ICO nasuprot STO nasuprot IEO: Sveobuhvatan vodič za prikupljanje sredstava

ICO, STO, IEO – Sada postoji toliko kratica oko procesa prikupljanja kapitala da postaje pomalo zbunjujuće za osnovnog maloprodajnog ulagača koji ne provodi 40+ sati tjedno na tržištima.

Dobra vijest je da, iako se svi ovi kratici čine zastrašujućima, zapravo ih je prilično lakše razumjeti. Ovaj će članak objasniti što znači svaka kratica, kada se koristi svaki tip modela financiranja, koje su prednosti i mane svakog od njih te kako se uključiti.

Također ćemo pregledati neke od najpopularnijih prodaja tokena u svakoj kategoriji i raspraviti kako bi promjenjivi krajolik mogao utjecati na projekte i ulagače.

Započnimo!

Početna ponuda kovanica (ICO)

Blockchain projekti počeli su koristiti Initial Coin Offerings (ICO) u srpnju 2013. godine, kada je Mastercoin održao ono što se smatra prvim ICO-om. U ICO-u blockchain tvrtka prodaje tokene investitorima, obično u zamjenu za BTC ili ETH, u nastojanju da prikupi sredstva za trajni razvoj projekta.

Povijest Rani ICO-i

Neki od ranih ICO-a. Slika putem Dijaprojekcija

Investitori kupuju tokene s očekivanjem da će povećati vrijednost i kasnije se mogu prodati s dobiti.

Prednosti i nedostaci ICO-a:

Pros

 • Lako sudjelovati. Ako u novčaniku imate BTC ili ETH, obično se možete uključiti.
 • ICO kampanje često uključuju programe nagrađivanja i airdropove koji korisnicima omogućuju besplatno dobivanje nekih tokena.

Protiv

 • Zbog nedostatka propisa mnogi su lažni ili prevareni projekti prikupljali sredstva, a zatim nestajali novcem investitora.
 • Jednom kada kupite žeton, još uvijek ga trebate staviti na burzu da biste njime mogli trgovati.
 • To je vrlo visok rizik. Osim rasprostranjenosti prijevara, postoji i rizik da cijena tokena padne nakon ICO-a.

Ponuda sigurnosnih tokena (STO)

Ponuda sigurnosnih tokena (STO) nova je metoda prikupljanja sredstava koja je nastala kao reakcija na početna prodora od strane Komisije za sigurnost i razmjenu lažnih ICO-a.

Uz STO, investitor se mora smatrati akreditiranim za kupnju (milijun USD + neto vrijednost i 200 000 USD godišnjeg prihoda za više od 2 godine). Sami sigurnosni tokeni djeluju slično dionicama i svojim vlasnicima daju prava na kapital i dividende od izdavačke tvrtke.

STO & amp; ICO u usporedbi


STO životni ciklus i ICO u usporedbi sa STO. Slike putem Hackernoon & BitDeal

Prednosti i nedostaci STO-a:

Pros

 • Prevare i prijevare eliminirane su otkako STO djeluje u regulatornom okviru SEC-a u SAD-u i FINMA-e u Europi.
 • Budući da se tokeni izdaju kao vrijednosni papiri, oni imaju potporu imovine izdavatelja i imaju stvarnu vrijednost.

Protiv

 • Investitori moraju biti smatra se akreditiranim od strane SEC-a za sudjelovanje u STO-ima, što čini prepreku ulasku prilično visokom.
 • Slično ICO-ima, morate pričekati da se token pojavi na burzi da biste ga mogli trgovati.

Početna ponuda za zamjenu

Najnovija shema za prikupljanje sredstava koja se koristi naziva se Initial Exchange Offerings (IEO) i alternativa je ICO-u, s tokenima koji se prodaju izravno s platforme za razmjenu.

IEO slični su ICO-u, ali razmjena preuzima punu odgovornost za postupak prikupljanja sredstava, uključujući provjeru blockchain projekta kako bi se utvrdilo je li legitiman i vjerojatno li će biti uspješan.

Binance IEO

Binance preuzima vodeću ulogu s inicijalnim ponudama razmjene. Slika putem Binance Launchpad

Launchpad na Binance Exchange najveća je i najpoznatija platforma za IEO-ove do sada, ali tu su i Huobi Prime, OkEx Jumpstart, Bittrex International, KuCoin Spotlight i još desetak drugih.

Prednosti i nedostaci IEO-a:

Pros

 • Vrlo niska prepreka ulasku. Ako imate potvrđen račun i kriptovalutu na IEO platformi, možete sudjelovati.
 • Burza provjerava projekt kako bi se osiguralo da je pouzdan.
 • Žetoni su odmah navedeni na burzi i dostupni za trgovanje.

