Započnite rudariti Monero kod kuće s ovim jednostavnim koracima

Čak i ako ste tek započeli s kriptovalutom, vjerojatno znate da se novi Bitcoini stvaraju postupkom poznatim kao rudarstvo. Možda ne znate da Bitcoin nije jedina kovanica koja se može iskopati – zapravo postoji mnogo.

Jedan vrlo zanimljiv novac koji se može iskoristiti je Monero koji se brine o privatnosti, a danas ću proći kroz korake koje trebate poduzeti kako biste sami iskopali Monero direktno sa svog kućnog prijenosnog ili stolnog računala. I ne brinite. U uputama nema ničeg užasno tehnološki teškog, a sve možete postaviti i pokrenuti u roku od 30 minuta ili manje.

Monero rudarska bitka

Monero (XMR) je decentralizirana, skalabilna kriptovaluta koja svojim korisnicima pruža potpunu anonimnost. Zapravo je stvoren upravo u tu svrhu. Monero je pokrenut 2014. godine i neprestano raste u popularnosti. To nije račvanje Bitcoina ili Ethereuma kao toliko drugih kovanica, već je njegov vlastiti jedinstveni novčić koji istječe protokol CryptoNoteV7.

Zapravo je Monero postao toliko popularan da je nedavno jedna od glavnih rudarskih tvrtki stvorila ASIC čip sposoban za rudarstvo Monero. Budući da se projekt odlučno protivi ASIC rudarstvu, tvrdeći da potiče centralizaciju, gotovo su odmah račvali projekt, onemogućavajući sposobnost novih ASIC rudara.

To je postignuto promjenom minimalne veličine prstena u transakcijama s 5 na 7. Monero tvrda vilica dogodila se 6. travnja 2018. i dok je hashrate pao za 75% neposredno nakon vilice, otada se oporavio, pokazujući da rudari podržavaju novu vilicu.

Jedna promjena koja se dogodila zbog vilice jest da mnogi softverski Monero rudarski paketi koji su ranije radili dok je koristio protokol CryptoNote s 5 prstena više ne rade s novim protokolom CryptoNoteV7 sa 7 prstenova.

Srećom, Monero sam podržava rudarstvo izravno putem svog GUI novčanika, a postoji barem još jedna opcija koja je malo više uključena.

Zašto Mine Monero?

GPU rudarski čipovi

Slika putem Fotolia

Postoji mnogo kovanica za dokaz rada (PoW) koje biste mogli iskopati, pa zašto odabrati moj Monero? Zapravo postoji nekoliko razloga zbog kojih je Monero izvrstan izbor za novog rudara.

Prva je ta da rudarstvo jako dobro radi na AMD-ovom hardveru, kao i na Nvidia GPU-u. Zapravo, Monero obično vidi jednu od najboljih hash stopa bilo koje kriptovalute na AMD kartici.

Dalje, algoritam CryptoNightV7 koji koristi Monero optimiziran je za CPU rudarstvo. Većina kriptovaluta je neprofitabilna kada se kopa pomoću CPU-a, bilo zato što nije optimizirana, bilo zbog ASIC rudarstva.

Konačno, Monero je postao izuzetno popularan novčić sam po sebi. Privatnost i anonimnost koju pruža Monero učinili su je korisnom za brojne zaljubljenike u kriptovalute, pogotovo jer je jedan od ciljeva kriptovaluta izbjegavanje njuškanja u kojem su globalne vlade postale tako dobre u.

Sone-mining Monero sa svojim GUI novčanikom


Solo-rudarstvo nije najisplativiji način iskopavanja Monera, ali mnogi ga korisnici preferiraju iz nekoliko razloga.

Prvi razlog je taj što solo-rudarstvo pomaže ojačati cijelu Monero mrežu. Kada samostalno rudarite bez spremišta, dodate decentralizaciju mreže stavljajući stopu raspršivanja u odnosu na ostatak mreže. Ako se pridružite grupi rudara, jednostavno doprinosite brzini raspršivanja tog bazena, što zapravo čini mrežu centraliziranijom jer ti bazeni dobivaju sve više i više snage.

Kupite Nicehash XMR

Možete vidjeti kako ova vrsta centralizacije bazena šteti kriptovaluti promatrajući probleme koji Vertcoin je imao, gdje je rudarski bazen poznat kao Coinotron stekao kontrolu nad 51% mrežne brzine raspršivanja. To je poznato kao napad od 51% i daje Coinotronu mogućnost promjene transakcija na mreži i potencijalno dvostrukog trošenja kovanica. Još jedan novčić za privatnost – Zcash – vidio je slična pitanja.

Postavljanje rudarstva novčanika Monero GUI

Postavljanje samostalnog rudarstva jednostavno je i jednostavno, a funkcionalnost je ugrađena u službeni Monero GUI novčanik.

Kao i kod Bitcoin rudarstva, ako uspješno pronađete (riješite) i minirate blok prije ostatka mreže, imate pravo na nagradu u cjelini. To je puno više nego što biste dobili da rudarite u rudarskom bazenu, iako su nagrade u bazenu daleko dosljednije.

