FTX pregled žetona (FTT): Standard tokena s polugom

FTX Token (FTT) jedan je od najzanimljivijih Exchange tokena na tržištu. Od izdavanja prošle godine, skočio je u prvih 100 na CMC-u.

FTX token također je nedavno pobudio prilično zanimanja s obzirom na njegovo uvrštavanje i naknadno uklanjanje s Binance burze. Neki su rekli da su tokeni s polugom stvoreni FTX razmjenom “previše komplicirani” za većinu trgovaca.

Dakle, je li to stvarno slučaj i biste li trebali uzeti u obzir FTT?

U ovom pregledu FTX tokena pokušat ću odgovoriti na to u svom detaljnom pregledu. Također ću analizirati dugoročni potencijal, korisnost i primjere FTT-a.

Što je FTX žeton?

FTX token prolazi oznakom FTT i zamjenski je token koji izdaje FTX razmjena za pogon svog ekosustava i pružanje korisnosti u operacijama razmjene.

FTX razmjena & amp; Alameda Research

FTX & Alameda Research

Blok geneze za FTT token dogodio se u travnju 2019., ali token je počeo trgovati na burzama tek u kolovozu iste godine. Razmjena i token pokrenuti su uz pomoć tvrtke Alameda Research, tvrtka za trgovinu kriptovalutama s punom uslugom.

Ovaj će se pregled usredotočiti na FTT token koji ističe njegovu upotrebu i korisnost, njegovu povijest, trenutne događaje i ono što bi moglo biti u budućnosti. To ćemo reći, započet ćemo s nekim pozadinama u vezi s FTX razmjenom, njezinom poviješću i onim što pokušava postići unutar ekosustava razmjene kriptovaluta.

Pregled FTX-a

Razmjena FTX pokrenuta je u travnju 2019. Umjesto da bude samo razmjena, ona je razmjena derivata, omogućavajući trgovcima da sudjeluju na tržištima kriptovaluta putem svojih terminskih tokena i tokena s polugom.

Ovi tokeni omogućuju utjecaj na popularne kriptovalute bez potrebe za margin računom. Burza je porasla tako da nudi i niz drugih izvedenih digitalnih sredstava, poput žetona o ishodu predsjedničkih izbora 2020..

Trump FTX razmjena


Grafikon trgovanja Trumpovim izborima

Svrha stvaranja burze bio je napor njezinih osnivača da izbjegnu nepovrat na burzama kriptovaluta. To čini kroz troslojni model likvidacije koji koristi naloge ograničene na stopu za zatvaranje pozicija i iskorištava fond osiguranja koji sprečava gubitke kupaca.

Jedan od načina to čini dijeljenjem kolaterala između svih tokena u jednom univerzalnom stabilcoin novčaniku. Ovaj model oponaša funkcioniranje tradicionalnih terminskih tržišta. Također omogućava trgovcima da otvore kratke pozicije ili da iskoriste kapital bez upotrebe marže ili terminskih ugovora.

Tokeni s polugom koji nudi FTX trguju na isti način kao i bilo koji drugi token na spot tržištu, ali omogućuju polugu od 3x, -1x ili -3x na brojnim popularnim kriptovalutama. OTC-ov šalter za narudžbu na FTX-u pokreće Alameda Research, ista tvrtka koja je pomogla stvoriti razmjenu.

FTX tim

I Alameda Research i FTX Exchange osnovala su dvojica diplomanata s MIT-a: Sam Bankman-Fried i Gary Wang.

Sam Bankman-Fried djeluje kao izvršni direktor obje tvrtke, a prije osnivanja Alameda Research 2017. bio je trgovac u Jane Street Capital na njihovom međunarodnom ETF stolu. To mu je pružilo veliko iskustvo u trgovanju dionicama, valutama, terminskim ugovorima i ETF-ovima. Dok su u ulici Jane Street, također se pomaže u dizajniranju njihovog OTC sustava trgovanja.

Članovi FTX tima

FTX tim u Trgovačkoj sobi. Slika putem kovanicekoncent

Gary Wang djeluje kao CTO za Alameda Research i FTX Exchange. Prije suosnivanja Alameda Research radio je kao softverski inženjer u Googleu.

Njegova je tamošnja odgovornost uključivala stvaranje sustava za agregiranje cijena zrakoplovnih prijevoznika na milijune letova. Njegov je sustav smanjio upotrebu memorije i kašnjenje za više od 50%.

