Na The Dark Webu Litecoin se osvaja na bitcoinu za plaćanja

Bitcoin je odabrana kripto valuta na darknet tržištima od svog osnutka. Međutim, povećane naknade i sporo vrijeme transakcija prisiljavaju korisnike darkneta da razmotre druge novčiće.

Zapravo, Bitcoin je postao previše uvriježen za kriminalce jer je otkriven opseg ovlasti za praćenje provedbe zakona.

Često je vrlo teško donijeti prosudbu o tome koje točno kovanice preferiraju oni koji rade na tamnoj mreži. Međutim, zanimljivo izvješće nedavno se udubio u ovo internetsko podzemlje i pronašao zanimljive rezultate.

Proveli su opsežnu analizu promatrajući sve internetske forume, tržnice i oglasne ploče. Rezultati njihovog istraživanja mogu vas iznenaditi …

Nezadovoljstvo Bitcoinom

Istraživači su otkrili da je zajednički trend preko granica i jezika sve veća poteškoća s upotrebom bitcoina. S obzirom na veličinu uobičajenih transakcija na dark webu, potrebne naknade činile su ih neizvedivima.

Osim povećanih naknada za izvršenje transakcija, vrijeme potvrda također se znatno povećavalo. Stoga su dobavljači morali uspostaviti pravilo da će čekati tri potvrde na mreži prije nego što zaključe da je prodaja završena.

Sporo vrijeme transakcije frustrira kao i jest, ali toliko je uznemirujuće za one korisnike koji ih koriste za kupnju nelegalnih stvari s darkweba.

Snimljena buduća studija

Darkweb ankete o kriptovalutama koje treba koristiti

Rezultati DarkWeb anketa. Izvor: snimljenofuture.com

Istražitelji iz Recorded Future potom su pokušali utvrditi koji od tih novčića počinje zamijeniti Bitcoin kao valutu odabira na Darknetu. Rezultati ankete koju su proveli nalaze se udesno.

Ova je anketa provedena na kriminalnom forumu za hakiranje i jasno pokazuje da su novčići svjesni privatnosti vodeći kandidat za sljedeću tamnu mrežnu verziju Bitcoina. Monero (XMR) i Dash zauzeli su prvo i drugo mjesto s 21,82%, odnosno 20,61%.

Međutim, ovo su samo rezultati jednog foruma na darknetu i stoga se ne mogu smatrati sveobuhvatnom predstavom. Nakon što je izvršio detaljniju analizu, tim je zaključio da je Bitcoin i dalje kovanica dobavljača na mrežama.

Raščlamba prihvaćanja trgovaca na DarkNetu

Prihvaćeni novac od dobavljača. Izvor: snimljenofuture.com


Svi dobavljači koje su istraživači istraživali i dalje su nudili Bitcoin kao prihvaćeno sredstvo plaćanja. Iznenađenje je ipak da je Litecoin drugi najprihvaćeniji novčić kod prodavača s više od 30% koji ga prihvaća kao način plaćanja.

Na treće mjesto plasirao se Dash s 20% udjela dobavljača koji su ga prihvatili kao način plaćanja. To pokazuje da iako postoje druge kriptovalute poput Monera koje imaju više protokola privatnosti od Litecoina, dobavljači su voljeli brzo vrijeme transakcija i niske transakcijske naknade za Litecoin. Rezultati su na slici desno.

Također su razložili rezultate na temelju regije djelovanja radi veće jasnoće. Kao što vidite, oni koji posluju u engleskom govornom području više su zabrinuti za privatnost i odlučuju se za Monero. Istočnoeuropska tržišta više su zabrinuta zbog transparentnih naknada i favorizirala su Litecoin.

Što znače rezultati

Istraživanje nam daje dodatne dokaze da su inovacije i prilagodba u potpunosti u tijeku na tamnoj mreži. S obzirom na probleme povezane s zaostatcima transakcija s Bitcoinima i revizijama blockchaina za provođenje zakona, oni se okreću drugim kovanicama.

Međutim, to također pokazuje da ne postoji jedinstveni standard za korisnike darkweba koji bi ga novčić trebao zamijeniti. Čini se da postoji predodžba da korisnici žele novčić koji je brz za upotrebu i relativno jeftin, kao i napredne sigurnosne protokole.

Možda je prikladno da kovanice kao što su Litecoin i Monero imaju visoke ocjene u ovoj zajednici. Stariji programeri dviju kriptovaluta koketirali su s idejom o atomskoj zamjeni s više lanaca.

Bilo bi važno gledati kako stope usvajanja različitih kriptovaluta napreduju na tamnoj mreži. Ako nešto možemo naučiti od Bitcoina, to je da rani usvojitelji dark weba imaju znanje o tome što će kasnije vjerojatno poremetiti mainstream.

Istaknuta slika putem Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me