Electron Cash: Kompletni vodič za početnike za ovaj BCH novčanik

Electron cash jedan je od najpoznatijih novčanika s otvorenim kodom za PC i Mobile Bitcoin Cash (BCH) koji su trenutno na tržištu.

Kao i sam Bitcoin Cash, i novčanik Electron Cash račva se iz Bitcoin novčanika i korisnicima pruža brojne značajke. Uključuju jedinstvene značajke poput SPV tehnologije, multisig novčanike, CashShuffle i mnoge druge.

Međutim, je li ovaj novčanik toliko siguran koliko tvrdi?

U ovom pregledu Electron Casha dat ću vam sve što trebate znati o novčaniku. Dat ćemo i detaljni vodič o tome kako postaviti novčanik, kao i nekoliko glavnih savjeta kako zaštititi svoj Bitcoin Cash.

Što je novčanik Electron Cash?

Novčanik Electron Cash nastao je iz dobro poznatog novčanika Bitcoin Electrum. Korisnici Bitcoina Electrumu vjeruju od njegovog lansiranja davne 2011. godine, pa je jedino imalo smisla koristiti ovaj put testirani izvorni kod.

Electrum Fork Electron Cash

Slike putem Electrum i Electron Cash

Vilica za Bitcoin Cash koja se dogodila u kolovozu 2017. dovela je do stvaranja novčanika Electron Cash u istom mjesecu. Razvojnik Electron novčanika vidio je da je Bitcoin Casu suđeno da postane vrlo popularan, pa je nastavio i račvalio kôd novčanika kako bi stvorio Electron novčanik za Bitcoin Cash koji je imao iste sjajne značajke već prisutne u Electrum Bitcoin novčaniku.

Novčanik Electron Cash sada je u verziji 4.0.2 i dostupan je za besplatno preuzimanje za radne površine Windows, OSX i Linux te za mobilne operativne sustave Android i iOS.

Kako koristiti Electron Cash

Ako ste vidjeli ili čuli za novčanik Bitcoin Electrum, ova verzija za Bitcoin Cash djeluje vrlo slično. Novčanik možete koristiti za preuzimanje kontrole nad svojim privatnim ključevima i za stvaranje mnemoničke sigurnosne kopije sjemena da biste osigurali svoj Bitcoin Cash.

A budući da je novčanik Electron Cash lagani klijent, sve to dobivate bez potrebe za preuzimanjem cijelog blockchaina. Electron Cash koristi SPV tehnologiju za poboljšanje sigurnosti novčanika, a izbjegava preuzimanje cijelog blockchaina.

Značajke Electrum Casha


Neke od značajki Electron Casha

Kôd je izveden iz izvornog Bitcoin Electrum novčanika, koji je u ovom slučaju izmijenjen kako bi omogućio pohranu i prijenose Bitcoin Casha. Kôd je otvorenog koda i provjerila ga je i potvrdila zajednica.

Novčanik Electron Cash pružit će vam izvrsne značajke kao što su:

  • Hladno skladištenje: Ključeve Electron Cash novčanika možete držati u sigurnom i izvanmrežnom okruženju hladnjaka – daleko od hakera i nevaljalaca
  • Izvanmrežno gledanje novčanika: Izvanmrežne ključeve možete zaštititi, a novčanik i dalje nadzirati na mreži pomoću novčanika “samo za gledanje”. Na taj način možete nadzirati dolazne transakcije i stanja bez riskiranja privatnih ključeva.
  • Multisig sposobnost: Ako želite dijeliti mogućnost potpisivanja transakcija, tada možete postaviti novčanik s više potpisa.
  • Provjera dokaza putem SPV-a: Sve transakcije provjeravaju se upotrebom SPV tehnologije.
  • Bez zaključavanja: Ne volite Electron Cash? Nema problema, svoje privatne ključeve uvijek možete izvesti iz Electron Casha i koristiti ih u drugom novčaniku, ako želite
  • Ubrzati & Pouzdanost: Electron Cash koristi udaljene poslužitelje za pohranu blockchaina Bitcoin Cash. Vaš će se novčanik mnogo brže sinkronizirati s tim čvorovima jer ne treba preuzimati cijeli blockchain. Štoviše, oni su decentralizirani i suvišni, što znači da nećete imati zastoja.

