Contentos Review: Decentralizirani globalni ekosustav sadržaja

Contentos je projekt koji u posljednje vrijeme zahuktava. To je pobudilo zanimanje tržišta jer su količine trgovanja COS-om oborile nove rekorde.

Oni su još jedan projekt zasnovan na blockchainu koji pokušava razviti pošteniju decentraliziranu alternativu za kreatore sadržaja. Ovo je više od pukog koncepta jer su se brojni streameri i YouTuberi uključili u Contentos.

Međutim, vrijedi li projekt razmotriti?

U ovom Contentosovom pregledu pokušat ću odgovoriti na to. Također ću pogledati tehnologiju i slučajeve dugotrajne upotrebe te potencijal cijene COS tokena.

Što je Contentos?

Contentos ima za cilj promjenu industrije digitalnog sadržaja i vraćanje pravednosti za tvorce sadržaja temeljeći svoju decentraliziranu platformu za video i sadržaj na blockchain tehnologiji.

Razvojni tim želi osnažiti stvaraoce i pružiti svima sredstva za digitalno bilježenje njihovih života, zadržavajući potpuno vlasništvo i kontrolu.

Što je Contentos

Slika putem Contentosa

Platforma Contentos stvorena je kako bi osigurala uredno okruženje za proizvođače sadržaja koje je i otvoreno i nepristrano i omogućava isporuku, promociju, zaštitu prava i transakcije usredotočene na globalnu proizvodnju sadržaja.

Ekosistem Contentos

Blok lanci Contentos posebno je prilagođen potrebama industrije sadržaja i očekuje da će moći dostaviti potvrde transakcija odmah i po nultoj cijeni putem svog mehanizma konsenzusa Samoprilagodljivi bizantski tolerantni kvarovi (saBFT).

To će platformu sadržaja učiniti pogodnom za visokofrekventne interakcije uobičajene u zajednici vođenoj sadržajem, poput palca gore, komentiranja i nagrada.

Contentos je na dobrom putu da ostvari svoju viziju, s tim da će javni testnet biti pokrenut prošlog ožujka 2019, a mainnet bi se trebao pokrenuti u rujnu 2019. Stvarni korisnici već se polako prebacuju na mrežu kako bi provjerili nosivost korisnika i ekološki mehanizam nagrađivanja mreže.


Što je Contentos

Pregled ekosustava Contentos. Slika putem Whiteos Paper

Platforma Contentos izgrađena je s tri ključne infrastrukture na temelju sistemskih zahtjeva koje su zamislili programeri:

  1. Decentralizirani sustav digitalnog sadržaja za distribuirano pohranjivanje sadržaja i za stvaranje sporazuma o decentraliziranom sadržaju s autorima. To će omogućiti kreatorima sadržaja da dobivaju pogodnosti izravno od oglašivača i gledatelja, bez potrebe za pristupom centraliziranom kanalu platforme.
  2. Financijski sustav za prilagodbu pohrane digitalnih sredstava i transakcija te stvaranje šifriranih tokena koji će se koristiti za sve transakcije na platformi, poput kupnje i darivanja, oglašavanja, plaćanja između platformi i bilo koje druge financijske transakcije. Nadalje, sve se transakcije mogu izvršiti upotrebom pametnih ugovora koji oslobađaju korisnike potrebe za posrednicima trećih strana.
  3. Stvaranje društvene mreže koja će povezati sve svoje korisnike generiranjem, isporukom i širenjem sadržaja, a istovremeno će potaknuti stvaranje korištenjem sustava nagrađivanja. To također kombinirajte sa sustavom kreditne ocjene koji svakog korisnika čini odgovornim za svoje postupke na platformi, stvarajući tako red u zajednici.

Način na koji Contentos platforma trenutno funkcionira postoji nekoliko uloga koje korisnici mogu prihvatiti, a koje uključuju proizvođače sadržaja, distributere sadržaja, knjigovođe, tehničke programere i društvene operatore. Korisnici mogu ispuniti više od jedne uloge na platformi i uživati ​​jednaka prava za svaku ulogu i za svaki čvor u mreži.

Contentos vs. Centralizirani sustavi

Pojavom blockchain tehnologije postalo je moguće preispitati poslovni model centraliziranih platformi. To je tim Contentosa dovelo do spoznaje da trenutne platforme za sadržaj trpe zbog tri glavna uska grla.

Pogledajmo detaljno svaku od njih?

1. Nepravedna raspodjela prihoda

Cijela industrija pati od neracionalne i nepravedne raspodjele prihoda. Unatoč činjenici da su najvažniji dio bilo koje platforme za isporuku sadržaja sami kreatori sadržaja, trenutni modeli to ne rješavaju pravilno.

