Decred Review: Hibrid konszenzus, kormányzás és adatvédelem

A kriptovaluta világában a Decred azon kevés projekt egyike, amely kiállta az idő próbáját. A „decentralizált hitel” rövidítésével a Decred megpróbál megoldani egy maroknyi súlyos kérdést, amelyet alapvető fejlesztői a Bitcoin irányításában, konszenzusos mechanizmusában és bányászati ​​/ fejlesztési központosításában azonosítottak..

Röviden, a Decred egy autonóm kriptovaluta – ez a „Bitcoin irányítással”. Bár a Decred-et már 2018-ban és 2019-ben is lefedtük YouTube csatornánkon, itt az ideje, hogy még egyszer szemügyre vegyük ezt az izgalmas projektet.

A Villámhálózat használata, a Politeia decentralizált irányítási platform folyamatos fejlesztése, valamint a Monero-hoz hasonló adatvédelmi technológiák közelmúltbeli integrációja Decredet komoly jelöltvé tette a létező végső kriptovaluta számára..

Decred epikus története

Decred idővonala egy nevű férfival kezdődik Jake Yocom-Piatt. Yocom-Piatt a Conformal Systems (ma már mint 0 társaság), egy nyílt forráskódú szoftvercég, amely a magánéletre és a biztonságra összpontosított. Miután bekapcsolódott a kriptovalutába, miután 2011-ben hallott a Bitcoinról, és a következő években létrehozott egy eszközt a Bitcoin fejlesztői számára, amelyet btcsuite néven.

Megbízott alapító

Yocom-Piatt btcsuite Alapító. Kép Forrás

Miközben a Bitcoin közösség más fejlesztőivel dolgozott, Yocom-Piatt-ot a Bitcoin ökoszisztémájának központosítási és törzsi gondolkodási szintje emelte. Konkrétan észrevette, hogy a Bitcoin bányászata veszélyesen centralizálódik, és hogy az olyan szervezetek, mint a Blockstream, egy blockchain technológiai vállalat, hihetetlen befolyással bírtak a Bitcoin fejlesztői közösségen belül.

Amikor Yocom-Piatt aggodalmának adott hangot a közösség felé, gyakorlatilag kerülte a btcsuite mellett. Ez arra késztette, hogy játsszon egy új kriptovaluta létrehozásának gondolatával, amely ugyanolyan lenne, mint a Bitcoin, de a munka konszenzusának igazolásában, a fejlesztői közösség mérgező irányítási struktúrájában talált hibák nélkül, amelyek sok villát eredményeztek, valamint a őszinte finanszírozás a Bitcoin fejlesztők számára.

Monero Crypto


Kép Forrás

2014-ben egy _ingsoc nevű névtelen fejlesztő kereste meg a Yocom-Piatt-t a Memcoin2 (MC2) fehér papír amely részletesen bemutatja a tét hibrid igazolását / a munka konszenzusának igazolását. Az MC2 fehér papírt egy másik névtelen fejlesztő, a tacotime írta, aki még abban az évben létrehozta a (nem) híres Monero adatvédelmi érmét.

Miután a _ingsoc hónapokig rábírta az MC2 architektúra vizsgálatára, Yocom-Piatt végül megsüllyedt, és a 0 vállalat elkezdett dolgozni egy új blokklánc építésén, hibrid konszenzusos mechanizmussal, mind a _ingsoc, mind a tacotime támogatásával. A Decred hivatalosan 2015-ben jelent meg, a fő háló pedig 2016-ban indult.

Megvetett ICO

Sok kriptovalutával ellentétben, Decrednek nem volt ICO-ja. Ehelyett a rögzített 21 millió DCR-ellátás 8% -át (ugyanaz, mint a Bitcoin) 2016-ban előre bányászták és elosztották, 4% -ot a fejlesztőknek adták, a másik 4% -ot pedig a projekt csaknem 3000 korai támogatójának adták le.

Decred vs. Bitcoin

Decred vs. Bitcoin. Kép Forrás

Kibocsátásakor a DCR költsége érménként alig volt kevesebb, mint 1 USD. Bár a Decredet a Bitcoin ihlette, a Decred nem a Bitcoin villája, és nem is jelző az Ethereumon vagy bármely más hálózaton – ez a saját független blokklánca.

Mit csinál a DCR?

A DCR végső soron arra törekszik, hogy alternatívája legyen a Bitcoinnak, mint értéktárolónak a kriptovaluta térben. A DCR-t a Decred ökoszisztémáján belül is használják szavazásra, tétre és olyan platformok meghajtására, mint pl Decred decentralizált cseréje (DEX), amelyek még fejlesztés alatt állnak.