Što je SPV?

SPV je kratica za pojednostavljenu provjeru plaćanja. Koncept potječe iz izvorne Bitcoin bijele knjige koju je napisao Satoshi Nakamoto. SPV je metoda za pružanje novčanika s povećanom sigurnošću bez potrebe za preuzimanjem cijelog blockchaina.

Uz SPV, novčanik potvrđuje vlastite transakcije osiguravajući da su potvrđene u blockchainu. Koristi najbolji lanac zaglavlja s najviše kumulativnog dokaza o radu i ispravnom stupnju poteškoće raspršivanja.

SPV plaćanja Bitcoin bijela knjiga

Izvadak iz Bitcoin bijela knjiga o SPV transakcijama

Budući da Electron Cash koristi distribuiranu mrežu poslužitelja za povezivanje s blockchainom, SPV je uvijek uključen u vašem novčaniku i nikad nema zastoja. Poslužitelji Electron Cash obrađuju sve teške blockchain operacije i upite, ali vaši se privatni ključevi potpisuju samo lokalno na vašem vlastitom uređaju. Privatni ključevi nikada ne napuštaju vaš uređaj i nikad se ne šalju poslužiteljima Electron Cash-a.

Je li Electron Cash siguran?

Kada je Electron Cash prvi put objavljen u kolovozu 2017., bilo je niz upozorenja da se izbjegava novčanik prilikom prikupljanja novostvorenog Bitcoin Casha. Svi su počeli od izjave koju je tada objavio Electrum. Ta je izjava bila sljedeća:

Osoba koja distribuira Electron Cash binarne datoteke odlučila je ostati anonimna i koristi lažno ime “Jonald Fyookball” kako bi potpisala Electron Cash binarne datoteke. Dakle, ako ove binarne datoteke sadrže kod koji je dizajniran za krađu vaših bitcoina, autor krađe bit će anoniman i sigurno odšetati s vašim sredstvima. Ovu opasnost pogoršava činjenica da je zadano ponašanje Electron Casha tiho kopiranje svih vaših Electrum novčanika u vlastiti direktorij.

Kako se ispostavilo, u vodećem programeru koji koristi pseudonim nije bilo ništa zločesto, a u novčaniku Electron Cash nije bilo ničega što bi trebalo ukrasti bilo čiji Bitcoin ili Bitcoin Cash. Novčanik ostaje siguran i toliko se sviđa zajednici da ima ocjenu 4,7 na Google Play trgovini i 4,8 na Apple iTunes App Store.

Imajte na umu da je postojao i phishing napad na Electrum novčaniku u prosincu 2018. što je rezultiralo krađom preko 771 BTC. Isti phishing hack trebao je utjecati i na Electron Cash novčanik jer je kôd izveden iz Electrum novčanika, ali nije bilo potvrđenih računa da je BCH ukraden od strane ovog hacka.

Postavljanje novčanika Electron Cash

Mobilne verzije novčanika Electron Cash možete preuzeti s Google Play trgovina ili iz Apple App pohraniti. Sve verzije za stolna računala mogu se preuzeti izravno s web mjesta Electron Cash.

Ako ćete preuzeti novčanik s radne površine, provjerite jeste li na službenom https://electroncash.org/ web stranica. U prošlosti su postojale lažne web stranice koje su pokušavale prevarati korisnike lažnim novčanikom.

Preuzimanje gotovine Electron

Preuzmite odabranu verziju Electron Casha s web mjesta

Također je važno da imate najnoviju verziju novčanika, koja je moguća samo preuzimanjem sa službene stranice.

Slijede koraci koje trebate izvršiti za postavljanje Electron Cash novčanika. To će pretpostaviti da postavljate verziju sustava Windows, iako biste slijedili slične korake prilikom instaliranja na bilo koji drugi uređaj / operativni sustav.

