Povijest Bitcoina: Kako je Bitcoin postao toliko popularan?

>

U svim aspektima, Bitcoin je imao posve sjajnu godinu. Vodeća kriptovaluta odbila se gotovo 400% od svojih godišnjih najnižih razina, dosegla tržišnu granicu veću od JPMorgan i pogodila razinu usvajanja koju do sada nismo vidjeli. No, što je dovelo do ovog monumentalnog rasta cijena i kako je Bitcoin rastao tijekom proteklog desetljeća?

Bitcoin se okupio i srušio više puta od svog postojanja, dok je istovremeno krčio put prema okretanju financija u potpunosti decentraliziranim. Kako bismo vam pomogli da bolje razumijete zašto kriptovalute imaju tako visok status u suvremenoj ekonomiji, napisali smo sveobuhvatan pregled povijesti Bitcoina.

Sve započinje s misterioznim tvorcem koji se iznenada pojavio na internetu, evo kako je stvorio revolucionarni dio tehnologije koji će poremetiti sustav u narednim desetljećima.

Što je Blockchain?

Jeste li ikad pokušali nekoga pitati o blockchain tehnologiji? Vjerojatno ste negdje dobili odgovor poput "Oh, nije li to Bitcoin?"

Bitcoin geneza – Satoshi Nakamoto

2008. bila je godina katastrofalnih ekonomskih previranja koja su nekoliko godina utjecala na cijeli svijet, ako ne i danas. Slučajno, 2008. obilježava istu godinu u kojoj je anonimni i tajanstveni pojedinac objavio rad koji uvodi ‘blockchain tehnologiju’.

Nazvan ‘Bitcoin: Peer-to-peer elektronički sustav gotovine,’ pojedinac koji sebe naziva Satoshi Nakamoto objavio je izvorni bitcoin papir 31. listopada 2008. U početku je Nakamoto podijelio taj papir na kriptografskoj poštanskoj listi. Ubrzo se papir proširio na gotovo sve dijelove Interneta, posebno u glavne krugove istraživača kriptografije.

Unutar ovog članka Satoshi Nakamoto predstavio je blockchain mreže i objasnio kako mogu masovno poboljšati financijski sustav, posebno na internetu. Uspoređujući ga s digitalnom knjigom, tvorac je blockchain objasnio kao decentraliziranu peer-to-peer mrežu koja ne zahtijeva povjerenje. Štoviše, usredotočio se na to kako blockchains ne zahtijeva posrednika, nešto što je u to vrijeme bilo potpuno nepromišljeno.

class = “sqs-block-image-link

“href =” https://bitcoin.org/bitcoin.pdf “


>

Bijela knjiga o bitcoinima jedan je od najutjecajnijih dokumenata objavljenih u novijoj povijesti. To je iznjedrilo cijelu kriptovalutnu zajednicu. Pročitajte tehničku dokumentaciju klikom na gornju sliku.

Prve rečenice iz rada glase:

„Trgovina na Internetu oslanja se gotovo isključivo na financijske institucije koje posluju kao pouzdane treće strane za obradu elektroničkih plaćanja. Iako sustav radi dovoljno dobro za većinu transakcija, još uvijek pati od svojstvenih slabosti modela temeljenog na povjerenju. ”

Blockchain tehnologija, barem prva mreža koja je stvorena, potencijalnim korisnicima nudi mogućnost prijenosa novčane vrijednosti putem Bitcoina. S nepovratnim transakcijama koje su kriptografski osigurane, Bitcoin bi postao prva održiva digitalna valuta u povijesti čovječanstva.

3. Siječnja 2009. Satoshi Nakamoto lansirao je blockchain mreža koji je iznjedrio prvi blok koji se kopa, blok geneze. Korisnici su mogli slobodno sudjelovati u mreži kao rudari i zauzvrat zarađivati ​​Bitcoin, ali u to vrijeme to nije imalo nikakvu vrijednost.

No, u samo godinu dana imali smo priliku vidjeti prvu (javnu) gospodarsku transakciju koja je razmijenila vrijednost. Na forumu Bitcointalk stanovnik s Floride otkrio je da je potrošio 10.000 Bitcoina na dvije pizze Papa Johna. Transakcija je izvršena 22. svibnja, a na temelju cijene robe, procijenjena je na 25 dolara.

No, ako pogledamo trenutnu cijenu, vidimo da ista transakcija sada košta 170 milijuna dolara. Čini se da je BTC u to vrijeme bio nevjerojatno podcijenjen, ali tko bi to znao?