Trenutne centralizirane platforme imaju dva očita problema: kreatori često stoje na margini industrije i nisu u mogućnosti izravno komunicirati s potrošačima i oglašivačima. Zbog toga centralizirana platforma i srodni kanali plaćanja izvlače najveći dio vrijednosti iz njihovih kreacija.

Drugo, raspodjela prometa na centraliziranim platformama je neprozirna, a budući da se odluke o raspodjeli prometa temelje na prihodima, proizvođači na takvim platformama često će uslužiti platformu samo zbog prometa. To otežava, ako ne i onemogućava, novim producentima i stvaraocima stjecanje snage u nedostatku prometa.

Distribucija Contentosa

Tok novca u centraliziranoj distribuciji sadržaja

Način na koji njih dvoje komuniciraju pokazao je centraliziranu industriju sadržaja u trendu koji dovodi do homogene kvalitete sadržaja. To sve sprječava korisnike da dobiju sadržaj koji uistinu žele, već se moraju zadovoljiti sadržajem koji promovira platforma. Contentos planira riješiti ovaj problem s decentraliziranim sustavom raspodjele prihoda i prometa.

Dostava prometa na Contentosu zamišljena je tako da bude decentralizirana i djeluje samostalno kao odgovor na opise i oznake videozapisa. Umjetna inteligencija koristi se za personalizaciju isporuke sadržaja na temelju korisničkih preferencija.

Dostavljanje sadržaja može se učiniti preciznijim definiranjem ciljne publike ili se distribucija može utvrditi organskim putem komentara, palčeva i sl. Cijene za sve unutar ekosustava Contentos potpuno su transparentne i otvorene.

Uz cijene izračunate putem otvorene formule i neizbrisivo napisane na blockchainu, sve se održava kao pošteno i jednako za kreatore, korisnike, oglašivače i sve ostale sudionike.

2. Prava intelektualnog vlasništva

U trenutnim centraliziranim platformama za stvaranje i isporuku sadržaja uobičajeno je da se krše prava korisnika, jer je često teško točno odrediti tko ima prava na digitalni sadržaj.

Ogromna količina sadržaja koji se svakodnevno objavljuje na internetu stvorila je ovaj problem, djelomično i zbog činjenice da je svaka platforma samostalna i odvojena od svih ostalih platformi. Dodajte tome izuzetno složene transakcije koje se mogu dogoditi na mreži i postaje sve teže pronaći tko je krajnji nositelj autorskih prava na sadržaj.

Kupnja IP sadržaja

Kupnja intelektualnog vlasništva na Contentosu

Također postoje poteškoće u provođenju kazni, što sve dovodi do čestih kršenja autorskih prava i sporova. Contentos može riješiti ovaj problem neizbrisivom prirodom blockchaina.

S nepovjerljivim i sigurnim blockchainom, kreatorima sadržaja lako je registrirati svoja izvorna djela i potpuno objasniti podrijetlo i autorska prava bilo kojeg sadržaja dodanog na platformu. Svako sekundarno stvaranje i dijeljenje sadržaja također se u potpunosti i neizbrisivo bilježi na blockchainu.

3. Nedostatak transparentnosti

Kreatori sadržaja na centraliziranim platformama često se moraju brinuti zbog zlostavljanja koje je endemično zbog beskorisnih kreditnih sustava na tim platformama. Do toga dolazi zato što svi komentari, palčevi i ostali podaci na centraliziranim platformama nisu transparentni i otvoreni.

Korisnici na ovim platformama ne moraju se brinuti o odgovornosti i mogu davati komentare koji im se sviđaju, čak i ako su neistiniti, zlonamjerni ili nasilni. Contentos planira riješiti ovaj problem dodavanjem neometiranog kreditnog sustava. Korištenjem blockchain tehnologije bilježi se sve na platformi i ne može se mijenjati.

To znači da je sve što korisnik radi na platformi transparentno i zauvijek ostaje na blockchainu. Korisnici koji zlorabe sustav ili drugi mogu vidjeti njihov pad kreditne sposobnosti, a samo pozitivnim, iskrenim ponašanjem mogu nadograditi svoju kreditnu ocjenu. To se potiče jer veće kreditne ocjene također dovode do veće vjerodostojnosti na platformi i povećanih prihoda.

Ako usko povezuju prihode s kreditnom ocjenom korisnika, potiče ih se da djeluju pozitivno. To bi trebalo dovesti do urednog sustava ocjenjivanja, sa zdravim i transparentnim ekosustavom.

