Cosmos Network Review: ATOM és a blokkláncok internete

Az egyik legforróbb projekt és érme 2019 elején a Cosmos és az ATOM tokenje volt. A kezdeti hullám 2019-ben kezdődött, amikor a mainnet, amely több mint 3 évig volt a tervezés alatt, élőben állt.

A Cosmos kivételesen ambiciózus projekt az ambiciózus projektek területén. Olyan blokklánccá kíván válni, amely az összes többi blokkláncot összehozza blokklánc-interoperabilitási platformján. 2020 februárjától pedig úgy tűnik, hogy ez sikerrel járhat.

Valóban kivitelezhetnek-e ilyen nagy ambíciókat?

Ebben a Cosmos Review-ban mélyrehatóan megvizsgálom a projektet, ez a technológiai és fejlesztési ütemterv. Elemzem az ATOM érme felhasználási eseteit és alkalmazási lehetőségeit is.

Kozmosz alapjai

Világegyetem magát a csatlakoztatott blokkláncok leginkább testreszabható, méretezhető, legerősebb és interoperábilis ökoszisztémájának nevezi. Ez egy független blokkláncok decentralizált hálózata, amelyet a Tendermint és más bizánci hibatűrő algoritmusok működtetnek. A bizánci hibatűrés lehetővé teszi a blokklánc konszenzus elérését még olyan környezetben is, amely potenciálisan rosszindulatú csomópontokat tartalmaz.

A Cosmos hálózat potenciálisan „Blockchainek Internetjévé” válhat, és Cosmos Hubnak is hívják. A Cosmos az első blokklánc, amelyet elindítottak a Cosmos Network-en, és feladata más blokkláncok (a hálózatban zónáknak nevezett) összekapcsolása. Miután ezek a linkek elkészültek, a tokenek gyorsan és biztonságosan átkerülhetnek egyik zónából a másikba zökkenőmentesen.

A Cosmos Blockchain kérdései

Hogyan oldja meg a Cosmos a Blockchain problémákat

A Kozmosz Hálózatnak három elsődleges része van:

 1. A Tendermint mag – A Tendermint Core egy szoftveres megvalósítás, amely tartalmazza a Tendermint BFT algoritmust a konszenzushoz és az interblockchain communication (IBC) protokollt, amely összeköti a konszenzusos és hálózati rétegeket, hogy megkönnyítse a hub és az összes zóna közötti kommunikációt..
 2. Alkalmazásblokk-interfész (ABCI) – Ez lehetővé teszi a dApps replikálását számos programozási nyelven. Mivel az ABCI nincs korlátozva egyetlen programozási nyelvre sem, a fejlesztők bármilyen nyelven képesek létrehozni a blokkláncuk alkalmazásrészét. Az ABCI kapcsolatként működik a Tendermint Core és a Cosmos SDK között.
 3. Cosmos SDK – Ez a Cosmos Network alkalmazásrétege, amely a fejlesztők számára egy alapvető blokklánc keretet biztosít. Csökkenti a bonyolultságot azáltal, hogy biztosítja a leggyakoribb blokklánc-funkciókat, mint például az irányítás, a tokenek és a tét. A fejlesztők ezt követően további szükséges funkciókat adnak hozzá pluginek létrehozásával.

Összességében a Tendermint Core konszenzust biztosít a Cosmos Hubról, míg a zóna blokkláncok fenntartják saját konszenzusukat anélkül, hogy a Tendermintet kellene használni.


A Cosmos SDK biztosítja a fejlesztők számára a blokklánc és a dApps felépítésének eszközeit, miközben csak az alkalmazási réteg miatt aggódnak. Az ABCI hozzáadásával az alkalmazás állapotát külön konszenzusos folyamatban kezelik, lehetővé téve a Cosmos számára a szkriptnyelvek és a kriptovaluták sokféle támogatását.

A Cosmos Hubhoz kapcsolt blokkláncok képesek lesznek kommunikálni egymással az IBC protokoll használatával, tekintet nélkül arra, hogy milyen konszenzusos algoritmust használnak. Ez lehetővé teszi az eszközök átadását a blokkláncok között, megőrizve az esetleges szerződéses jellemzőket.

