Što je Blockchain? Kako Bitcoin koristi tehnologiju Blockchain

>

Prekopirajte najbolje svjetske trgovce kripto prijavivši se za Shrimpy. To je najjednostavniji način trgovanja poput profesionalca, upravljanje portfeljem i učenje o kriptovalutama.

U posljednjem desetljeću svijet je doživio digitalnu revoluciju obilježenu usponom brojnih tehnologija koje su spremne za rješavanje nekih od najvećih izazova čovječanstva. Od tada smo na rubu svojih sjedala, promatrajući kako su inovacije sljedeće generacije poput umjetne inteligencije (AI), automobila bez vozača, proširene stvarnosti, raketa za višekratnu upotrebu, Interneta stvari (IoT), među ostalim, počele preuzimati gotovo sve aspekt našeg svakodnevnog života.

Usred buke "remetilački" inovacija i promjena igara, jedna je posebna tehnologija generirala najviše buke u posljednjih nekoliko godina: blockchain tehnologija. Blockchain, koji mnogi nazivaju budućnošću, čini okosnicu vrijednog interneta (tj. Web 3.0).

Jeste li ikad pokušali nekoga pitati o blockchain tehnologiji? Vjerojatno ste negdje dobili odgovor poput "Oh, nije li to Bitcoin?"

Pa, niste sami.

Ipak, činjenica ostaje: Bitcoin je samo dio poslovične blockchain pite. Inovacije u blockchain prostoru raširene su kroz nebrojene industrije. Tijekom ostatka ovog članka otkrit ćemo važnost blockchaina i kako će ova tehnologija i dalje revolucionirati naš digitalni svijet.

Kripto zajmovi

Decentralizirano financiranje vruća je karta 2020. Kako možete iskoristiti sve što industrija DeFi nudi?

Kako je sve počelo

Blockchain je 2008. stvorio Satoshi Nakamoto, ime za koje se vjeruje da je pseudonim osobe ili entiteta čiji je identitet do danas ostao misterija. U početku je Nakamoto dizajnirao blockchain s jedinom svrhom: da se koristi kao distribuirana knjiga za provjeru i evidentiranje Bitcoin transakcija.

Iste je godine Satoshi Nakamoto objavio Bitcoin bijela knjiga, “Bitcoin: Peer-to-peer elektronički sustav gotovine”, i razvio je prvu ravnopravnu digitalnu valutu, Bitcoin, jedva godinu dana kasnije. S tim u vezi, Bitcoin se može smatrati prvim projektom koji implementira blockchain tehnologiju.

Od izlaska Bitcoina, blockchain tehnologija je daleko prerasla Bitcoin. Blockchain je prilagođen potrebama različitih industrija, ali najuspješnija primjena tehnologije i dalje je kriptovaluta.


Bitcoin ostaje najuspješnija kriptovaluta koja je implementirala blockchain, ali sada postoji na tisuće projekata kriptovaluta koji blockchain koriste kao okosnicu.

Blockchain i tehnologija raspodijeljene knjige

Blockchain je oblik tehnologija raspodijeljene knjige, možda najjednostavniji i najpopularniji primjer. DLT je sam po sebi siguran sustav zapisa koji koristi konsenzus repliciranih i sinkroniziranih podataka koji se dijeli u više instanci. Jednostavno rečeno, distribuirana knjiga je baza podataka koja se širi na različita neovisna računala, poznata kao čvorovi. Ne postoji jedinstveni skrbnik podataka niti središnje tijelo. Kao takvi, svi DLT-ovi oslanjaju se na čvorove koji sudjeluju u konsenzusu kako bi odredili stanje mreže.

Ostali oblici DLT uključuju Hašgraf, Usmjereni aciklički grafikon (DAG), i Holochain. Iako su svi DLT-ovi na neki način slični, glavna ideja blockchaina bila je zabilježiti transakcije u linearne, vremenski poredane blokove. Ostali DLT-ovi mogu iskoristiti mreže koje su nelinearne ili poredane na temelju različitih mehanizama.

"Blok" i "Lanac"

Riječ “blockchain” jasno je oblikovana od dvije riječi, “blok” i “lanac”. Smiješno je da je u ranijim godinama svog nastanka bio napisan kao “blok lanac” – ali to se otad promijenilo nakon što je postao popularan.

Za kontekst, prvo raščlanimo te dvije riječi pojedinačno prije nego što zaronimo u cjelokupno značenje blockhaina. Znanost pokazuje da je stanica jedinica (tj. Gradivni blok) života; blok je, u nedostatku prikladnije analogije, najosnovnija jedinica blockchaina.

U kriptogovorništvu, blok je neovisna evidencija novih transakcija (u rasponu od digitalne valute i podataka za provjeru identiteta do evidencije glasanja i gotovo svega vrijednog). Jednom kada je blok potvrđen, blok se dodaje u lanac i transakcije sadržane u tom bloku smatraju se dovršenima. Svaka nova transakcija na mreži mora proći isti postupak, koji se kontinuirano ponavlja. Kako se transakcije postavljaju, one se dodaju u sljedeći blok i nakon što se blok provjeri, blok se dodaje u lanac. U osnovi stvarajući linearni lanac blokova poznat kao “blockchain”.

Nadam se, sada je to jasnije.

Svaki blok na blockchainu upućuje na prethodni blok kroz jedinstveni hash. Ovo raspršivanje povezuje sve blokove zajedno, od bloka postanka do zadnjeg dovršenog bloka. Blok geneze prvi je blok stvoren na bilo kojem blockchainu.

