Što je pametni ugovor? Kako Ethereum dApps koristi pametne ugovore

>

Jeste li znali da pametni ugovori podržati većinu današnjih decentraliziranih aplikacija i transakcija? Bez njih industrija blockchaina ne bi izgledala nimalo kao sada, a entuzijasti bi zaglavili u Bitcoinovom kamenom dobu ‘nepovjerljivog’ okruženja.

Kad između pojedinaca nema povjerenja, tu će vam pomoći automatizirani i samostalno izvršni pametni ugovori. U ovom ćemo članku razgovarati o tome što su oni, kako su nastali i kako rade na Ethereumu.

Imajte na umu da pametni ugovori nisu ni toliko složeni kao drugi oblici blockchain tehnologije. Imajući to na umu, možete se opustiti i uživati ​​u učenju o temeljnom dijelu tehnologije koji pokreće moderne kriptovalute!

KOPIRAJTE NAJBOLJE TRGOVCE NA SVIJETU

Kad vaš vođa trguje, vi trgujete. Shrimpy će automatski ažurirati vaš portfelj tako da se uvijek podudara s vašim vođom. Pregledajte stotine trgovaca kriptovalutama za kopiranje.

Što je pametni ugovor?

Ideja pametnog ugovora datira iz 1994. godine kada je Nick Szabo, poznati informatičar i kriptograf iz SAD-a, predložio koncept samoizvršivih digitalnih ugovora. U to vrijeme, Szabo je te ugovore opisivao kao protokole digitalnih transakcija koji izvršavaju određene uvjete oko kojih se dogovore dvije ili više strana, baš kao u tradicionalnom ugovoru.

Szabo je definitivno bio ambiciozan s onim što je pokušao revolucionirati pametnim ugovorima. Za njega bi ta ideja uvelike proširila mogućnosti modela elektroničkih transakcija i značajno inovativno gospodarstvo za Internet.

Gotovo 30 godina kasnije, pametni ugovori uspjeli su doći do stanja izvan mašte informatičara. Današnja blockchain industrija daleko je dogurala zahvaljujući ovom dijelu tehnologije i ne bi bila ni blizu trenutnom stanju učinkovitosti da nije bilo Ethereuma.

Izvorni članak Nicka Szaba predložio je pametne ugovore za korištenje izvedenica i obveznica, koje već imamo. Nadalje, također je predvidio brojne ideje koje su sada prisutne i prethodile su blockchain tehnologiji. Ulaskom decentraliziranih financija (DeFi) na pozornicu, tržište je još više napredovalo. Ali to je druga priča za neko drugo vrijeme.

Za sada ćemo se usredotočiti samo na njihovu povijesnu pozadinu i objasniti kako oni funkcioniraju. No, prije nego što se dalje odvažimo, sažeto stavimo pametne ugovore i njihovu definiciju u jednostavne pojmove. U osnovi je pametni ugovor samoizvršljivi računalni program koji obrađuje unaprijed definirane sporazume između dvije ili više strana

Zašto su nam potrebni pametni ugovori?


Nakon “što” uvijek dolazi “zašto”. Pametni ugovori definitivno zvuče cool i zasigurno daju futurističku atmosferu. Ali zašto blockchain industriji trebaju pametni ugovori i koju prazninu popunjava ovaj dio tehnologije?

Ako čitate o pametnim ugovorima, vjerojatno biste mogli znati bit blockchain tehnologija. Kao takvi, svjesni ste da iako blockchain mreže uklanjaju određene probleme, još uvijek im nedostaju specifična rješenja koja kriptovalute čine održivima.

ŠTO JE DEFI?

Decentralizirano financiranje nešto je što kripto-insajderi godinama strastveno prigovaraju, a zapravo ne objašnjavajući koncept.

Blockchain mreže distribuiraju se i decentraliziraju, ali su i bez povjerenja. Kao što riječ implicira, takva mreža ne zahtijeva povjerenje za obradu transakcija. No je li to stvarno tako?

Svakako, decentralizirane mreže mogu pružiti sustav bez povjerenja uklanjanjem oslanjanja na jedan centralizirani entitet. Ali to ne znači da su blockchains potpuno bez povjerenja. Zapravo su prije pojave pametnih ugovora trebali PUNO povjerenja. Želite pročitati o scenariju koji to prikazuje? Pročitajte sljedeću priču:

Bob vjeruje Alice, Alice prevari Boba

Zamislite da sada živite u 2011. godini i da ste iskopali 20 bitkoina. Nakon naglog poskupljenja, prirodno ste zainteresirani za prodaju svojih kovanica. Otvarate se na internetski forum na kojem korisnici mogu sklopiti internetske ponude koje ne zahtijevaju treće strane.

Osoba s internetskim pseudonimom ‘Alice’ kontaktira vas i obavještava vas da je zainteresirana za kupnju novčića za svotu s kojom se u potpunosti slažete. Dakle, u čemu je kvaka?

Stvarni je scenarij da će korisnik koji želi kupiti vaše novčiće stvarnim novcem ostati anoniman. Čak i ako to nije slučaj, doslovno ne postoji pravni okvir koji bi vas mogao podržati ako biste bili prevareni. Stoga ćete naići na prvi stupanj u kojem se prilikom stvaranja transakcije morate osloniti na povjerenje.