Početak Bitcoin tržišta

Godinu dana kasnije, korisnici interneta shvatili su da Bitcoin zapravo može imati neku vrijednost. Na Bitcointalku je anonimna osoba pod pseudonimom ‘dwdollar’ predložila novu platformu za trgovanje Bitcoinom. Web stranica nazvana Bitcoinmarket.com prvi je put predložena 15. siječnja 2010.

Bitcoin tržište – prvo tržište za Bitcoin.

Potom je pojedinac nastavio pozdravljajući zajednicu i predstavljajući sada službeno prvu razmjenu bitcoina:

“Pokušavam stvoriti tržište na kojem se Bitcoin-i tretiraju kao roba. Ljudi će moći trgovati Bitcoinima za dolare i nagađati o vrijednosti. U teoriji će se time uspostaviti tečaj u stvarnom vremenu, tako da ćemo svi imati pojma koja je trenutna vrijednost Bitcoina u odnosu na dolar. “

Koliko god bitcoin bio decentraliziran, tako je i bio jako fragmentiran. Zajednica nije imala pojma kako odrediti cijenu, a rudari koji su željeli zaraditi mogli su postići konsenzus oko glavne knjige, ali ne i o cijeni imovine.

Imajući to na umu, kako zajednica uopće može odrediti cijenu? Iako je Bitcoin ostao decentraliziran, za postavljanje službenih cijena bio je potreban centralizirani entitet poput burze. U ožujku 2010. godine, prethodno spomenuti poster pokrenuo je Bitcoin tržište.

U početku je jedan bitcoin bio procijenjen na samo 0,003 dolara. Da putnici kroz vrijeme ikad postoje, sigurno bi se vratili u ovu točku vremena kako bi složili kriptovalute.

Mt. Gox – Uspon i pad

U isto vrijeme, na tržištu je zabilježen uspon nove Bitcoin burze koja će postati najveća u povijesti kripto.

2011. programer Jeb McCaleb pretvorio je svoju staru web stranicu pod nazivom Mt. Gox, zamišljen kao tržište za kartašku igru ​​Magic: The Gathering, u internetsku razmjenu bitcoina. Kasnije je McCaleb razmjenu prodao drugom programeru, Marku Karpelesu.

Jeb McCaleb – tvorac Mt. Gox.

Živeći u Japanu u ovom trenutku svog života, Karpeles je počeo upravljati razmjenom iste godine kada je i stvorena. Uskoro, Mt. Gox se pretvorio u najveću platformu za trgovanje kriptovalutama koja je završila dramatičnom notom. Uz povijest nemara, narušavanja sigurnosti i drugih nedostataka.

Hakiran godinama i pritom izgubio 740 000 BTC, Mt. Gox nije iznenađujuće propao kao razmjena. 2014. njegov je vlasnik podnio zahtjev za bankrot u Tokiju i zaustavio obradu obrta. U kolovozu 2015. uhićen je zbog manipulacije bilancom burze.

Prve vilice i nove kriptovalute

U 2011. godini pojavili su se prvi programeri blockchaina, zajedno sa značajnim porastom rudara. Programeri su nastavili stvarati nove projekte temeljene na izvornom bitcoin izvornom kodu, počevši od Litecoina. 13. listopada 2011. dogodila se prva vilica u povijesti kriptovaluta kad se jedna zajednica odvojila od glavnog lanca i stvorio Litecoin.

Smatralo se da je bitcoin jedina digitalna valuta koja se temelji na blockchain tehnologiji i koja će ikad postojati, barem ona dominantna. Nitko nije vjerovao da će rudari sudjelovati u bilo čemu osim u Bitcoinu, vjerujući da je sve ostalo bezvrijedno.

U osnovi, ovo označava početak ‘bitcoin maksimalista.’ Ali kao što vidimo, Litecoin vilica dokazala je da u prostoru kriptovaluta ima dodatnog prostora. Nadalje, vidjeli smo porast programera koji žele stvoriti vlastite mreže, s većinom novih vilica koje proizlaze iz Litecoina.

U svijetu blockchain mreža, vilice se često provode kada se zajednica želi odvojiti od glavne mreže. Kao takvi, imaju mogućnost stvoriti vlastiti dom s novim pravilima i značajkama. Ponekad će rudari ugostiti vilice kako bi čak poništili učinke hakova ili bugova koji u potpunosti paraliziraju mrežu.

