Pump-and-Dump prevare: Na što kripto trgovci trebaju paziti

Takozvani “pump-and-dump” shemi razumljivo su ilegalni na tradicionalnim tržištima, ali u još uvijek uglavnom nereguliranom kripto prostoru, oni se pojavljuju naizgled svakodnevno.

Stvar u ovim podlim zavaravanjima zarade je da se nekolicina obogati, dok mnogi, tj. Investitori koji nisu uključeni u trik, obično izgube sve.

Zato ćemo vas danas provesti kroz osnove ovog nedopuštenog fenomena kako biste mogli bolje zaštititi svoj portfelj od opeklina.

Kripto-pumpa i damping: što i zašto

Prvo, ako vam je idiom nepoznat, vaše pamćenje fraze “pumpa i baci” možda će pregaziti zloglasne prevare s dionicama s Wall Streeta koje su se pojavile početkom 1990-ih.

U prevare su bili uključeni brokeri “u tijeku” koji su intenzivno hipizirali mikroakcije smeća u kojima su držali udjele kao sredstvo umjetnog povećanja vrijednosti tih zaliha prije nego što su ih bacili radi velike dobiti.

Tada su, dok su cijene padale s tih padova dobiti, svi ostali ulagači gledali kako se njihova ulaganja rasipaju u minus. Ovi drugi nevini ulagači izgubili bi većinu, ako ne i sve što bi uložili, stoga je izvođenje sheme pumpanja i odbacivanja na tradicionalnim tržištima danas drsko ilegalno.

Jao, dinamika isto djeluje i na kripto: skupina velikih investitora koordinira kampanje “šilinga” za ono što su mudriji umovi kripto zajednice nazvali scamcoins – kovanice o kojima se sve govori i bez šetnje, nedostaju stvarni razvojni programeri, bijele knjige i tako dalje dalje.

Ako ste neko vrijeme bili na kripto sceni, zasigurno ste vidjeli kako kovanice bez imena skoče nekoliko stotina posto u jednom danu i bez ikakvog očitog razloga: to su očito pumpe i deponije koordinirane za brzu zaradu.

Čak su i neke manje obećavajuće ICO-e također opisane kao svojstvene sheme pumpanja i odbacivanja.

Jordan Belfort, zloglasni “Vuk s Wall Streeta” koji je bio pionir prevara s dionicama u devedesetima, ovog je mišljenja. Izjavio je koliko u nedavni komentari novinarima:

Promotori [ICO] nastavljaju masovnu prijevaru najvišeg reda na svima. Vjerojatno 85 posto ljudi vani nema loše namjere, ali problem je u tome što ako vas pet ili 10 posto pokušava prevariti, to je jebena katastrofa.

Kako to izgleda?

Znak kripto pumpe i odlagališta dolazi od gledanja na karte: vidite li novčić s niskom cijenom na nelikvidnom tržištu koji iznenada pukne i u cijeni i u količini?


To je shema pumpe i odbacivanja na djelu prema izgledu.

Pogledajte pronicljivu sliku u nastavku da biste vidjeli o čemu govorimo:

Primjeri pumpe i izbacivanja

Primijetite nevjerojatno malu količinu koja se tada počinje pumpati prema gore, uzimajući sa sobom cijenu. Nakon toga cijena pada dok se deponija javlja.

Ako vidite početak ove opće formacije, velika je vjerojatnost da se nešto loše dogodilo.

Pumpa i odlagalište

Još jedna stvar koju ste možda vidjeli ili čuli i na koju možete paziti jest “pumper” grupe koje se koordiniraju u chat grupama Telegram i Signal. Mnoge su od ovih grupa međusobno koordinirane, pojačavajući svoju snagu u brojkama.

Tu su i pojave automatiziranih prijevara s pumpanjem i odbacivanjem. Da vam dam primjer, postoje roboti za kripto trgovanje koji su prijevara poput Bitcoin koda, koji, kako izvještava Coincierge.de, oglašavao se na raznim društvenim medijima u Njemačkoj.

Tko pumpa?

Nitko zasad definitivno ne zna tko pumpa i baca te kovanice, ali razumne špekulacije upućuju nas u smjeru velikih investitora i rudara.

To su dobro koordinirani minusi za koje je potrebno da se likvidni kapital od 15.000 do 100.000 USD izvuče pravilno (barem za manje kovanice), što znači da su rudari i veliki investitori najvjerojatniji krivci.

Kako izbjeći pumpe i odvode

Iz gornjih slika jasno je da definitivno ne želite da vas uhvate na kraju sheme pumpe i odbacivanja.

Ako razmišljate o ulaganju u novčić koji se trenutno pretvara na forumima, ali niste toliko sigurni, idite na ljestvice i provjerite sami.

Postoje li abnormalnosti s glasnoćom?

Je li tržište novčića bilo super nelikvidno prije samo nekoliko dana, ali sada eksplodira?

Ako vidite ovaj znak, najbolje je kloniti se – odlagalište se može pokrenuti bilo kada, što će sagorjeti vaše ulaganje u proces.

Istaknuta slika putem Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me