Vertcoin pregled: ASIC otporan i GPU minirana alternativa bitcoinima

Vertcoin (VTC) jedna je od etabliranijih kriptovaluta koja je lansirana “natrag” 2014. godine bez previše pompe.

Izdan je bez ICO-a, bez zračnog kapi i bez prethodnog miniranja kao jednostavan blockchain projekt na Githubu. Bio je i jest otvoreni izvor, a sagrađen je na bazi Bitcoin koda s jednom jednostavnom promjenom – Vertcoin se zalaže za ostanak bez ASIC-a.

Međutim, s toliko novih projekata, može li se Vertcoin i dalje isticati?

U ovom Viacoin pregledu dat ću vam sve što trebate znati o ovom projektu. Također ću pogledati potencijal dugoročnog usvajanja VTC tokena.

Što je Vertcoin?

Vertcoin je vilica Bitcoina koja se dogodila u siječnju 2014. Stvorena je kao GPU minirana verzija Bitcoina kako bi se osigurala decentralizacija, a time i mrežna sigurnost.

Ova snažna posvećenost pravednosti rudarstva razlikuje Vertcoin od ostalih kriptovaluta koje su Proof-of-Work, ali su pale u moć ASIC rudarstva i sve manje decentralizacije koja slijedi.

Vertcoin ostaje novčić koji može iskopati svatko s GPU-om, a zajednica volontera koji podržavaju projekt osigurala je da i dalje ostane takav, iako se projekt već suočio s tri tvrde vilice kako bi ga zaštitio od ASIC rudara i botneta.

U prošlosti Vertcoin se nazivao “The People’s Coin”, jer je i dalje predan idealima iz bijelog papira Bitcoin koji su zadržavali glasačku moć mreže kod pojedinca. Taj je ideal bio da je jedan CPU jednak jednom glasu, ali porast ASIC rudara i velikih rudarskih bazena nažalost je značio da se većina kriptovaluta Proof-of-Work više ne drži tog ideala.

Algoritam Vertcoin

Budući da se temelji na Bitcoinu, Vertcoin je stvoren da koristi Proof-of-Work kao svoju metodu konsenzusa. Za razliku od Bitcoinove upotrebe SHA-256, Vertcoin je koristio Scrypt Adaptive N kao svoj algoritam kada je pokrenut kako bi ostao otporan na ASIC. Manje od godinu dana kasnije novčić je morao proći tvrdu vilicu da bi ostao otporan na ASIC, a prebacio se na algoritam Lyra2RE.

Manje od godinu dana nakon toga razvojni tim Vertcoina otkrio je da je botnet preuzeo kontrolu nad više od 50% mreže, a to je potaknulo prelazak na algoritam Lyra2Ev2.

Vertcoin Rudarstvo Algos

Algoritmi ASIC-ovi hash & otporni algoritmi. Preko Blog Vertcoin


To je trajalo do kraja 2018. godine, kada je otkriveno da je u Kini stvoren ASIC sposoban za rudarstvo algoritma Lyra2REv2. Dana 1. veljače 2019, Vertcoin se račvao po treći put na algoritam Lyra2REv3.

Vertcoin se također potrudio učiniti se Lightning Network kompatibilnim, kao i implementirajući odvojeno svjedočenje i pružajući kompatibilnost sa Stealth adresama. Razvojni tim sada radi na nadogradnji blockchaina kako bi omogućio trenutne atomske zamjene.

Vertcoin Fair Rudarstvo

Kao što je gore spomenuto, Vertcoin je već prošao tri hard forka, a drugi je na putu zbog novog razvoja hardvera koji se koristi za rudarstvo kriptovaluta.

Ovaj novi razvoj uspon je hardvera Field Programmable Gate Array (FPGA).

FPGA uređaj je GPU ekvivalent ASIC rudarstvu, koji je uređaj zasnovan na CPU-u. Prethodni algoritam Lyra2REv2 potpuno su iskoristili FPGA uređaji, a uskoro će to utjecati i na noviji algoritam Lyra2REv3. To bi ukinulo pošteno rudarstvo i moglo bi odgurnuti sve pojedine rudare GPU-a od Vertcoina.

