Dan Larimer: Az az ember, aki nem tud nyugodtan ülni

Mint minden fiatal és növekvő iparág, a kriptotér is állandóan változó állapotban van. Folyamatosan új projektek jelennek meg, amelyek mindegyike azt ígéri, hogy megold egy adott problémát vagy forradalmasítja az ipart a maga módján. Eközben mások, amelyek sokat ígértek, de keveset szolgáltattak, lassan homályba merülnek. Ez egy állandó változási ciklus.

Bár úgy tűnik, hogy minden a technológiáról szól, a titkosítás nem különbözik más iparágaktól abban, hogy személyiségek alakítják. Izgatott lehet egy új projekt, platform vagy blokklánc, és mit állít, hogy képes megtenni, de ezek a vállalkozások mögött álló emberek döntik el végül sikereiket vagy kudarcaikat.

Dan Larimer portré

Dan Larimer: Helló hölgyeim. Kép keresztül Közepes

Ennek igazságát néhány napja szépen bebizonyították, amikor a Block.one CTO Dan Larimer bejelentette elindult a társaság, amelynek megalapításában segített. Mint sokan tudják, a Block.one az EOS blokklánc mögött álló vállalat, és az a hír, hogy Larimer „új személyes projektek folytatására hagyta” az EOS árát drámai módon leeresztette.

Nem számít, mi van a papírlapban, mégis a projektek mögött álló agy számít a legjobban. És ami a kriptográfia mozgatóit és rázógépeit illeti, kevesen rendelkeznek önéletrajzzal, amely megfelel Dan Larimer adatainak.

Midasz érintése

Amióta 2009-ben először tudomást szerzett a bitcoinról, Dan Larimer félelmetes agyát számos blokklánc-projekten fektette le. Jogos igénye van a kriptográfia OG státusára is, mivel közvetlenül közölték a bitcoin alapítójával, Satoshi Nakamoto-val.

EOS árdiagram

Az EOS árengedményei Dan Larimer távozását követően a Block.one-ból január 10-én jelentették be. Kép keresztül CoinDesk

Ami talán leginkább figyelemre méltó Larimer eddigi blockchain-karrierjében, az az, hogy az általa épített és később elrugaszkodott projektek mind rendkívül sikeresek voltak. Míg sok vállalkozónak gyakran sorozatos kudarcok vannak a nyomában, Larimer úgy tűnik, hogy tud a tenyésztési győztesekkel. Ez a siker hírneve nagyrészt segít megmagyarázni a piac riasztó válaszát a Block.one-tól való távozására.

Nyilatkozatában az bejelentett amikor elvált a Block.one-tól, Larimer utalt a jövőbeli irányára, mondván:

Folytatom küldetésemet, hogy szabad piacot, önkéntes megoldásokat hozzak létre az élet, a szabadság, a tulajdon és az igazság mindenki számára való biztosítása érdekében. Nem tudom pontosan, mi következik, de inkább a cenzúrának ellenállóbb technológiák kiépítése felé hajlok. Meggyőződésem, hogy Ön nem nyújthatja a „szabadságot mint szolgáltatást”, ezért figyelmemet olyan eszközök létrehozására fogom fordítani, amelyek segítségével az emberek saját szabadságukat biztosíthatják.

Trump Twitter Ban

A Twitter megadja Trumpnak a csizmát. Kép a Twitteren keresztül


Larimer, mint sok más a blockchain térben, köztük régi iskolások Nick Szabo, aggodalmát fejezi ki a szólásszabadság észlelt eróziója miatt az olyan hatalmas technológiai vállalatok részéről, mint a Twitter és a Facebook. Úgy tűnik, hogy új iránya valószínűleg arra összpontosít, hogy a blokklánccal kapcsolatos tapasztalatait dolgozni tudja a Szilícium-völgy óriásaival szembeni harcban..

Mielőtt azonban tovább spekulálnánk, merre tarthat Larimer, nézzünk vissza eddigi figyelemre méltó karrierjére.