Contentos tehnologija

Contentos je predstavio mehanizam samoprilagodljive bizantske tolerancije na greške u svoj mehanizam konsenzusa Delegirani dokaz uloga (DPoS), dajući mreži poboljšanu brzinu i niže troškove. Uz to, Contentos sustav pruža uslugu sučelja temeljenu na JSON RPC i podržava prednje aplikacije kojima se pristupa putem HTTP-a, HTTPS-a ili web utičnice.

Contentos Arhitektura

Tehnička arhitektura Contentosa ima tri sloja; sloj protokola, sloj usluga i aplikacijski sloj. Sloj protokola zasnovan je na STEEM-u, ali dodaje IPFS i međulanac, što je povećalo svojstva bočnih lanaca.

Contentos tehnologija

Contentos tehnološki niz

Uslužni sloj koristi reviziju umjetne inteligencije u kombinaciji s blockchainom kako bi potaknuo korisnike na provođenje revizije sadržaja. Aplikacijski sloj nudi unaprijed zapakirane API-je za povećanje brzine razvoja i pomoć u razvoju zajednice Contentos.

Contentos konsenzus

Kao što je gore spomenuto, Contentos koristi konsenzusni algoritam zasnovan na BFT-u poznat kao saBFT. Ovaj mehanizam zapravo koristi tri različita modela konsenzusa; linearno, u stvarnom vremenu i hibridno. Podržava atomske zamjene i može se prilagoditi upotrebi inteligentnog dinamičkog odabira.

U ovom načinu rada, inteligencijski algoritam temelji se na mrežnoj brzini raspršivanja, opsegu transakcija koji čekaju potvrdu i ostalim čimbenicima koji pomažu u odabiru odgovarajućeg modela konsenzusa.

Contentos tim

Najnovije informacije pokazuju tim Contentosa koji se sastoji od 45 članova, a više od polovice njih radi na razvoju. Najvažniji dio tima je vodstvo, koje započinje sa suosnivačem i izvršnim direktorom Mick Tsai.

Mick radi u softverskoj industriji više od 15 godina, a prethodno je radio kao viši direktor proizvoda u LiveMeu i viši menadžer razvoja u tvrtki Trend Micro. Diplomirao je na Državnom sveučilištu u Kaliforniji, magistrirajući računalne znanosti.

Contentos tim

Članovi tima Contentos

Dopredsjednik inženjerstva u Contentosu je Peter Wei, koji ima više od 13 godina iskustva kao programer softvera. Njegova primarna stručnost leži u sigurnosnim protokolima, algoritmima šifriranja i strukturama podataka. Tijekom prethodnog zaposlenja u HTC-u i Cheetah Mobileu usredotočio se na tehnologiju mobilnih aplikacija.

Zac Nien je potpredsjednik za proizvode u Contentosu. Diplomirao je na Nacionalnom sveučilištu Tsing Hua na Tajvanu, magisterij iz informacijskih sustava i aplikacija. Nakon sveučilišta radio je prvenstveno u IT sigurnosti, skupljajući 10 godina iskustva. U ulozi višeg inženjera u tvrtki Trend Micro, radio je na programiranju softvera, dizajnu web stranica, Internetu stvari i svim vrstama aplikacija.

Ava Wen upravlja nadzorom marketinga za Contentos kao njegova potpredsjednica za marketing. Na projekt dolazi s dugogodišnjim iskustvom u industriji zabave i digitalnih sadržaja. Ovo joj iskustvo pomaže u pronalaženju praktičnih rješenja za poboljšanje ekosustava isporuke sadržaja.

COS žeton

Contentos je održao ICO od 25. svibnja 2019. do 10. lipnja 2019. i prodao 3 milijarde od ukupne ponude 10 milijardi COS tokena.

Prodajna cijena na ICO-u iznosila je 0,016 dolara, a tim je prikupio ukupno nešto više od 30 milijuna dolara. Trenutni COS tokeni su ERC-20 tokeni, međutim, nakon pokretanja glavne mreže, ovi ERC-20 COS tokeni morat će se zamijeniti za izvorne COS tokene.

COS izvedba cijena

COS izvedba cijena. Slika putem CMC

Cijena tokena skočila je odmah nakon ICO-a i dosegla najvišu vrijednost od 0,085396 dolara 8. srpnja 2019. Cijena je naglo pala nakon što je dosegla najvišu razinu i COS je dosegnuo najniži nivo od 0,015776 dolara otprilike 2 tjedna kasnije dana 24. srpnja 2019.

Od tada se cijena donekle oporavila i od 16. kolovoza 2019. iznosi 0,032069 USD.

