Nepotvrđene transakcije: što su i kako ih prevladati

Kako bitcoin postaje sve popularniji, tako se povećavaju i naknade za transakcije na mreži. Kao rezultat povećanja naknada, rudari koji transakcije stavljaju u blokove postaju izbirljiviji koje će transakcije pokupiti.

Rezultat? Sve veći broj nepotvrđenih transakcija.

Vjerojatno ste i sami to vidjeli. Prijavite se na blockchain web mjesto poput blockchain.info, potražite svoju transakciju i vidite crvenu oznaku “nepotvrđena transakcija” u crvenoj boji.

Danas ćemo razmotriti što je nepotvrđena transakcija, zašto se to događa i što možete učiniti ako se zateknete u strašnom crvenom okviru koji zuri u vas.

Što su naknade za transakcije?

Ako već niste veteran kriptovalute, možda ne znate kako djeluju naknade za transakcije. U osnovi govoreći, naknada za transakciju je nekako poput napojnice koju dajete rudaru koji podigne vašu transakciju i stavi je u blok.

Zašto su ovi savjeti potrebni? Trenutno mreža bitcoina ima samo blokove od jednog megabajta. Kao rezultat toga, samo se određeni broj transakcija može obraditi na svakom bloku.

Dodavanje naknade za transakciju čini vašu transakciju mnogo atraktivnijom za obradu, jer rudar koji je podigne dobiva naknadu.

Na drugim blockchainima, poput Vertcoina, naknade za transakcije često nisu potrebne jer blokovi gotovo nikad nisu puni. Dakle, čak i ako ne ponudite naknadu za transakciju, vaša će transakcija vjerojatno biti podignuta bez obzira na sve.

Neki blockchain projekti vole se pohvaliti niskim naknadama za transakcije. Na primjer, Litecoin transakcije obično su samo nekoliko centi. Isto vrijedi i za Ethereum.

Drugi poput Dogecoina koštaju manje od centa. I kao što je gore spomenuto, neki projekti omogućuju slanje transakcija bez ikakve naknade.

Što uzrokuje nepotvrđenu transakciju?

Ako se prijavite na blockchain.info, možete vidjeti popis trenutnog niza nepotvrđenih transakcija. Za vrijeme velike volatilnosti cijena, ovaj će se popis popuniti, što će rezultirati nevjerojatno visokim naknadama za transakcije.

Nedavno, ovo popis iznosio je čak 250.000 nepotvrđenih transakcija. Naknade za transakcije također rastu i tijekom nedavne panike, na vrhuncu, novčanici koji automatski postavljaju naknade za transakcije poput Exodusa popisali su naknade od čak 200 USD ili više kako bi osigurali brzu isporuku.

Nepotvrđeni zaostatak u transakcijama


Pregled nepotvrđenih transakcija. Izvor: blockchain.info

Uobičajeno je da transakcija koja nije potvrđena rezultat je preniske naknade. Ako je naknada preniska, uvijek će biti na dnu popisa i kao rezultat toga, rudar ga dugo neće pokupiti.

Uobičajena je zabluda da postoji određeno vremensko ograničenje da transakcija ostane na blockchainu i čeka na potvrdu. To međutim nije istina. Transakcije bi teoretski mogle ostati u nepotvrđenom stanju na neodređeno vrijeme.

Ovo može biti i dobro i loše.

Dobra je strana što se čak i u vrijeme visokih naknada za transakcije i dalje mogu podnositi transakcije s niskim naknadama. Jedina je mana što se neće podići dok ne prođe barem nekoliko dana ili čak nekoliko tjedana.

Postoje i druge opcije kao što su akceleratori transakcija i određeni hakovi transakcija koje se mogu koristiti. Međutim, akceleratori transakcija zahtijevaju dodatne naknade i hakiranje transakcija nije uvijek sigurno.

Što se može učiniti s nepotvrđenom transakcijom?

Ako pošaljete transakciju na bitcoin mreži, a ona još uvijek nije potvrđena, imate nekoliko izbora. Za transakcije koje nisu osobito hitne i uz koje ste priložili relativno normalnu naknadu, ona će se na kraju podići.

Ako je, međutim, naknada slučajno preniska ili s normalnom naknadom i smatrate da je transakcija nevjerojatno hitna, imate nekoliko dostupnih opcija.

Krenimo sada s tim.

Zamijenite prema naknadi

Vaša prva opcija je učiniti ono što se naziva RBF ili Zamijeni naknadom. Ovo je koncept koji u bitcoinu postoji već nekoliko godina. Uglavnom se sve svodi na ovo: ako transakciju pošaljete s preniskom naknadom i želite promijeniti naknadu, ono što možete učiniti je poslati isti set bitcoina drugi put, ali s višom naknadom.

To je ono što je poznato kao dvostruko trošenje. Rezultat je da će biti otkazana prva transakcija s nižom naknadom jer mreža misli da ste pokušali potrošiti isti bitcoin dva puta.

Nažalost, ova je značajka dostupna samo u vrlo malo novčanika koji omogućuju visok stupanj tehničke kontrole. Ako koristite korisnički prihvatljiviji novčanik poput Exodusa ili Jaxxa, to vjerojatno neće uspjeti.

Dijete plaća roditelju

Ako čekate da transakcija dođe u vaš novčanik koja još uvijek nije potvrđena, tada možete implementirati nešto što se zove Child Pay for Parent (CPFP).

To u osnovi znači da ćete nepotvrđena sredstva poslati na mrežu u novoj transakciji. Ako ovom transakcijom pružite atraktivnu naknadu, rudari će je htjeti podići.

Međutim, budući da su sredstva potvrđena za matičnu transakciju, rudari znaju da će morati izvršiti tu transakciju da bi dobili te naknade plus atraktivne naknade za transakciju vašeg djeteta.

Postoji li kvaka?

Većina novčanika neće vam dopustiti da trošite nepotvrđene transakcije nije nešto što je dostupno većini novčanika. Ako ste tehnički pametniji, postoje upute za to Reddit.

Budite oprezni kada šaljete bitcoin s niskim naknadama

Ipak, u stvarnom svijetu može biti vrlo opasno slati bitcoin s preniskim ili nultim naknadama. Zbog toga će vam većina novčanika ograničiti mogućnost postavljanja preniske naknade.

Novčanica Exodus kaže donijeli su odluku o dizajnu da ne dozvole korisnicima da odaberu nisku naknadu. Exodus navodi da biste, ako želite bolju kontrolu nad naknadama, trebali koristiti novčanik poput Electruma.

Napokon, moguće je da bi se s vremenom vaša transakcija mogla sama poništiti. To uvelike ovisi o tome koji čvorovi na mreži drže vašu transakciju. Ako ih odustane dovoljno, tada je moguće da bi vaša transakcija mogla biti otkazana sama od sebe.

I dok je ovo u najmanju ruku značajan dugotrajni rezultat, možda će biti moguće da se u budućim ažuriranjima bitcoina mogu obrađivati ​​transakcije koje su zarobljene pretjerano dugo. To je, međutim, još uvijek nagađanje i nitko sa sigurnošću ne zna što će se dogoditi.

Stoga, baš kao i zaštita privatnih ključeva, osiguravajući da vaše transakcije uključuju razumnu naknadu je od presudne važnosti.

Istaknuta slika putem Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me