BitGrail és Nano Saga: Csavart mesék a csapkodásokról, a fenyegetésekről és a perről

Úgy tűnik, hogy az idei második nagy támadás során az olasz BitGrail kriptovaluta tőzsde csaknem 200 millió dolláros veszteséget szenvedett. A webhelyet megcélzó hackerek a közelmúltban márkanevet viselték, Nano néven (korábban Raiblocks).

Maga a BitGrail az utóbbi néhány hónapban ellentmondásokba keveredett december óta, amikor szigorúan korlátozni kezdték a felhasználók visszavonási képességeit. A kriptopénzek közösségében néhányan elkezdték megkérdőjelezni a BitGrail fizetőképességét, és gyanították, hogy a tőzsde néhány hónapja már fizetésképtelen lehetett a legutóbbi feltörés előtt..

Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mi történt a BitGrail-rel az elmúlt hónapokban a feltörésig.

„A bombázó” bombákat robbant ki

A. Vezetője BitGrail csere, Francesco „The Bomber” Firano lehetővé tette a kivonások korlátozását tavaly év végén. A korlátozás megköveteli, hogy minden felhasználó átmehessen egy ellenőrzésen, mielőtt visszavonhatná. A tőzsde azt is bejelentette, hogy a vállalat megszünteti az üzleti tevékenységét az EU-n kívüli személyekkel.

Ez kétségtelenül feldühítette sok BitGrail felhasználót, mivel pénzeszközeiket lényegében akaratuk ellenére zárolták. Egy Reddit szerint post Troy Retzer, a Nano csapatának részéről néhány BitGrail-felhasználó több mint két hónapig várta számláinak ellenőrzését. Retzer megjegyezte, hogy Bomber szerint több ezer számlája volt ellenőrizhetőnek, és csak ő maga és egy másik személy végzi mindezt manuálisan.

Néhány felhasználó a Reddit szálon még azt feltételezte, hogy a Bomber talán valahova befektette az emberek pénzét, és elveszítette azt. Bár erre egyelőre nincs közvetlen bizonyíték, ez a hangulat még többször visszhangzik a különböző internetes fórumokon. Maga a Nano-csapat nem tűnik teljesen meggyőződve arról, hogy ez egy hack volt.

A BitGrailt feltörik

A hivatalos BitGrail hírcsatornában (a kép alatt) közzétett közleményben a vállalat megjegyzi, hogy „a belső ellenőrzések engedély nélküli tranzakciókat tártak fel, amelyek 17 millió Nano-hiányhoz vezettek”. A bejegyzés azt is megjegyzi, hogy a hackelés más devizákat sem érintett. Az üzenet bocsánatkéréssel és megjegyzéssel zárul, hogy „minden tevékenységet átmenetileg felfüggesztünk (beleértve a pénzkivételt és a betéteket is”).

Bitgrail Hack bejelentése

Az állítólagos „hack” bejelentése

A bejelentés február 9-én jelent meg. Ezen a napon a Nano körülbelül 11 dollárért kereskedett. Azóta az árak kissé, egyenként 8 dollárra csökkentek. A bitcoin ára csaknem 50% -kal csökkent.


A közösségi harag elmélyül

Hónapokig tartó várakozás után a BitGrail felhasználói most szembesülnek azzal a valósággal, hogy a teljes tőzsdén minden tevékenységet teljesen leállítottak. A kilencedik bejelentés óta a társaság még egy bejelentést tett, de csak olaszul érhető el.

Nem hivatalos fordítás szerint a bejegyzés több, látszólag érvelő kijelentést tesz, amelyek védik a BitGrailt, és azzal vádolják a Nano fejlesztőcsapatát, hogy nem hajlandó segíteni. A bejegyzés azt is megjegyzi, hogy a BitGrail felkérte a nanót, hogy végezzen kemény villát a feltételezett lopás visszavonása érdekében. Eddig úgy tűnik, hogy Nano nem hajlandó ilyen villát előadni.

A post a Nano hivatalos közepes oldalán megjelent „BitGrail Insolvency Update” címmel a csapat azt állítja, hogy február 8. óta aktívan vizsgálják a történteket. Állításuk szerint a BitGrail február 9-e óta „megszüntette a kommunikációt a Nano csapatával”. Kutatásaik szerint lehetséges, hogy a lopás valamikor 2017 októberében kezdődött. Érdekes módon a bejegyzés a hacket „állítólagosnak” nevezi.

A BitGrail bejegyzésében a vállalat megjegyzi, hogy úgy érzik, hogy a Nano fejlesztőcsapata „szándékosan vádolta meg a BitGrail vezérigazgatóját, hogy el akarja leplezni az esetet”. Ennek eredményeként a BitGrail azt mondja, hogy “súlyosbított rágalmazásért a sajtóban” panaszt nyújtottak be a Nano fejlesztőcsapata ellen.

A BitGrail történelem lehet, mi következik a Nano számára?

Új

Kép forrása: nano.org

Úgy tűnik, hogy nagyjából a közösség áll a Nano mögött, nem pedig a BitGrail mögött. Bár az árak kissé megcsúsztak ebben a hónapban, összességében még mindig sokkal magasabbak, mint éppen decemberben, amikor a Nano (korábbi neve RaiBlocks) jóval fél dollár alatt volt.

A Nano árai általában január közepétől kezdődően követték azt a csökkenő tendenciát, amelyet a kriptovaluták többsége tapasztalt.

Hasonlóan ahhoz a hackhez, ahol a NEM-et ellopták egy japán cseréből, a közösség a cserét okolja azért, hogy nem tett megfelelő biztonsági intézkedéseket. A Nano esetében a fejlesztőcsapat határozottan állítja, hogy a feltörés sikeres oka egyáltalán nem a saját szoftverükkel volt kapcsolatos.

A Nano jellemzői és növekvő közösségi támogatása miatt az utóbbi időben rengeteg gőzt szedett. A kriptopénzek általában túlélik az ilyen hackeket, még akkor is, ha áraik rövid távon kissé megcsappannak. Valószínű, hogy ez a csomag hosszú távon nem lesz jelentős hatással a nanoárakra.

Kiemelt kép a Fotolia-n keresztül

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map