU-t, és sok svéd körében kész füleket talált populista üzenetére..

Újabban a svéd kormány tűz alá került válasz a Covid-19-re, amelyet eredetileg sokan dicsértek a pandémia anti-autoriter megközelítésének. Ez vitathatatlanul kudarcot vallott, mivel Svédországban eddig több koronavírusos halálesetet szenvedtek, mint minden más skandináv nemzetnél. Úgy tűnik, nem mindig rendezik a dolgokat.

Mutatni az utat


Tehát, mi köze mindennek a blockchain és a cryptocurrency világához? Mint láttuk, Svédország híres a progresszív megközelítéséről és arról, hogy olyan trendeket állít fel, amelyeket más országok lelkesen fogadnak. Nem kell tovább keresnie, mint azokat a fent említett svéd sikertörténeteket H&M, Ikea, Spotify és igen, Abba, hogy Svédország vezesse, a világ többi része gyakran követi.

Ha az elmúlt hónapokban folyamatosan nyomon követte a titkosítást, akkor valószínű, hogy észrevette, hogy fokozott csevegés övezi a központi banki digitális pénznemek (CBDC) kérdését. Nagyjából ez áll az ónon: a nemzeti bankok digitális változatai, amelyeket olyan központi bankok bocsátottak ki, mint a Bank of England vagy az US Federal Reserve. Történik, hogy ezen a téren, mint oly sok másban, a svédek előrébb járnak.

Svédország Riksbank

A svéd Riksbank: nem éppen szépségversenyek megnyerése. Kép a Shutterstockon keresztül

Még ez év februárjában, közvetlenül a világjárvány megjelenése előtt, hogy a svéd Riksbank jól forgassa a forgatókönyvet bejelentett kísérleti programot indított e-koronájához, „a digitális koronának [amelynek] egyszerűnek, felhasználóbarátnak kell lennie, valamint meg kell felelnie a biztonság és a teljesítmény kritikus követelményeinek”.

Az Accenture-vel partnerségben indított kísérlet célja az volt, hogy tesztelje az e-koronát megalapozó blokklánc-technológiát, és értékelje a rendszer országos bevezetésének felhasználási lehetőségeit. Saját szavai szerint „a kísérlet fő célja, hogy a Riksbank bővítse ismereteit a központi bankok által kibocsátott digitális koronáról”.

Ez a kísérleti program még mindig folyamatban van, és a jövő év elején véget ér, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy olyan esetről van szó, amikor egy e-korona valósággá válik. Jelentették októberben hogy Stefan Ingves, a Riksbank kormányzója arra késztette a svéd kormányt, hogy kezdjen el olyan jogszabályokat kidolgozni, amelyek lehetővé teszik az e-korona törvényes fizetőeszközvé válását. A világ első működő CBDC-je hamarosan rajtunk lehet.

CBDC-k magyarázata

A CBDC-kről itt, a Coin Bureau-ban még szeptemberben foglalkoztunk, míg a YouTube Guy-n keresztül mély merülés rajtuk újabban. Mielőtt azonban alaposan megvizsgálnánk az elkerülhetetlennek tűnő e-koronát, érdemes itt gyorsan összefoglalni mindenkit, aki még mindig nem ismeri a koncepciót.

A CBDC-knek nagyon sok javaslata van. Az általa képviselt nemzeti pénznem értékéhez kötött digitális pénznem számos előnnyel jár, elsősorban a fizikai készpénzzel szemben. A készpénz felhasználása világszerte kihal és számos okból kifolyólag. A fejlett világ nagy részében egyre többen fizetnek a mindennapi tárgyakért betéti vagy hitelkártyával, és egyes országokban teljesen lehetséges a mindennapi élet megélése anélkül, hogy egyáltalán készpénzt kellene használni..

Hitelkártya

Beep! Kép a Shutterstockon keresztül

Aztán megemelkedik a kriptovaluták száma, mint a jó öreg bitcoin és mindazok az altcoinok, amelyek a nyomában következtek. A kriptot elfogadó kereskedők száma világszerte folyamatosan növekszik, mivel egyre többen veszik észre a biztonságos, peer-to-peer fizetések előnyeit, amelyek kiszorítják a kapzsi közvetítőket, például a bankokat.