Mivel Decred fejlesztése alapvetően a közösség által vezérelt, a DCR felhasználása és felhasználása valószínűleg az évek múlásával megváltozik.

Hogyan működik a Decred?

Míg Decred belső működése jogszerűen bonyolult, a fejlesztői csillagászati ​​munkát végeztek, hogy laikusokkal magyarázzák őket.

Hogyan működik a Decred

Hogyan működik a Decred. Kép a Decred-en keresztül

Annak érdekében, hogy megértsük a Decred működését, a legjobb, ha megvizsgáljuk a Megdöntött alkotmány amelyet a Decred főhálóval párhuzamosan adtak ki. Ez a dokumentum meghatározza a projekt 6 alapelvét.

 1. Ingyenes és nyílt forráskódú szoftver
 2. Szólásszabadság és megfontolás
 3. Többszereplős befogadás
 4. Növekményes magánélet és biztonság
 5. Rögzített véges ellátás
 6. Univerzális helyettesíthetőség

Leegyszerűsítve: a Decred gyakorlatilag minden aspektusa e 6 elv köré épül fel. Ezek a totemek inspirálták egyedi konszenzusos mechanizmusát, ösztönzőket, irányítási protokollt és a közelmúltban kifejlesztett adatvédelmi protokollt. Bízz bennünk, amikor azt mondjuk, hogy a fejlesztő csapat igazi hívő!

Elutasított hibrid konszenzus

Decred a munka bizonyításának és a tét igazolásának hibridjét használja a népszámlálás elérésére a blokkláncán. Mint azt már tudhatod, a munka bizonyítékaként a tranzakciókat blokkokra csomagolják, amelyeket aztán a bányászok számítási teljesítmény felhasználásával „megoldanak”, megfelelő blokkokat adva a blokklánchoz. A tét igazolásaként a felhasználók bizonyos mennyiségű kriptovalutát szereznek, hogy esélyük legyen egy blokk előállítására.

Decred Hybrid

Decred a tétbiztosítást és a munkabiztosítást használja. Kép forrás

Decred keveri ezeket két rendszer együtt a munka szerkezetének klasszikus bizonyítékának felvételével és 5 validátor hozzáadásával, amelyek a DCR-t vették igénybe a bányász munkájának ellenőrzésére. Ha 3/5 érvényesítő úgy véli, hogy a munka jó, akkor a blokk hozzáadódik a Decred blokklánchoz.

Ez blokkjutalmat eredményez (DCR-ben), amelynek 60% -át a bányász kapja, 30% -át a validátorok kapják, 10% -át pedig a sikeres Decred fejlesztés finanszírozásához kapják. javaslatok a Politeia-ban (erről később).

Decred Staking

Decred tétmechanizmusa egyedülálló a többi kriptovalutától, mivel nem közvetlenül a DCR-t tételi. Ehelyett a DCR-t jegyek vásárlására használják, amelyeket aztán tétként használnak.

Megdöntött infláció

Elutasított inflációs ütemezés. Kép forrás

A Decred úgy lett megtervezve, hogy a tétjövedelem valószínűsége idővel növekszik, az első napokban nulla százalék közelében kezdődik, 28 nap után 50% -ra, végül 160 nap után 99,5% -ra nő..

Az egyes jegyek ára a kereslet függvényében változik, és 12 óránként változik. A cikk írásakor a jegy ára 135 DCR, azaz nagyjából 2300 USD. A jegyárak könnyen megtalálhatók a Decred Block Explorer, amely tartalmazza a korábbi jegyárak nyilvántartását, valamint a jövőbeli jegyárak előrejelzését. A jutalom megszerzése szintén változhat az idő múlásával, és jelenleg évente körülbelül 7,4%. Egy adott személy legfeljebb 20 jegyet tarthat adott időpontban.

Megsemmisített tét poolok

Decred Stake Pool áttekintés. Kép a Decred-en keresztül

Kétféleképpen tehet szert a DCR-re. Vagy önálló szavazó lehet, aki egy kis technikai tudást és állandó internetkapcsolatot igényel, vagy használhat egy Szavazási szolgáltató.

Ez egy fantasztikus kifejezés a tét medencére. A VPS használata a téthez nem igényel semmilyen technikai ismeretet, sem állandó internetkapcsolatot. A VPS-k könnyen elérhetők a Decred natív Decrediton asztali pénztárcáján keresztül. Legutóbbi cikkünkben többet olvashat a Decred tétről és más kriptovaluta tétről.