Solo-rudarstvo obično je daleko manje isplativo od rudarenja u bazenu, osim ako nemate sreće. Budući da je snaga raspršivanja vašeg stroja tako niska u usporedbi s snagom raspršivanja cijele mreže, šanse da sami zapravo pronađete i iskopate blok su nevjerojatno male.

U većini ćete slučajeva samo trošiti električnu energiju, umjesto da je obogate. Solo-rudarstvo i dalje može biti zabavno i korisno, a to je sjajan uvod u rudarstvo kriptovaluta općenito.

Da biste započeli svoju avanturu solo rudarstva Monero, najprije ćete posjetiti službenu Monero web stranicu i preuzeti je njihov GUI novčanik. Olakšavaju ih jer su podržani svi glavni operativni sustavi (Windows, OS X i Linux). Kliknite odgovarajuću vezu za preuzimanje.

Monero novčanik

Nakon preuzimanja možete instalirati novčanik koji će generirati vaše sjeme i adresu. (Napomena: Možda ćete trebati pokrenuti instalacijski program kao administrator)

Nakon generiranja sjemena i adrese, želite kliknuti karticu Napredno, a zatim Rudarstvo.

Monero Solo Rudar

Izvor: GetMonero.org

Odavde imate mogućnost promjene broja CPU niti (jezgri) za kopanje pomoću (# 1), kao i opciju za omogućavanje pozadinskog rudarstva (# 2). Također možete započeti (# 3) i zaustaviti (# 4) rudarstvo. Što više jezgri omogućite, to ćete više doprinositi hashrateu. Obavezno imajte dovoljno hlađenja ako planirate omogućiti rudarenje na svim jezgrama vašeg procesora.

Dvije druge stvari koje morate uzeti na znanje prije nego što započnete s kopanjem Monera. Prvo morate pričekati da demon završi sinkronizaciju (status možete vidjeti u donjem lijevom kutu novčanika). I drugo, ne možete omogućiti više jezgri nego što ih zapravo ima vaš procesor, ili će novčanik vjerojatno početi čudno djelovati.

Dakle, nakon što instalirate i pokrenete novčanik, vratite se i pokrenite monerod.exe da biste pokrenuli demon i omogućili da se novčanik sinkronizira s mrežom, u suprotnom ćete dobiti pogrešku i neće biti u mogućnosti izvršiti rudarstvo.

Nakon što instalirate novčanik, pustite ga da se sinkronizira i započne s rudarenjem. To je sve. Ovdje treba napomenuti da je jedini način da se ovako samostalno mine preko službenih Monero novčanika.

Bazensko rudarstvo Monero s XMR-Stakom

Iako vam rudarenje u bazenu ne daje doprinos mrežnoj sigurnosti Monera, ono je isplativije od samostalnog rudarenja. Bilo je nekoliko vrlo dobrih softverskih paketa za bazensko rudarstvo, ali budući da hard fork mnogi od njih više ne rade i više ih ne podržavaju njihovi tvorci. Šteta, ali još uvijek postoji dobra opcija za XMR-Stak, koju možete preuzeti s Githuba. Podržava noviji CryptoNoteV7, a preporučuje ga službeno web mjesto Monero.

Ovaj softver otvorenog koda podržava sve glavne operativne sustave i omogućuje rudarstvo na CPU-ima i GPU-ima svih glavnih proizvođača. Ovo je kompromis jer su performanse nešto lošije od ostalih softvera koji podržavaju određeni hardver, ali u ovom trenutku nema mnogo drugih mogućnosti, a prednost XMR-Stak-a je što je prilično jednostavan za instalaciju i upotrebu.

Također bih trebao napomenuti da je XMR-Stak unaprijed konfiguriran da donira 2% snage raspršivanja programeru. To možete promijeniti ako želite uređivanjem datoteke donate-level.hpp prije nego što napravite binarne datoteke.

Samo naprijed i preuzmite XMR-Stak.

Nakon završetka preuzimanja, poželjeti ćete pokrenuti / postaviti XMR-Stak. Da biste to učinili, potražite datoteku xmr-stak.exe u preuzetoj mapi i dvaput je kliknite da biste je pokrenuli. Možda ćete dobiti upozorenje od svog antivirusnog programa, ali to je lažno pozitivno i možete pokrenuti program.

Izvršni XMR stak

Postavljanje za XMR-Stak radi u naredbenom retku, ali je lako pratiti zajedno s njim. Prvo pitanje koje će vam biti postavljeno je želite li koristiti http sučelje. To vam omogućuje da vidite svoj hashrate izravno u pregledniku. Ako želite koristiti ovu značajku, unesite neiskorišteni broj porta (koristio sam 2018.), u suprotnom unesite “0” da biste onemogućili ovu funkciju. Dalje će vas pitati koju valutu želite iskopati. Upišite “monero7” i pritisnite ENTER.

