DeepOnion: Pregled najnovijeg novca za privatnost integriranog s Torom

Za one korisnike koji su posebno zabrinuti zbog privatnosti na mreži, tradicionalne kriptovalute poput Bitcoina dobivaju previše nadzora.

DeepOnion jedna je od niza kriptovaluta svjesnih privatnosti kojima je cilj osnažiti korisnike koji ne žele da se njihovi prijevodi nadgledaju. DeepOnion integriran je s TOR mrežom koja koristi usmjerivač Onion za šifriranje prometa.

Za one korisnike koji su čuli za DeepOnion, mogao je proći kroz jedan od njihovih brojnih zračnih kapi. Za razliku od većine drugih kriptovaluta, oni nisu dovršili ICO i dopustili su da se neki od 18 milijuna prethodno miniranih tokena rasprši kroz ove Airdrops.

Problem s Bitcoinom

Logotip DeepOnion

Izvor slike: DeepOnion.org

Za većinu onih koji su novi u ekosustavu Bitcoin, smatraju ga anonimnom kriptovalutom gdje je njihova upotreba daleko od znatiželjnih očiju obavještajnih agencija, tvrtki i hakera. Nažalost, ovo je daleko od istine kao što je prikazano u Deep Onionu bijeli papir.

Kada otvorite račun na velikoj burzi kriptovaluta, zakon zahtijeva da ta burza provodi KYC (Know Your Customer) postupke na vama. To znači da će trebati vaše puno ime i prezime, kao i adresu. Trebat će vam osobne podatke.

Kada želite koristiti ovu razmjenu, stvorit će novčanik koji je izravno vezan za vas. Štoviše, s obzirom na nepromjenjivu prirodu blockchaina, sve se transakcije prate i sva sredstva koja se na kraju razmijene za Fiat mogu vas povezati s Bitcoinom koji je ušao na vašu adresu.

Trgujte IQ opcijom kriptovalutama odmah

Stoga, čak i ako ne radite ništa nezakonito sa sredstvima, onog trenutka kada razmjena dobije potpunu reviziju, vaša povijest trgovanja postat će javna. Također postoji šansa da bi hakeri mogli kompromitirati razmjenu i stoga vaše osobne podatke pripisati velikim bitcoin holdingima. To bi moglo postati osjetljivo na napade socijalnog inženjeringa.

Drugi ilustrirani problem više je povezan s tehnologijom koja podupire Bitcoin protokol. S obzirom na to da se Bitcoin oslanja na SHA 256 algoritme za raspršivanje, brzine transakcija postale su doista spore.

Pregled protokola DeepOnion

Tor Network DeepOnion

Slika putem Fotolia

DeepOnion je razvijen imajući na umu sve ove brige. Koristili su TOR protokol kako bi zaštitili sve podatke o transakciji kao i anonimne.

Također će koristiti neku tehnologiju koja je implementirana u brojne druge novčiće za privatnost, poput Zcash-a. Transakcija će se oslanjati na tehnologiju koja ne dokazuje znanje kako bi olakšala transakcije i zadržala sve informacije povezane s njom privatnim.


Nešto što je prilično jedinstveno za DeepOnion je tehnologija DeepSend koja djeluje slično sustavu s više potpisa. Oni također traže partnerstvo s nizom drugih usluga kojima je privatnost osnovna funkcija. To uključuje takve operacije kao što je Bisq P2P decentralizirana razmjena, kao i sigurna internetska tržišta.

DeepOnion je također upravo objavio Meek i OBFS4 protokole koji pomažu u prevladavanju problema zemalja koje blokiraju pristup Toru.

Još jedan zanimljiv dodatak projektu je nešto što se naziva “Deep Vault”. Ovo je u osnovi sustav javnih bilježnika koji će koristiti blockchain za provjeru dokumenata pomoću tehnologije DeepOnion.

Rudarstvo na DeepOnionu

Kako bi prevladao zaostatak transakcija koji je prisutan na Bitcoin blockchainu, DeepOnion je kombinirao i Proof-of-Work (PoW) i Proof-of-Stake (PoS) rudarstvo.

PoW će koristiti algoritam x13 koji će imati vrijeme bloka oko 240 sekundi. Plaćanja za rješavanje bloka iznosit će 8 ONION po bloku i to će se prilagoditi za pola svake godine dok ne dosegne minimalno jedan ONION gdje će i ostati.

Što se tiče PoS-a, postojat će cilj šezdeset sekundi bloka s shemom nagrađivanja s promjenjivom kamatnom stopom. U prvoj godini to će biti 10%, što će pasti na 5% u drugoj godini. Nakon toga nastavit će padati svake godine. Također će postojati minimalno vrijeme zadržavanja od 24 sata za generiranje PoS-a, kao i maksimalno nagomilano starost novčića od 30 dana.

Za razliku od Bitcoina koji ima ograničenje veličine bloka od 1mb, DeepOnion ima ograničenje od 1,5mb. To, zajedno s dodatkom PoS rudarstva, znači da je prosječna brzina bloka oko 47 sekundi. Tijekom prethodnih faza ispitivanja rudarstva, utvrđeno je da DeepOnion čisti 2400 blokova u 24 sata.

S takvom brzinom protoka, to znači da DeepOnion ima oko 10 puta veću brzinu od koje se Ethereum blokovi mogu stvoriti. To se na kraju može promijeniti jer Ethereum želi predstaviti PoS protokol nazvan Casper.

Budući razvoj

Brojne su značajke koje će na kraju biti objavljene na DeepOnionu, uključujući VoteCentral. Ovo će biti sustav glasanja orijentiran na zajednicu koji će omogućiti članovima da glasaju o razvojnim odlukama. Ovo se ne razlikuje od sustava koji već postoji s Dashom.

DeepOnion također planira izdavanje Android verzije svojih novčanika koja će bez sumnje pomoći u korisničkom iskustvu.

Hoće li DeepOnion ponuditi legitimnu alternativu poput Monera i drugih novčića za privatnost poput Vergea, nije sigurno. Međutim, njihova upotreba najnovije TOR tehnologije za šifriranje prometa i skrivanje korisničkih IP-ova doista je prilično jedinstvena.

Kako dobiti LUKOVE žetone

Kao što je spomenuto, žetoni DeepOnion neće se distribuirati putem početne ponude novčića ili rasprodaje. Puštati će tokene kroz seriju “Airdrops”. To su u osnovi samo davanja tokena korisnicima.

Trenutno su ukupno ispunili 30 zračnih kapi, a još ih je na putu. Sljedeća serija zračnih kapi bit će 300 000 ONION tokena, što će se povećati na 350 000 od 40. zračnog kapa i dalje. Ako ste član zajednice koja sudjeluje u forumima, dobit ćete dodatnih 10% zračnih kapi.

Nakon što primite te tokene, postoji niz razmjena na kojima možete njima trgovati. Trenutno se ONION tokenima može trgovati na Cryptopia, Bisq, TradeSatoshi i KUCoin među ostalima.

Dakle, ako ste zainteresirani za sigurnosno orijentirani novčić i želite iskoristiti pogodnosti besplatnog zračnog zračenja, preuzmite novčanike već danas i počnite sudjelovati u zajednici DeepOnion.

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovo su mišljenja pisaca i ne treba ih smatrati savjetima za ulaganje

Istaknuta slika putem Fotolia & DeepOnion

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me