Alice vam obećava da će vam poslati novac putem PayPala ili neke druge usluge nakon što primi vaše novčiće. Iako zasigurno zvuči “zabavno” da ne postoji centralizirani entitet koji će upravljati poslom, to ne uklanja činjenicu da u biti vjerujete neznancu.

Ako druga strana ne slijedi dogovor, gubite 20 BTC. Nakon gubitka kovanica nema nikoga kome se možete obratiti i ništa vam ne može pomoći. Oslonili ste se na povjerenje i platili cijenu, kraj priče.

Bob i Alice stvaraju pametni ugovor, a oboje na kraju budu sretni

Pet godina kasnije vi (Bob) ste ponovno zainteresirani za prodaju Bitcoina nakon što ste vidjeli kako tržište raste gotovo parabolično. Prisjećajući se svog posljednjeg susreta, postajete oprezni kada tražite kupca i dogovarate posao.

Pretvarajući svoj Bitcoin u stabilnicoin temeljen na mreži Ethereum (ili u ETH), obavještavate kupce da će transakcija biti izvršena pomoću pametnog ugovora. Unaprijed napisani pametni ugovor otkriva da se u njemu nalazi prodavačeva (Bobova) imovina i da će ih kupac (Alice) primiti tek kad ugovor potvrdi da je Alice svoj novac prebacila na Bobov bankovni račun.

Funkcionirajući slično kao ugovor o escrow-u, obje strane ne ovise o povjerenju, već o sporazumima koji su ‘ugrađeni u pametni ugovor’. Kao takvi, uspješno stvaraju sustav bez povjerenja oslanjajući se na decentralizirane digitalne ugovore. Što je najvažnije, i Bob i Alice na kraju završe sretni.

Ethereum – ekosustav pametnih ugovora br. 1

Kao što smo vidjeli u prethodnim primjerima, nevjerojatno je teško uopće razmisliti o korištenju blockchain tehnologije za transakcije i plaćanja, a da se pritom ne možemo pouzdati u samoizvršive pametne ugovore.

Pametni ugovori zadržavaju sve osnovne i temeljne značajke blockchain mreža. Štoviše, oni čine i korak dalje pružajući stvarno nepovjerljivo okruženje. Zbog toga mnogi to smatraju Ethereum uveo važan dio tehnologije koji Bitcoin nema. No iako Ethereum možda neće moći zamijeniti Bitcoin mrežu, može ga barem podržati.

Nick Szabo zamišljao je pametne ugovore prije nekoliko desetljeća, ali Ethereum ih je pretvorio u stvarnost prije samo nekoliko godina. Kao ekosustav i za pametne ugovore i za decentralizirane aplikacije, mreža korisnicima omogućuje stvaranje, definiranje i izvršavanje pametnih ugovora na jednostavan i lak način.

Razvoj pametnih ugovora s EVM-om

Glavni alat za stvaranje pametnih ugovora je decentralizirano virtualno računalo Ethereuma, Virtualni stroj Ethereum (EVM). Pomoću nje programeri mogu graditi aplikacije koje hostiraju brojne pametne ugovore. Sam VM je domaćin svim pametnim ugovorima mreže, a zajednica ga često naziva ‘svjetskim računalom’.

Putem EVM-a programeri mogu stvoriti pametni ugovor koji je definiran računalnim kodom. EVM tada izvršava ugovor na temelju pravila i sporazuma koje je programer programirao u pametnom ugovoru.

Svi pametni ugovori napisani su u glavnom dokumentu Solidity programski jezik koji Ethereum koristi. Za računalne štrebere, Solidity možete smatrati kripto verzijom jezika Javascript. Ovo je daleko najčešće korišten jezik kripto računala u industriji, iako programeri sada rade na stvaranju daleko učinkovitijih verzija.

Pametni ugovori i naknade za plin

Baš kao i sve u životu, ništa nije besplatno. Da bi izvršio bilo koju osnovnu ugovornu operaciju u okviru pametnog ugovora, programer ili korisnik mora platiti naknade. Napokon, rudari naporno rade na provjeri i obradi tih pametnih ugovora i moraju nekako biti plaćeni.

Da bi podržali posao koji rade rudari, kreatori pametnih ugovora plaćaju transakcijske naknade. Na Ethereumu se naknade nazivaju “Naknade za plin” a njihova glavna denominacija naziva se ‘gwei.’ Gwei predstavlja mali komadić Eter (ETH), izvorna kriptovaluta protokola.

Korisnici gweia / plina u osnovi plaćaju CPU snagu koju koriste rudari koji potvrđuju ugovor na mreži Ethereuma. Iako ovo spada u više tehničko područje, imajte na umu da svaka operacija unutar EVM-a naplaćuje različite cijene.

Zamislite da svaki redak računalnog koda košta 1 cent za izvedbu. S 20 redaka računalnog koda, korisnik bi rudaru trebao platiti 20 centi za izvršenje ugovora. Neke bi operacije mogle biti skuplje od drugih, ali to su sitna pitanja u velikoj shemi kako Ethereum radi.