Politeia

2018 végén indult, Politeia egy decentralizált autonóm entitás (DAE), amely kezeli a Decred blokklánc irányítását. Figyelemre méltó, hogy nyílt forráskódú is, és elméletileg szinte bármilyen más kriptográfiai projektbe integrálható. Decred saját szavaival:

A Politeia (Pi) egy cenzúra-ellenálló blokklánc-lehorgonyzott nyilvános pályázati rendszer, amely felhatalmazza a felhasználókat arra, hogy saját projekteiket saját finanszírozásra nyújtsák be a DCR blokkszubvenciójából. Pi biztosítja, hogy az ökoszisztéma fenntartható maradjon és virágozzon.

Ha kíváncsi, hogyan működik a Politeia technikai szinten, baromi bonyolult. A felszínen azonban meglehetősen könnyen megfogható. Ha fiókot szeretne létrehozni a Politeia-ban, egy kis díjat 0,1 DCR-t kell fizetni.

Politeia rendszer architektúra

A Politeia rendszer architektúrájának áttekintése. Kép forrás

Ebben a szakaszban nyújthat be fejlesztési javaslatokat. Az adminisztrátorok csoportja minden javaslatot átvizsgál, például spam miatt. Az átvilágítási folyamaton átesett javaslatokat ezután megosztják a Politeia közösséggel.

A Politeia más felhasználói visszajelzést nyújthatnak be a javaslattal kapcsolatban, és az a személy, aki benyújtotta a javaslatot, nagyjából egy hétig tartó szavazóablakot nyithat meg. Azok a felhasználók, akik az egyhetes időszakban jegyekkel rendelkeztek, dönthetnek úgy, hogy szavaznak a javaslatról. Az „aktív” jegyek legalább 20% -ának és legalább 60% -ának igenre kell szavaznia a javaslat elfogadásához.

Politeia részvétel

Megsemmisített Politeia javaslatok & Részvétel. Kép forrás

A szavazás leadása után a jegy vásárlásához eredetileg felhasznált DCR összeget visszafizetik a felhasználónak, plusz egy kis jutalommal. Ha a közösség megszavazza a javaslatot, a fejlesztési forrásokat manuálisan adják ki a Megbocsátott kincstár a változást megvalósító fejlesztőknek. A Decred elsődleges fejlesztési vállalkozója természetesen a 0 vállalat.

Megvetett adatvédelem

Sok éven át a Decred szókimondó fejlesztői, elsősorban Jake Yocom-Piatt és Marco Peereboom (akit 2018-ban kérdeztünk meg), gondosan megvitatták az adatvédelmi technológia megvalósítását. Ez természetesen azért történt, mert a végső döntés végső soron a közösségen múlik. Ez év elején a Yocom-Piatt hivatalosan bejelentette a Coinshuffle nevű adatvédelmi technológiát++.

Megvetett adatvédelem

Megvetett adatvédelem összehasonlítva. Kép forrás

Míg ennek a technológiának a részletes felépítése kívül esik a cikk keretein, Yocom-Piatt meglehetősen jó munkát végez annak magyarázatában ebben a videóban. A fő gondolat az, hogy a Decred blokklánc tranzakcióinak bemenetei és kimenetei közötti kapcsolatot egyetlen fél sem tudja azonosítani.

Míg a Yocom-Piatt elismeri, hogy más adatvédelmi technológiák, például a Zcash zk-SNARKS a legjobbak, az alapul szolgáló architektúra túl bonyolult ahhoz, hogy a legtapasztaltabb kriptográfusok is megfelelően ellenőrizhessék őket. Mint ilyen, a Coinshuffle ++ programot hozta létre az optimális magánélet biztosítása érdekében, miközben a fejlesztők számára is megkönnyítette a kódban észlelt hibák vagy rosszindulatú változások azonosítását..

Megsemmisített ütemterv

Decred lefektette kezdeti ütemterv Bár azóta nem érkezett frissített ütemterv, a fejlesztés a 2017-ben felvázolt mérföldköveknek megfelelően, csak néhány késéssel haladt előre.

