Howey-ov test i kriptovaluta: Koji se novčići mogu primijeniti?

Ako ste posljednjih dana pratili vijesti, onda ćete nesumnjivo čuti za “Howeyjev test” i može li se primijeniti na kriptovalute.

To je doista važno pitanje jer je Howeyev test jedno od najtemeljnijih pravila ponašanja koje postoji kako bi se utvrdilo može li se neka vrsta imovine nazvati “ugovorom o ulaganju” i stoga klasificirati kao sigurnost.

Iz ovoga proizlaze brojne implikacije, a najvažnije se svodi na regulaciju.

Ako se kriptovaluta naziva vrijednosnim papirom, to podrazumijeva da vrijednosni papir spada u nadležnost Povjerenstva za vrijednosne papire i burze (SEC) i stoga mora udovoljavati brojnim zahtjevima. To može otvoriti legalnu konzervu crva za brojne projekte kriptovaluta.

Detaljno ćemo proučiti zakon, trenutno okruženje i koje bi kriptovalute mogle potpasti pod zakon.

Pregled Howeyjeva testa

The Howeyev test je stvorio Vrhovni sud Sjedinjenih Država kao brz i jednostavan način da se utvrdi može li se transakcija nazvati „investicijskim ugovorom“. Od ovog sudskog slučaja 1946. godine, on je u više navrata korišten za donošenje takve odluke.

Sam test uključuje niz od četiri pitanja koja treba postaviti o određenoj transakciji. Ako imovina zadovoljava ove kriterije, tada se može smatrati ugovorom o ulaganju.

  1. To je ulaganje novca
  2. Očekuje se dobit od ulaganja
  3. Novac je uložen u zajedničko poduzeće
  4. Svaka zarada dolazi od napora promotora treće strane

Posljednja se točka temelji na tome je li novac koji se generira od ulaganja u velikoj mjeri izvan kontrole ulagača. Ako, s druge strane, investitor ima utjecaja na profitabilnost imovine, to neće biti sigurnost.

Slično tome, iako prva točka govori o doprinosu “novca”, definicija je uvelike proširena tako da uključuje i sve druge vrste imovine.

Imajući ove točke na umu, pogledajmo svaku od njih i provjerimo može li se primijeniti na kriptovalutu.

1. Je li to investicija?

Ovo je jedna od onih nijansiranih točaka. Ako ste ikad razmišljali o kupnji tokena u nekoj vrsti ICO-a, vidjet ćete da oni uvijek koriste izraz “doprinose”. To je iz vrlo specifičnog razloga: oni ne žele da se to protumači kao ulaganje.

Zapravo, s obzirom na formulaciju doprinosa mnogih od ovih ICO-a, tumačenje je više poput „donacije“ nego ulaganja.

Sad svi znamo da je vaša namjera da to bude ulaganje, a ne kao donacija, ali to nije ono što će sudovi uzeti u obzir. Pravne se definicije temelje na činjenicama, a ne na mišljenju.


Također je važno pogledati što je token zapravo. Ako je namijenjen upotrebi kao uslužni token koji će se koristiti u decentraliziranom ekosustavu otvorenog koda, tada je manja vjerojatnost da će se na njega gledati kao na investicijsku sigurnost.

Međutim, ako žeton imatelju daje potraživanje materijalne imovine u nekom obliku, onda se to može smatrati ulaganjem. Na primjer, DAO investicijsko sredstvo koje ulaže u druge tokene može se smatrati investicijom. Slično tome, kriptovaluta s potporom kao što je zlato s kriptovalutom može se smatrati investicijom.

2. Očekivanje dobiti

Ovo je još jedna prepreka u kojoj se očekivanja vlasnika tokena mogu razlikovati od navedenih ciljeva. Iako se možete nadati da će doprinos koji ste dali u taj ICO vjerojatno porasti, nema obećanja takve vrste.

Naravno, ova se dinamika mijenja ako vam token želi isplatiti tok redovnog prihoda. Ovdje postoji očekivanje dobiti jer je ona čvrsto kodirana u protokol i provjerljiva je činjenica.

Stoga će najvjerojatnije tokeni koji stalno generiraju nagradu za vlasnika prekršiti ove kriterije. To bi se moglo smatrati analognim dividendama koje se isplaćuju imateljima dionica u poduzeću.

3. Je li kripto projekt “zajedničko poduzeće”

Većina sudova definirala bi zajedničko poduzeće kao ono koje ima „horizontalnu strukturu“. To znači da bi investitori udružili svoja sredstva kako bi uložili u projekt. To je doista nešto u što je većina ICO-a trenutno uključena.

Kada kupujete tokene na ICO-u, projekt će koristiti vaš Bitcoin ili Ethereum za financiranje razvoja. To je često navedeno u tehničkim dokumentima projekta i jasno je svima. Stoga se početni ICO investitori mogu smatrati dijelom “zajedničkog poduzeća”.

S druge strane, ako postoji uspostavljeni projekt s tokenima koji su lako dostupni na tržištu, veza je manje jasna. Vaša kupnja ovih tokena ne koristi se za daljnji razvoj projekta. Niste dio zajedničkog poduzeća koje koristi udružena sredstva za ovaj proračun.

Mnogi od ovih uspostavljenih projekata kriptovaluta imaju jezgre razvojnih timova koji imaju na raspolaganju dovoljno sredstava za pokretanje projekta.