Značajni događaji o cijenama

Kao imovina, najzapaženiji dio Povijest bitcoina je cijena. Od prvog dolaska na tržišta, vrijednost kriptovalute povećavala se i smanjivala na izuzetno nestabilan način tijekom posljednjih deset godina.

Prvi veći događaj započeo je u veljači 2011. kada je Bitcoin napokon dosegao cijenu od 1 USD. Samo nekoliko mjeseci kasnije, digitalna imovina doživjela je svoj prvi balon dosegnuvši u lipnju 31 USD. Ovo je bio prvi parabolični skup koji je pokazao ljudima koliko Bitcoin može biti hlapljiv. No, kao i u bilo kojem drugom mjehuriću, cijena je silovito pala. Nakon kratkog vremena vratio se na jednoznamenkastu vrijednost.

Nije trebalo predugo da Bitcoin istraži daleko veće razine cijena. Godine 2013. Bitcoin je do travnja dosegao cijenu od 200 dolara. U studenom 2013. već se počeo trgovati po cijeni od oko 1000 američkih dolara. Isto tako, cijena je pala nakon nekoliko mjeseci.

Ross Ulbricht – osnivač Puta svile.

Cijena bitcoina uglavnom je bila potaknuta porastom ilegalnih crnih tržišta na internetu. Prvo takvo tržište pokrenuto je 2011. godine s tim imenom Skliska cesta. Osnovao Ross William Ulbricht, digitalno tržište radilo je na ‘tamnoj mreži’ i davalo kriminalcima i trgovcima drogom način prodaje ilegalnih supstanci. S druge strane, potrošači su također imali način digitalne kupnje lijekova, a pritom su ostali potpuno anonimni.

Priča o Putu svile nije trajala predugo kao FBI je uhitio Rossa Ulbrichta 1. listopada 2013. Tržište se koristilo dugo vremena prije nego što je konačno izgubilo sve korisnike oko tri godine kasnije.

2017. – Prvi veliki bitcoin mjehur

Naravno, bitcoin je bio više od puke valute koju su trebali koristiti hakeri, kriminalci i trgovci drogom. Kriptovaluta je prikupila široku publiku koja je dolazila s programerima, rudarima, tehnološkim entuzijastima i mnogim drugim skupinama. Kao digitalna valuta koja je tradicionalnom financijskom sustavu donijela decentralizaciju, Bitcoin je prvi put trebao poremetiti svijet.

Nakon godina turbulentne akcije cijena, investitori su pokrenuli skup koji će potpuno zamahnuti sve, posebno vlasnike Bitcoina. U kolovozu 2015. cijena je dosegla dno koje nikada više nećemo vidjeti. Uz snažnu potporu od 200 dolara, vidjeli smo kako imovina s vremenom polako raste. Do lipnja 2016. godine Bitcoin se već približio svom dosadašnjem maksimumu i procijenjen je na 770 dolara.

U ožujku 2017. godine bikovi ulagači doveli su do najviših razina od 1345 dolara, malo iznad prethodnog. Dajući apsolutno nula šansi da se medvjedi oporave, Bitcoin je pao samo na 945 dolara prije nego što je u kratkom vremenu radikalno odskočio.

Svi znamo što se dalje dogodilo! Bitcoin je ušao u paraboličnu fazu kroz koju je višestruko uspješno povećao vrijednost. 11. prosinca 2017. Bitcoin je dostigao konačni ATH na 20.000 USD.

Nakon toga investitori su odlučili iskoristiti sve novostečene prinose za ulaganje u altcoins, ostale kriptovalute na tržištu. Baš kao i Bitcoin, i ovi uglavnom altcoin-i sa sjedištem u Ethereumu strahovito su porasli tijekom siječnja 2018. Neki od njih porasli su 20 puta u vrijednosti tijekom jednog dana.

Osim cijena, Bitcoin je postigao ATH i za sve ostale aspekte. Kupci na malo zainteresirali su se za ‘službenu internetsku valutu.’ Mnogi od njih iskoristili su cjelokupnu ušteđevinu, prodali imovinu i čak i kuće da budu ‘rani posvojitelji’Novog ometajućeg sredstva. Budući da je mnogo novih investitora kupovalo na samom vrhu, priča je loše završila.

Bitcoin je cijelom svijetu otkrio da se, osim što ima vrijednost ulaganja, može pouzdano koristiti i za plaćanja. Forked projekti i altcoins također su pomogli doprinijeti ovom čimbeniku uvodeći razne slučajeve upotrebe u gotovo sva područja života.