Kezdetek

Dan Larimer Coloradóban született, de Virginiában nőtt fel, ahol a mai napig áll. 2003-ban mérnöki diplomát szerzett a Virginia Tech-től, majd a védelmi iparban programozó lett..

Dan Larimer Virginia Tech

Virginia Tech University: Dan Larimer alma mater. Kép keresztül Virginia Tech News

Eredetileg ezen a pályán haladva Larimer apja nyomdokaiba lépett. Stan Larimer maga sem ügyes az agy tanszékén, mivel az USA Légierő Akadémiáján rakétatudományi professzorként dolgozott (feltehetően a puszta rakéta-tudós következő szintje). Fia azonban a magánszektor felé tartott, a Torc Roboticsnál és a Raytheonnál dolgozott drónokat és autonóm járműveket fejlesztve.

A védelmi szektorban dolgozott, amikor Larimer 2009-ben felfedezte az érdeklődését a blokklánc iránt, mielőtt 2009-ben felfedezte a bitcoinot. Ez fórumbeszélgetésekbe vitte magát az istenfejjel, Satoshi Nakamoto-val. Lehet, hogy Larimer nem tartja ilyen kedvesen ezeket a megbeszéléseket, tekintettel arra, hogy interakcióik legismertebb része Satoshi bejelentkezése a bitcoin tranzakciós sebességéről szóló vitára, amely így hangzik: „Ha nem hiszel nekem, vagy nem érted meg , Nincs időm megpróbálni meggyőzni, sajnálom.

Bitshares

Larimer 2013-ban végül hátat fordított védelmi karrierjének. „Filozófiai szempontból – mondta -, át akartam lépni a pusztító fegyvereken végzett munkáról olyan rendszerek létrehozására, amelyek elősegíthetik az emberiség életét, szabadságát és tulajdonát.” Ez is körül volt. ezúttal először vázolta fel a decentralizált autonóm szervezet (DAO) gondolatát cikkben a Let’s Talk Bitcoin Network-en.

Charles Hoskinson

Charles Hoskinson kriptovarázsló. Kép a CoinDesk-en keresztül

A bitcoinra és a blockchainra irányuló kutatása elvezetett egy másik készülő kriptográfiai legenda, matematikus és jövőbeli Ethereum és Cardano társalapítójához., Charles Hoskinson. Közöttük Larimer és Hoskinson megalapították a Bitshares nevű kriptovaluta platformot, amely bemutatta a Larimer által kitalált delegált tétbiztosítási (DPoS) algoritmust. Hoskinson a projekt arcaként és üzleti oldalaként működött, míg Larimer a kód kidolgozásával dolgozott.

Larimer szabadelvű igazolását Bitshares-szel is gyakorlatba ültették. Régóta nyugtalanította a központosított cserék hatalma, valamint a bennük rejlő kiszolgáltatottság. Ennek eredményeként a Bitshares-t úgy alakították ki, hogy decentralizált tőzsdeként, valamint „pénzügyi szolgáltatásként, beleértve a tőzsdét és a blockchain-banki tevékenységet is” működjön. Ez lehetővé tette a piachoz kötött eszközök megvásárlását, amelyeket sokan a kriptográfia elleni létfontosságú fedezeti ügyletnek tekintettek. volatilitás.

Bitshares Dan Larimer

Kép a Shutterstockon keresztül

A DPoS-sel nem elégedve a Larimer kifejlesztette a Graphene-t is, egy nyílt forráskódú blokklánc-implementációt, amely a Bitshares és későbbi projektek alaprétegeként működne. A grafén C ++ nyelven íródott, és másodpercenként körülbelül 3000 tranzakciót képes feldolgozni, így ideális alapréteg egy olyan platformhoz, mint a Bitshares.

Mint a későbbi projekteknél, Larimer sokáig nem adta teljes figyelmét Bitshares-nek. De itt, a DPoS és a Graphene társaságában fektette le technikai alapjait későbbi munkájának nagy részéhez. Két évet töltött a Bitshares-nél, és segített abban, hogy lenyűgöző szintű sikereket érjen el, mielőtt úgy döntött, ideje tovább lépni.