FPGA Vertcoin

FPGA U usporedbi s ostalim računalnim čipovima. Preko Rekonfiguracija.io

Programeri Vertcoin sada rade na novom algoritmu koji nazivaju Verthash. U razvoju je već duže vrijeme, a iako još uvijek nije određen datum izdavanja novog algoritma, tim je marljivo radio na njegovom što bržem objavljivanju.

Tim je rekao da će algoritam biti sličan algoritmu Ethash koji koristi Ethereum i da neće osigurati samo blockchain za pošteno rudarstvo, već će i održavati sigurnost mreže.

Još jedno razmatranje s kojim se tim mora nositi je rudarska platforma koja prodaje moć raspršivanja. Te bi platforme mogle omogućiti jednom entitetu da kupi dovoljno snage za raspršivanje za uspješno pokretanje 51% napada na mrežu. Sve dok je Vertcoin u stanju održavati pošten rudarski standard, ova vrsta aktivnosti bit će blokirana.

Iako je jedan od ciljeva Vertcoina ostati besplatan ASIC i održavanje poštenog rudarskog okruženja, ne znači da će projekt biti uspješan. Međutim, gotovo jamči da će projekt nastaviti živjeti barem s malom, ali posvećenom zajednicom rudara i korisnika.

Vertcoinov rudar s jednim klikom

Kako bi rudarstvo bilo što jednostavnije za korisnike, Vertcoin je razvio i objavio vlastiti rudarski softver s jednim klikom. To mora biti najlakši rudarski softver za bilo koju kripto valutu.

Miner s jednim klikom možete preuzeti s web lokacije Web stranica Vertcoin, ali nažalost, dostupan je samo za Windows. Pored rudara za 1 klik, trebat će vam i novčanik koji može pohraniti Vertcoin i bazen za rudarenje Vertcoin.

Vertcoin Rudar jednim klikom

UI rudara jednim klikom. Putem vertcoin.org

Osim što dajete softveru do znanja koji bazen za rudarenje treba koristiti i koju adresu novčanika za slanje nagrada, također odredite ili CPU ili GPU rudarstvo. Nakon što postavite te tri stvari na mjesto, jednostavno možete pokrenuti rudar i prikupiti svoj VTC.

Spojeno rudarstvo s Vertcoinom

Vertcoin je omogućio objedinjeno rudarenje, omogućavajući korisnicima da iskopaju više kovanica odjednom, ali trenutno nema puno drugih kovanica koje se mogu spojiti iskopane s Vertcoinom. Unitus (UIS) dostupan je za spajanje od početka, a prema informacijama na Daj mi kovanice preko njih možete spojiti i moj Monocle i Parallaxcoin.

Vertcoin tim

Vertcoin je u prošlosti bio tek nešto više od labave skupine dobrovoljnih programera, a to je još uvijek točno u 2019. To će se vjerojatno promijeniti u bliskoj budućnosti jer je u ožujku 2019. podnesena prijava Poreznoj upravi za stvaranje Zaklade Vertcoin..

To će pomoći projektu da iskoristi status oslobođenog od poreza, a projektu će dati pravni okvir potreban za prijavljivanje zaštitnih znakova i autorskih prava.

Članovi Vertcoin tima

Neki od programera Vertcoin & Članovi tima. Slika izvor

Mnogi programeri koji su godinama radili na Vertcoinu potječu s MIT-a, a projekt je usko povezan sa školom. Zapravo, dio posla s Vertcoinom dolazi iz drugih MIT projekata, što omogućava besplatan razvoj za Vertcoin.

Loša strana rada samo s dobrovoljnim programerima negativno je utjecala na Vertcoin kad su programeri tijekom godina neizbježno odlazili na bolje plaćeni posao.

Jednom kada je stvorena Zaklada Vertcoin, moći će nuditi plaće vodećim programerima, dajući projektu dosljedniju razvojnu atmosferu i održavajući vrhunske talente.

Vertcoin zajednica

Jedan od najučinkovitijih načina za povećanje usvajanja kriptovaluta je kroz aktivnu i angažiranu zajednicu. U tu se svrhu Vertcoin ponosi svojom zajednicom.