Pametni ugovori, zasebni i novi dio blockchain tehnologije, također su stekli opseg jer ih je Ethereum popularizirao. Njegov gigantski ekosustav podržavao je većinu novih kriptovaluta. Više od toga, Ethereum je pokazao da blockchain tehnologija ne samo da može poremetiti tržišta i banke, već i druge institucije.

Još jedan krah

Na kraju, priča o Bitcoinu nije dobro završila 2017. Nakon postizanja ATH-a od 20 000 američkih dolara rani investitori počeli su masovno prodavati svoje profitabilne pozicije. Cijene se mogu povećavati samo toliko dugo i hajp oko Bitcoina počeo je umirati iz dana u dan.

Do prosinca 2018. Bitcoin je napokon pronašao potporu od 3.400 američkih dolara i dosegao najnižu točku koju je ikada vidio u posljednjih nekoliko godina. Od tog trenutka, Bitcoin je imao mali bik u 2019. U konačnici, bikovi nisu uspjeli ispuniti svoje obećanje o novim maksimumima. Kriptovaluta je polako ponovno počela padati nakon što je u lipnju 2019. dotaknula 14 000 dolara.

Do listopada je Bitcoin našao još jedno dno nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping najavio nacionalni blockchain program. Tržište je u ovom trenutku izgledalo sjajno, započevši još jedan skup oko noći uoči nove godine. Međutim, trajna pandemija Coronavirusa zaprljala je sve planove i dovela do gigantskog pada svih tržišta u ožujku 2020..

U samo nekoliko dana Bitcoin je izgubio nedavno stečenu vrijednost i pao na 3.500 dolara. Ipak, vidjeli smo cijelo kripto tržište na najnižoj točki u posljednjih nekoliko godina. S neizvjesnošću i rizikom koji okružuje sve, zajednica nije znala što dalje vjerovati.

Iz ove perspektive, gotovo histeričan pad cijena može izgledati smiješno. Nakon nekoliko mjeseci kretanja, Bitcoin je nastavio svoj prethodni skup i polako preispitivao cijene koje nismo vidjeli od 2017. U studenom je vodeća kriptovaluta dosegla novi godišnji maksimum od 19.540 dolara.

Završna riječ

Unatoč nekoliko dramatičnih događaja od velikog pada 2017. godine, Bitcoin i cjelokupno tržište kriptovaluta živi su i zdravi. Zapravo, tržište kripto imovine doživjelo je potpuno oživljavanje 2020. godine porastom na iste maksimume viđene prije tri godine.

Svijet se puno promijenio u posljednjem desetljeću i blockchain tehnologija zasigurno je imala velik utjecaj na oblikovanje svijeta. Od nišne digitalne valute koju znaju samo kriptografi, do ulaganja i valute s cijenom višom od bilo koje druge imovine, možemo sa sigurnošću tvrditi da Bitcoin ima promjenjivu povijest.

Kakva je budućnost Bitcoina i svih ostalih kriptovaluta? Hoće li postojati usporedo s fiat valutama ili će ih u potpunosti zamijeniti? Imajući to na umu, možemo li očekivati ​​da blockchain tehnologija utječe na druge aspekte naše svakodnevice i ako da, što će decentralizirane mreže sljedeće poremetiti?

Kopirajte najbolje svjetske trgovce

Kad vaš vođa trguje, vi trgujete. Shrimpy će automatski ažurirati vaš portfelj tako da se uvijek podudara s vašim vođom. Pregledajte stotine trgovaca kriptovalutama za kopiranje.

Dodatna dobra čitanja

Što je Backtesting? Kako ponovo testirati strategiju kripto trgovanja

Jednostavne strategije trgovanja arbitražom za kriptovalute

Pasivne strategije kripto ulaganja za početnike

Rebalans praga za upravljanje kripto portfeljem

Coinbase vs. Uniswap – Koja je razmjena bolja?

Naša platforma za socijalno trgovanje

Škampi je platforma za društveno trgovanje kriptovalutama. Dizajniran je kako za profesionalne trgovce, tako i za početnike kako bi došli i naučili o rastućoj kripto industriji. Na Shrimpyju korisnici mogu kopirati portfelje i strategije trgovanja drugih trgovaca.

Pratite nas na Cvrkut i Facebook za ažuriranja i postavljajte bilo kakva pitanja našim nevjerojatnim, aktivnim zajednicama na Telegram & Nesloga.

Hvala što ste navratili!

Tim Shrimpy

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me