Što su Blockchain Oracles?

Ako u posljednje vrijeme slijedite tehnologiju koja stoji iza pametnih ugovora i blockchaina, možda ste naišli na izraz “Blockchain Oracle”. To su doista relativno novi koncepti koji su najprikladniji za tehnologiju pametnih ugovora.

Blockchain tehnologija definirana je svim informacijama koje su javno dostupne na decentraliziranoj mreži. Međutim, postoje određene situacije kada blockchain nema pristup informacijama koje su izvan lanca. To predstavlja jedinstveni izazov za pametne ugovore kada im trebaju određeni uvjeti da bi se mogli pravilno izvršiti.

Mora postojati neki način na koji blockchain i pametni ugovori koji se izvršavaju na vrhu ovog lanca mogu provjeriti ove uvjete. Tu dolaze Orakuli. Doista, odabir imena prikladan je jer su na proročanstva gledali kao na mistike koji ljudima mogu reći informacije koje ne mogu sami provjeriti.

Što je Oracle?

Oracles pružaju podatke potrebne za izvršenje ovih pametnih ugovora. To su vanjski feedovi podataka koje pružaju usluge trećih strana i namijenjeni su korištenju s ovim pametnim ugovorima. Pametnom ugovoru pružit će informacije poput toga je li plaćanje uspjelo, je li cijena dosegla neku granicu ili čak drugi vanjski čimbenici poput vremena.

Ovi proročanstva činit će dio ugovora s više potpisa, gdje će izvorni povjerenici potpisati ugovor kojim će izvršiti ili osloboditi sredstva tek nakon što su svi ti uvjeti zadovoljeni.

Proročanstva su ključna za funkcioniranje pametnih ugovora. Oni pružaju bitne ulazne podatke za sve ove pametne ugovore i omogućuju legitimnu interakciju tih ugovora sa stvarnim svijetom i vanjskim čimbenicima.

Potreba za proročištima

Potreba za ProročištimaNačin na koji Blockchain djeluje, otežava mu interakciju s vanjskim i izvanlančanim čimbenicima. To je zbog determinističke prirode mjesta u kojem događaji slijede drugi u logičnom redoslijedu. Na primjer, imat ćete transakcije ili stvaranje bloka s kojima se postupa deterministički.

Međutim, prikupljanje vanjskih informacija izvan lanca koje nisu sekvencijalne bilo bi nemoguće za blockchain razumjeti. Dizajniran je posebno na ovaj način kako bi mu dao jedinstvenu nepromjenjivu karakteristiku. Ideja da se blockchain ne može promijeniti na bilo koji način.

U stvarnom svijetu predobro znamo da stvari nisu determinističke. Ti se događaji događaju slučajnim vremenom u bilo kojem određenom redoslijedu. To stvara temeljni izazov za blockchain jer ne postoji definirano snimanje niza s kojim su se događaji dogodili.

Tu su Oraclesi u stanju premostiti jaz. Oni su u stanju uzeti ove događaje iz stvarnog svijeta i probaviti ih u deterministički oblik koji će omogućiti blockchainu da učinkovito provjeri uvjete.

Trenutni primjeri Oraclea

S obzirom da bilježimo velik porast potražnje za ovim pametnim ugovorima, tako ima i potražnja za Oracle rješenjima. Postoji niz programera koji su dizajnirali Oracles koji su u mogućnosti komunicirati s blockchainom. Ovi su Oracles u osnovi sami pametni ugovori i stoga zahtijevaju programere koji mogu kodirati rješenja i na lancu i izvan njega.

Oracles već može dopustiti veze s blockchaina na postojeće web API-je, omogućiti plaćanje između blockchaina i drugih izvanlančnih procesora plaćanja, kao i integriranje pametnih ugovora s drugim blockchainsima u potpunosti. Ispod je nekoliko primjera Oracle rješenja.


  • Hardver: Neki pametni ugovori kodirani su kako bi komunicirali s fizičkim svijetom. Dizajnirani su za izvršavanje kada su ispunjeni određeni uvjeti. Na primjer, s lancima opskrbe na blockchainu, kada je proizvod prešao određenu fazu ili kada je brod sletio u određenu luku. Očito time postoje određene brige oko sigurnosti podataka.
  • Softver: Softverski Oracles obrađivat će sve mrežne podatke potrebne pametnim ugovorom. To uključuje podatke kao što su cijene imovine, vremenski uvjeti i informacije o letu. Oracle će prikupiti ove podatke putem web API-ja, a zatim ih poslati pametnom ugovoru.
  • Izgradnja konsenzusa: Kada se pametni ugovor oslanja na informacije iz više različitih izvora, tu se najbolje koriste Oraclesi utemeljeni na konsenzusu. Na primjer, kod tržišta predviđanja na kojima se klade na potencijalne buduće događaje, presudno je da podaci o događaju budu 100% točni. Oni to trebaju potvrditi iz niza različitih izvora.

Jedna od vodećih tvrtki koja trenutno razvija Oracle rješenja je Oraclize. Na primjer, nedavno su razvili Oracle koji će nekome omogućiti da provjeri je li njihov digitalni identitet (poput istog u Estoniji) povezan s određenom Ethereum adresom. Također su razvili zanimljiva rješenja za sigurnosne probleme s fizičkim proročanstvima koja koriste kriptografske dokaze.

Primjer nagovještavanja

Ostale veće tvrtke koje su uključene u Oracle rješenja uključuju IBM i Microsoft. Oni razvijaju vlastite Oracle platforme koje bi se mogle koristiti za poslovna rješenja.

Buduće mogućnosti

Sa sve većim usvajanjem i zanimanjem za pametne ugovore temeljene na Ethereumu, povećat će se potražnja za Oraclesima koji omogućavaju tim ugovorima interakciju s drugim sustavima na mreži i u fizičkom svijetu. Zapravo izgleda vjerojatno da će programeri dizajnirati jednostavan jednoobrazni Oracle koji će olakšati ovu komunikaciju s vanjskim svijetom.

To će uistinu potaknuti slučaj upotrebe pametnih ugovora i decentraliziranih blockchaina. Bilo gdje, od logistike do upravljanja identitetom, od vlasništva imovine do intelektualnog vlasništva, pametni ugovori s tvrtkom Oracles pružit će rješenje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me