FTX razmjena

FTX razmjena zauzima drugačiji pogled na trgovanje kriptovalutama i u tom procesu mijenja način na koji drugi gledaju na trgovanje kriptovalutama. To čini nudeći niz inovativnih novih proizvoda koji ističu upravo ono što se može učiniti s imovinom temeljenom na blockchainu.

FTX donosi tri važne značajke na tržišta kriptovaluta: likvidnost, inovacije i kontrolu rizika.

Rizik, Crypto Futures i Clawbacks

Ključna je razlika u trgovini kripto terminskim ugovorima koja ne postoji na tradicionalnim terminskim tržištima. Ovo je mogućnost da trgovci na određenoj burzi trebaju vratiti dio svojih dobitaka kako bi održali solventnost tečaja kada drugi trgovac spektakularno raznese svoj račun.

Ta je žrtva poznata kao „povrat novca” i rijetko se događa na tradicionalnim terminskim tržištima, jer tamošnji tvorci tržišta svoj rizik mogu prenijeti na veće financijske institucije, poput globalne banke novčanog centra. Ekosustav kriptovaluta to ne može učiniti, pa se mogu i moraju dogoditi povrati.

FTX postupak likvidacije

Proces likvidacije na FTX-u radi sprječavanja Clawbacks slike putem kovanicekoncent

Jedan od najvećih primjera toga dogodio se na berzi derivata OKEx u kolovozu 2018. Tada je jedan trgovac akumulirao bitcoin poziciju u terminu koja je vrijedila preko 400 milijuna američkih dolara. Kada je burza primijetila poziciju, tražili su od trgovca da smanji svoju izloženost, a kad je odbio prisilno su likvidirali cijelu poziciju, što je rezultiralo gubitkom od oko 27 milijuna dolara.

OKEx je uspio pokriti 18 milijuna dolara gubitka putem fonda osiguranja koji su prethodno osnovali, ali ostatak gubitka, nekih 8,8 milijuna dolara, vraćen je bilo kojem trgovcu koji je bio s druge strane trgovine i zaradio novac kad položaj je likvidiran. To je iznosilo otprilike 18% dobitka.

Dok kripto tržišta ne narastu, puno veće nokautirane ostat će dio budućeg tržišta, što rješenja za upravljanje rizikom koje nudi FTX čini tako ključnima za rast industrije.

FTX tokeni s polugom

Vjerojatno najveća inovacija koju je stvorio FTX su njegovi lekeni kriptovaluta. Zahvaljujući tim tokenima problem upravljanja terminskim položajem u kriptovalutama više nije nužnost. Umjesto toga, investitori mogu koristiti žetone + 3x, -1x ili -3x koje je stvorio FTX.

Od ožujka 2020. dostupni su tokeni s polugom za Bitcoin, Ethereum, EOS, Ripple, Tezos, Bitcoin Cash i preko desetak drugih altcoina. Postoje i tokeni s polugom za Tether, PAX i brojne druge stabilne kovanice.

FTX tokeni s polugom

Bik s polugom & Nosite žetone na FTX-u

Ovi tokeni s polugom daju investitorima značajnu prednost na tržištima omogućavajući im da izbjegnu korištenje složenijih terminskih poslova za ostvarenje istog zadatka. S tokenima s leverageom nema zahtjeva za maržom i postaje daleko lakše procijeniti vrijednost rizične od ulaganja.

Budući da je trgovanje fjučersima toliko složeno, mnogi ulagači teško razumiju rizike kojima se izlažu i potencijal za puhanje računa i gubitak svog novca. I naravno, terminsko trgovanje izlaže sve na burzi potencijalnom problemu nokautiranja.

Jasno je da je FTX stvorio puno bolji način za sticanje utjecaja i za zaštitu pozicija.

Što je FTX žeton (FTT)?

FTT token stvoren je za upotrebu na FTX Exchange. To je ERC-20 token i funkcionira kao veza za ekosustav burze, dičeći se nizom impresivnih namjena u radu burze.

Oni koji su upoznati s razmjenama kriptovaluta vidjet će da FTT ima sličnu ulogu kao BNB token u Binanceu ili HT token u Huobiju. To je generiralo popriličan interes za FTT od strane investitora, budući da su tokeni za razmjenu općenito dobro funkcionirali tijekom godina.