Prvo, oni imaju svog službenika Discord kanal. Na kanalu imaju preko 9.400 članova. Uskočio sam u nju kako bih stekao osjećaj za raspravu i bilo je ohrabrujuće vidjeti da su mnogi članovi.

Vertcoin Discord

Vertcoin kanali razdora s chatom zajednice

Na društvenim mrežama, Vertcoin Twitter ima preko 62k sljedbenika. Ovdje redovito redovito održavaju svoju zajednicu i od svojih sljedbenika dobivaju velik angažman.

Na Redditu postoje i dva podredita za zajednicu Vertcoin. The službenu ima preko 33k korisnika. Tada imate rudarstvo vertcoina subreddit i ovo ima 3.8k članova. Oboje su prilično aktivni uz redovitu raspravu.

Konačno, Vertcoin ima službenu osobu Srednji blog to je relativno aktivno. Svakog mjeseca podijelit će najnovija ažuriranja o svim aspektima projekta – vrijedno praćenja.

VTC žeton

Kada je Vertcoin lansirao 2014. godine, token se trgovao po cijeni od 0,07 dolara, no do drugog dana gotovo se utrostručio na 0,20 dolara. Nastavilo se penjati i za samo dva tjedna cijena je naglo porasla jer je potražnja investitora za novčićem dosegla groznicu. Dosegla je 10,12 dolara 5. veljače 2014.

Taj je skok kratko trajao i samo tjedan dana kasnije cijena se vratila na 3,47 dolara. Nastavio je opadati i do rujna 2014. vratio se na 0,07 dolara za gubitak od 99,25% s najvišeg nivoa.

Odatle je VTC još više opao i do svibnja 2015. bio je najniži najniži nivo od 0,005343 USD. Bilo je to 6. svibnja 2015. Do 28. svibnja cijena VTC-a gotovo se vratila na 0,20 američkih dolara, a nakon nekoliko tjedana ponovno se gotovo utrostručila na gotovo 0,60 američkih dolara. Cijena je odatle opadala i iznosila je oko 0,02 USD od početka 2016. godine.

Ostao je u rasponu od 0,02 do 0,06 dolara tijekom 2016. i do 2017. godine.

Povijest cijena VTC-a

VTC-ova stjenovita povijest cijena. Slika putem CMC

Novi skup započeo je u travnju 2017., a razine su do lipnja dosegle iznad $ 1. Cijena se povukla i pogodila na kraju 2017. zajedno sa širim tržištima kriptovaluta, dosegnuvši najvišu razinu od 10,53 dolara 6. prosinca 2017..

2018. je bila loša godina za Vertcoin jer je kontinuirano propadao zajedno s ostatkom tržišta kriptovaluta tijekom medvjeđeg tržišta koje je trajalo do 2019. Sredinom lipnja 2019. cijena je bila iznad 0,60 američkih dolara, ali krajem lipnja 2019. cijena se povukla na 0,52 američka dolara , što pokazuje da je volatilnost i dalje visoka u ovom novčiću.

Kupnja & Pohranjivanje VTC-a

Oni koji vjeruju da je sada dobro vrijeme za učitavanje nekog VTC-a mogu se obratiti CoinEggu, Bittrexu, Upbitu ili Poloniexu za kupnju. Također je naveden na nekoliko drugih burzi, ali na tim burzama gotovo da nema opsega trgovine.

Što se tiče opsega trgovanja VTC-om, oni su prilično tanki na svakoj od pojedinačnih burzi. To bi moglo predstavljati problem iz perspektive likvidnosti. Ako ste željeli kupiti / prodati velike blokovske naloge VTC-a, tada možete naići na neko proklizavanje naloga – zato pažljivo trgujte.

Nakon što nabavite svoj VTC, najbolje prakse zahtijevaju da ga izvadite iz razmjene i pohranite u izvanmrežni novčanik. Previše smo svjesni rizika koji proizlaze iz nekih od najvećih burzovnih hakova.