Postavljanje XMR Staka

Sada ćete zatražiti adresu bazena. Evo zgodnog popis Monero bazena možete koristiti prilikom baznog rudarenja. Želite odabrati bazen koji ima poslužitelje blizu vašeg mjesta, a u mom slučaju to je MoneroHash u odjeljku SAD-a. Jednostavno kliknite gumb na kojem stoji “Idi na bazen” za odabrani bazen i zatim pronađite odjeljak “Prvi koraci” na web mjestu rudarskog bazena.

Ovdje možete pronaći popis priključaka povezanih s tim bazenom. Svoju ćete luku odabrati na temelju kvalitete hardvera s kojim rudarite Monero.

Na primjer, na MoneroHash:

Monero XMR Hash

Da idem na ovaj bazen s vrhunskim CPU-om i GPU-om, izabrao bih port 5555.

Dakle, samo natipkajte bazen i port, a zatim pritisnite ENTER. Zatim ćete biti upitani za korisničko ime. To može biti adresa novčanika ili prijava na bazen. Preporučuje se da ovdje koristite adresu svog novčanika. Ovo će poslati svu vašu zaradu u bazenu izravno u vaš Monero novčanik.

Preporučujem upotrebu službenog Monero novčanika koji možete preuzeti ovdje. Ako više volite web novčanik koji možete koristiti MyMonero, ali shvatite da web novčanik nije toliko siguran kao novčanik na radnoj površini, jer prilikom pristupa novčaniku svaki put morate unijeti svoj privatni.

Zatim ćete zatražiti lozinku i možete ostaviti prazne prostore i jednostavno pritisnuti ENTER. XMR-Stak zatim pita da li vaš bazen podržava TSL / SSL. To će ovisiti o priključku koji koristite. Kao što možete vidjeti iz gornje snimke zaslona, ​​s MoneroHash portom 9999 podržava TSL / SSL, ali niti jedan od ostalih portova ne podržava. Ako sumnjate ili ako vaš bazen izričito ne navodi da koristi TSL / SSL, ovdje možete unijeti “n”. Nakon toga bit ćete upitani želite li koristiti nicehash, nakon čega slijedi pitanje želite li koristiti više spremišta. Možete upisati “n” za oboje.

To je sve. Vaš rudar treba pokrenuti i ukloniti ga!

Možete provjeriti nekoliko statistika iz naredbenog retka kako slijedi:

  • “H” za vaš hashrate
  • “R” za rezultate
  • “C” za vezu

Sve postavke koje ste unijeli tijekom postavljanja mogu se jednostavno promijeniti uređivanjem konfiguracijske datoteke u vašoj mapi XMR-Stak. Jednostavno otvorite datoteku pomoću programa Notepad ili omiljenog uređivača teksta.

Konfiguracija klade XMR

Izvor: Youtube

Ako se čini da se vaš rudar neprestano ruši, možda ćete morati smanjiti broj niti koje koristi na vašoj grafičkoj kartici. To se također lako može promijeniti uređivanjem datoteka nvidia.txt ili amd.txt (ovisno o proizvođaču vaše grafičke kartice).

XMR Stak GPU

Izvor: Youtube

U datoteci možete postaviti iznos GPU niti ako uopće ne želite rudariti s grafičkom karticom. XMR-Stak pokušat će minirati koristeći sav vaš hardver (GPU i CPU), pa ako onemogućite GPU rudarstvo, i dalje ćete rudariti s CPU-om.

Ako imate više od jednog GPU-a, vidjet ćete podatke o konfiguraciji za svaku karticu u konfiguracijskoj datoteci GPU-a. Ako ne želite koristiti sve svoje CPU jezgre, također možete izmijeniti datoteku cpu.txt, međutim to većini neće biti potrebno jer će XMR-Stak ostaviti jednu jezgru besplatnom.

XMR Stak CPU

Izvor: Youtube

Zaključak

Nedavna hard fork Monera novčić je učinila još fokusiranijim na privatnost i vjerojatno je poslala poruku ASIC rudarima da će Monero učiniti sve što je potrebno kako bi ASIC ostao slobodan.

To ga čini idealnim za pojedine rudare, koji mogu biti sigurni da ASIC platforme neće dominirati hash-om na mreži. Monero također ostaje vrlo tražen novčić, a postoji velika vjerojatnost da će cijena i dalje rasti kako se sve više korisnika kriptovaluta zanima za kovanice za privatnost.

Nedavna tvrda vilica također je smanjila poteškoće iskopavanja Monera, što ga čini trenutno vrlo dobrim izborom. Iako samostalno rudarstvo može biti zabavno, upotreba rudarskog spremišta gotovo će sigurno biti isplativija, a softver XMR-Stak približno je jednostavan kao i kada je u pitanju postavljanje i konfiguracija.

Jednom kada se ugodno odlučite za ovakvo rudarstvo, možete čak i razmišljati o istraživanju drugih opcija, poput dodavanja više GPU kartica na računalo radi povećane brzine raspršivanja ili postavljanja stroja koji je posvećen rudarstvu – ali to je tema za drugi udžbenik.

Istaknuta slika putem Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me