Sve veća vjerojatnost nacionalnih kriptovaluta

Ako ih ne možete pobijediti, pridružite im se. Čini se da ta stara poslovica sažima prevladavajuće raspoloženje u brojnim nacionalnim odjelima riznice dok razmišljaju o tome kako najbolje riješiti fenomenalan rast kriptovaluta širom svijeta.

Dvije su stvari postale očite u vezi s kriptovalutama posljednjih mjeseci: one su sada postalo globalna financijska sfera i njihovo će se reguliranje pokazati vrlo teškim zadatkom svake vlade. Da bi moćnici imali bilo kakvu kontrolu nad ovom pojavom, morat će započeti na početku i stvoriti vlastiti.

Njihove razloge za to najbolje je sažeti jednom riječju: porez. Ništa se vlade ne razrađuje toliko kao misao da su ukočeni zbog svojih dijelova na tržištima.

Rusija gleda na “kripto rublju”

Nije sve tako iznenađujuće vidjeti kako ih počinju upletati. Ovaj je tjedan donio vijest da je Rusija priprema za lansiranje ‘CryptoRublea’ u vrlo bliskoj budućnosti. Obavijestio se ministar komunikacija Nikolay Nikiforov, dodavši pomalo otvoreno: “S pouzdanjem izjavljujem da pokrećemo CryptoRuble iz jednog jednostavnog razloga: ako to ne učinimo, onda će to učiniti nakon dva mjeseca naši susjedi u EurAsEC-u.”

Mogao je također spomenuti da će, iako će ulagači moći svoje CryptoRubles zamijeniti za stvarne rublje kad god požele, oni biti obveznici plaćanja poreza od 13% ako ne mogu objasniti odakle im digitalna imovina..

S obzirom na činjenicu da se rusko gospodarstvo još uvijek bori pod težinom američkih sankcija uvedenih nakon pljenidbe regije Krim iz Ukrajine 2014. godine, prelazak Putinove administracije u sferu kriptovaluta logičan je. Posljednje što Kremlj treba jest da kripto trgovanje cvjeta izvan njegove kontrole. Hoće li se CryptoRuble pokazati uspješnim, ostaje za vidjeti.

I nisu samo Rusi; druge zemlje također razmišljaju o pokretanju vlastitih kriptovaluta. U rujnu je objavljeno da Japan odmjerava ideju u obliku takozvanog “J-Coina”, premda iz nešto drugačijih razloga i u smirenijem roku. Iznenađujuće za takvu državu koja je tehnološki pametna, Japanci su i dalje jako povezani s gotovinom i masivnih 70% transakcija i dalje se obavlja na ovaj način. To rezultira visokim administrativnim i bankarskim naknadama i da, izgubljenim poreznim prihodom. Japanci ipak ne žure s procesom, jer se lansiranje okvirno planira poklopiti s Olimpijskim igrama u Tokiju 2020..

Ostale vlade pridružuju se sukobu

Abhazijska nacionalna kriptovalutaMožda je najprikladnija postavka za nacionalnu kriptovalutu zemlja koja nam je dala mozak iza Ethereuma, a koja je također jedno od najsretnijih i tehnološki avanturističkih društava na zemlji: Estonija. Ako ste za internetskim pionirima, koje trebate, tada je ova mala baltička država mjesto na koje treba ići – zemlja je ulicama ispred gotovo svih ostalih na svijetu kada su u pitanju internetske usluge i inovacije. Njihov nacionalni program kriptovaluta već je u tijeku u obliku ‘estcoina’ i s know-howom koji im stoji na raspolaganju ne biste se kladili protiv njegovog uspjeha.

U međuvremenu, dolje u Dubaiju također uskaču u kripto valutu. Zaljevska država objavila je da početkom mjeseca razvija ’emCash’ službenim izjavama stavljajući naglasak na to kako će ‘poboljšati lakoću poslovanja i kvalitetu života.’ Ovo slijedi vijest da Dubai želi postati ‘prvi blockchain grad na svijetu ‘- ambicija koja naglašava ogroman potencijal tehnologije koja stoji iza samih kriptovaluta. Vrijedno je prisjetiti se da je blockchain glavni čimbenik iza kulisa tih nacionalnih pothvata kriptovaluta. Ova tehnologija će sve promijeniti.

Konačna stanica naše svjetske turneje nacionalnih kriptovaluta možda će prvo trebati posjet Googleu jer bi vam se oprostilo što se pitate gdje je zapravo Abhazija. Kao državu je priznala samo Rusija i nekolicina drugih zemalja, a sastoji se od zapadnog dijela Republike Georgia. Njegovo je stanovništvo od oko 240 000 neznatno manje od broja stanovnika londonske četvrti Hackney.

Ipak, usprkos tim ograničenjima, Abhazije je možda najviše ambiciozan prema svim nacionalnim kriptovalutama sheme. Predloženi “novčić za Abhazijsku republiku” očito se razmatra kao buduća zamjena za “normalan novac” u sljedećih nekoliko godina. Svakako ne možete optužiti te Abhazance za nedostatak ambicije, čak i ako im nedostaje formalno priznanje.

Nijedna zemlja nije zaostala

Nije iznenađenje kada se vlade bude snagom i potencijalom kriptovaluta i teško im je zamjeriti što žele dio kolača. Još u kolovozu ukupna vrijednost tržišta kriptovaluta dosegla je 150 milijardi dolara i još ne pokazuje znakove usporavanja. Ovo je zabava na koju se ne isplati zakasniti.


Hoće li ove nacionalne kriptovalute ponoviti uspjeh Bitcoina, pronaći vlastite kutove tržišta ili će se potpuno srušiti i izgorjeti, svatko nagađa. Ono što je nesumnjivo jest da će druge zemlje pozorno pratiti kako prolaze CryptoRuble, estcoin i drugi dok razmišljaju o vlastitim kriptoima. Tko zna, možda ćemo predugo svi na karti moći istaknuti Abhaziju.

Slike putem Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me