Ledger Nano X protiv Trezora Model T: Hardverski novčanici Head to Head

Svatko tko prvi put uroni prste u kripto vode, predugo će čuti mnoštvo horor priča. Oni se uvijek iznova pojavljuju tijekom bilo čijeg istraživanja: priče o hakiranim razmjenama i ukradenim kupčevim sredstvima; prijevara i piramidalnih shema koje su toliko ljudi otele teško stečenim državama.

Centralizirane razmjene predstavljaju neodoljivu metu za hakere. Sva ta kriptografija na jednom mjestu i navodno nadohvat ruke svima s dovoljno lukavosti da se ušunja dok nitko ne gleda.

Hakeri Hardver

Sakrijte svoje novčiće od tih hakera. Slika putem Shutterstocka

Sigurnost je u posljednjih nekoliko godina došla jako puno, jer su naučene teške lekcije i kripto zajednica se okupila kako bi se zaštitila. Najbolje i najuglednije burze sada imaju uspostavljene stroge sigurnosne protokole kako bi imanje svojih korisnika držalo izvan ruku hakera.

Postupci hladne pohrane, dvofaktorske provjere autentičnosti i poznavanja vašeg kupca (KYC) primjenjuju se kao samorazumljivi. Nitko ne želi biti sljedeći Mt. Gox ili Bitfinex. Toliko je konkurencije da će se boriti svaka razmjena koja ima reputaciju sigurnosti. U ovim nesigurnim vremenima čuvanje sigurnosti veći je posao nego ikad.

U njemu Zajedno

Međutim, nije dovoljno oslanjati se na razmjene da bi nas zaštitili. Ako hakeri i alati kojima raspolažu trebaju biti na oku, tada i kripto korisnici poput vas i mene trebaju poboljšati našu igru.

Za one od nas koji u svojim kripto portfeljima vežu značajne iznose novca, najbolji korak koji možemo poduzeti da sve bude sigurno jest ulaganje u hardverski novčanik. Svi oni rade otprilike na isti način i u osnovi funkcioniraju kao personalizirani oblik hladnjaka: drugim riječima, čuvaju naša sredstva (ili bolje rečeno, svoje najvažnije privatne ključeve) izvan mreže.

Hardver za hladnu pohranu

Čuvanje sredstava u hladnjači. Slika putem Shutterstocka

Nakon što svoje privatne ključeve pohranite na hardverski uređaj novčanika, haker ih je gotovo nemoguće ukrasti. Čak i ako bi novčanik trebao biti povezan s računalom koje je već zaraženo, podatke na njemu i dalje ne može izvući nitko tko ne zna riječi ili pin PIN-a uređaja. Čuvajte sam novčanik i možete biti sigurni da svom kripto portfelju možete pristupiti samo vi.

Da, dostupne su mogućnosti softverskog novčanika, i naravno da biste se mogli pouzdati u razmjenu koju koristite i svoj portfelj čuvati na njihovim poslužiteljima. Ali, kao što će vam reći svatko tko se neko vrijeme udarao u kripto, ako ne držite privatne ključeve svoje kripto, tada ne možete tvrditi da imate potpunu kontrolu nad njom. To je stari ‘un, ali dobar’ un: ni vaši ključevi, ni vaša kripto.

Teškaški okršaj

Prostorom kripto hardverskog novčanika dominiraju dva velika imena: Ledger i Trezor. Druge tvrtke, poput Shapeshifta sa svojim KeepKey uređajem, natječu se za dio ovog rastućeg tržišta, ali velika većina vlasnika hardverskih novčanika ima Ledger ili Trezor u džepu.


Obje tvrtke postoje od 2014. – čineći ih starima u kripto svijetu. Ledger je osnovan u Francuskoj, a sada ima urede i u New Yorku i u Hong Kongu, zapošljavajući između sebe 130 ljudi. Trezor je, s druge strane, češka tvrtka sa sjedištem u Pragu i podružnica SatoshiLabs-a. Momčad ima oko 50 ljudi. Zabavna činjenica: Riječ “trezor” na češkom je jeziku “trezor”.

