Uvod u 0x: Decentralizirana platforma za razmjenu ERC20 tokena

Razmjene mogu biti neophodno zlo u svijetu kriptovaluta. Ako su ipak poznati po jednoj stvari, to je po tome što su ih hakirali. Ako su poznati po drugoj stvari, vjerojatno je to užasna korisnička usluga.

Koncept decentralizirane razmjene lebdi već neko vrijeme. Nekoliko ih već postoji, a zasad su rezultati prilično obećavajući. Iako, nisu bez svojih mana. 0x projekt želi stvoriti decentraliziranu mrežu za razmjenu samo za ERC-20 tokene.

Tim koji stoji iza toga tvrdi da će njegov sustav značajno smanjiti naknade za plin za slanje tokena. Mreža će nekim sudionicima također omogućiti zaradu od transakcijskih naknada za sudjelovanje.

Što je decentralizirana razmjena?

Počnimo s brzim pregledom što je decentralizirana razmjena. Ako ste već upoznati, možete sigurno prijeći na sljedeći odjeljak.

Većina kriptovaluta danas je centralizirana. To znači da se sve trgovine odvijaju putem jedne usluge. Nadalje, sva imovina pohranjena na burzi obično se drži zajedno. Ta centralizacija čini ih prikladnima i opasnima.

S druge strane, decentralizirana razmjena problem rješava na drugačiji način. Umjesto da imaju središnju web stranicu, poslužitelj i set novčanika, sve su ove mrežne komponente raširene među različitim sudionicima.

To dovodi do toga da ne postoji niti jedna točka neuspjeha. U sigurnosnom smislu, decentralizirane burze nikad ne posjeduju nikakvu imovinu i samo olakšavaju trgovinu obično putem pametnih ugovora. To znači da hakeri nemaju niti jedan vrijedan cilj u koji bi se mogli potaknuti.

Trenutno na tržištu postoji prilično decentraliziranih razmjena poput platforme Waves i EtherDelta.

O čemu se radi 0x?

0xprotokol

Usporedba razmjena – slika putem medium.com

0x projekt ne odnosi se na stvaranje tvrtke ili web stranice, već na sustavu za olakšavanje decentraliziranog trgovanja na. 0x je stvorio API na kojem svatko s dovoljno vještina može stvoriti sučelja s mrežom. Ta sučelja potencijalno mogu biti aplikacije, web stranice itd.

Osim što je decentraliziran, drugi glavni cilj projekta je ponuditi znatno niže naknade za transakcije. Danas je za slanje ERC-20 tokena potrebna naknada za transakcije koja se plaća u Eteru. Opće je pravilo da slanje ERC-20 tokena ima veću cijenu od pukog slanja etera izravno.

Na temelju onoga što možemo pronaći u bijeli papir, čini se da 0x pokušava napraviti nešto što, barem na površini, izgleda kao ono što Lightning Network radi za bitcoin. Točnije, nudi način za izvođenje većine dizanja teškog tereta s blockchaina.

Uz mogućnost obrade jeftinijih trgovina, mreža 0x ima još jednu značajku. Neki korisnici mogu odlučiti postati ono što se naziva relejem. Ti korisnici sudjeluju hostingom dijeljene knjige narudžbi s drugim čvorovima i širenjem drugih važnih informacija na mreži.


U zamjenu za sudjelovanje na ovaj način mogu zaraditi 0x tokena od naknada za transakcije. Iznos zarađenih ili naplaćenih naknada u potpunosti ovisi o pojedincu.

Tim navodi kako misle da će ovakav ekonomski model dovesti do zdrave konkurencije i poštenih cijena. Službena web stranica kaže da svatko može postati relej. Dakle, moguće je da su zahtjevi niski.

0x trenutno ima pokrenutu verziju, ali puna verzija još nije dostupna.

Tko stoji iza 0x?

Skupina koja vodi projekt ima sjedište u San Franciscu u Kaliforniji. Vode ga dvojica suosnivača, Will Warran i Amir Bandeali. Dvoje suosnivača podržava veliki tim vještih ljudi, poput prethodnih zaposlenika Applea, Twittera, Instagrama, Facebooka i Qantasa da nabrojimo nekoliko.

Projekt također ima nekoliko savjetnika, uključujući nekoliko visoko rangiranih članova bivših članova Coinbasea, te osnivača Augura, tržišta predviđanja koje se također temelji na Ethereumu.

0x žetona

0xprotocol logotip

Slika putem 0xprotocol.com

Danas se 0x žetona trguju za oko, 70 dolara po komadu. Tokeni imaju prilično veliku ponudu, s 500 milijuna već u optjecaju i na kraju dostupnih ukupno 1 milijardu.

Na najvišoj točki, tokeni su koštali 2,37 dolara. No, cijene slijede opći silazni trend od siječnja da bi dosegle tamo gdje su danas. Na najnižoj točki početkom prosinca prošle godine, tokeni su iznosili samo 0,23 USD.

Većina prometa svakodnevno se odvija na Binance burzi, a slijedi Poloniex s manje od polovice volumena. Ukupno su tokeni navedeni na 46 trgovačkih parova na brojnim različitim tržištima.

Završne misli

Kako uporaba ERC-20 tokena nastavlja rasti, potražnja za jeftinim načinima njihova kretanja i trgovanja bit će neizbježna.

Iako se već govorilo o rješenjima temeljenim na plazmi, poput OmiseGO, tržište koje je u potpunosti usredotočeno na ERC-20 tokene vjerojatno će ponuditi nekoliko prednosti u odnosu na druga decentralizirana tržišta koja nisu specijalizirana za to područje.

Čini se da je tim prepun snažne stručnosti i nesumnjivo znaju što rade.

Cijene tokena zabilježile su veliku promjenjivost otkad su lansirane, ali to je razumljivo jer se njihovo glavno lansiranje još uvijek nije dogodilo. Vrlo vjerojatno, cijene će se početi stabilizirati ili barem slijediti linearniji trend kada se to dogodi.

Istaknuta slika putem Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me