Kineski rudari bitcoina pripremaju se za izlaz nakon glasina o suzbijanju sukoba

Članovima aktivne kineske zajednice kriptovaluta i dalje je onemogućen rad dok nacionalni regulatori suzbijaju sve aktivnosti povezane s kriptovalutom. U rujnu su kineski regulatori zatvorili tvrtke i pojedince koji su prikupljali sredstva prodajom tokena.

Narodna banka Kine proglasila je početnu ponudu kovanica nezakonitom i pozvala na trenutni prekid prakse. Uskoro je uslijedila odluka o gašenju razmjene bitcoina, a kineske vlasti objavile su da je svim bitcoin razmjenama u Pekingu i Šangaju naloženo da podnesu planove za likvidaciju svojih poslova do 20. rujna.

Stručnjaci za unutarnji rad kineskog političkog sustava očekivali su da će se stvari promijeniti na jesen dok je Kineska komunistička partija (KPK) održala svoj 19. kongres stranke u Pekingu od 18. do 25. listopada. Dvostruko desetljeće uključuje izbor izbora vrh stranke i također postavlja ciljeve nacionalne politike stranke.

Očekivalo se da će stroge politike donesene prije kongresa biti ukinute nakon Kongresa i zamijenjene manje restriktivnim politikama. Također se očekivalo da će Kongres rezultirati povećanjem državne regulacije u cijeloj industriji.

To se još nije dogodilo, a prije promjene politike Kina je bila dominantna nacija u svijetu kriptovaluta. Prije rujna, kineski je juan dominirao tržištima trgovanja bitcoinima, kao i kineske burze poput OKCoin, Huobi Pro i BTC China. Zabranjivanjem ICO-a i razmjena vlasti su brzo dovele ovu dominaciju i čini se da se fokus sada okrenuo rudarstvu.

Krupne glasine

Kineske akcije protiv Bitcoin rudara

Slika putem Trustnodes

Ranije ovog tjedna počeli su kružiti izvještaji da će rudarska djelatnost sljedeće biti sankcionirana zbog prekomjerne potrošnje hidroenergije. Dokument koji je distribuirala podružnica Državne mrežne korporacije sa sjedištem u provinciji Sečuan upozorio je male hidroelektrane da prestanu podržavati rad rudarskih bazena. To je bilo zabrinjavajuće jer se u provinciji Sečuan nalaze mnogi veliki objekti za rudarenje bitcoina zbog velike opskrbe vodom u regiji koja generira obilje jeftine hidroelektrane.

Tvrtka za električnu energiju Sichuan proglasila je da je kineska državna mreža blizu zabrane svih eksploatacija bitcoina u provinciji Sečuan. Dokument koji je proizvela tvrtka objavio je da je “Bitcoin rudarstvo ilegalna djelatnost”.

Kasnije je potvrđeno da dokument dolazi iz podružnice države Dan Ba ​​u Sečuanu, a lokalni rukovoditelji od tada su pokušali pojasniti svoje izjave. Iako priznaju da je izvještaj djelomično istinit, službenici podružnice u državi Dan Ba ​​naglašavaju da je izdanje interni dokument koji nije imao stvarne veze s bilo kojim sveobuhvatnim propisom iza kojeg stoji država, a obuhvaćao je i niz neprovjerenih tvrdnji.

Dužnosnik Dan Ba ​​objasnio je situaciju kineskom izdanju Caixin

Naš je elektroenergetski sektor samo poslovna jedinica, a ne državna agencija, niti ima moć karakterizirati je li proizvodnja Bitcoina nezakonita ili ne, a u prezentaciji dokumenta može biti puno nejasnoća

Kineska vijest CnLedger također se odlučila raščistiti glasine i to najavila

Čelnik te tvrtke pojasnio je da su pogriješili u izjavi, jer nisu državni upravni odjel i nemaju prava utvrđivati ​​je li iskopavanje bitcoina nezakonito

Sada se smatra da vlada još uvijek ne namjerava zabraniti rudarstvo Bitcoina niti bilo kakve aktivnosti oko rudarenja kriptovaluta u regiji. Zapravo, cijela situacija može predstavljati nešto poput borbe za moć između hidroelektrana u regiji i rudarstva Bitcoina.