Kozmosz központok és zónák

Kozmosz zónák és központok. Kép keresztül Hivatalos blog

Az IBC a legmagasabb végességű blokkláncokkal fog működni a legjobban, mint például a tétbiztos blokkláncok, de a munkabiztos blokkláncokkal is működőképessé tehetőek, rögzítő zónák használatával. Erre példa az Ethermint, amely alapvetően egy Tendermint-alapú Ethereum, amelynek PoW-tulajdonságai lecsupaszítva és a PoS konszenzus tetején dolgozva.

A Tendermint algoritmus ismertetése

A Tendermint az első tétbiztos konszenzus algoritmus, amelyet a gyakorlati bizánci hibatűrő (PBFT) algoritmus segítségével hoztak létre. először javasolta 1999-ben Castro és Liskov 30 éves kutatás után. Ez a BFT alapú PoS protokoll jogot ad arra, hogy ál-véletlenszerű módon új blokkokat javasoljon a validátoroknak egy többfordulós szavazási folyamat során..

Ezeknek a blokkoknak a befejezéséhez és végrehajtásához azonban a validátorok túlnyomó többségéhez le kell jelentkezniük a javasolt blokkon. A Kozmosz esetében ez a határozatképesség kétharmada. Az ilyen konszenzus elérése több kört is igénybe vehet a blokkok véglegesítéséhez. A BFT rendszer legfeljebb egyharmadnyi hibát képes elviselni, beleértve a rosszindulatú és önkényes viselkedéseket is.

Tendermint előnyei

A Tendermint előnyei. Kép keresztül Tendermint weboldal

A Tendermint algoritmus a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • A validátorok 1/3-os biztonsági küszöbértéke
 • Kompatibilis az állami vagy magánláncokkal
 • Konszenzusbiztonság
 • A következetesség prioritása
 • Azonnali véglegesség 3 másodperc alatt

A Cosmos tétbiztosítási konszenzust használ, amelyet delegált PoS néven ismerünk. Ez az érintetteket validátorok és delegátorok csoportjaiba szervezi. A delegátorok döntenek arról, hogy melyik hitelesítők vesznek részt a konszenzusban, és az ellenőrök azon dolgoznak, hogy validálják a tranzakciókat és új blokkokat adnak a blokklánchoz.

Jutalmakat kapnak a validátorok és a delegálók ATOM tokenek formájában, de a Cosmos Network úgy van kialakítva, hogy elméletileg bármely kriptovaluta becsomagolt formáját fel lehetne használni jutalomjelzőként. Ebben a rendszerben minden rosszindulatúan működő bólintás eltávolításra kerül a hálózatról, és a jelzőit elveszik.

Mitől kiemelkedő a Cosmos?

A Cosmos mind a skálázhatósági, mind a használhatósági korlátok megoldásán dolgozik a blockchain technológiában. A méretezhetőség volt a legnagyobb probléma a világ legnagyobb blokkláncai között az elmúlt néhány évben, és egyik sem tudott olyan megoldást megvalósítani, amely lehetővé teszi számukra, hogy bárhová eljussanak ahhoz a skálához, amelyre szükségük lesz a mainstream elfogadási arányok kielégítéséhez.

Ha figyelembe vesszük a használhatóságot, a fejlesztők és a felhasználók egyaránt korlátozottak. A fejlesztők nem rendelkeznek rugalmassággal a blokklánc-alkalmazások létrehozásakor, és a felhasználókat korlátozta a könnyen hozzáférhető alkalmazások hiánya. A Cosmos úgy véli, hogy ezt megoldhatja a Go programozási nyelv és egy többrétegű struktúra használatával.

Cosmos Team

Óriási lökést jelent a Cosmos projekt, számos vállalat, csapat és alapítvány között. A Cosmos ötlete Jae Kwon és Ethen Buchman részéről származott, de a Cosmos fő támogatása a svájci nonprofit alapítványtól származik Az Interchain Alapítvány (ICF).