Ledger Nano S

Izvorni Ledger Nano uređaj. Slika putem Knjiga

Trezor je prva tvrtka koja je lansirala hardverski novčanik na tržište kada ga je izdala Trezor Jedan 2014. Pratili su ih nekoliko mjeseci kasnije Ledger, čiji Nano S model ponudio sličan raspon značajki. Oboje koštaju otprilike jednako, s Nano S-om vraćate 59 USD (47 £ / 52 €), dok Trezor One može biti vaš za 55 $ (44 £ / 49 €).

Nema mnogo toga što razdvaja ova dva uređaja. Oni nude podršku za sličan raspon kovanica, koji koštaju otprilike isti i obavljaju iste funkcije. Prilikom vaganja trebate li kupiti Nano S ili Trezor One, to se može svesti na estetiku: ovisno o tome koji vam se izgled više sviđa.

Trezor Model One

Trezorov model početne razine jedan. Slika putem Trezor

Možda su imajući to na umu, kao i sigurnost da tehnološki svijet nikad ne ostaje miran, i Ledger i Trezor počeli su raditi na svojim uređajima sljedeće generacije. Morali bi poboljšati svoje ranije modele i ponuditi širi raspon funkcija i podršku za novčiće. Uz počasti, otprilike čak i kada su u pitanju Nano S i Trezor One, puno se jahalo na rezultatu.

Upping the Ante

U ovom ćemo pregledu detaljno pogledati što su Ledger i Trezor sljedeći smislili. Usporedit ćemo ih i pogledati njihove različite funkcije i značajke, kao i njihove cijene. Na kraju, trebali biste imati dobru ideju o tome kako svaki od njih djeluje i, što je najvažnije, koji bi mogao biti pravi izbor za vas.

The Trezor Model T i Knjiga Nano X objavljeni su u veljači 2018., odnosno u svibnju 2019., što je češku tvrtku izbacilo iz blokova svojim novijim modelom. U tom slučaju, pogledajmo prvo Trezorovu ponudu.

Trezorov model T

Kada izvadite Trezor Model T iz kutije, prvo što ćete primijetiti je lijepi, veliki zaslon osjetljiv na dodir u boji koji je zamijenio gumbe na prednjoj strani Trezor One. Zaslon ima zaslon veličine 240 × 240 piksela za pomoć u navigaciji oko uređaja i njegovih funkcija. Napajanje uređaja iznutra je ARM Cortex-M4 procesor, dok ćete izvana primijetiti mikro USB-C priključak i utor za SD karticu. Teška je 22 grama.

Presudno razmatranje za svakoga tko razmišlja o kupnji hardverskog novčanika jest koje kovanice i tokene podržava. Ako je velik dio vašeg portfelja nespojiv s određenim novčanikom, to bi mogao predstavljati problem. Model T-a popis podržanih kovanica je impresivan i izrazito poboljšanje na Trezoru One. Potonji uređaj nije imao podršku za XRP, EOS, ADA i XTZ, ali imatelji ove imovine mogu ih pohraniti na Model T.

Trezor Model T

Pregled modela Trezor T. Slika putem Trezor

Nećete se iznenaditi kad saznate da ove novije i sjajnije značajke kao što su zaslon osjetljiv na dodir, procesor i dodatna podrška za novčiće čine Model T skupljim od prethodnika. Cijena Trezora One od 55 dolara odjednom izgleda moćno jeftino pored 169,99 dolara (130 funti / 180 eura) koje ćete morati izdvojiti ako se želite domoći Model T.

To je poprilično težak skok, ali treba reći da je zaslon osjetljiv na dodir radost za korištenje i puno olakšava snalaženje u uređaju. Osim toga, ako posjedujete bilo koji od gore navedenih sredstava, svakako ćete htjeti imati mogućnost spremanja na svoj uređaj.

Ledger Nano X

Budući da je Trezor bacio rukavicu s modelom T, na Ledgeru je bilo da izađe na kraj s izazovom. Morali smo čekati više od godinu dana prije nego što je Nano X pušten u svijet, a lansiranje je odgođeno ‘zbog neočekivanih proizvodnih problema koji su se pojavili u zadnji trenutak.’ Čekanje je konačno bilo gotovo do kraja svibnja prošle godine.