Cryptonomex

A következő három évben Larimer új magasságokba emelte a vállalkozói szellemet. Amikor 2015-ben elhagyta Bitshares-t, összefogott Stan apjával, hogy megtalálja Cryptonomex, egy olyan vállalat, amely „szoftverfejlesztési szolgáltatásokat nyújt az egyedi, nagy teljesítményű, blokkláncok és a kapcsolódó technológiák iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében.” Mindkét Larimer belátta a blokklánc lehetőségeit, és célja annak elfogadásának és növekedésének elősegítése volt..

Stan Larimer Bitshares

Larimer V1.0 – Dan apja, Stan Larimer. Kép a Crunchbase-en keresztül

A Cryptonomex kiemelt terméke az OpenLedger, egy blokklánc-architektúra, amely másodpercenként több mint 100 000 tranzakció feldolgozására képes. A Bitshares-nél betöltött szerepének visszhangjaként Larimer Jnr volt felelős a kódex nagy részéért, míg apja maga vezette az üzletet. A projekt beindítása után Dan Larimer újból legelőkre indult.

Steemit

Alig egy évvel a Cryptonomex megalapítása után itt volt az ideje, hogy Larimer felvegye a közösségi média világát, és összehozza azt és a blokkláncot. Az új platform, a Steemit nevű decentralizált alkalmazás (DApp) ismét felhasználná mind a DPoS-t, mind a Graphene-t, miközben az újonnan létrehozott Steem blokkláncon fut..

Ehhez az új projekthez Larimer összefogott pénzügyi elemzővel Ned Scott létrehozni egy decentralizált közösségi hálózatot natív valutával (STEEM) a felhasználók és a tartalomkészítők jutalmazása érdekében. A STEEM kifizetéseiről maguk a felhasználók döntenek, akik felértékelik a nekik tetsző bejegyzéseket, és így fenntartják a figyelem gazdaságosságát a platformon.

Ned Scott Steemit

A Steemit társalapítója, Ned Scott. Kép a CoinReporton keresztül

Ez a filozófia ellentétes a mainstream közösségi médiaplatformokkal. Saját szavai szerint: „Steemit úgy véli, hogy a platform felhasználóinak meg kell kapniuk az előnyöket és jutalmakat a figyelmükért és a platformhoz való hozzájárulásukért.”

A Steemit több hasonlóságot mutat a Reddittel vagy a Medium-mal, mint más közösségi média platformokkal, bár egyedülállóvá teszi magát a hálózaton részt vevők és a használók jutalmazásának rendszerével. A platform 2016-ban indult el, és némi sikert aratott, bár ugyanabban az évben egy hackelés során 260 fiókot veszélyeztettek, és mintegy 85 000 dollár értékű STEEM-t loptak el..

A STEEM jelzőnek pozitív árfolyama volt a 2016. júliusi bevezetés nyomán, bár a 2018. évi medvepiac értékének összeomlása történt, miután az adott év januárjában meghaladta a 8 dollárt. Ez az áresés a vállalat személyzetének körülbelül 70% -át elbocsátotta.

A token 2019 közepe óta ellaposodott, és most körülbelül 20 centért jár. Az áresés idejére azonban maga Larimer – talán erre a pillanatra nem meglepő módon – továbblépett.

Block.one

A Steemit továbbra is sikernek tekinthető, és még mindig mintegy hétmillió látogatást vonz havonta. Lehet, hogy nem áll közel a centralizált közösségi média óriásainak felújításához, de továbbra is az egyik legnépszerűbb blokklánc-alapú hálózat.

Blokkoljon egyet

Kép a Startup Radar segítségével

Larimer 2017 márciusában kilépett a projekt CTO-jából, és továbblépett az eddigi legnagyobb és legismertebb vállalkozásává. Ezúttal munkatársa volt Brendan Blumer, egy másik technológiai vállalkozó, aki egyértelműen megértette a blockchain lehetőségeit.