Az ICF az All in Bits Inc. céggel (dba Tendermint Inc.) szerződött a Cosmos hálózat és az azt körülvevő ökoszisztéma fejlesztésére. Ez az ökoszisztéma rendkívül széles, amint később látni fogja. A kapcsolat kissé világosabbá válik, tekintve, hogy Jae és Ethen a Tendermint alapítói. A szélesebb Tendermint csapat valóban meglehetősen nagy, több mint 30 taggal.

Tendermint alapítók

Tendermint alapítók fejlesztik a Cosmos hálózatot

Végül itt van az IRIS Alapítvány, amely támogatást kapott az ICF-től a Cosmos Hub IRISnet létrehozásához, amelynek célja az elosztott üzleti alkalmazások felépítésének megkönnyítése. Ezek az entitások nagyon szorosan együttműködnek, és nehéz megkülönböztetni a különböző szervezeteket és azt, hogy miként járulnak hozzá a Kozmosz fejlesztéséhez.

A csapat a közösségi szerepvállalás terén is elég aktív. Aktívat működtetnek hivatalos blog ahol részletezik az összes fontos fejlesztési frissítést. Nekik is van egy Twitter-fiók és Távirat csatorna. Bemerültem a 10 000 tagú, erős Telegram csatornájukba. A beszélgetés meglehetősen biztató volt a több technológiára koncentráló résztvevőkkel.

A kozmosz ökoszisztéma

A Cosmosnak nem okozott problémát a partnerek vonzása ökoszisztémájába. Hatalmas számú projekt fejlődik már a Cosmos technológia és annak ökoszisztémájának egy része mellett. Itt van csak egy kis csoport:

 • A Binance Chain, amely a decentralizált Binance Launchpad projekt jelképkibocsátó platformja, a Cosmos ökoszisztémára épül. A Tendermint és a Cosmos SDK villás verzióját, valamint a Cosmos SDK olyan funkcióit használják, mint például a „bank”, amelyet az alap token tranzakciókhoz használnak..
 • Az Akash azon dolgozik, hogy szerver nélküli számítástechnikát juttasson el a Cosmos-hoz, és a szerver nélküli számítástechnika számára egyenrangú szuperfelhőként funkcionáljon, amely a fejlesztők számára nyílt, biztonságos, engedély nélküli piacteret biztosít a fel nem használt számítási ciklusok számára. Arra számítanak, hogy 90% -kal csökkenti a felhőalapú számítási erőforrások költségeit az olyan szolgáltatásokhoz képest, mint a Microsoft Azure, az AWS és a Google Cloud.
 • Az e-Money egy európai stabilpénz-kibocsátó. Stablecoins-jukat fiat pénznem fedezi, és egyedülállóak abban, hogy érdekesek és fizetésképtelenségi alap védi őket.
 • Az IOV egy olyan protokollt hoz létre a blokkláncok és a pénztárcák között, amelyek lehetővé teszik bármilyen kriptovaluta küldését és fogadását egyetlen értékű címről.
 • Az IRISnet egy BPoS blokklánc, amelyet a Cosmos SDK segítségével építettek fel, és lehetővé teszi a blokkláncok közötti átjárhatóságot, hogy megalapozza az elosztott üzleti alkalmazások következő generációját. 2019 szeptemberében indította el mainnetjét.
 • A Kava a Cosmos hálózattal azon dolgozik, hogy pénztárcákat, pénzváltókat és blokkláncokat biztosítson az Interledger technológia likviditásával és interoperabilitásával. Legutóbb 2019 novemberében indították el mainnet-jüket, és a projekt most a virágzó DeFi ökoszisztéma élvonalában van.
 • A Loom az Ethereum blokkláncon indult, majd később a Cosmos-ra váltott, hogy kihasználja a Tendermint technológiát a nagymértékben skálázható játékok és a felhasználó felé néző dApps fejlesztésében. Újabban a DeFi, valamint a kormányok és az ektárvállalkozások általi használat megoldására szakosodott.

Más projektek célja a zeneipar (Playlist) tokenizálása, egy valóban decentralizált peer-to-peer hálózat (Sentinel Network) létrehozása, egy decentralizált autonóm tartalomgazdaság (Lino) létrehozása, egy szociális hálózat kiépítése annak megállapítására, hogy az információk igazak-e vagy sem. (TruStory), és tömeges örökbefogadásra szánt stabilpénz indítása (Terra).