Közben a fejlődő világban bár a készpénz továbbra is népszerű, a felhasználása csökken. Sokan nagyon messze laknak a legközelebbi banktól vagy ATM-től, és egyre inkább mobiltelefonjukhoz fordulnak, mint kényelmesebb pénzköltési és -fogadási módhoz. A készpénz nehézkes lehet, elveszhet, ellopható vagy megsérülhet. A telefonnal vagy előre feltöltött fizetési kártyával történő fizetés sokkal gyorsabb és egyszerűbb.

A központi bankok számára nyilvánvaló az előnye, hogy a készpénzt digitalizált pénznemre cserélik. Nem kellene ennyi készpénzt nyomtatniuk, terjeszteniük és tárolniuk, elkerülve ezzel a logisztikai költségeket. Biztosíthatják azt is, hogy a kifizetéseket (például a Covid-ösztönző segédleteket) gyorsabban és hatékonyabban osszák szét.

Aztán ott van a nagy: az adózás. Ha a CBDC blokkláncon tárolt összes tranzakcióról változhatatlan nyilvántartás van, akkor a központi bankok és az adóhatóságok sokkal könnyebben megismerhetik, hogy ki mivel tartozik. És hogy biztosan fizessenek.

Gyors fizetési telefon

Boop!

A készpénzes tranzakciókat sokkal nehezebb nyomon követni és így megadóztatni, míg a bűnözők és az adóelkerülők általában a készpénz az előnyben részesített pénzneme. A CBDC-k megjelenése ezért sokkal nehezebbé teheti az ilyen típusú emberek működését. De bár a könnyű használat, a nyomon követhetőség és az elszámoltathatóság elég kívánatos, sokan hamar rámutattak arra, hogy a CBDC-k használata a kormányoknak és a központi bankoknak sokkal szigorúbb ellenőrzést biztosít az életünk felett.

CBDC-k a vadonban

Svédország nem egyedül próbálja ki a CBDC-t. Uruguay még 2017/18-ban lefutotta saját sikeres tárgyalását, és még mindig értékeli az e-peso esetét. Dél-Koreának és Thaiföldnek folyamatban vannak a kísérletei, míg más országokban, például Brazíliában, Kanadában és Dél-Afrikában, feltételezhetően fejlesztési kísérleti rendszerek vannak. Állítólag az Egyesült Királyság fontolóra veszi a technológiát, és várja a más országokban végzett kísérletek eredményeit.

Digital Yuan China

Kína előbb odaér? Kép a Shutterstockon keresztül

Aztán ott van Kína, amely saját tárgyalást folytat az ország 28 városának bevonásával. Ha ez sikeresnek bizonyul, a kínai kormány ellophat egy svédországi felvonulást, és elsőként fogadhatja el a CBDC-t pénzügyi rendszere részeként. Tekintettel a Kínai Kommunista Párt hatalmára, valószínű, hogy képesek lesznek végrehajtani a politikát a demokratikusabb államokban esetlegesen fellépő ellenzék nélkül..

Az e-korona ügye

Kínáról kiderül, hogy első lehet a pártban, de sok szempontból Svédország ideális teszttérnek tűnik egy kialakulóban lévő CBDC számára. Egyrészt ez már a világon az egyik leginkább készpénzmentes társadalom, amelynek készpénzhasználata látszólag végleges csökkenésben van. Alapján Statista, 2010-ben a kis (100 SEK alatti) kifizetések 59% -a készpénzzel történt. 2020-ra ez 12% -ra csökkent. Ugyanebben az időszakban a Riksbank   kimutatta, hogy a készpénzt használók aránya közel 40% -ról 10% alá csökkent.

Az olyan fizetési alkalmazások népszerűségének köszönhetően, mint a Swish, a Klarna és az iZettle (mindezt Svédországban alapították), csak néhány, főleg idős svéd használ még mindig rendszeresen készpénzt. Valójában maga Swish az olyan népszerűvé válik hogy ez önálló igévé vált: „Csak nyújtsd meg nekem.” Az emberek képesek kávét vásárolni, nyilvános illemhelyeket használni, sőt koldusoknak és utcai előadóknak adni csak egy alkalmazást használnak a telefonjukon..

Swish Payments Svédország

Elég Swish. Kép keresztül payspacemagazine.com

A készpénzhasználat e rohamos csökkenésének természetesen vannak hátrányai, amelyek a világ más részein is visszhangoznak. Sok idős ember számára a készpénz az, amit valaha ismertek, és mély gyanakvással tekintenek a technológiai fizetési lehetőségek növekedésére.