4. Tko su promotori?

Ako je dobit koja se generira od tokena potpuno izvan kontrole vlasnika tokena, tada će kriptovaluta udovoljavati tim kriterijima. Međutim, sama činjenica da je projekt otvorenog koda implicira da pripada zajednici.

Većina kriptovaluta decentralizirana je što znači da bi svaki pojedinac koji sudjeluje teoretski mogao utjecati na povrat te investicije. Imate li bilo kakvu kontrolu nad cijenom tokena ako kupite jednu jedinicu i nikada ne pridonesete zajednici?

Vjerojatno ne.

Međutim, ako ste značajan vlasnik tokena i aktivno ste uključeni u projekte kojima je cilj povećati usvajanje uslužnog tokena, tada biste dugoročno mogli utjecati na vašu dobit.

Također znamo kako je velik dio povrata kriptovaluta vođen ponašanjem malog broja vlasnika žetona. Kitovi, institucije i rudari s visokom neto vrijednošću imat će puno veći utjecaj na cijenu tokena nego na glavnu grupu programera.

Pogled na trenutne projekte

SEC pokrivenost kripto

Slika putem Fotolia

Razgovor o Howeyjevom testu i sigurnosnoj klasifikaciji trenutno su posebno važni s obzirom na to da su dva najveća projekta kriptovaluta pod povećalom.

Prošli je tjedan izvijestio Wall Street Journal da SEC pomno promatra Ethereum kako bi razmotrio hoće li pasti pod njihovu nadležnost. Prošlog tjedna također je bila vijest da se Ripple XRP tuži u skupnoj tužbi tužba s obrazloženjem da su prodavali “vrijednosni papir”.

Štoviše, u intervjuu za New York Times odjeknuo je bivši regulator na Wall Streetu sličnih osjećaja o obje ove kriptovalute.

Imaju li kakvu težinu iza svojih argumenata? Vjerojatno ne.

Kao što je Ethereum fondacija istaknula prije objavljivanja, oni su veliki projekt otvorenog koda s temeljnim timom koji kontrolira ne više od 1% ukupne ponude tokena.

Također su naglasili da postoje brojni drugi subjekti i akteri koji imaju veću kontrolu nad cijenom tokena nego oni.

Slično tome, postoji mnogo ljudi koji tvrde da se Ripple ne može klasificirati kao vrijednosni papir. Na primjer, XRP token ne čini ništa drugo nego olakšava međubankarsku likvidnost i nije vezan uz učinak tvrtke Ripple.

Ripple labs prodaje bankama softverska rješenja i tehnologiju. Banke su prihvatile XRP token ono što će dugoročno pokretati cijenu tokena, a ne dobit same tvrtke.

Štoviše, u slučaju Ethereuma i Ripplea, nema redovitih povrata koji dolaze iz držanja tokena. Čak i kada Ethereum implementira njihov Casper PoS konsenzus algoritam, povrat uloga zasniva se na onima koji se dobrovoljno jave da ulože svoje novčiće, a ne na onima koji imaju samo žetone.

Koji tokeni mogu biti vrijednosni papiri?

NEOGas SEC Pokrivenost

Slika neo.org

Kao što je spomenuto, neki modeli ICO ulaganja vjerojatno će se klasificirati kao vrijednosni papiri. To je zato što su oni glavni pokretači projekta i čine zajedničko poduzeće.

Naravno, ako bi ustanovili neki oblik tokena s imovinom koji bi im isplaćivao redoviti prihod, mnogo je vjerojatnije da će se nazvati vrijednosnim papirima. To je vjerojatno razlog što su mnogi ICO-i stavili svoje planove u susret nadzoru SEC-a.

Što se tiče utvrđenijih kriptovaluta, NEO bi se također mogao nazvati vrijednosnim papirom zbog načina na koji će vlasnici zarađivati ​​NeoGas. Ovaj NeoGas plaća se imateljima NEO tokena koji svoj NEO pohranjuju u novčanik izvan razmjene.

NeoGas se koristi u ekosustavu pametnih ugovora NEO za plaćanje računarske snage. Također se može trgovati na burzama i ima vrijednost. Ovaj redoviti tok NeoGasa također je zagarantiran u protokolu pa je vjerojatno da bi DIP ovo mogao gledati kao očekivani i siguran povratak.

Još jedna kriptovaluta koja bi najvjerojatnije prošla test su dionice KuCoin. Oni su vezani za uspješnost razmjene KuCoin i nositelju će također isplatiti tok prihoda koji se čak naziva i “dividendom”.

Ide naprijed

Iako regulatorna nesigurnost nije korisna za bilo koju tvrtku ili investitora, ta su se pitanja sigurno pojavila. Možda su krenuli za Rippleom i Ethereumom, jer su obojica u top tri tržišne kapitalizacije kovanica.

Ako SEC treba pokrenuti bilo kakvu akciju na kriptovalutama, tada će vjerojatno uslijediti parnica. S obzirom na opseg i implikacije odluke, to će biti prilično razvlačen postupak. Nema sumnje da će Howeyev test u tome igrati veliku ulogu.

Mogu se razumjeti motivi koji stoje iza DIP-a. Pokušavaju zaustaviti podle aktivnosti na uglavnom neuređenom tržištu.

Međutim, korisnici Ethereuma i Ripplea trebaju puno manje zaštite od onih koji ulažu u neprovjerene i upitne ICO-ove.

Istaknuta slika putem Wall Street Journal

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me