Van egy teljes listája közel 100 projektről, amelyek a Cosmos Network és a Tendermint technológia tetejére kívánnak építeni, és megtalálhatók itt.

Az ATOM token

A Cosmos csapata 2017 áprilisában ICO-t tartott, mindössze 28 perc alatt 17,3 millió dollárt gyűjtött össze, mivel 168 millió zsetont adtak el, egyenként 0,098 dollárért. A csapat 50 millió zsetont is visszatartott magának a stratégiai partnerség és az üzletfejlesztés finanszírozására.

Az ATOM token némileg egyedülálló volt, mivel a tényleges tokenek csak a főhálózat életbe lépése után kerültek kiadásra. Néhány tőzsde kiadás előtt kereskedett IOU tokenekkel az ATOM számára, de a tényleges token 2019. március 14-én lépett életbe..

Két nappal később ez elérte a mindenkori csúcsot, 8,31 dollárt, de gyorsan leesett erről a szintről. Április 22-én ismét közel 7 dollárra ugrott, amikor a befektetők megtudták, hogy a tokent felvették a Binance Exchange-be. Az ár ismét visszaesett, de a kereskedelem volumene folyamatosan nőtt, és 2019. május 6-án az ár visszatért 4,82 dollárra.

Binance ATOM

Regisztráljon a Binance oldalon, és vásároljon ATOM tokeneket

Nincs korlátozás a kiadásra kerülő ATOM számára, mivel a csapat azt tervezi, hogy inflációs modell alapján évente növeli az ATOM számát..

Annak ellenére, hogy az ATOM csak nemrég jelent meg, számos pénztárca közül választhat. A legbiztonságosabb választás a Ledger hardvertárca használata. Egyébként számos mobil pénztárca áll rendelkezésre, mint például az imToken, a Cosmostation és a WeTez. Vannak az IOV és a Lunagram pénztárcák is, amelyek fejlesztés alatt állnak és hamarosan megjelennek.

Azok, akik valamilyen ATOM vásárlása iránt érdeklődnek, ezt elég egyszerűen megtehetik, mivel a token már tucatnyi tőzsdén szerepel. A legnagyobb kereskedési mennyiség a Kraken, a Binance, a Huobi Global, a Bibox, a Gate.io és az OKEx webhelyeken található..

Cosmos Hub 3

A Cosmos mainnetjének 2019 márciusi indulása óta a projekt egyetlen további jelentős frissítése 2019 decemberében történt, amikor elindították a Cosmos 3-at. Ez a frissítés elsősorban a Cosmos irányítási mechanizmusának javítására összpontosított..

A Cosmos 3 egyik legfontosabb változása az, hogy a kormányzási javaslatok már nem csak jelző mechanizmusok. A Cosmos 3 előtt a közösség által elfogadott javasolt változtatásokat a fejlesztőknek végre kellett hajtaniuk, és új szoftverként kellett kiadniuk, amelyet a résztvevő validátorok futtattak. Ezt kemény villának is nevezik.

Cosmos Hub 3

A Cosmos Hub 3. képének elindításának bejelentése Kozmosz Blog

A Cosmos Hub 3 segítségével a szavazók most megváltoztathatják a Cosmos működését alapvető szinten, és ezek a változások kemény villa nélkül is megvalósíthatók. Néhány lehetséges változtatás magában foglalja az inflációs ráta növelését vagy csökkentését, a minimális küszöb megváltoztatását, amelynél a tét befolyásolja az inflációt, a közösségi adókulcsot és még sok mást.

A Cosmos Hub 3-ra történő frissítés lehetővé tette az állami pool-források elköltésére irányuló javaslatok lehetőségét is, amelyek jelenleg közel 250 000 ATOM-ot érnek el egymillió dollár felett.

Fejlődés & Ütemterv

Természetesen a legtöbb ilyen blockchain projektnél a pudingban van a bizonyíték. Annak érdekében, hogy megértsük, mennyi munka van folyamatban, meg kell vizsgálnunk a projekt kódjának elkötelezettségét.