Protiv

 • Ne postoji jamstvo da će cijena žetona porasti nakon IEO-a.
 • Oni ostaju uslužni tokeni i nemaju nikakvu imovinu niti stvarnu vrijednost.

Zašto toliko mnogo mogućnosti?

ICO-ovi su stvoreni kao alternativa IPO-u, koji je blockchain kompanijama dao način da prikupe kapital za svoje projekte bez odricanja od bilo kakvog kapitala u tvrtki. Činjenica da ICO nisu bili regulirani olakšala je projektima vođenje kampanja za prikupljanje sredstava.

Nažalost, nedostatak propisa također je pozvao prevarante, prevarante i loše glumce da kreiraju projekte jednostavno kao otimanje novca …

Kao rezultat, uveden je STO i on rješava jedno od glavnih pitanja koja imaju ICO, a to je nedostatak bilo kakve dostupne naknade za investitore ako projekt nekako umre ili nestane.

Zahtjevi za registraciju STO

Zahtjevi za registraciju STO. Slika putem Srednji

Budući da su STO tokeni povezani sa stvarnim kapitalom i regulirani zahtjevima SEC i FINMA, svi projekti koji koriste ovu metodu prikupljanja sredstava su legitimni i ne postoji zabrinutost zbog nestanka projekta sa sredstvima investitora.

IEO je nešto poput hibrida. Iako ne postoji kapital iza tokena pokrenutih putem i IEO-a, platforma za razmjenu unosa vrši dubinsku provjeru. Razmjena preuzima teret ispitivanja financijskog stanja, rizika, razvoja projekata, tržišnog položaja, održivosti proizvoda i drugih čimbenika.

Kada razmjena dopušta IEO, postoji reputacijski rizik za razmjenu ako se projekt pokaže lošim. Zbog ovog rizika povećava se razina povjerenja kupaca.

Kako korisnici mogu sudjelovati

Još uvijek postoji niz projekata koji se pokreću pomoću ICO metode, a pridruživanje je prilično jednostavno. Sve što vam treba je kripto valuta (obično BTC ili ETH) kojom kupujete ICO token.

U slučaju IEO-a, potreban vam je i račun na burzi koji drži prodaju tokena. U mnogim slučajevima razmjena ima vlastiti vlasnički token koji se mora koristiti za sudjelovanje u IEO (Binance Coin for Binance za npr.)

Projekti Binance Launchpad

Najnoviji IEO-ovi na Binance Launchpadu. Slika putem Binance Launchpada

Što se tiče STO-a, postoje povećani propisi kojih se treba pridržavati i više zahtjeva za investitore. Kupci moraju biti ovlašteni investitori prema propisima, a to povećava prepreku ulasku. Prema američkim zakonima, ovlašteni investitor ispunjava jedan od četiri sljedeća zahtjeva:

 1. Organizacija s imovinom preko 5 milijuna USD, poput hedge fonda ili drugog fonda;
 2. Pojedinac s neto imovinom koja prelazi milijun američkih dolara, ne uključujući glavno prebivalište investitora;
 3. Godišnji prihod veći od 200.000 USD za pojedinca ili 300.000 USD za bračni par. Taj se prihod mora zadržati u protekle dvije godine, a očekuje se da će se nastaviti u godini u kojoj se kupuju sigurnosni tokeni;
 4. Tvrtka čiji su svi članovi akreditirani.

ICO-i koji razbijaju plijesan

Krajem 2017. bilo je vrijeme ICO-a kada je gotovo bilo koji projekt uspio prikupiti milijune dolara u roku od nekoliko minuta ili manje. U to vrijeme najpopularniji ICO-i bili su Ethereum, NEO i EOS. U slučaju EOS-a prikupljeni iznos iznosio je 4 milijarde USD.

Još jedan uspješan ICO održala je aplikacija za razmjenu poruka Telegram kao podrška njihovoj planiranoj Telegram Open Network (TON) 2018. Ovo je bio privatni ICO i prikupio je 1,7 milijardi dolara u dva prodajna kruga.

Telegram TON u usporedbi

Telegram TON ICO & Ostale ICO-e. Slika putem TechCrunch

Oni koji su kupili određene ICO tokene bili su dobro nagrađeni zbog preuzimanja rizika. Na primjer, Ethereum je svoje tokene prodao za 0,311 dolara, a cijena mu je potom skočila čak 1432 dolara.

Danas ostaje iznad 300 dolara. NXT token u prodaji tokena prodao se za samo 0,0000168 dolara i u jednom je trenutku dosegao čak 2,16 dolara po tokenu. Trenutno trguje za nešto više od 0,03 USD po žetonu.