Mások számára a készpénz alternatívái zavaróak és ijesztőek. Sok kiszolgáltatott ember – idős vagy más – továbbra is sokféle okból támaszkodik a készpénzre, és szembesül azzal, hogy lemarad az innováció üteme. A készpénznek lehetnek hátrányai, de még nem halt meg.

Ennek ellenére Svédország készpénz nélkül halad előre, és ezért valószínűleg más társadalmaknál fogékonyabb a CBDC bevezetésére. A készpénz nélküli fizetések felhasználása a világjárványnak köszönhetően még gyorsabban nőtt, egyre több ember vásárolt online, bár Svédország nem folyamodott nemzeti zároláshoz.

BankID

A svédek egy másik népszerű alkalmazást is használnak, mint például a Swish. A BankID az emberek svéd személyi azonosító számát használja (hasonlóan az Egyesült Királyság nemzeti biztosítási vagy amerikai társadalombiztosítási számához) a digitális közszolgáltatások eléréséhez, valamint az online banki szolgáltatásokhoz, sőt a dokumentumok aláírásához is. Ennek eredményeként ezek a szolgáltatások könnyen hozzáférhetők és elérhetők anélkül, hogy bármilyen különféle szolgáltatás bejelentkezési adatait és jelszavait meg kellene emlékezni.

BankID Svédország

BankID. Nem tudom, mit mond, de okosan néz ki. Kép keresztül Signicat

Svédországban ezért már jelentős mennyiségű digitális infrastruktúra van, és általában a technikában jártas népesség párosul. Az e-korona elfogadását és integrációját minden bizonnyal elősegíti az a tény is, hogy Svédország közel sem olyan népes, mint néhány más, a CBDC-ket vizsgáló ország. Lehet, hogy csak méretkérdésről van szó, de csábító elképzelni, hogy könnyebb lesz tizenegy millió embert felgyorsítani egy CBDC-vel, mint több mint egymilliárd esetén.

Hol tovább?

Úgy tűnik, hogy a csillagok a nem túl távoli jövőben az e-korona mellett állnak. A tárgyalás még mindig folyamatban van, és úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány nem siklott le róla. A Riksbank kormányzója támogatja az ötletet, és érdemes megfontolni, amit mondott emlékeztető még októberben:

„A pénz és a fizetési mód jelentős változáson megy keresztül, most, amikor a gazdaság digitalizálódik. Ahol korábban készpénzt cseréltünk, most főleg úgy fizetünk, hogy pénzeszközöket mozgatunk egymás számlái között. A változásoknak számos előnye van, de hátrányokkal és kockázatokkal is jár. A Riksbank feladata, hogy biztosítsa a kifizetések biztonságos és hatékony végrehajtását, valamint hogy a korona megőrizze értékét. Ennek érdekében a készpénzt egyszerre kell megvédeni és digitális alternatívával kiegészíteni. ”

Ingves hangjegye a feljegyzésben is érdekes, mivel bár elismeri a készpénz csökkenését, egyúttal a védelem mellett érvel, még akkor is, ha bevezetik a digitális koronát. Meggyőző pontokat tesz a készpénz helyettesíthetőségére és annak képességére, hogy a fent említett összes digitális infrastruktúra nélkül felhasználható legyen. Véleménye a jövőbeli e-koronáról az, hogy „a készpénz digitális kiegészítőjeként” kell működnie.

Hogyan működne egy e-korona?

A kriptográfia térnyerése kétféleképpen nyitotta meg az utat a CBDC-k számára. Először is felkeltette a világ pénzintézeteit a digitális pénznemek ígéretével, és megmutatta, hogy a peer-to-peer digitális fizetési hálózatok technológiailag lehetségesek. A bankok és más fizetési szolgáltatók már nem rendelkeznek monopóliummal a pénz mozgatására.

Senondly szerint a kriptográfia előremozdította ezt a technológiát, hogy szinte mindenki, aki rendelkezik okostelefonnal és internetkapcsolattal, megvásárolhatja, tárolhatja és elköltheti ezeket a digitális eszközöket. A digitális pénztárcák sok emberhez eljutottak, akiknek talán még soha nem volt bankszámlájuk.