1. Preuzmite Novčanik

Ići https://electroncash.org/ i pomaknite se dolje do odjeljka “Preuzimanje” na web mjestu. Pronađite odgovarajuću vezu za preuzimanje i kliknite je za preuzimanje novčanika.

Izvršna i prijenosna datoteka mogu se pokretati bez instaliranja programa na računalo. Međutim, ako želite da na vašem računalu bude instaliran Electron Cash za lak pristup u budućnosti, tada možete preuzeti Installable. Ovaj se vodič koristi za preuzimanje Windows 4.0.2 EXE.

Bilješka ✍️: Da biste provjerili autentičnost ovog preuzimanja, uvijek možete pokrenuti kontrolni zbroj na datotekama (upute ovdje). To zahtijeva vještine naredbenog retka i nije za svakoga, ali može dodati razinu sigurnosti.

Kao novčanik potpuno otvorenog koda, također možete preuzeti izvorni kod i potvrditi da je u potpunosti iznad ploče – uglavnom za programere.

2. Pokretanje Electron Casha

Kada kliknete na vezu, upitat će vas želite li pokrenuti ili spremiti (ili otkazati). Samo naprijed i kliknite “Pokreni”. Ako Windows Defender označi program, to je vjerojatno zato što programer Electron Cash nije poznat sustavu Windows.

Windows Defender Electron Cash

Omogućavanje Windowsima da se izvršavaju

Ovo je samo Windows koji je Windows i možete sigurno kliknuti “Više informacija”, a zatim kliknuti “Svejedno pokreni”.

3. Veza s poslužiteljem

Electron Cash predstavit će vam opciju da mu omogućite da automatski odabere poslužitelj i poveže se ili da ručno odabere poslužitelj. U većini ćete slučajeva dopustiti da Electron Cash automatski i nasumično odabere poslužitelje.

Izbor udaljenog poslužitelja Electron Cash

Odabir udaljenih poslužitelja

Jedini razlog zbog kojeg biste možda željeli odabrati određeni poslužitelj jest ako ga smatrate optimalnijim od poslužitelja koji su automatski izabrani. Na primjer, možete preferirati određeno postavljanje hardverskog poslužitelja ili možete odabrati poslužitelj koji vam je bliži od slučajno odabranog.

3. Odabir imena

Zatim ćete zatražiti ime datoteke novčanika. Ovdje možete odabrati bilo koje ime novčanika koje želite, ali ako ovo prvi put postavljate novčanik, možete ga jednostavno koristiti zadani_ novčanik. Nakon unosa imena možete kliknuti na “Dalje”.

4. Vrsta novčanika

Na sljedećem koraku bit ćete upitani koju vrstu novčanika želite postaviti. Ako želite jednostavan novčanik Bitcoin Casha, tada možete odabrati “Standardni novčanik”. Alternativno, ako želite podijeliti potpisivanje između dvije strane, tada možete odabrati “višestruko potpisivanje”.

Koji novčanik ElectronCash

Odabir vrste Novčanika za postavljanje

Vrh savjeta ?: Ako vodite tvrtku koja uzima Bitcoin Cash kao plaćanje, multisig bi mogao biti idealna postavka. Ključeve možete podijeliti između sebe i svojih poslovnih suradnika

Ako već imate neke privatne ključeve koje biste željeli uvesti i postaviti pomoću Electron Cash novčanika, tada možete koristiti ovu opciju.

5. Riječi sjemena i privatni ključevi

Slijedi upit za Keystore. Ako stvarate novi novčanik, odabrat ćete “Stvori novo sjeme”. Ako brišete adresu, odaberite “Već imam sjeme”, “Upotrijebi javne ili privatne ključeve” ili “Upotrijebi hardverski uređaj”. Kliknite “Dalje”.

Stvaranje sjemenskih riječi Electron

Stvaranje sjemenskih riječi

Stvorit će novu frazu sjemena od 12 riječi. To je fraza koja se može koristiti za oporavak novčanika ako zaboravite lozinku ili izgubite pristup privatnim ključevima.

