0x pregled: Protokol koji pokreće decentraliziranu razmjenu

0x je najistaknutiji decentralizirani protokol za razmjenu trenutno na tržištu. Oni su također jedan od prvih koji su lansirani još 2017. godine.

Mnogi u prostoru kriptovaluta uvjereni su da je doba centralizirane razmjene kriptovaluta moralo završiti. To je dovelo do poplave decentraliziranih protokola razmjene koji su pokrenuti u protekle 3 godine.

Dakle, uz toliko konkurencije, vrijedi li 0x?

U ovom 0x pregledu dat ću vam sve što trebate znati. Također ću analizirati slučajeve dugotrajne upotrebe i potencijal cijena ZRX tokena.

Što je 0x?

The 0x protokol web stranica prilično je jasna o sveobuhvatnom cilju projekta jer odmah navodi:

Snaga decentralizirane razmjene, 0x je otvoreni protokol koji omogućuje peer-to-peer razmjenu imovine na Ethereum blockchainu.

Još 2016. osnivači 0x-a, Will Warren i Amir Bandeali, čvrsto su vjerovali da će blockchain tehnologija biti remetilačka sila. Vidjeli su budućnost u kojoj će se bilo koja imovina uopće tokenizirati i javno trgovati na blockchainima.

Uz svestranost i opseg koji Ethereum donosi na stol, odlučili su da će Ethereum blockchain biti savršen medij za hosting ove vrste razmjene imovine i započeli su rad na stvaranju 0x protokola.

Osnove 0x

Decentralizirano trgovanje koje nudi 0x temelji se na releju izvan lanca koji djeluje na minimaliziranje napuhavanja mreže i na što niže cijene plina.

Za one koji su upoznati s porastom cijena plina i nadutošću koja se može dogoditi na Ethereum blockchainu (mislite na Crypto Kitties ili Ether Delta), vjerojatno možete zamisliti koristi ostvarene korištenjem releja izvan lanca.

Za one manje upućene u rad Ethereuma, evo objašnjenja zašto su izvanlančani put za decentralizirane razmjene.

Većina decentraliziranih burzi koristi Ethereumove pametne ugovore za pokretanje svih funkcija naloga i trgovina na burzi. Korištenje pametnih ugovora na ovaj način zadržava korisnička sredstva pod njihovom kontrolom, umjesto potrebe za slanjem sredstava trećim stranama (poput Coinbasea ili Bittrexa) i nadam se da će sredstva ostati sigurna.

0x U usporedbi


0x u usporedbi s centraliziranim & Decentralizirane razmjene. Slika putem 0x blog

Korištenje pametnih ugovora također znači da transakciju treba izvršiti na blockchainu za sve učinjeno na burzi. To uključuje pologe i isplate, kao i postavljanje, izmjenu, otkazivanje ili popunjavanje naloga. I svaka pojedinačna transakcija košta kako bi se osiguralo da se transakcija obradi.

Kad uzmete u obzir koliko trgovaca dnevno trgovac može sklopiti, broj narudžbi koje se daju, mijenjaju i ispunjavaju značilo bi da bi se naknade za plin mogle prilično brzo zbrojiti. To je dobar dio loše strane s decentraliziranim razmjenama. Što se tiče sigurnosti, oni su daleko ispred centraliziranih burzi, ali zaostaju za centraliziranim burzama kad uzmete u obzir troškove i dostupnost.

0x protokol rješavao je ove nedostatke decentralizirane razmjene korištenjem releja izvan lanca zajedno s poravnanjem na lancu. U ovom scenariju bilo koji korisnik može emitirati svoju narudžbu izvan lanca.

Te narudžbe može podići i ispuniti drugi korisnik, a jedini dio cjelokupne transakcije koji se događa na lancu je stvarni prijenos vrijednosti. To smanjuje broj transakcija koje se izvršavaju u lancu, smanjujući na taj način mogućnost napuhavanja, a naknade za plin od trgovanja održavaju što je moguće nižim.

0x relej

Ključ transakcija izvan lanca za 0x je upotreba onoga što oni nazivaju “relejima”. Ovi prijenosnici emitiraju narudžbe iz javnih ili privatnih knjiga narudžbi, kao i donošenje likvidnosti na mrežu hostiranjem knjiga narudžbi.

Iako je ova funkcija slična razmjeni, relej se razlikuje od razmjene jer nije u mogućnosti pružiti izvršenje trgovine. To je više poput oglasne ploče koja mreži predstavlja narudžbe proizvođača.