Nano X teži je i od svojeg brata ili sestre Nano S i od suparničkog Trezora Model T. Teži 34 grama, a dodatna težina uglavnom je posljedica baterije od 100 mAh. To je tu jer Nano X ima Bluetooth vezu koja vam omogućuje upravljanje uređajem sa vašeg pametnog telefona. Ova je značajka jedinstvena među hardverskim novčanicima i pomaže nadoknaditi nedostatak zaslona osjetljivog na dodir poput onog koji se nalazi na modelu T.

Ako se želite kretati po uređaju bez upotrebe Bluetootha, Nano X ima dvije integrirane tipke, slične onima koje koriste Nano S i Trezor One. Nalaze se s obje strane glavnog zaslona, ​​a funkciji ‘ulazak’ pristupa se pritiskom na obje istodobno.

Knjiga Nano X

Ledger Nano X hardverski uređaj. Slika putem Knjiga

Uređaj se s vašim računalom povezuje USB kabelom tipa C. Gumbi su lijepo integrirani što ga čini malo elegantnijim i oblikovanijim od modela Nano S. Ova dva gumba omogućuju vam navigaciju na uređaju, a pritiskom na obje tipke aktivira se tipka “Enter”.

Ugrađeni zaslon veći je od Nano S-a, iako mu nedostaje jednostavnost upotrebe koju nudi zaslon osjetljiv na dodir modela T. Uz to, dok je Nano S mogao pohraniti samo pet aplikacija novčanika, Nano X ima mjesta za 100, što mu omogućuje spremanje veći raspon kovanica.

Nano X dostupan je s Ledgerove web stranice po cijeni od 144 USD (109 £ / 122 €) s PDV-om. Besplatna poštarina i popusti za više kupovina također su dostupni ako kupujete odavde. Kako je korak više od Nano S-a, očito je skuplji, ali je i dalje puno jeftiniji od Trezor Model T.

Softver

Prije nego što vagamo Trezor Model T i Ledger Nano X jedno uz drugo, vrijedi potrošiti nekoliko minuta na softver s kojim ćete se susresti prilikom upotrebe oba uređaja. Ovo je zapravo veza između uređaja i interneta i omogućuje vam upravljanje podacima pohranjenim u novčaniku, kao i nekoliko drugih stvari u pogodbi.

Zove se Trezorova ponuda na ovom frontu Trezorski most i pomoću nje možete upravljati novčićima pohranjenima u Trezorovom mrežnom novčaniku. Ne tako davno ove su se funkcije vršile kroz proširenje za Google Chrome, koje je na nesreću mnogih postupno ukinuto 2018. godine..

Trezorski most

Trezor Hardware Wallet Browser Bridge. Slika putem Trezora

Trezorski most je njegova zamjena i, nakon što se instalira, otkucava se prilično neupadljivo u pozadini. Može se preuzeti ovdje, iako nažalost nije dostupan kao aplikacija. Trezorov softver također je otvorenog koda, pa ako ste zainteresirani da vidite kako to sve funkcionira, onda ste u mogućnosti to učiniti.

Naći ćete na Ledgerovoj strani kreveta aplikacija Ledger Live, koja vam omogućuje upravljanje novčićima i žetonima pohranjenim na vašem uređaju. Ipak ovdje ne završava, jer aplikacija ima integraciju s Coinify koji vam omogućuje sigurnu kupnju kripto. Ako je vaš Nano X povezan dok kupujete vaše novčiće, oni će se automatski pohraniti na uređaj.

Trenutno se Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum i Dash mogu kupiti putem Ledger Live, a USDT i Stellar uskoro dolaze. Morat ćete izvršiti potpune KYC postupke s Coinifyom da biste koristili ovu značajku i živjeli u nekoj od zemalja s popisa ovdje.

Uređaji Ledger uživo

Softver Ledger Live na više uređaja.

Aplikacija Ledger Live može se preuzeti i iz App Storea i s Google Playa, a dostupna je i verzija za radnu površinu za one koji više ne žele upravljati svojim portfeljem u pokretu. Izvršit će se na Androidu 7 i novijim verzijama ili iOS 9 i novijim verzijama. Ako koristite radnu površinu, posao će obaviti Windows 8+, macOS 10.10+ i Linux.