RiksBank építészet

Az e-korona kísérleti koncepciójának architektúrája. Kép keresztül Riksbank / Accenture

Ez segít a pénzügyi szolgáltatások eljuttatásában sok olyan emberhez, akiknek korábban nem volt hozzáférésük hozzájuk. A stabilabb érmék, mint például az USDC, újabb növekedése a kriptográfia elfogadásának ösztönzését is szolgálta azáltal, hogy megszüntette az ingatagabb érmék kereskedésével járó kockázatokat..

Mint ilyen, az eszközök rendelkezésre állnak a CBDC-k megvalósításához, számos technológiai akadály már meghaladta. A Riksbank elképzelése szerint ez a digitális pénztárca-technológia kulcsfontosságú az e-korona lehetséges jövőbeni elfogadásához, ahogyan minden jövőbeni CBDC-vel is. Annak ellenére, hogy a kriptográfiai közösség sokan úgy érzik, hogy a központi bankok saját digitális eszközöket bocsátanak ki, saját szeretett blokkláncaik teszik lehetővé.

Bizonytalan jövő

Tetszik vagy sem, a CBDC-k nagyjából biztosak, hogy a jövőnk részei lesznek. A világ kormányai és központi bankjai nem engedik, hogy a digitalizáció növekvő dagálya rászoruljon. Az elmúlt év eseményei csak a folyamat felgyorsítását szolgálták, mivel világossá válik, hogy innovációra lesz szükség ahhoz, hogy kijusson abból a lyukból, amelybe a Covid-19 belevetett minket..

Sajnos valószínűnek tűnik, hogy bár a CBDC-k segíthetnek emberek millióinak bejutásában a globális pénzügyi rendszerbe, nem hoznak pénzügyi szabadságot számukra vagy akár a többiek számára. Minden, ami megkönnyíti a pénzügyi tranzakciók nyomon követését és nyomon követését, megerősíti a kormányok és az adóemberek kezét.

Sok múlik azon, hogy a következő néhány évben mely központi bankok bocsátják ki digitális pénznemüket. Egy olyan ország, mint Svédország, reményt adhat ebben a tekintetben, mert bár nem éppen az utópia, amire gyakran készülnek, fenntartja a személyes szabadságjogok és a jóindulatú kormányzás iránti tiszteletet, amelyet a világ nagy része még mindig irigyel. Az e-korona lehet a legnagyobb reményünk arra, hogy a CBDC-t jól csináljuk, az állampolgárok érdekében és annak elismerésével, hogy nem mindenki hajlandó befogadni a teljesen digitalizált gazdaságot.

Boldog svédek

Svédország: még mindig sok mosolygás. Kép a Shutterstockon keresztül

Hasonlítsa ezt össze Kínával, azzal az országgal, amely a személyi szabadságot egészen másképp szemléli. Ha a Kínai Népi Bank saját digitális pénznemet bocsátana ki (ami egyre valószínűbbnek tűnik), akkor nehéz elképzelni, hogy a közismerten paranoiás kínai kormány elengedi a felügyeleti potenciál kiaknázásának lehetőségét.

Ez annak ellenére történik, hogy Kína sokakkal osztozik ugyanazok az aggodalmak a más nemzetekhez hasonló készpénzhasználat csökkenéséről. Sőt, Kína elhatározása, hogy gazdasági fölényt szerez az Egyesült Államokkal szemben, minden alkalmat meg fog ragadni, hogy szorosabbra fűzze a polgárok pénzügyeit.

Svédország és Kína képviseli azt a két pólust, amelyek között a legtöbb CBDC esik. Egyrészt a személyes szabadságjogok tiszteletben tartása, másrészt a tekintélyelvűség szemben. A remény az, hogy a legtöbb nemzet, amely saját CBDC-jét alkalmazza, inkább a svéd modell felé hajlik, mint a kínai. Szép gondolat, de túl optimista.

Az elmúlt hónapokban a világ kormányai által felhalmozott adósságok nem fognak csendesen elmúlni, és az adóbevételek iránti vágy erősebb lesz, mint valaha. Sajnos azoknak kell fizetniük a számlát, akik mindig megteszik: a munkás és a középosztály, míg a gazdagok, a bankok és a nagyvállalkozások úgy folytatják, mint mindig. Hacsak a CBDC-k nem vonják felelősségre ezeket az embereket, nem valószínű, hogy a többiek kiabálnának.

Tehát, ahogy a svédek mondhatják: Bättre köpa lite Bitcoin!

Kiemelt kép a Shutterstock segítségével

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me