Blumer megalapította első, mindössze 15 éves cégét, amikor létrehozta a Gamecliff-et, amely megkönnyítette az online játékok játékbeli elemeinek értékelését, értékesítését és cseréjét. A beállítás ugyanaz lenne, mint a korábbi Larimer törekvéseknél: Blumer az üzlet vezérigazgatójaként és arcaként lépne fel, míg Larimer a dolgok geek oldalával foglalkozott..

A videó- a Block.one bemutatásával Larimer a vállalatot „nyílt forráskódú szoftverek kiadójaként” írja le. Szabadon elérhetővé tesszük szoftverünket, és bárki számára elérhetővé tehetjük saját blokkláncaik elindítását. ”A Block.one lényegében számos projekt anyavállalata és holdingtársasága, amelyek közül a legelterjedtebb az EOS.IO – az EOS kriptovaluta kibocsátója. . Az EOS a 17. legértékesebb kriptográfia a piaci korlátok szerint, és 2018-ban indult „Ethereum-killer” intelligens szerződéses blokkláncként.

Block One Founders

A valószínű legények: a Block.one társalapítói, Brendan Blumer és Dan Larimer. Kép keresztül Twitter

Az EOS platformot úgy fejlesztették ki, hogy a fejlesztők gyorsabban és könnyebben építhessenek DApps-eket, mint másokon – nevezetesen az Ethereumot. Ezeknek a fejlesztőknek nyújtott oktatási eszközök mellett megnövelt skálázhatóságot kínál, a DPoS és a Graphene használatával a tranzakciók gyorsabb átvitele érdekében.

A Block.one másik oldala a közösségi hálózati platform Hang, amely Larimer Steemittel kapcsolatos tapasztalataira építve egy másik decentralizált társadalmi hálózatként funkcionál. Amikor Larimer bejelentette, hogy már nem használ Twitter 2021 január elején arra ösztönözte több mint 46 000 követőjét, hogy inkább kövessék őt a Voice-on.

Az EOS fejlődik

Az EOS blokklánc célja a tranzakciók másodpercenként milliói (TPS) elérése volt, és az Ethereum közvetlen versenytársaként helyezkedett el. A Block.one azt is állította, hogy a milliónyi TPS mellett megtalálta a módját a tranzakciós díjak kiküszöbölésére a hálózaton. Ez a törekvés nagy érdeklődést váltott ki a befektetők részéről, és segítette a Block.one-t, hogy több mint 4 milliárd dollárt gyűjtsön az egész éves ICO-ban, amelyre 2018-ban került sor..

EOS Újhold

Kép keresztül Hacker Noon

Ez a történelem legnagyobb ICO-jának felelt meg, és lehetővé tette a Block.one számára, hogy előre lépjen az EOS.IO és az EOS blokklánc fejlesztésével, miközben jelentős bitcoin tartalékokat is felhalmoz..

2018 óta a Block.one átfogó megközelítést alkalmazott az EOS-nál, biztosítva a projekt elindításához szükséges szoftvert, de további fejlesztését a közösség kezében hagyva. Ez a különválás lehet az oka annak, hogy a Block.one viszonylag könnyedén szállhatott le, amikor az Értékpapír és Tőzsdei Bizottság (SEC) 2019-ben felhívta.

Blumer Annuonces

Blumer Dan Larimer távozásáról. Kép keresztül Twitter

A SEC azzal vádolta Block.one-t, hogy a 2018-as ICO során be nem jegyzett token adásvételt hajtott végre, és 24 millió dollár pénzbírságot szabott ki a társaságra. Bár ez tetemes összegnek tűnik, a megszerzett pénzeszközöknek csak a töredékét jelenti, míg a SEC nem szabott ki más büntetést akár a Block.one-on, akár bármelyik alkalmazottján. Ezzel szembeállítva a közelmúltbeli Ripple-pert, amelynek során a SEC mind a Ripple, mind pedig a három legmagasabb rangú munkatársa után ment.

„Minden jónak véget kell érnie”

Dan Larimer kilépése a Block.one-ból egy viszonylag hosszú (neki való) hároméves játék után előreláthatóan meglehetősen nagy felhajtást váltott ki. Láthattuk, hogy az EOS ára bejelentése nyomán borsos esést szenvedett, míg néhányat EOS tulajdonosok szintén rosszul reagáltak a hírre, „utolsó cseppnek” nevezve azokat.

