A Monero Hard Forks sikeresen: Négy új projekt az eredmény

Valóban eseménydús elmúlt hetek voltak a Monero (XMR) számára. Az adatvédelmi tudatosságú kriptovalutának kemény villán kellett keresztülmennie annak érdekében, hogy elhárítsa az ASIC bányászok hálózatra gyakorolt ​​hatását.

A kemény villát az 1 546 000 blokknál fejezték be. Ezt a blokkot péntek reggel UTC 8: 20-kor érte el. A szoftverfrissítés életbe lépett a 12. verzióval, és a közösség tagjai lelkesen figyelték az elfogadás mértékét.

Végül a kemény villa sikeres volt, mivel sok bányász úgy döntött, hogy frissít a szoftver új verziójára. A Botnets-ből származó hasítóerő egy része eleinte megszűnt, de ez valószínűleg hamarosan újra megélénkül.

A frissítés eredményeként négy új Monero-érme is készült. Mindannyian olyan fejlesztők vezérelték őket, akik élni akartak a kemény villa lehetőségével, hogy támogassanak egy érmét, amely szerintük a „Monero” legyen.

Vizsgáljuk meg mélyebben Monero mozgalmas hetét és az általa kihajtott érméket.

Miért a Villa?

Mindenki tudja, hogy a bányászati ​​központosítás nagy problémát jelent az összes elosztott kriptovaluta számára. Amikor egy bányász vagy bányászati ​​medence túl sok energiát kap, akkor egy úgynevezett 51% -os támadással hatékonyan támadhatják a hálózatot.

Ezenkívül a bányászok központosítása más negatív externáliákhoz vezet, ahol a bányász saját technológiai változásokat próbál meg ösztönözni saját érdekeik alapján. Mindezt tavaly láttuk a SegWit2X és a Bitcoin fork körüli megbeszélésekkel.

IQ Option Trade Monero

Monero számára a Bányász-központosítás még nagyobb aggodalomra ad okot, tekintettel arra, hogy a kriptovaluta a magánéletre összpontosít. Akik a Monerot használják, a fejlett adatvédelmi protokollok miatt teszik, amelyek elrejtik a tranzakciókat és teljesen névtelenek.

Beteg ASIC-k

Az egyik eszköz, amelyet a bányászok felhasználhatnak az áramellátás központosításához, egy alkalmazásspecifikus integrált áramkör (ASIC). Ezek lényegében olyan gépek, amelyek sokkal hatékonyabban képesek bányászni az érméket, mint bármely GPU bányász képes.


Ezen ASIC-ek legtermékenyebb gyártója a Bitmain. A Bitmain nemcsak a világ legnagyobb ASIC-gyártója, de a világ egyik legnagyobb bányásza is, és számos különféle kriptovaluta-lánc hatalmas ellenőrzési erővel rendelkezik..

A Bitmain számos különféle ASIC-t vezetett be, amelyek sokkal hatékonyabban képesek bányászni más kriptovalutákat, mint a GPU-k. Más kriptovaluta-láncok hasonlóan megvetették ezt, és egyesek még azzal is fenyegetőztek, hogy hasonló keményvillás megoldásokat alkalmaznak. Ezt láttuk az év elején a Siacoin Bitmain csatában.

A Bitmain hivatalosan is közzétett egy tweetet, miszerint bemutatják a Monero ASIC saját verzióját. Bejelentették az Antminer X3-at, amely a Cryptonite hash algoritmusra támaszkodó kriptovalutákat bányászná..

A Monero erre a hash algoritmusra épül, és a fejlesztők nem voltak elégedettek. E bejelentés után a Monero vezető Devje, Riccardo Spagni tweetelt válaszul a Bitmain bejelentésére.

A Monero fejlesztői talán már tisztában voltak azzal, hogy a Bitmain kifejlesztett valamiféle kriptonit ASIC-t, és már privátban bányászták vele a Monero-t. A Bitmain ezen nyilvános bejelentése előtt úgy döntöttek, hogy az ASIC-bányász hatásának elhárításának legjobb módja a Monero-protokoll enyhe megváltoztatása..

Az ilyen protokoll megváltoztatásához kemény villára van szükség, és ezzel Monero lesz az első érme, amely elhárítja az ASIC-ok fenyegetéseit. Időt is vettek a Monero egyes biztonsági jellemzőinek fejlesztésére. Végül vannak más fejlesztők, akik lehetőséget láttak arra, hogy saját érméiket vezessék.