Az egyik legjobb módja annak, hogy megértsük ezt a tevékenységet, a projekt nyilvános GitHub-on végzett tevékenysége révén. A Cosmos esetében számos különböző GitHub repóval rendelkezik, mind a fő projekt hoz Tendermint adattárak.

Úgy döntöttem, hogy egy csúcs csúcsot veszek ezekbe, hogy lássam a jelenlévő aktivitás mennyiségét. Az alábbiakban csak néhányat láthatunk az ökoszisztéma legaktívabb repóiról.

A Cosmos Network GitHub vállalja

A kód az elmúlt 12 hónapban vállal bizonyos kiválasztott repókat

Ez valóban meglehetősen kiterjedt és megmutatja, hogy mennyi munka zajlott a protokollon. Azt is szem előtt kell tartani, hogy ezek csak a felső repók közül 3. Összesen több mint 86 tárhely van!

Sok más projektben (beleértve a nagyobb ICO-val rendelkező projekteket sem) láttam ilyen szintű fejlettséget. Ennek tovább kell erősítenie azt a felfogást, hogy ez nem más, mint egy üzemszerű ICO és blockchain projekt.

Ez a terjedelmes és frenetikus kódolási tevékenység nagy valószínűséggel ambiciózus ütemtervükhöz kapcsolódik. Az elmúlt évben a csapat számos fontos mérföldkőnek tett eleget majdnem egy pólóig.

Jó néhány frissítési javaslat is várat magára a projekt előtt. Ide tartozik az IBC protokoll Hub támogatása, amely lehetővé teszi néhány SDK alkalmazás csatlakozását a Hubhoz. Láthatja az ütemtervet itt.

Következtetés

A Cosmos főhálózatának elindítása hatalmas izgalommal járt a közösségben, amit az ATOM token árának megugrása is bizonyít. A token kéretlen hozzáadása a Binance-nél és tucatnyi más tőzsdén, valamint az ATOM gyors ugrása a # 15-es helyre a teljes piaci felső határban alátámasztja azt az előfeltevést, hogy ez egy komoly projekt, amelyet érdemes követni és befektetni..

A mainnet bevezetése óta eltelt egy év korlátozott frissítése ellenére is az ATOM token továbbra is a 21. legnagyobb token piaci részesedés szerint, kiemelve a közösségek hitét a projektben.

A fõhálóra lépés a Cosmos-t a következõ fejlesztési szakaszba viszi. Mivel a hálózat stabil, a közösség már megszavazta az ATOM-transzferek engedélyezését. A következő lépés az IBC engedélyezése lesz, és a fő hálózati bevezetés befejeződik.

Tervezik egy hivatalos tét pénztárca kiadását is, amely lehetővé teszi a tranzakciókat a Cosmos Hubon. Miután megjelent a Cosmos első produkciós verziója, kiegészítve az első Cosmos Network blokklánccal, a projekt belép az úgynevezett „Galaktikus korszakba”..

Amint elérte a Galactic Era-t, a fejlesztői csapat megkezdi a munkát egy decentralizált csere, valamint az Ethereum és a Bitcoin hídjain..

Nyilvánvaló, hogy a Tendermint és a Cosmos csapata rendkívül komolyan gondolja, mit csinál. Míg egyesek továbbra is vaporware-nek neveznék a papírlapban felsorolt ​​funkciók hiánya miatt, több tucat partnerprojekt van, akik hisznek a Cosmos hálózatban, és elkezdték használni.

Ha a Cosmos képes lesz a blokkláncok internetévé válni, akkor a blokklánc-fejlesztés és a technológia jövőjében rendkívül fontos és erőteljes pozíciót fog betölteni.

Eddig úgy tűnik, hogy a projekt továbbra is jó úton halad ennek érdekében, és ha a közösség izgalma bármi felmérhető, akkor ez egy olyan projekt lehet, amelyet szorosan figyelni kell a következő hónapokban és években.

Kiemelt kép a Fotolia-n keresztül

Jogi nyilatkozat: Ezek az író véleményei, és nem szabad befektetési tanácsnak tekinteni őket. Az olvasóknak saját maguknak kell kutatniuk.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map