Uslužni program FTT Token

Osnovna vrijednost tokena za zamjenu posebno dolazi od korisnosti tog tokena ili u kojim slučajevima upotrebe služi. Žeton također mora imati ograničenu opskrbu kako bi povećao svoju vrijednost. Imajući te stvari na umu, pogledajmo koji token uslužni program ima FTT i kako je ponuda ograničena za FTT.

  • Naknade za trgovanje s popustom – Jedna očekivana korisnost bilo kojeg tokena za razmjenu su snižene naknade za trgovanje za one koji imaju token. Naravno, FTT ispunjava ova očekivanja i trgovci se potiču na kupnju FTT tokena kako bi smanjili naknade za trgovanje koje plaćaju. Naknade za trgovanje diskontiraju se od 3% do 60%, ovisno o iznosu FTT-a.
  • Socijalizirani dobici – Jedan od načina na koji razmjena izbjegava vraćanje novca financiranjem je računa osiguranja radi zaštite trgovaca u slučaju prekomjerne volatilnosti tržišta. FTX je otišao još dalje uspostavljanjem pravila da će, ako njihov fond osiguranja primijeti veliko povećanje, bilo koji nositelji FTT-a u to vrijeme dobiti isplatu bonusa od viška fondova osiguranja. To bi moglo učiniti FTT sličnim zalihama s dividendom ako imamo još jedno prošireno tržište bikova u kriptovalutama.
  • Token opekline – Ovo je jedan od načina na koji FTX kontrolira opskrbu kako bi povećao cijenu FTT-a. FTX koristi trećinu naknada koje generira razmjena da bi otkupio FTT tokene i spalio ih ili uništio. FTX je rekao da će to nastaviti raditi sve dok 50% svih stvorenih FTT-a ne izgori.
  • White Label Solutions – Ovo je metoda za stvaranje dodatnog prihoda prodajom ili davanjem u zakup okvira njihovih proizvoda drugima. U ovom je slučaju FTX izjavio da su vidjeli prilično velik interes drugih tvrtki za rješenje s bijelom etiketom za FTX futures i OTC Exchange. Iako se ne čini da bi to moglo utjecati na FTT token, jer bi FTX rekao da bi FTT bio jedna od mogućnosti plaćanja ako nude rješenje s bijelom etiketom. I vrlo je vjerojatno da će ponuditi nekakav popust za kupnje bijelih etiketa obavljene FTT-om. To bi moglo znatno povećati potražnju za FTT-om ako rješenje s bijelom etiketom postane popularno.
  • OTC popusti – S prijavljenim opsegom trgovine većim od 500 milijuna američkih dolara, FTX je jedna od najvećih kripto burzi na svijetu, ali zahvaljujući njihovom partnerstvu s Alameda Researchom, u mogućnosti su ponuditi i trgovinu bez recepta (OTC). Ovu platformu obično koriste veliki ulagači i trgovci koji ne žele da njihovi poslovi imaju utjecaj na tržišne cijene. Na temelju podataka iz FTT-ove knjige, ovi OTC trgovci dobivaju rabat ako drže dovoljno FTT-a.
  • Položaj kolaterala – FTT se može koristiti kao zalog na trgovačkoj platformi, što bi moglo povećati potražnju ako FTX u budućnosti pruži neki poticaj za korištenje FTT-a kao kolaterala, a ne kao neko drugo sredstvo poput Bitcoina ili Tethera.
  • Planovi za buducnost – FTX je izjavio da planiraju pokretanje platforme za spot trgovanje u budućnosti, iako za to nema predviđeni datum. Također su rekli da bi ova platforma za spot trgovanje također mogla dovesti do IEO platforme slične Binance Launchpadu. Budući da bi se FTT gotovo sigurno koristio za kupnje na takvoj platformi, očekivali bismo da će potražnja za FTT-om porasti nakon što se to primijeni.

Izvedba cijene FTT-a

Genesis blok za FTT token miniran je u travnju 2019. Nakon toga su u srpnju 2019. bila tri kruga prodaje tokena privatnim investitorima, kišivši oko 8 milijuna dolara kapitala, a 31. srpnja 2019. token je počeo trgovati na burzama.