Naknade za plin obično su nevjerojatno male tijekom medvjeđeg sezona tržišta kada nema volatilnosti cijena. Međutim, nedostatak skalabilnosti Ethereuma može pretvoriti naknade za plin izuzetno visoke. Godine 2020. imali smo slučajeve kada su trgovci morali platiti stotine dolara za jednostavnu transakciju bez obzira na to koliko novca prebacivali.

Očito je da ovo mrežu čini neizvedivom za slučajeve stvarnog života. Tko bi platio 100 dolara da pošalje 50 dolara?

Pretvaranje skalabilnog Ethereuma s mrežom Proof of Stake

U određenom trenutku Ethereum će imati toliko velik broj korisnika da će na kraju začepiti mrežu – pretvarajući je u beskorisnu. Kao što je već spomenuto, nitko nije dovoljno lud da plaća ogromne naknade koje natjeraju programere da smisle način da Ethereum konačno pretvore u skalabilnu i funkcionalnu mrežu.

Tradicionalni rudari morat će se oprostiti od mreže jer su vodeći programeri projekta smislili način za uvođenje skalabilnosti na nezamislivim razinama.

Buduća iteracija mreže tzv Ethereum 2.0 trebao bi biti u potpunosti pokrenut do kraja 2021. Njegova glavna misija je pomoći ETH-u da se prebaci s mreže Proof-of-Work (PoW) na mehanizam konsenzusa u obliku ProF-of-Stake (PoS).

Izvor – Prelazak Ethereuma na dokaz o udjelu.

PoS teoretski omogućuje blockchain mrežama poput Ethereuma da napreduju bez ikakvih problema s skalabilnošću. Ove vrste mreža zapošljavaju validatore koji provjeravaju transakcije ulaganjem imovine, što u osnovi zamjenjuje potrebu za rudarima.

Cjelokupni dizajn PoS mreže može zadržati temeljne značajke blockchaina kao što su decentralizacija i sigurnost. Štoviše, rješava i poznatu blockchain trilemu omogućavajući i skalabilnost što je važan dio slagalice.

No, kao što je prethodno spomenuto, koncept djeluje samo u teoriji, a tek trebamo vidjeti mogu li PoS mreže doista podržati veliku količinu korisnika. U slučaju da to uspije, možemo očekivati ​​da pametni ugovori dosegnu razinu na kojoj se može dogoditi masovno široko globalno usvajanje.

Važno je napomenuti da kada se to dogodi imamo potencijal vidjeti pametne ugovore koji se koriste u svim područjima života. Kad god se dvoje ili više pojedinaca moraju složiti ili nešto slično, oni imaju mogućnost korištenja pametnih ugovora. Čineći to moguće je postići decentralizaciju u svijetu i učiniti potrebu za centraliziranim entitetima nepostojećom.

Zaključak

Prilikom razvoja blockchain tehnologije Satoshi Nakamoto izostavio je važan dio slagalice koji upotrebu kriptovaluta čini doista održivom. Bitcoin mreža može biti decentralizirana, distribuirana i anonimna. Međutim, ne možemo reći da je to uistinu bezuvjetna mreža.

Bilo bi najbolje kada bi se pojedinci mogli dogovoriti o transakcijama bez da se moraju oslanjati na treću stranu. Ali da bi to učinili, moraju se pouzdati u međusobno povjerenje. Istini za volju, povjerenju jednostavno nije mjesto u sektoru kriptovaluta jer imamo vlastite alate koji decentralizaciju čine izvedivom.

Pojavom Ethereuma i pametnih ugovora programeri blockchaina omogućili su ljudima stvaranje digitalnih ugovora. Ti ugovori predstavljaju retke koda temeljene na blockchainu koji izvršavaju unaprijed napisana pravila na koja se slažu dvije ili više osoba.

U trenutku pisanja ovog članka ne postoji pametni ekosustav koji je veći od Ethereuma. Ali da bi Ethereum uistinu uspio mora dominirati i unutar i izvan kripto sektora. Da bi se borili s bankama i drugim glavnim financijskim institucijama, korisnici trebaju skalabilnu mrežu koja može podržati milijune korisnika i zahtjeve.

Do sada je jedini projekt koji ovaj san može pretvoriti u stvarnost Ethereum 2.0, nasljednik zasnovan na Proof-of-Stakeu koji bi u punom kapacitetu trebao biti pokrenut do kraja godine. Ako koncept ostane vjeran, takva će mreža moći udovoljiti masama.

Škampi je platforma za društveno trgovanje kriptovalutama. Dizajniran je kako za profesionalne trgovce, tako i za početnike kako bi došli i naučili o rastućoj kripto industriji. Na Shrimpyju korisnici mogu kopirati portfelje i strategije trgovanja drugih trgovaca.

Pratite nas na Cvrkut i Facebook za ažuriranja i postavljajte bilo kakva pitanja našim nevjerojatnim, aktivnim zajednicama na Telegram & Nesloga.

Hvala što ste navratili!

Tim Shrimpy

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me