Több gyűrű, több monero

A biztonsági fejlesztések tekintetében a Monero fejlesztői 5-ről 7-re növelték a tranzakciók minimális csengetési méretét. A bizalmas csengetésű tranzakciók az egyik alapvető technológia a Monero protokollon.

Képesek „elfogadható letagadhatóságot” létrehozni a hálózat összes tranzakciójára. A gyűrű méretének növelésével a fejlesztők növelik a protokoll robusztusságát, valamint csökkentik az esetleges anonimizációs támadások esélyét.

A gyűrű mérete fontos beszélgetési pont volt a közelmúltban, mivel más kísérleteket tettek arra, hogy a Monero-láncot versengő kriptopénzekbe tereljék. A MoneroV nevű projektet a közösség gyanakvóan nézte, és kérdéseket vetett fel az adatvédelemmel kapcsolatban, amikor a különböző láncokon tranzakciók zajlanak..

Úgy hangzik, hogy nem lenne okosabb frissíteni a jogot?

Néhány más fejlesztő nem így vélekedett. Saját Monero érméket akartak létrehozni, amelyek a régebbi technológián alapulnak. Az eredmény a következő érmék:

Monero érmék villából

Kép forrása: Bitcoinmagazin

Monero Classic

Ezt a projektet néhány szingapúri „monero-rajongó” kezdeményezte. A Bento Tan nevű csoport egyik fejlesztője elmondta, hogy az ASIC-ek egészségesek lehetnek az ökoszisztémára nézve, és hogy a monero-lánc kemény elágazása nagyobb kockázatokat fog jelenteni, mint az ASIC-ek maguk.

Interjút adott a Bitcoin magazinnak, és a következőket nyilatkozta:

A Monero Classic fő üzenete, hogy úgy gondoljuk, hogy a munka igazolását megváltoztató fejlesztők nagyobb centralizációt hoznak létre és károsítják a decentralizációt

Azt állította, hogy a Monero fejlesztői az algoritmus megváltoztatásával immár bebizonyítják, hogy a jövőben is tudnak és fognak változtatni rajta.

Monero-Clasic

A Monero Classic nem volt védjegy, mivel egy másik villa „Monero-classic” (XMC) címkével látta el magát. Mindkettő kétségtelenül megpróbálja kihasználni az Ethereum klasszikus jól bevált nevét.

Ezt az XMC-t egy másik Monero rajongó indította el, PZ néven. A szingapúri fejlesztők által bemutatotthoz hasonlóan a PZ azon a véleményen volt, hogy az ASIC bányászok a szabad piacgazdaság természetes eredményei. Azt is kijelentette, hogy:

ha vannak professzionális bányagépek, akkor elkerülhetők az olyan események, mint a „Monerót több mint 500 000 botnet támadta”

Természetesen ezt a projektet gyanakvóan kell szemlélni. Az XMC-t támogató egyik medence ugyanis az Antpool, amely a Bitman bányászati ​​medencéje.

Ez sokakat elhitette azzal, hogy a Bitmain adott némi pénzügyi támogatást az XMC-nek, és pénzügyi ösztönzőkkel rendelkezik az érme működésének fenntartására. Megtekintheti a weboldalukat itt.

Monero 0

A Monero 0 vagy XMZ-t egy csomó „érintett felhasználó” hozta létre. Az ők weboldal azt állították, hogy a Monero fejlesztők ezen hálózati frissítései egy „trójai faló”, amely hosszú távon veszélyeztetheti a hálózatot. Azt mondták:

Az úgynevezett „hálózati frissítések”, melyeket a Monero Projekt központi elrendelésű, egy trójai faló, amelynek célja a munka bizonyításának a Monero hálózatban való hatékonyságának veszélyeztetése. A Monero 0 nem villa, hanem az eredeti Monero

A Monero Classic-hoz és az XMC-hez hasonlóan a Monero 0 is a Monero 11. verzióján fog működni. A Bitcoin magazinnak adott másik interjújában a fejlesztő elmondta, hogy a Monero 0 egy NVDA projekt, és hogy „a villa igazolása nem konszenzusos módszer”.