Kupnja & Pohrana COS-a

Trenutno je jedina burza na kojoj COS trguje Binance. To znači da se token suočava s ključnim tečajnim rizikom iz perspektive likvidnosti. Da je ikada postojala situacija u kojoj bi trgovanje tokenima trebalo prestati na Binanceu, ne bi bilo mjesta za trgovanje tokenom.

Kad se to kaže, s obzirom da se temelji na lancu Binance, malo je vjerojatno da će odustati od trgovanja za token. Na knjigama postoji i zdrava likvidnost, što znači da svoje naloge možete lako izvršiti bez toliko klizanja.

Binance COS

Registrirajte se na Binance i kupite COS tokene

Trenutno se COS tokeni mogu pohraniti u bilo koji novčanik kompatibilan s ERC-20, međutim, tim je prešao na Binanceov BEP-2 i bilo koji ERC-20 tokeni trebaju se pretvoriti u BEP-2 tokene. Nakon što mainnet pokrene sve ERC-20 i BEP-2 tokene morat će se pretvoriti u izvorne COS tokene.

Razvoj & Putokaz

Htio sam dublje pogledati razvojni rad Contenosa jer je to izravan odraz ukupnog napretka u protokolu.

Jedan od najboljih načina da se to objektivno izmeri jest aktivnost na njihovim spremištima javnih koda.

Stoga sam odlučio krenuti prema Contentos GitHub kako bi stekli bolju ideju o tome koji su kod programeri pritiskali. Ispod su ukupni predaji u tri najaktivnija spremišta.

Contentos GitHub

Obvežite aktivnost proteklih 12 mjeseci za odabrane repozicije

Kao što vidite, projekt je bio prilično zauzet tijekom posljednjih godinu dana i oni su gurali brojne obveze. Također je vrijedno istaknuti da postoji još 19 drugih spremišta s različitim razinama aktivnosti.

To je više nego što obično vidimo u projektima koji su u sličnim fazama svog života. Ova je aktivnost vjerojatno povezana s ambicioznim prekretnicama koje su programeri uvrstili u svoj plan.

Ispod su neke od najvažnijih prekretnica koje će se pripremiti za 2019 .:

  • v 1.0 Testnesta: Upotreba SABFT konsenzusnog mehanizma, kao i praćenje statusa blockchaina
  • v 2.0 Testnesta: Započnite s testiranjem korisnika dovođenjem kreatora fotografija & livestreaming igre
  • v 3.0 Testnesta: Ovo će biti faza izbora producenta bloka, kao i izrada predloška pametnog ugovora.
  • v 4.0 od Testnesta: Ova faza testne mreže uvest će sustav reputacije, kao i sustav autorizacije copywritea.
  • v 5.0 od Testnesta: Ovo će biti kompletna testna mreža koja će se provesti prije koraka glavne mreže.
  • v 1.0 Mainnet: Ako je sve prošlo dobro do ove faze, tim može napredovati do glavne faze i dovršiti zamjenu tokena na svoj izvorni token. Oni će također biti na brodu živih korisnika u ekosustavu

Dakle, ima dosta toga za što se još uvijek nadaju da će biti gotovi tijekom godine

Ovo je doista prilično ambiciozno pa će biti zanimljivo vidjeti kako stvari napreduju odavde. Ako ste željeli pratiti razvoj, mogli biste se uputiti na njihov službeni blog.

Zaključak

Contentos je prilično nov projekt, ali snažno ga podupire Binance i niz kineskih investitora. Budući da je platforma sa sjedištem u Kini, do sada nije bila dobro poznata u Europi i Sjevernoj Americi, ali pretpostavljamo da će se to promijeniti nakon pokretanja glavne mreže i kad je projekt spreman za prijavu novih korisnika.

Postoji konkurencija i za Contentos. Najpoznatiji je vjerojatno STEEM blockchain, koji je najstarija društvena mreža temeljena na blockchainu. Imao je svojih problema, ali Contentos smatra da te probleme može izbjeći upotrebom saBFT-a i kreditnog sustava koji će osigurati da se korisnici ponašaju u najboljem interesu platforme.

Prerano je znati da li Contentos može biti uspješan, ali s preko milijardu potencijalnih korisnika samo u Kini trebao bi moći brzo rasti. Dalje će se vidjeti hoće li platforma biti ljepljiva za korisnike i hoće li raditi onako kako planira razvojni tim.

Istaknuta slika putem Fotolia

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovo su mišljenja pisca i ne bi ih se trebalo smatrati savjetima za ulaganje. Čitatelji bi trebali samostalno istraživati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me