Možete slati i primati kripto putem aplikacije koja također podržava 26 kovanica i 1250+ ERC-20 tokena (puni popis ovdje). Tu je i značajka podmetanja koja vam omogućuje zaradu kamata na vašoj kripto stavivši svoje novčiće na provjeru valjanosti transakcija na mreži i stvarajući nove blokove. To generira nagrade za ulog, koje se zatim pripisuju vama. Ne mogu se uložiti svi novčići, ali Ledger Live podržava većinu glavnih, uključujući Tezos (XTZ), Tron (TRX), Neo (NEO), Cosmos (ATOM), EOS (EOS) i Algorand (ALGO).

Za razliku od Trezorovog, Ledgerov kôd nije open source, ali možete provjeriti njihov Github ako želite saznati više o njihovoj tehnici.

Interlude: Gdje kupiti hardverski novčanik

Sigurno je pretpostaviti, s obzirom na to da se Jeff Bezos tijekom pandemije još više obogatio, da danas svi posvuda kupuju gotovo sve od Amazona.

U slučaju hardverskih novčanika, to je ne-ne. Za koju god se marku i model odlučili, uvijek biste trebali izbjegavati kupnju kod bilo kojeg mrežnog prodavača osim kod samih proizvođača. To uključuje trgovine velikih imena poput Amazona, eBaya ili bilo kojeg drugog mrežnog prodavača električne robe.

Novčanik Ledger Nano Ontology

Nabavite svoj Ledger Nano X u službenoj trgovini

Razlog tome je što se u prošlosti događalo otvaranje novčanika prije slanja kupcima i izvlačenje njihovih riječi za oporavak. Kupac nije bio svjestan da nešto nije u redu dok nije napunio novčanik i otkrio da su sredstva nestala.

Jedini siguran način da se to zaštitite je kupnja izravno s web mjesta proizvođača. Proizvod također treba osigurati hologramom kad stigne. Ako je ovo labavo ili se čini da je na bilo koji drugi način podmetnuto, pošaljite novčanik natrag i potražite zamjenu ili povrat novca. Ovo je jedna od rijetkih ranjivosti hardverskog novčanika, pa pripazite.

Trezor Model T ili Ledger Nano X?

Oba su ova uređaja napravila divan posao nastavljajući tamo gdje su njihovi prethodnici stali i krećući se naprijed. Trezor One i Ledger Nano S bili su (i još uvijek jesu) izvrsni dijelovi kompleta i obojica su izvrsni uređaji početne razine. Ako imate mali portfelj koji u potpunosti podržava bilo koji uređaj, tada bi svaki izvrsno uložio.

Međutim, za one koji žele poduzeti sljedeći korak u osiguranju svojih računa, ovo su najnovije ponude dvaju divova hardverskog novčanika. Bolja podrška za novčiće, veća jednostavnost upotrebe i veća procesorska snaga stavljaju ih u vlastitu ligu.

Pobjednik Ledger Nano X.

Naš pobjednik je Ledger Nano X!

To je bliska stvar, ali lovorika na ovoj mora ići do Ledger Nano X-a. Da, Trezorov model T ima taj divan zaslon osjetljiv na dodir i izvrsnu podršku za novčiće. No, Ledgerov ga uređaj uređuje onom Bluetooth vezom i prostorom za pohranu svih tih aplikacija. Veliki dio uspjeha Ledgera ovdje mora biti ona aplikacija Ledger Live.

To korisnicima Ledgera daje pristup čitavoj hrpi drugih značajki, uključujući kupnju i prodaju kriptopisa i, naravno, ulaganje. Ova posljednja značajka sve je popularnija i bit će prekidač za sve veći broj korisnika.

Koji god odabrali, ne zaboravite ga naručiti izravno iz Trezora ili Ledgera. Nakon što zapišete svoje početne riječi i postavite svoj pin, provjerite ima li nitko drugi pristup njima. Ako ste baler i imate puno novca vezanog za kripto, tada morate životom čuvati novčanik i te riječi za oporavak.

Neki ljudi odluče zapisati svoje sjemenske riječi, a zatim ih spremiti na sigurno mjesto, dalje od samog uređaja. To se može činiti pretjeranim, ali ako se netko domogne vašeg novčanika i vaših riječi, tada ćete se vi i vaša kriptografija zauvijek razdvojiti.

Istaknuta slika putem Shutterstocka & Knjiga / Trezor

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovo su spisateljska mišljenja i ne bi ih se trebalo smatrati savjetima za ulaganje. Čitatelji bi trebali samostalno istraživati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me