Izvedba cijene FTT tokena

Izvedba FTT tokena. Slika putem CMC

Tada se trgovanje otvorilo za 1,72 dolara, a istog dana zatvorilo za 1,73 dolara. U roku od 10 dana cijena je dosegla 2,25 dolara, ali se brzo povukla i tjedan dana kasnije trgovala se na 1,25 dolara. Nakon što je 7. rujna 2019. dosegnuo najniži nivo od 0,83129 dolara, token se tijekom sljedećih nekoliko mjeseci zadržao u rasponu od 1,15 do 1,40 dolara.

Krajem studenog 2019. počeo se penjati još jednom i dosegnuo je najvišu razinu od 3,38 dolara 16. veljače 2020. Od 31. ožujka 2020. žeton se trguje na 2,42 dolara, oporavivši se od pada nakon što je Binance najavio 28. ožujka 2020. da će ukloniti sa popisa sve tokene s polugom FTX.

Binance Delists FTX tokeni s polugom

U subotu 28. ožujka 2020 Najavio je Binance uklonili bi sa liste sve tokene s polugom koje nudi FTX na snagu 31. ožujka 2020. u 10:00 UTC. Korisnici bi do tada morali premjestiti sredstva s burze. U slučaju da tokeni ne budu premješteni zbog prekida, Binance je rekao da će pružiti ekvivalentnu vrijednost svakog uklonjenog tokela s polugom u BUSD-u.

Sredstva koja će se ukloniti s liste uključuju BULL, BEAR, ETHBULL, ETHBEAR, EOSBULL, EOSBEAR, BNBBULL, BNBBEAR, XRPBULL i XRPBEAR, kao i niz drugih tokena s polugom.

Žetoni BULL i BEAR dugi su i kratki poluge s polugom od 3x. To znači da se svaki pomak u suprotnoj valuti utrostruči u poluzi tokena.

Delistiranje tokena s polugom

Tweet najavljuje uklanjanje s popisa. Slika putem Cvrkut.

Kao što se moglo očekivati, korisnici su masovno prodavali svoje tokene tijekom sljedećih nekoliko dana. FTX Exchange je također počeo nuditi LT USDT parove ako korisnici ne žele da im se tokeni s polugom okreću prema BUSD-u na Binanceu.

Mnogi su se trgovci žalili na velike gubitke nastale uklanjanjem s popisa, ali izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao na svaku je žalbu odgovorio na isti način:

Nisu predviđeni za dugotrajno držanje. S vremenom devalviraju kada tržišta (temeljna imovina) osciliraju naprijed-natrag. Glavni razlog uklanjanja s popisa je taj što ih previše korisnika ne razumije.

Sam Bankman-Fried, izvršni direktor FTX Exchangea, usprotivio se rekavši da bi Bianance trebao poduzeti inicijativu za edukaciju svojih korisnika o tokenima s polugom, umjesto da ih poništava sa svoje liste.

Također se čini pomalo čudno da Binance ide protiv FTX-a nakon što su prošlog prosinca ušli u strateško partnerstvo s burzom. Kao dio tog partnerstva rečeno je da je Binance uložio značajan iznos u FTX, zauzevši dvoznamenkastu vlasničku poziciju na burzi.

Zaključak

Neću tvrditi FTT kao dobru ili lošu investiciju, svaka osoba mora obaviti svoju dubinsku analizu i to odlučiti samostalno.

Mogu reći da je FTX brzo postao jedna od najpopularnijih platformi za trgovanje kriptovalutama na svijetu. Također mogu reći da FTT token ima široku paletu korisnosti unutar FTX ekosustava i da bi ovaj uslužni program trebao održavati potražnju za tokenom visokom.

Jedini stvarni rizik u ovom trenutku po mom mišljenju je rizik svojstven tržištu kriptovaluta općenito. Iako se također može tvrditi da postoji određeni rizik u legitimnosti same razmjene, tim koji stoji iza FTX-a čini se istinskim, poštenim i transparentnim. Čini se kao da trgovcima jednostavno žele ponuditi solidnu alternativu terminskim ugovorima na tržištu kriptovaluta gradeći inovativnu i učinkovitu kripto burzu.

Još jedan potencijalni pozitiv za FTT token je potencijal da on postane pasivni izvor prihoda kroz svoj model socijalizirane dobiti. To bi moglo stvoriti golemu potražnju za FTT-om u budućnosti ako ti socijalizirani dobici postanu stvarnost.

Istaknuta slika putem Shutterstocka

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovo su mišljenja pisca i ne bi ih se trebalo smatrati savjetima za ulaganje. Čitatelji bi trebali samostalno istraživati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me