Megsemmisített ütemterv

Megsemmisített vállalkozói ütemterv. Kép a Decred-en keresztül

Ezt azért fontos megjegyezni, mert a Decred fejlesztése alapvetően a közösség által vezérelt, ami eléggé megnehezíti, hogy hosszú távon pontosan hol tart a projekt. A 2017-es célok voltak (külön sorrendben):

 • A Decred konvertálása decentralizált autonóm ügynökséggé (DAO) – befejezve
 • A villás szavazás engedélyezése – befejezve
 • Nyilvános ajánlattételi rendszer (Politeia) létrehozása – elkészült
 • Hozzon létre egy decentralizált fejlesztési finanszírozási mechanizmust – kész
 • Villámhálózati támogatás – befejeződött
 • Javítsa a Decred pénztárcát – elkészült
 • Bővítse az alap fejlesztői csapatot – elkészült
 • Legyen jobban jelen a kriptovaluta eseményeken – befejezve
 • Növelje az adatvédelmet – befejezve
 • Dolgozzon fizetési kereskedőkkel az integráció elérése érdekében – folyamatban van

Yocom-Piatt szavai szerint a Decred alapvető fejlesztőcsapatának végső célja az, hogy „automatizálják magukat a munkából”. Mint ilyen, intenzíven arra összpontosítottak, hogy Decredet egyre jobban kiszorítsák a 0 vállalat fészkéből és még inkább a közösség kezébe. Talán a legfigyelemreméltóbb fejlemény volt az átadás a Decred Treasury egy LLC-től egy okos szerződésig a Decred láncról 2019-ben.

DCR kincstár

Az 5 legfontosabb DCR-egyenleg. Kép forrás

A Decred 2020-as fejlesztései a Decred DEX, valamint az előző szakaszban említett adatvédelmi protokolljuk folyamatos fejlesztésére összpontosítottak. Jelenlegi célkitűzéseik átláthatók, és megtalálhatók a Megbízottakon Github és Trello oldalakat. Mint látható, ezek közül a célok közül sok meglehetősen konkrét és technikai jellegű, míg mások meglehetősen mulatságosak (lásd „Ritka Pepe Stakey kártya”).

DCR árelemzés

A DCR ártörténete meglehetősen szokásos. Röviddel a piacra kerülése után, 2016 februárjában, majdnem 3 USD árfolyamra emelkedett, mielőtt elengedte a gőzt, és 50 cent körüli dollárra esett..

2017-ben lassú és folyamatos emelkedést tapasztalt 30 USD körül, oldalirányban haladva a híres 2017/2018-as kriptobika futásig, ahol elérte minden idők legmagasabb szintjét, alig 100 USD-t, ami lenyűgöző százszoros növekedést jelent a ICO ”ára 95 cent USD.

DCR árteljesítmény

DCR árteljesítmény. Kép Forrás

Hihetetlen, hogy a DCR 2018 közepén megtapasztalta a második rallyt, amely majdnem az összes korábbi csúcs fölé emelte az árát. Ez abban az időben történt, amikor sok más kriptovaluta vesztett értékéből.

Bár a DCR néhány hónappal később összeomlott, az ára jóval meghaladta az eredeti 95 cent USD-t, és 2019 óta 10-30 USD között ugrál. Ez a meglepően magas és stabil ár oka lehet robusztus konszenzusos mechanizmusa és irányítási architektúrája.

Hol lehet DCR-t vásárolni?

A DCR körülbelül egy tucat kriptovaluta tőzsdén elérhető, köztük a Binance, a Huobi és a Bittrex. Sajnos ezeken a jó hírű cseréken a hangerő meglehetősen alacsony. Továbbá, bár a DCR piaci sapkájának több mint a felét naponta forgalmazzák, ennek a mennyiségnek majdnem 90% -a nyilvánvalóan egy kevésbé ismert tőzsdéről származik.

Tekintettel arra, hogy a DCR valódi 24 órás mennyisége meglehetősen alacsony lehet, és nem nagyon oszlik el, ez nyitottságot enged a volatilitásnak, ha bármely decredi bálna úgy dönt, hogy feltör a piacon.

Binance DCR

Regisztráljon a Binance oldalon, és vásároljon DCR-t

Legyen óvatos a kereskedés során, és mindig ügyeljen arra, hogy pénzeszközeit biztonságban tartsa a saját pénztárcáján, és ne hagyja érméit nagyon sokáig bármelyik tőzsdén. De hol lehet tárolni a DCR kriptovalutát? Örülünk, hogy megkérdezte!

DCR pénztárcák

Mint említettük, a DCR a saját blokkláncára épül. Bár ez azt jelenti, hogy korlátozott támogatása van más kriptovalutákhoz, például az Ethereumra épített ERC-20 tokenekhez képest, mivel a Decred kissé veterán kriptovaluta, valójában elég sok digitális kriptovaluta pénztárca és hardveres kriptovaluta pénztárca támogatja a DCR-t. Valójában elkészítettük a DCR kriptovaluta pénztárcák teljes körű listáját, amely az összes legjobb lehetőséget kínálja az Ön számára.