Rudari uzrokuju trenje

Iako su se rani izvještaji pokazali pukim glasinama, cijela je afera dovela u pitanje sposobnost zemlje da održi rudarske operacije Bitcoina. Do sada su brojni dionici iskorištavali prirodne resurse regija, a Sichuan Electric Power Company djelovala je kao najvažnija cjelina u regiji.

Sichuan Electric kao nacionalni dobavljač na području Chengdua na jugozapadu Kine omogućio je lokalnim hidroelektranama da zarađuju novac pružajući rudarima jeftinu električnu energiju. Ova je električna energija često bila višak potrebama jer tijekom kišne sezone ove hidroelektrane koje subvencionira država često generiraju višak energije.

Međutim, neke mrežne elektrane odlučile su zaobići državnu elektroenergetsku tvrtku i umjesto toga električnu energiju prodaju izravno rudarima koji su često smješteni uz elektrane. Otprilike 6 od 9 stanica u regiji bilo je osumnjičeno za kanaliziranje energije iz malih hidroelektrana kako bi se podržale rudarske operacije u skladu sa zahtjevima ugovora o električnoj energiji.

Bitmain rudarska farma u Mongoliji

Slika putem Bitmaina

To je dovelo do trvenja između tvrtke Sichuan Electric Power Company i nekih manjih rudara, koji se privremeno nalaze u Sečuanu. Veće rudarske operacije poput Bitmain dogovorili su se za kupnju jeftine električne energije izravno iz državne mreže i sklopili ugovorne sporazume s lokalnim vlastima kako bi se zajamčile preferencijalne tržišne cijene.

Također postoji vjerovanje da je država u regijama s obilnim hidroenergetskim resursima poput Sečuana i Junana usredotočena na pomicanje prema velikim projektima brana i ograničavanje aktivnosti manjih hidroelektrana. Kao rezultat toga, galame koje proizlaze iz elektroenergetske tvrtke Sichuan mogu biti usko povezane s općim pomakom u politici električne energije nego s dodatnim suzbijanjem rudarstva bitcoina u zemlji.

Izlazni planovi

Rudarstvo bitcoina obično se odvija u regijama koje mogu ponuditi jeftinu radnu snagu i jeftinu električnu energiju, a kao rezultat toga hashpower je postao centraliziran u tim regijama. Uz to, rudari su udružili svoje resurse u velike rudarske farme, nastojeći iskoristiti konkurentsku prednost. Trenutno kineski rudari čine više od 70% svih bitcoin-ovih hashpower-a, dok Indija, zemlja na drugom mjestu, ima samo 4% hashpower-a. SAD, Island i Venezuela čine samo 5% ukupne hashpower između njih.

Stoga bi svaka zabrana prodaje hidroelektrana rudarima ili bilo kakva značajna promjena u politici regulacije električne energije dovela do kraja jeftinog rudarenja bitcoina u Kini. Rudari bi bili prisiljeni pronaći nove, jeftine izvore energije, a to bi moglo rezultirati potpunim preseljenjem rudarske djelatnosti dalje od azijske države.

Međutim, ovo bi se moglo pokazati korisnim za Bitcoin mrežu jer bi se rudarske aktivnosti širile na niz geografskih mjesta jer su igrališta djelotvorno izravnana za rudare širom svijeta.

Ove najnovije glasine samo će povećati motivaciju kineske rudarske zajednice da pokuša potražiti alternativna mjesta. Postoji osjećaj da kineski rudari žele skočiti s broda i otkriće da se znatan broj rudarskih tvrtki prijavio za plasiranje rudarska oprema u Rusiji samo podupire ovaj osjećaj.

Nedavne regulatorne promjene rezultirale su premještanjem niza kripto projekata u Hong Kong i Japan. Trenutna neizvjesnost oko zakonodavstva o hidroenergiji mogla bi rezultirati premještanjem velikih kineskih rudarskih bazena u inozemstvo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me