Da bi ispunio narudžbu, primatelj mora predati vlastiti potpis zajedno s proizvođačima pametnom ugovoru burze. Priključci dobivaju naknadu za pružanje ove usluge s 0x valutom ZRX.

Pregled protokola 0x

Pregled rada 0x protokola. Slika Izvor

Kada se trgovina šalje putem releja, oni se nazivaju “Broadcast Orders”. To omogućuje svima da lako predaju narudžbe mreži, a također omogućuje svakome da vidi narudžbe tijekom emitiranja, a zatim ih ispunjava.

Otopina 0x može prihvatiti i narudžbe od točke do točke u kojima proizvođač određuje primaoca kada se narudžba emitira. Ovom vrstom naloga korisnici mogu izravno prenijeti sredstva koristeći se raznim komunikacijskim kanalima, uključujući e-poštu i razne programe za razmjenu poruka.

Kada je nalog naveden kao point-to-point na taj način, samo navedeni primatelj može ispuniti nalog, štiteći tako transakciju od otmice zlonamjernih aktera.

Dodatne 0x značajke

Osim što je osnovna decentralizirana razmjena, projekt 0x obuhvaća još nekoliko značajki i proizvoda. To uključuje mehanizam upravljanja, pametne ugovore otvorenog koda i token registar.

0x Upravljanje

Osim što se koristi kao kompenzacija za releje, ZRX token koristi se i za olakšavanje decentraliziranog upravljanja 0x platformom. Dionici ZRX tokena mogu glasati o prijedlozima koji će utjecati na blockchain, utječući tako na budući razvoj 0x protokola.

0x struktura ažuriranja

Jedna velika korist za 0x je što su pametni ugovori otvorenog koda, a sam protokol je agnostik aplikacija.

To znači da se svaki programer može nadograditi na 0x kako bi stvorio funkciju razmjene, što omogućuje protokolu da služi kao dodatak za druge Ethereum dApps. Zbog toga se već gradi niz projekata na 0x, uključujući Publish0x, Augur, Gnosis, district0x i još mnogo toga.

0x komplet za lansiranje

0x snimka zaslona kompleta za lansiranje. Slika Izvor

Sam 0x to je još više poboljšao puštanjem 0x Launch Kit-a, koji omogućava svakome da za nekoliko minuta pokrene vlastitu burzu ili tržište. Launch Kit uklanja složenost izrade releja. Baza kodova omogućuje bilo kojem korisniku da se poveže s novčanicima, zamota ETH, izrađuje i prima narudžbe te prima obavijesti o promjenama stanja narudžbe.

0x token registar

Ne najmanje važno od svega što 0x uključuje ugovor o registru tokena koji pohranjuje popis ERC-20 tokena i pridružene metapodatke za svaki, kao što su naziv tokena, simbol, adresa ugovora i drugi detalji. Ovo je službena referenca na lancu koja se može koristiti za provjeru adrese i tečaja.

0x izmjenjivanje imovine

Trgovanje statistikom s Asset Swapper-om. Slika Izvor

Također je korišten za stvaranje 0x izmjenjivača imovine i srodnog 0x trenutka. S Asset Swapper-om bilo koji digitalni materijal može se programski razmijeniti. Ovo je bila osnova za 0x Instant, koji omogućava svakome da ponudi jednostavnu kupnju kriptoa kao widget na bilo kojoj web stranici.

0x društveni dokaz

Pomislili biste da će projekt koji je započeo 2016. godine imati prilično velik broj pratitelja na većini web lokacija na društvenim mrežama, posebno na velikoj tri za kriptovalute – Twitteru, Telegramu i Redditu.

I vi biste uglavnom bili u pravu, osim jedne promjene. 0x tim koristi Discord, a ne Telegram. Na Cvrkut, imaju masovnih 151 000 sljedbenika. To je ogromno čak i za projekte kriptovaluta. Oni su također aktivni na tom Twitter računu, ne samo da objavljuju vlastite stvari, već i ponovno tweetuju zanimljive dijelove od drugih.

Na Redditu je 0x pod-Reddit ima preko 15 000 sljedbenika, što je prilično veliko i sljedbeništvo. Stvari su ovdje ipak malo tiše. Ponekad prođe nekoliko dana bez novih postova, a većina postova ima samo nekoliko komentara i odgovora. Dobro, ali ne sjajno.