Azok számára, akiknek nincs kedvük kattintani a linkre, a DCR digitális kriptovaluta pénztárcái közé tartozik a Decrediton (asztali), az Exodus Wallet (asztali / mobil), a Cobo Wallet (mobil) és az Atomic Wallet (asztali / mobil). A DCR fizikai kriptovaluta pénztárcái tartalmaznak kiválasztott Ledger és Trezor eszközöket..

A Take on Decred

Decred jövője kissé kétélű kard. Jake Yocom-Piatt és Marco Peereboom egyaránt titánok a térben, amikor tudásukról és látásmódjukról van szó. Nem csak, de rendkívül jól beszélnek és halottak is, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a Decred lesz a Bitcoin célja.

Könnyen folytathatnánk, hogy mennyire veszik komolyan az olyan kérdéseket, mint a decentralizáció, a magánélet és az irányítás. A kriptovaluta tér többi részéhez képest legalább 10 lépéssel előrébb járnak e tekintetben.

Decred Structure Overview

Decred szerkezetének teljes áttekintése. Kép Forrás

Sem Yocom-Piatt, sem pedig Peereboom nem lesz örökké. Egy bizonyos ponton vagy visszavonulnak a fejlesztéstől, vagy halandó emberi lényként elmúlnak. Bár ők és más Decred fejlesztők olyan kriptovalutát építettek, amely szinte minden bizonnyal felülmúlja a jelenleg létező szinte minden más értéket, az általuk bevezetett protokollok robusztus jellege csak annyira jó, mint az őket karbantartó embereknek.

Ez Buterin Decred kritikájának egy változata, aki azt állította, hogy egy ilyen nagy decentralizált irányítási mechanizmus, mint például a Politeia, közel sem olyan hatékony, mint azt a Decred fejlesztői vélik. Yocom-Piatt válasza erre az volt, hogy egy jóindulatú diktátor csak olyan sokáig uralkodhat, ami természetesen azt jelenti, hogy Buterin a jóindulatú diktátor az Ethereum fejlesztési terében.

Decred Team New York

Néhány a Decred csapatból New Yorkban. Kép Forrás

Ami érdekes, hogy Decred Achilles-sarka nem biztos, hogy a kialakításában van, de a demokratikus filozófia mögött áll. Az egyszer azt állíthatná, hogy a DCR-t szavazó és a Decred ökoszisztémában játszó pártok nem mindig tudnak eléggé tájékozódni a helyes döntések meghozatalához. Ezenkívül meglehetősen könnyű ma megállapodásra jutni a Politeia-ban, ahol a közösség szinte teljes egészében elkötelezett Decred rajongókból áll.

Kérdéses, hogy a Decred ragyogó Politeia integritása megmarad-e, ha a Decred a világ minden táján elterjedt háztartási névvé válik. Ez azonnal a klasszikus demokrácia ugyanazon kérdéseinek vetné alá, nevezetesen a propaganda terjesztését a Megsemmisült ökoszisztémán belül és kívül egyaránt. Decred irányítási rendszere erősség, de feltételezi, hogy a külső ösztönzők objektívek maradnak.

Meghatározott kormányzás

Kormányzás blokklánc korban. Kép Forrás

Végül, bár Yocom-Piatt reménykedik abban, hogy megvédi ezeket a kérdéseket azáltal, hogy egyre nagyobb adatvédelmet alkalmaz Decred különféle elemeiben, az ellenkezője történik a fizikai világban.

Mind a kormányok, mind a vállalatok világszerte szégyentelenül megszállottak a polgárok és a fogyasztók nyomon követésében. Mire jó egy biztonságos, decentralizált és privát Decred kormányzási rendszer, ha a résztvevők többségét kívülről veszélyeztetik?

Következtetés

Decred szinte mindent rendbe hozott, ha a kriptovalutát illeti. Alapvető fejlesztői látnokok, akiknek komoly agyuk van a vállukon. A projekt iránti tisztelet és támogatás akár a Bitcoin-maximalistáktól a projekt legitimitásáról tanúskodik.

Míg a Decrednek komoly jövőbeli lehetőségei vannak, a mögöttes filozófiai hibák csak alááshatják alapelveit, amikor a kriptopénz elkerülhetetlenül eléri az általános alkalmazást.

Kiemelt kép a Shutterstock segítségével

Jogi nyilatkozat: Ezek az író véleményei, és nem szabad befektetési tanácsnak tekinteni őket. Az olvasóknak saját maguknak kell kutatniuk.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map