Interes za ICO-e opao je u 2018. godini, djelomično zbog medvjeđeg tržišta u kriptovalutama, ali i zbog prevara koje prevladavaju u ICO prostoru. ICO model zasnovan je na povjerenju i postalo je preteško vjerovati novim ICO projektima.

STO-i nastavljaju rasti

Prva alternativa ICO-ovima postali su STO-ovi s povećanim propisima i sigurnošću za investitore. Nažalost, nisu baš popularni jer su i skupi i teško ih je implementirati blockchain projekt, a izvan dosega većine maloprodajnih ulagača.

Ipak, bilo je uspješnih STO-a, ali ni blizu razmjera prikupljanja sredstava ICO-a. Blockchain Capital bio je jedan od prvih, koji je u samo nekoliko sati prikupio 10 milijuna dolara. Spice VC uspio je prikupiti 15 milijuna dolara tijekom kampanje prikupljanja sredstava. A platforma NEXO generirala je 52,5 milijuna dolara za pomoć u razvoju svoje platforme za zajam kriptovaluta.

STO prikupljena sredstva

STO financiranje u prvoj polovici 2019. Slika putem Izvješće Inwara H1

Kao što vidite, ovi STO-i nisu donijeli milijarde dolara, a također nisu generirali masovne povrate viđene na nekim ICO-ima. Zapravo, nijedan nije zaradio više od 200% čak i na svojim najvišim razinama, a većina je trenutno na ravnom do skromno višem nivou.

Iako su ovi STO tokeni različiti od većine kriptovaluta, potpomognuti stvarnim kapitalom, i dalje su patili zajedno sa širim tržištem tijekom tržišta medvjeda 2018. godine. STO-i su pouzdani, ali velika prepreka ulasku čini malo vjerojatnim da će ikada postati izuzetno popularni poput ICO-a 2017. godine.

Dobrodošli na IEO Show

IEO-ovi nemaju visoku STO prepreku za ulazak i imaju veću ocjenu povjerenja od strane investitora, budući da je ponuđene projekte berba uvrštaja već provjerila, a koja ima svoju reputaciju koju treba uzeti u obzir prilikom uvrštavanja projekata.

IEO postupak je jednostavan. Projekt koji želi navesti predaje zahtjev na burzu. Zatim razmjena detaljno provjerava projekt, ocjenjujući proizvod, njihov tokenomski model, tim za upravljanje i razvoj, zajednicu koja stoji iza projekta i sve druge relevantne čimbenike.

Zatim odgovaraju na zahtjev i ako bude prihvaćen, obavijestit će projekt o cijeni na kojoj se token može navesti i naknadi za uspjeh koju naplaćuje burza.

Prikupljena sredstva za IEO

Početna ponuda za razmjenu u prvom polugodištu 2019. Slika putem Izvješće Inwara H1

Te naknade za uspjeh mogu premašiti milijun američkih dolara, ali bile su prihvatljive za blockchain projekte jer je do sada stopa uspješnosti IEO-a bila nevjerojatnih 100%.

Tokeni navedeni u IEO-ima 2019. mogli su prikupiti milijune dolara u samo nekoliko sekundi …

Jedan od prvih bio je unos BitTorrenta na novoj platformi Binance Launchpad. Hype investitora za ovaj bio je toliko sjajan da se platforma Binance Launchpad srušila pod težinom tolikog broja korisnika koji su pokušali pristupiti web mjestu i kupiti tokene. U roku od nekoliko minuta, IEO je bio dovršen, a BitTorrent (BTT) prikupio je 15 milijuna dolara.

Postoji preko desetak drugih razmjena s vlastitim IEO platformama, a kako se oporavi kripto ekosustav u 2019. godini, očekuje se porast broja IEO-a.

Zaključak

Kako se prostor za prikupljanje sredstava za blockchain projekte nastavlja razvijati, gotovo je sigurno da ćemo dobiti novu kraticu za novu vrstu kampanje. Pretpostavljam da će se razvojem propisa prikupljanje sredstava staviti na prvom mjestu pod STO model, barem u većini zemalja. Ovaj novi model omogućit će svim investitorima, baš kao što to čine tradicionalne dionice.

U međuvremenu se čini da je IEO najbolji izbor, ne samo za investitore, već i za same blockchain projekte. Lako ih je sastaviti, jer razmjena otežava posao, a od sredine 2019. izuzetno su popularni i uspješni.

Iako naknade za projekt popisa mogu biti prilično visoke, stopostotna uspješnost pomaže to donekle nadoknaditi.

Dok se ne izgrade propisi koji reguliraju izdavanje novih tokena, burze ostaju u snažnoj poziciji jer u postupak povezivanja tokena unose povjerenje, likvidnost i rastuće iskustvo.

Istaknuta slika putem Shutterstocka

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me