Nesklad za 0x

Neki od razgovora koji se vode u 0x Discord. Slika putem Nesloga

Također bih rekao da je Discord poslužitelj samo dobar, a ne sjajan. Zapravo, s nešto više od 2500 članova bio sam iznenađen jer bih očekivao veće sljedbeništvo. Međutim, vodilo se poprilično zanimljive rasprave o nizu različitih tema.

0x tim je i na Facebooku, s nešto više od 2000 sljedbenika. Račun ima redovite postove, ali dijeli ih nekoliko dana i nema puno interakcije.

Napokon postoji i forum stvorena posebno za 0x protokol. To je aktivnost slična Redditu. Objave se šire u razmaku od nekoliko dana, a na objave je obično pregršt odgovora. Dobra vijest je da izgleda kao da noviji postovi dobivaju najviše napora, što znači da usvajanje foruma možda raste.

0x tim

0x tim vode suosnivači Will Warren i Amir Bandeali, koji služe kao izvršni direktor odnosno CTO. Tim je narastao na 38 temeljnih članova koji se nalaze u San Franciscu, ali postoji još desetak ljudi koji pomažu u projektu na globalnoj razini.

Jedan od značajnih aspekata 0x tima su savjetnici projekta. Fred Ehrsam (suosnivač Coinbase), Joey Krug (Pantera Capital Co-CIO) i Linda Xie (suosnivač Scalar Capital) svi savjetuju projekt.

0x članova tima

Neki od 0x članova tima

Izvršni direktor Will Warren diplomirao je strojarstvo na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu. Nastavio je doktorat. na strukturnom inženjerstvu s istog sveučilišta, ali nikada nije završio studij, prelazeći na osnivanje 0x.

Tehnički direktor Amir Bandeali diplomirao je financije na Sveučilištu Illinois u Urbana-Champaign. Nastavio je raditi kao trgovac četiri godine prije nego što se 2016. pridružio timu 0x.

ZRX žeton

0x tim održao je ICO u kolovozu 2017. godine, prodavši 500 milijuna ZRX tokena za 0,07 dolara svaki i prikupivši 24 milijuna dolara za samo 24 sata i 10 minuta.

ICO je bio donekle jedinstven po tome što se nije izvodio marketing, a kad je prodaja započela, registriranim kupcima bilo je dopušteno samo ZRX tokena u vrijednosti od 6,77 ETH (1.893 USD). Taj je limit postavljen kako bi se potaknula šira distribucija ZRX tokena, a nakon prodaje tim je utvrdio da su ZRX tokeni rašireni na više od 13 000 Ethereum adresa.

ZRX je tijekom svoje povijesti trgovanja imao niz skokova i padova, ali primjetno je da je najniži najniži nivo za token iznosio 0,103962 USD 16. kolovoza 2017. To je značajno jer je gotovo 50% iznad ICO cijene i dogodilo se dan kada je ICO završio.

ZRX cjenovne performanse

ZRX cjenovne performanse. Slika putem CMC

Za razliku od većine altcoina koji su padali tijekom većeg dijela 2018. godine, ZRX je tijekom godine vidio još tri značajna vrhunca. Prvi je bio krajem travnja i svibnja, kada se cijena nakratko ponovno pomaknula iznad 2 dolara. Pao je brzo s te visine, trgujući ispod 0,70 dolara do lipnja, no onda je skočio natrag iznad 1 dolara zajedno s 0x v2 testnet lansiranjem.

Spustio se ispod 1 dolara, ali je ostao u rasponu od 0,70 do 0,90 dolara tijekom sljedećih nekoliko mjeseci jer je entuzijazam zbog lansiranja 0x mreže u rujnu održavao povišenu cijenu. Iznenađujuće je cijena počela padati u listopadu nakon što je Coinbase objavio da uvrštava ZRX.

Od tada se cijena kontinuirano povlači i od 9. rujna 2019. cijena ZRX-a pada na 0,160732 USD.

Kao što smo vidjeli iz povijesnih kretanja u ZRX-u, čini se da token dobiva zdrav poticaj kada tim ispuni glavne prekretnice. Imajući to na umu, moglo bi biti dobro pripaziti na plan projekta kako bismo utvrdili kada bi se mogla dogoditi sljedeća velika najava.

Kupnja & Pohranjivanje ZRX-a

Ako ste zainteresirani za kupnju ZRX-a, bit će vam drago znati da je dostupan na velikom broju burzi. Najveći volumen je na MXC-u, a slijede HitBTC i BitMax. Također je dostupan od Coinbase Pro, Binance, OkEx, Bittrex, Poloniex i mnogih drugih.