Možda najsigurnije mjesto za pohranu vašeg VTC-a bilo bi na hardverskom uređaju kao što je Ledger Nano. To će vaše ključeve držati u sigurnom izvanmrežnom okruženju i komunicirati s klijentom Ledger računala putem USB kabela.

Ako nemate knjigu, uvijek možete koristiti Vertcoin’s Novčanik Electrum. Ovo je rastavljeno iz originalnog Electrum novčanika i vrlo je intuitivno i jednostavno za upotrebu. Također je lagani novčanik pa znači da se možete povezati s udaljenim čvorovima i ne morate preuzimati cijeli blockchain.

Napokon, ako tražite novčanik treće strane s mobilnom podrškom, novčanik Coinomi mogao bi biti idealan. Ovo je ujedno i novčanik s više valuta koji podržava brojne druge kriptovalute – točnije preko 500!

Razvoj Vertcoina

Nešto što uvijek volim raditi kako bih utvrdio koliko je posla odrađeno na projektu jest pogledati njihove obveze javnog koda.

Za projekt otvorenog koda poput Vertcoina to je zaista “dokaz je u pudingu”.

Stoga sam odlučio zaroniti u Vertcoin GitHub i pogledajte njihova tri najaktivnija prikvačena spremišta. Ispod je aktivnost urezivanja u tim repo poslovima.

GitHub Vertcoin

Broj predaja u odabranim repo poslovima tijekom zadnjih 12 mjeseci

Kao što možete vidjeti u gore navedenom, programeri su i dalje zauzeti guranjem koda u svoja spremišta. Naravno, to je puno manje nego što vidimo na nekim novijim projektima.

Na primjer, ako bismo trebali pogledati poredak Vertcoina na temelju broja obveza koda, oni dolaze na broj 383 na Cryptomiso.

Rekavši to, Vertcoin je utemeljeniji protokol i izgrađen je na osnovi Bitcoin jezgre. To znači da nisu morali graditi protokol od nule. To je također razlog zašto neki noviji projekti poput Insolar imaju toliko obaveza.

Konačno, Vertcoin je uglavnom vođen zajednicom, a programeri ne plaćaju svoje doprinose. To je za razliku od mnogih drugih projekata koji su možda imali ICO ili predminu u kojoj su je programeri stavili u džep.

Zaključak

2014. godine International Business Times napisao članak hvaleći Vertcoin i nazivajući ga superiornom alternativom Bitcoinu zbog njegove poštene rudarske politike. Također je tvrdio da bi Vertcoin mogao biti jedan od altcoina koji će se probiti do mainstream usvajanja.

To se još nije dogodilo, a od lipnja 2019. godine Vertcoin je rangiran na 188. mjestu na temelju svoje tržišne kapitalizacije. To sigurno nije mainstream, ali niti jedna druga kriptovaluta još nije dospjela na mainstream nivo usvajanja, tako da još uvijek ima nade.

Stalni razvoj i posvećena zajednica održat će ga u radu, a ako pošteno rudarstvo postane jedan od najvažnijih čimbenika korisne kriptovalute, Vertcoin će brzo uskočiti na vodeće pozicije.

S obzirom na njegov rani početak možemo reći da je impresivno vidjeti kako Vertcoin visi već šest i pol godina. Nastavio se miješati tijekom ICO-a i airdrop-manije krajem 2017., preživio je medvjeđe tržište 2018. i izašao je jači nego ikad.

Iako se tijekom godina morao raširiti tri puta, i dalje je jedan od rijetkih ASIC otpornih novčića, zahvaljujući predanosti razvojnog tima. Samo to trebalo bi osigurati opstanak Vertcoina i održati jaku rudarsku zajednicu.

Iako glavne perspektive za Vertcoin možda trenutno ne izgledaju sjajno, njegov dosljedan i stalan rast na kraju bi ga mogao ostaviti kao jednu od preostalih kriptovaluta nakon što većina ostalih nestane u magli povijesti.

Istaknuta slika putem Fotolia

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovo su spisateljska mišljenja i ne bi ih se trebalo smatrati savjetima za ulaganje. Čitatelji bi trebali samostalno istraživati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me