Znakova masovnog usvajanja bitcoina ima u izobilju

Bitcoin je uistinu izvan okvira i na putu je da postane tijelo svakodnevnog života.

Dani da je kriptovaluta ograničena na mračnu mrežu i koriste je samo kriminalci i oni sumnjivog morala davno su prošli. Bitcoin je sada ustaljena značajka financijskog krajolika i iz dana u dan postaje sveprisutniji.

Od poreza do školarine

Prije manje od mjesec dana švicarski grad Chiasso najavio je da će od sljedeće godine građani moći koristiti Bitcoin za plaćanje lokalnih poreza. To slijedi nakon poteza drugog švicarskog grada koji je prošle godine počeo primati plaćanje komunalne službe na isti način. Oba su poteza implementirana kako bi se područja pokušala uspostaviti kao središta kriptovaluta i blockchain tehnologija.

Ako se ovo čini hrabrim korakom u nepoznato, onda bi moglo biti iznenađenje kad čujemo da su ti švicarski gradovi relativno kasni u Bitcoin zabavi u usporedbi sa Sveučilištem u Cumbriji. Još 2014. godine UoC je postao prva institucija u Velikoj Britaniji koja je počela prihvaćati školarine plaćanja u bitcoinima i druga sveučilišta sada slijede njegov vodstvo. Zapravo, ako ste imali sreće pohađati jednu od najboljih privatnih škola u New Yorku prije početka sveučilišne karijere, cijelo vaše obrazovanje teoretski bi se moglo financirati vašim Bitcoin investicijama (ili roditeljima).

Sada postoji široka paleta tvrtki i usluga koje prihvaćaju bitcoin, a popis iz dana u dan raste. No, jedno je kupiti pivo ili registrirati ime domene s bitcoinima – sasvim je drugo plaćati školarinu ili porez s njima. Upravo ta značajnija, manje trivijalna plaćanja upućuju na masovno usvajanje nasuprot vrijednosti noviteta.

Bitcoin za nekretnine

Kupnja imovine BitcoinUz školarine i poreze, još jedan značajan izdatak za mnoge od nas je i stanarina. Napokon, svi moramo negdje živjeti. Opet, Bitcoin se probija i u ovaj sektor – u rujnu je londonski programer nekretnina najavio da će njegovi stanari moći platiti svoje depoziti pomoću bitcoin-a s plaćanjem najma koje će biti dopuštene kasnije ove godine. Slične sheme zabilježene su od New Yorka do Filipina.

Bitcoin se također može koristiti za kupnju imovine. Još u rujnu objavljeno je da tajkun donjeg rublja Michelle Mone i njezin partner pružaju kupcima mogućnost kupnje stanova u njihovom novom razvoju u Dubaiju bitcoinima, dok je u nešto manjem obimu poduzetni Južni Londončanin na isti način ponudio svoj dom u Peckhamu.

Lako je uočiti privlačnost za one koji su odlučili koristiti Bitcoin za ove vrste kupnji. Transakcije su potpuno sigurne i gotovo trenutne. Zastoji s bankovnim transferima i naknadama trećih strana smanjuju se jer valuta posluje na osnovi ravnopravnosti. A mnogima od nas čije se povjerenje u banke nikada nije oporavilo nakon kraha 2008. godine, Bitcoin nudi demokratsku, decentraliziranu i održivu alternativu.

Realna očekivanja

Još uvijek smo daleko od masovnog usvajanja i postupak će biti postupan za razliku od preko noći. Iako doista postoje tisuće trgovina i tvrtki diljem svijeta koje sada prihvaćaju bitcoin, postoje još milijuni koji se i dalje pridržavaju tradicionalnog sustava.

Javna percepcija Bitcoina i dalje je obojena njegovim mračnim mrežnim udruženjima u svijesti mnogih ljudi, a ima dosta onih koji koncept digitalne valute bez čvrste inkarnacije zbunjuju. Stavovi i percepcije morat će se promijeniti, ali postoje ohrabrujući znakovi koji pokazuju da je takav proces u tijeku.

1789. Benjamin Franklin napisao je prijatelju da se, ‘na ovom se svijetu ne može reći da je ništa sigurno, osim smrti i poreza.’ Svih ovih godina šanse da se mnogi ljudi s tim ne bi složili. Već smo vidjeli kako Bitcoin plaća tu drugu sigurnost u Švicarskoj, pa razmislite o ovome: Ako planirate sprovod u Minnesoti, Pogrebne usluge polumjeseca s ponosom izjavljuju da prihvaćaju i bitcoin. Postoji čak 3% popusta.

S obzirom na to da dvije životne sigurnosti već pokriva Bitcoin, koji bi se kladili protiv svega ostalog, na kraju će ići istim putem?


Slike putem Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me