Količina je dobro raspoređena na ovim burzama, što znači da ZRX ne ovisi o pojedinačnom tržištu. Također postoji velika likvidnost na pojedinačnim knjigama narudžbi. Na primjer, na Binanceu su knjige ZRX / BTC duboke i postoji velik promet.

Binance ZRX

Registrirajte se na Binance i kupujte ZRX tokene

Jednom kad imate ZRX u ruci (da tako kažem), pohranjivanje je jednostavno. To je ERC-20 token, tako da se može pohraniti u bilo koji novčanik s podrškom za ERC-20. To uključuje MyEtherWallet i MetaMask, kao i hardverske novčanike Trezor i Ledger. Postoji i niz softverskih novčanika koji se mogu koristiti, poput Exodus novčanika za radnu površinu.

Razvoj

Često može doći do neusklađenosti između količine razvoja za koji projekt tvrdi da ga radi i iznosa koji je stvarno urađen.

Stoga često volim zaroniti ravno u njihova javna spremišta kodova i provjeriti količinu kodiranja. Ispod su tri najaktivnija repo-mjesta u 0x GitHub.

0x GitHub

Code se obvezuje da će odabrati repozicije tijekom zadnjih 12 mjeseci

Kao što vidite, programeri su stvarno aktivni i tijekom posljednjih godinu dana forsiraju redovite obveze. Ovo su također samo tri repo-mjesta kada postoji još 71 drugi s različitim stupnjevima predavanja koda.

Ovo prilično visoko kotira 0x što se tiče sirovih rezultata za programere. Zapravo, ako bismo ga pogledali u usporedbi s nekim drugim blockchain projektima, to jest rangiran na 13 u smislu predavanja koda i 14 s ukupnom aktivnošću.

Doista, ova razina aktivnosti kodiranja može imati smisla kada se promatra u kontekstu širi putokaz. Na primjer, u rujnu prošle godine objavili su v2.0 svog protokola koji je zahtijevao opsežna testiranja i ponavljanja.

0x putokaz

Gledajući unaprijed, postoji nekoliko zaista uzbudljivih projekata i značajki na kojima rade 0x programeri. To uključuje veće nadogradnje protokola, kao i brojne 0x prijedloge za poboljšanje (ZEIP).

Postoji nekoliko takvih, pa ih ovdje neću ulaziti, ali neke od najuzbudljivijih uključuju 0x Mesh & umrežena likvidnost. Ovo je peer-to-peer mreža za dijeljenje narudžbi koja će služiti kao alternativa API-ju Standard Relayer.

Također se događaju zaista uzbudljiva istraživanja koordinatori. To su u osnovi usluge koje će provoditi određena pravila nad izvršavanjem obrta. Kombiniraju najbolje značajke podudaranja narudžbi i otvorene knjige narudžbi.

Tu su i mnogi koraci koji su postignuti na lansiranju v 3.0 protokola 0x. Ovo je trenutno raspoređeno na testnoj mreži Kovan. Jedna od najzanimljivijih karakteristika v3.0 bit će nastupno lansiranje 0x stakinga.

0x tim drži svoju zajednicu u potpunosti u toku sa svojim razvojem u njihovoj službeni blog kao i njihove šire dokumentacija.

Zaključak

0x pokušava donijeti snage i decentralizirane i centralizirane razmjene u kripto prostor, a pritom ostavljajući slabosti iza sebe. Decentralizacija osigurava sigurnost sredstava, dok upotreba izvanlančevnih releja korisnicima daje iste jeftine trgovine koje su očekivali od centraliziranih burzi.

Zadržavanjem poravnanja na lancu korisnici dobivaju sve pogodnosti decentralizirane razmjene, a transakcije se obračunavaju samo jednom kako bi naknade bile minimalne. Dodavanjem pametnih ugovora za upravljanje cjelokupnim postupkom sve je što sigurnije.

Kad uzmete u obzir ogromne iznose koji su bili uključeni u toliko različitih centraliziranih hakova, jasno je da je potrebno dobro decentralizirano rješenje.

0x bi mogao biti to rješenje, ali pitamo se hoće li njihova prednost prvog pokretača biti dovoljna da ih održi u vodstvu jer se Binance priprema za pokretanje vlastite decentralizirane burze, a druge vodeće centralizirane burze istražuju i mogućnost decentralizacije.

Istaknuta slika putem Fotolia

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovo su mišljenja pisca i ne bi ih se trebalo smatrati savjetima za ulaganje. Čitatelji bi trebali samostalno istraživati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me