Sad kad znate što je blok, zaronimo u pravilan blockchain.

Blockchain kao raspodijeljena knjiga

Blockchain je digitalna, decentralizirana, javna knjiga koja se distribuira među čvorovima koji zajednički djeluju kao ‘čuvar podataka’ za provjeru i pohranu transakcija u blokovima. Budući da će blockchain rasti u duljinu kako se dovršava više blokova, on se održava u rastućem kronološkom redoslijedu najnovijih blokova.

Kao što je gore spomenuto, blockchain ‘zajednica’ sastoji se od mreže čvorova, a svaki čvor na mreži pohranjuje kopiju blockchaina. Glavna knjiga više ne postoji na središnjem mjestu (tj. Na poslužitelju), već je “distribuirana” među čvorovima (tj. Ravnopravnim računalima) na mreži. Zbog toga je blockchain u svojoj osnovi oblik DLT-a.

Podaci o transakcijama pohranjeni u provjerenim blokovima su nepromjenjivi (to jest, ne mogu se retroaktivno mijenjati). Podaci se mogu kopirati, ali ne i mijenjati. Umjesto središnjeg tijela, čvorovi su odgovorni za provjeru transakcija na blockchainu ili kolektivno ili većinom, ovisno o željenom konsenzusu. To se radi kako bi se osiguralo da se blokovi ne mogu miješati i kako bi se sačuvao integritet podataka blokova.

Puno blockchaina implementira različite konsenzusne algoritme za postizanje konsenzusa na mreži. Konsenzusni algoritmi prvenstveno se koriste za postizanje pouzdanosti u mreži koja uključuje više distribuiranih čvorova koji sadrže iste informacije. U kripto prostoru, konsenzusni algoritmi pomažu u sprječavanju dvostruke potrošnje u transakcijama kriptovaluta.

Proof-of-Work (PoW) i Proof-of-Stake (PoS) predstavljaju dva najpopularnija konsenzusna algoritma koji se koriste na blockchain mrežama. Pored ove dvije, imamo i delegirani dokaz o udjelu (DPoS), praktičan Bizantska tolerancija na greške (pBFT), Dokaz o važnosti (PoI), Proof-of-Authority (PoA), između ostalog.

Industrije na koje Blockchain najviše utječe

Najočitije je da je financijski sektor najviše profitirao od revolucionarnih značajki blockchaina. Nekoliko platformi u fintech prostoru uspjelo je iskoristiti blockchain tehnologiju za izgradnju usluga digitalnog financiranja. To je pomoglo smanjiti nebankarsko stanovništvo dopuštajući svakodnevnim korisnicima da lako izvršavaju sigurne transakcije bez granica i jeftinije s bilo kojeg mjesta na svijetu.

Imamo nekretnine, osiguranje, zdravstvo, upravljanje lancem opskrbe, energiju, digitalni identitet, glasovanje, oglašavanje, pohranu u oblaku, zabavu i upravljanje kao neki drugi primjeri industrija na koje blockchain najviše utječe.

Budućnost blockchaina

“Blockchain je budućnost.”

Vjerojatno ste to čuli već puno puta, što vas tjera da se zapitate koliko je ta tvrdnja istinita.

Na temelju nedavnog izvješća CB Insights-a pod naslovom Izvješće o trendovima ulaganja u blockchain 2019, godišnja globalna potrošnja na blockchain aplikacije iznosi gotovo utrostručen od 2017. godine. Procjenjuje se da će ova procjena doseći 16 milijardi dolara do 2023. godine, prema CB Insightsu Alat za određivanje veličine tržišta.

Napredne industrije poput računalstva u oblaku, osiguranja, igara na sreću, kockanja, IoT, čak i kanabis počinju bilježiti sve veće usvajanje blockchaina. Blockchain pomaže ovim industrijama da djeluju učinkovitije i transparentnije, što ima željeni učinak usmjeravanja operacija kroz njihov lanac vrijednosti.

Mnogi ljudi tvrde da oko blockchaina ima puno hajpa, a to nije u potpunosti lažno. Bez obzira na to, poricanje njegovog masovnog utjecaja i sve veće važnosti tijekom proteklog desetljeća bilo bi gotovo kriminalna stvar.

Možda je blockchain uistinu budućnost – ili je možda balon i neće opravdati hype. Međutim, jedno je sigurno: morat ćete pričekati da to sami saznate.

Što je Defi?

Decentralizirano financiranje nešto je što kripto-insajderi godinama strastveno prigovaraju, a zapravo ne objašnjavajući koncept.

Dodatna dobra čitanja

Kako napraviti bota za kripto trgovanje pomoću Pythona

Jednostavne strategije trgovanja arbitražom za kriptovalute

Skripta za Bitcoin Price Live Ticker (pomoću web-utičnica)

Rebalans praga za upravljanje kripto portfeljem

Kripto trgovanje 101: Odabir imovine portfelja

Naša platforma za socijalno trgovanje

Škampi je platforma za društveno trgovanje kriptovalutama. Dizajniran je kako za profesionalne trgovce, tako i za početnike kako bi došli i naučili o rastućoj kripto industriji. Na Shrimpyju korisnici mogu kopirati portfelje i strategije trgovanja drugih trgovaca.

Pratite nas na Cvrkut i Facebook za ažuriranja i postavljajte bilo kakva pitanja našim nevjerojatnim, aktivnim zajednicama na Telegram & Nesloga.

Hvala što ste navratili!

Tim Shrimpy

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me