Monero Original

A Monero Original (XMO) nem rendelkezik sajnálatos módon weboldallal, így sokkal kevesebb információ található meg az ösztönzőikből. Van azonban egy Github oldal a projekt számára. A projekt mögött álló fejlesztő elmondta a Bitcoin magazinnak:

Lehetőséget biztosítunk a Monero rajongóknak, hogy támogassák az ikonikus érmét és az eredeti láncon maradhassanak. A Monero Original csapata a sokszínűség mellett áll, ami logikus jelzője az evolúciónak. Izgatottan várjuk érménk érméjét, és még jobban örülünk, hogy segíthetünk ennek a sokszínűségnek a megőrzésében

Noha viszonylag keveset tudunk összegyűjteni a Githubból, úgy tűnik, hogy az érme nagy támogatást nyert az olyan tőzsdékből, mint a HitBTC.

Tehát, ha figyelembe vesszük ezeket az érméket, amelyek elágaznak Monero-ból, az ember kísértésbe esne, ha igényt tartana az összes ingyenes érmére. Tekintettel azonban Monero protokolljának jellegére, ennek számos komplikációja van.

Visszajátszás és adatvédelmi támadások

Adatvédelmi szivárgás Monero Villa

Kép a Fotolia-n keresztül

Ami a blockchain villákat illeti, az emberek egyik általános problémája a blockchain replay támadásoké. Ezeket néha speciálisan kifejlesztett visszajátszási védelmi mechanizmusok segítségével lehet elkerülni.

A Monero fejlesztői semmilyen védelmet nem építettek be. Ez azt jelenti, hogy azok a felhasználók, akik úgy döntenek, hogy XMR-jüket az új blokkláncra fordítják, szintén megnyílhatnak hasonló tranzakciók előtt a másik láncok egyikén..

Szerencsére azoknak a felhasználóknak, akik csak a Monero-t használják a régi blokkláncon, a visszajátszási támadás kockázata nem áll fenn. Ennek oka az új protokoll alapértelmezett gyűrűméretének megváltozása, a régi lánc tranzakciói nem lesznek érvényesek.

Ugyanakkor továbbra is fennáll a visszajátszási támadások kockázata azok számára, akik az új frissített láncot használják. Ennek oka, hogy az új lánc alapértelmezett tranzakciója továbbra is érvényes a régi láncra, ami azt jelenti, hogy valaki továbbra is végrehajthatja a támadást.

A visszajátszási támadások kockázata csökken, ha egyre távolabb kerülünk a villától, mivel több tranzakció történik. Ez annak köszönhető, hogy a monero-tranzakciók során keveredik az érme. Minél több keverés történik, növekszik annak a valószínűsége, hogy csak egy láncra érvényes érmékkel keveredik.

Ne tévesszen meg ám, vannak más kockázatok is.

Csakúgy, mint sokaknak a fent említett MoneroV villával kapcsolatos aggályai, az érmék használata mindkét láncban növeli az anonimizálás kockázatát. Ezért azoknak a felhasználóknak, akik valóban aggódtak a magánéletükért, a legjobb, ha csak egy láncot használnak.

Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy a Monero fejlesztői úgy döntöttek, hogy növelik az alapértelmezett gyűrűk méretét. Ez csökkenti a valós tranzakció felfedezésének kockázatát az elköltött tranzakciók azonosításával.

Monero vezeti az utat

Függetlenül attól, hogy milyen kockázatokkal járhatott a kemény villa, úgy tűnik, mintha sikerrel járna. A bányászati ​​hasítóerő visszatér az eredeti láncba, és a közösségben sokan óvatosan optimisták.

Sőt, ez az első alkalom, hogy egy kriptovaluta lánc elágazik a kódjával annak érdekében, hogy ivartalanítson egy ASIC-gyártót. Ez precedenst is teremthet, ahol a Bitmain hajlamosabb lehet kétszer gondolkodni, mielőtt kihívást jelentene egy elszánt közösség ellen.

Mi a helyzet az ingyenes érmékkel?

Jelenleg nem tűnik úgy, mintha ezen alternatív érmék bármelyike ​​képes lenne megkérdőjelezni a Monero új verzióját. Vannak, akik aljasnak minősítették őket, és a felhasználóknak körültekintően kell eljárniuk.

Van még egy állítólagos elágazó érme, a MoneroC néven. Az övék weboldal fent van, még nincs információ. Legalábbis nem nevezték magukat Monero Classic-nak.

Kiemelt kép a Fotolia-n keresztül

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map