Upozorenje ⚠️: Obavezno zapišite ovu sjemensku frazu u dvije kopije i pohranite je na sigurno mjesto. Uopće ga nemojte spremati u bilo kojem digitalnom obliku.

Nakon što dobijete svoju sjemensku frazu, možete kliknuti “Dalje”. Tada će se od vas zatražiti da ponovo upišete početnu frazu. Ovo je način na koji Electron Cash osigurava da ste ga kopirali. Upišite ga i kliknite “Dalje”.

6. Stvaranje lozinke

Nakon što Electron Cash provjeri vaše početne riječi, možete odabrati lozinku za lakši pristup. Odabirom lozinke šifrirat će se datoteke novčanika i ta će lozinka biti potrebna svaki put kada želite otvoriti novčanik i provjeriti transakcije.

Odabir lozinke za šifriranje novčanika

Odabir lozinke

Imate mogućnost ostaviti novčanik nešifriranim, ali ja bih to učinio preporučiti protiv ovoga. Ako haker može dobiti pristup nešifriranim ključevima, onda može lako poslati novac iz vašeg Electron Cash novčanika.

Nakon što potvrdite lozinke, možete pritisnuti “Dalje”

7. Završili ste

To je to. Bit ćete odvedeni u novčanik. Zadana vrijednost prikazuje vašu povijest, ali kartice “Pošalji” i “Primanje” jasno su vidljive. Prolazak kroz izbornike na vrhu (Datoteka, Novčanik, Pogled, Alati, Pomoć) otkrit će mnoštvo značajki.

Kompletne detalje i upute za svaku značajku možete dobiti pregledom Electron Casha YouTube vodiči za videozapise.

Zamjena novca

Bitcoin Cash transakcije relativno je lako pratiti tvrtke koje vrše revizije blockchaina. Stoga će korisnici kriptovaluta u svakoj prilici sakriti svoju transakciju i koristiti svoj BCH privatno (kao što je bila Satoshijeva namjera).

Zamjena novca je novi i uzbudljivi protokol koji je upravo objavljen, a dodatak trenutno podržava samo Electron Cash. Najjednostavnije objašnjenje onoga što čini dodatak CashShuffle jest da nasumično preslagiva transakcije nekoliko korisnika na putu do adresa primatelja.

CashShuffle ElectronCash

Postavke CashShufflea u programu Electron Cash

To je slično transakciji “Mixini” koja se dovršava u Monero (XMR) protokolu. Miješanjem ovih transakcija bilo kojoj tvrtki ili pojedincu bit će teže pronaći odakle je izvorna transakcija.

To nije omogućeno prema zadanim postavkama na novčaniku Electron Cash, pa ćete ga prvo morati omogućiti. To se može učiniti pritiskom malog logotipa CashShuffle u donjem desnom dijelu novčanika (pored otvorene brave). Nećemo ulaziti u korake potrebne za upotrebu CashShufflea, ali to možete vidjeti zgodan video za intuitivni vodič.

Zaključak

Samo vi možete odlučiti želite li koristiti ovaj novčanik, ali ako držite Bitcoin Cash ili planirate nabaviti Bitcoin Cash, a nemate novčanik u više valuta ili ga želite odvojiti od iz drugih razloga vaši drugi novčići, novčanik Electron Cash cjelovit je i siguran izbor.

Puno je razmišljanja i vremena uloženo u razvoj novčanika, a korisnici se slažu da ima sve značajke koje bi bilo koji korisnik kripto valute mogao poželjeti, bez obzira da li tek započinje ili drži Bitcoin od ranih dana.

U konačnici će se odluka gotovo sigurno svesti na to pohranjujete li samo Bitcoin Cash ili imate i druge kovanice za pohranu. Ako imate druge kovanice i možete pronaći novčanik s više valuta koji podržava sve vaše kovanice, možete ga jednostavno odabrati zbog praktičnosti. Ili biste mogli povećati sigurnost s hardverskim novčanikom.

Ako želite jedan novčić, Bitcoin Cash novčanik Electron Cash novčanik je solidan izbor.

Istaknuta slika putem CashShufflea

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me