Larimer többször megígérte, hogy hosszú távon az EOS-nál és a Block.one-nál van, ezt az állítást talán egy csipet sóval kellett volna megtenni, tekintettel a Bitshares, a Cryptonomex és a Steemit jeleire..

A Ripple társalapítójához, Jed McCalebhez hasonlóan Larimert sokan úgy látják, hogy képtelen átlátni a projekteket, míg mások alig látják többet, mint egy pump and dump kereskedő.

Blockchain tanácsadó Tone Veys  ilyen kritikus, mondván:

Dan Larimer több tétbiztosításon alapuló projektet indított el, és mind árnyékos jellegűek voltak … Bitshares és Steemit egyaránt lehetővé tette a bennfentesek számára, hogy rengeteg jelzőt készítsenek maguknak, és ezt követően a projekt tétbiztos jellege lehetővé tette azok a bennfentesek, hogy örökre kinyomtassák maguknak az értékes jelzéseket.

Bár igazolható az a frusztráció, amelyet sokan éreznek a legutóbbi távozás iránt, elhomályosítja azt a hatalmas hozzájárulást, amelyet Larimer a blokklánc és a kriptográfia iránt tett. EOS lehet sok befektetőt csalódást okozott, de továbbra is az egyik legnagyobb kriptó a környéken, és mégis rallyzhat, mivel a Block.one a CTO kilépése nyomán újra összeáll.

Dan Larimer projektek

Dan Larimer projektjei. Kép a Hackernoonon keresztül

Ha eltekintünk azon társaságok során, amelyek létrehozásában Larimer segített, csak hogy eltávolodjanak tőlük, láthatjuk, hogy őt mindig jobban érdekelte a blockchain mögöttes technológiája, mint hogy bármiféle nyilvános arca legyen. Ezt Charles Hoskinson, Ned Scott és Brendan Blumer kedvelőinek hagyták, míg Larimer a tech kiépítésének szentelte magát..

Daniel Larimer jóvoltából a blockchain tech stack-hez való sok egyéb hozzájárulás mellett DPoS, grafén és DAO koncepció is rendelkezésre áll. Most, hogy ezek a teljesítmények a háta mögött vannak, úgy tűnik, hogy energiáit máshová fogja összpontosítani, és az összes legnagyobb techcég az összes látókörébe tartozik.

Dan Larimer Voice

Daniel Larimer beszél a Voice-ról egy Block.one eseményen 2019-ben. Kép ​​via DeFi Köztársaság

Egy nemrégiben post Az egyenlőbb állatok – Az igazi demokrácia finom művészete című blogján Larimer a Szilícium-völgy hegemóniáját vette célba, mondván:

Most egy olyan világ előtt állunk, ahol az olyan vállalatok, mint az Apple, az Amazon és a Google megtagadják a szolgáltatás nyújtását azoknak a közösségeknek, amelyek olyan információkat és véleményeket osztanak meg, amelyek ellentétesek az uralkodó narratívával. Ennek célja az elbeszélés feletti ellenőrzés visszaszerzése. Ez messze túlmutat azon, hogy cenzúrázzák azt, amit az emberek közzé tesznek egy vállalat saját platformján, és megtagadják másoktól annak lehetőségét, hogy saját alternatív platformokat hozzanak létre.

Valószínűnek tűnik, hogy a közösségi média platformjának decentralizált modellje, amelyet a Steemit és a Voice mellett egyaránt úttörő szerepet játszott, még mindig befejezetlen feladat lehet Larimer számára. Libertárius hajlama páratlan szakértelemmel párosulva elegendő lehet ahhoz, hogy nagy technikát nézzen a válla fölött.

Csak egy bolond fogadna Dan Larimer ellen, amely még fontosabb hozzájárulást tesz a blokklánchoz és a kriptotérhez, bármilyen utat is járjon innen.

Kiemelt kép a Shutterstock segítségével

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me