Idemo li prema još jednoj verziji Bitcoina?

Čini se kao da su se mnogi investitori u studenom tek navikli na koncept Bitcoin gotovine, Bitcoina i vilice SegWitx2. Međutim, možda će se morati naviknuti na koncept još jedne verzije Bitcoina pod nazivom “Bitcoin Gold”. Potpuno je moguće da bi uskoro mogle postojati 4 različite vrste Bitcoina.

Programeri u Bitcoin Goldu vole sebe doživljavati kao neku vrstu pobunjeničke skupine koja Bitcoin mrežu želi učiniti decentraliziranijom. Također žele slijediti “hard fork” iz naslijeđene mreže Bitcoin i odvojiti se od Bitcoina na sličan način kao što je to učinio Bitcoin Cash u kolovozu.

Ovu inicijativu za Bitcoin Gold vodi Jack Liao koji je izvršni direktor hongkonške tvrtke za kriptokop pod nazivom LightningASIC. Kao što je spomenuto na njihovu web stranicu, planiraju lansirati novčiće 25. listopada. Nova kovanica otvorit će burzama 1. studenog.

Motivacije za Bitcoin Gold

Ono što Bitcoin Gold pokušava učiniti je učiniti mrežu decentraliziranijom i pokušati ukloniti dio kontrole koja je ustupljena velikom broju moćnih rudarskih tvrtki. To je nešto što bi u teoriji trebalo privući većinu korisnika Bitcoina.

Dio razloga što je Bitcoin postao toliko centraliziran jest i razvoj ASIC-a. To su čipovi koje razvijaju tehnološke tvrtke (od kojih su neke rudari) koji mogu brzo povećati učinkovitost rudarstva. Međutim, ovi ASIC-ovi su prilično skupi i stoga ih rudari na malo ne kupuju. To je dio razloga što su tvrtke poput Bitmaina postale toliko moćne. Oni proizvode čips koji koriste u rudnicima.

Da bi postigli ovu decentralizaciju, programeri imaju za cilj prilagoditi algoritme rudarstva tako da se lako mogu minirati pomoću grafičkih kartica ili GPU-a. To će značiti da rudari koji rade iz svojih domova s ​​jednostavnim GPU-ima također mogu sudjelovati u rudarstvu. Stoga će utjecaj velikih rudarskih tvrtki također početi slabiti. Prema programeru Bitcoin Golda “The Sorrow”

Bitcoin gold provest će promjenu dokaza o radu s bitcoina SHA256 na Equihash, memorijski algoritam koji je otporan na ASIC i optimiziran za GPU rudarstvo,

Liaova tvrtka tradicionalno proizvodi hardver koji je više usmjeren na Litecoin, ali on sada želi preuzeti uspostavljeni rudarski poredak u Kini. Ne krije da Bitmain vidi kao razlog velike centralizacije mreže.

Iako je davanje veće moći korisnicima i smanjenje centralizacije vrijedna pažnje, lakše je reći nego učiniti. To je zato što se na GPU rudarstvo ne može gledati samo kao na rješenje problema. Proizvodnja GPU-a također je centralizirana i gotovo je isključivo pod nadzorom Nvidie i AMD-a. Ipak, Liao tvrdi da ga jednostavnost s kojom potrošači mogu kupiti ovaj hardver čini puno boljim rješenjem od postojećeg stanja.

Nedostatak sigurnosti

Iako to doista zvuči kao zanimljiv prijedlog, postoje mnogi detalji koji ostaju nepoznati. To uključuje detalje poput visine bloka na vilici. Glavni programeri također su svjesni da su mnogi detalji “mutni” i o njima se može raspravljati.

Bilo je i moguća ideja početne kovanice (ICO) koja bi 1% kovanica dala razvojnom timu. Čini se da je ovo uklonjeno. S obzirom na to da je ovo račvanje mreže, svaki imatelj Bitcoina u trenutku vilice dobit će ekvivalentnu količinu Bitcoin Golda. Prema pseudonimu programera “h4x”

To je minimalistička vilica baze bitcoin jezgra u duhu litecoina – samo nekoliko konzervativnih preinaka

Iako Bitcoin Gold u teoriji zvuči kao sjajna ideja, nije li sigurno da će dobiti bilo kakvu privlačnost. Bitcoin novčana vilica dovela je do krajnje manje mreže koja je vrijedila samo 12% od one Bitcoina. Mnogi sada predviđaju da bi Bitcoin Gold mogao biti još manje vrijednosti u odnosu na Bitcoin Cash. Dva najglasnija kritičara su Jiang Zhouer i Haipo Yang, izvršni direktori BTC.Top i ViaBTC. Tvrdili su da će utjecaj Bitcoin zlata biti beznačajan.


Još vilica koje dolaze

Vijest o Bitcoin Gold vilici nije toliki šok. Mnogi su programeri bili mišljenja da je vjerojatno više Bitcoin vilica poput Cash forka u kolovozu. Na primjer, nakon Bitcoin Cash vilice Tadge Dryja, programer tvrtke Lightning Network ustvrdio je da će vilice postati puno češće zbog financijskih poticaja.

Ovo predviđanje doista je dokazano istinito kroz ovu najavu Bitcoin Golda i naravno vilicu SegWit 2X u studenom.

Istaknuta slika putem Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me