Postavljanje IOTA čvora i zarada MIOTA: Vodič korak po korak

IOTA je jedinstvena tehnologija raspodijeljene knjige koja je rođena 2014. godine iz hardverske inicijative namijenjene podršci općenito distribuiranog računarstva kao temelja za IoT infrastrukturu međusobno povezanih uređaja.

Zaklada IOTA posvećena je razvoju industrijskih standarda i otvorenih protokola za ekonomiju od stroja do stroja, osiguravajući cirkulaciju potvrđenih, dobro definiranih i jasnih podataka u stvarnom vremenu te osiguravanje kritične infrastrukture na globalnoj razini..

Pokretanje IOTA čvora način je za ulazak u mrežu koja se naziva “splet”. Tangle je primjer kriptovalute temeljene na Directed Acyclic Graph (DAG). Čvor može funkcionirati kao uravnoteživač opterećenja za Tangle i pomaže ubrzavanjem vremena potvrde u danom segmentu mreže, dok za to prima tjedno podijeljene donacije..

U sljedećim odjeljcima usredotočit ćemo se na neke ključne komponente koje čine IOTA protokol i mrežnu infrastrukturu. Zatim ćemo pružiti upute za postavljanje i upravljanje čvorom, kao i neke od aplikacija, slučajeva korištenja i dostupnih alata.

Dakle, ako vas zanima postavljanje vlastitog punog čvora u udobnosti svog doma, čitajte dalje..

Sjeme, ključevi, adrese i transakcije

Seme IOTA početna je točka stvaranja kanala transakcija. Sjeme se mora sigurno generirati izvan mreže i sigurno čuvati. U Linux shell shellu to se radi pomoću sljedeće naredbe:

cat / dev / urandom | tr -dc A-Z9 | glava -c $ {1: -81}

Za korisnike Maca:

cat / dev / urandom | LC_ALL = C tr -dc ‘A-Z9’ | nabor -w 81 | glava -n 1

/ dev / random generira pseudo-slučajne brojeve prikupljanjem okolišne buke s uređaja, mrežnih paketa itd. u entropijski bazen iz kojeg se generira sjeme.

Iako postoje mrežni alati za generiranje sjemena, toplo se preporučuje da ih izbjegavate. Ranije su postojale phishing web stranice koje su se maskirale kao alati koji kradu sjeme korisnika.

Generirani 81 dugački niz koji se sastoji od velikih slova A-Z i broja 9. Svi privatni ključevi i skupovi transakcija grupiranja adresa proizlaze iz izvornog sjemena na način sličan toku (donekle sličan mnemotehnici u Ethereum novčanicima).

Jednom kada se transakcija slanja izvrši s adrese, ta se adresa više nikada ne smije koristiti, jer svaki izlaz otkriva dio privatnog ključa. Prijemni izlazi mogu se objediniti na jednoj adresi, ali nakon što se ta adresa potroši s nje treba je isprazniti i ne smije se ponovno koristiti ni za slanje ni za primanje. Sjeme nije ugroženo ako se sredstva primaju na potrošenu adresu, ali sredstva jesu.

To je zbog kvantno rezistentne kriptografske sheme koju je usvojio IOTA. Sheme jednokratnog potpisa (i posebno jednokratne kriptografske hash funkcije) metode su za konstrukciju digitalnih potpisa pomoću jednosmjerne funkcije. U principu sličan jednokratni jastučići i, kao što i samo ime govori, to djeluje tako da se parovi ključeva koriste samo jednom. U osnovi, kada se bitovi petlje petlje moraju se potrošiti.


Ova manja neugodnost u ranoj fazi i naizgled tehnička prepreka sudjelovanju uskoro će se riješiti predstojećim izdanjem Novčanik Trojstva (trenutno u fazi alfa testiranja). Ovo je namijenjeno pružanju user-friendly i intuitivnog višeplatformnog sučelja za splet i modula za logiku rukovanja sjemenom i adresom koji nudi uglađenije korisničko iskustvo.

Transakcije, paketi i snimke

IOTA transakcija

Slika putem Fotolia

Transakcija na klupku sastoji se od kodiranog 2673 tryte niza koji dekodira objekt koji sadrži adresu, potpis, vrijednost i atribute oznake. Transakcije su obično grupirane u nizove koji se nazivaju snopovima koji ujedinjuju vrijednosti transakcija koje sadrže izlaze na adrese za primanje i ulaze u one za potrošnju. Transakcije vrijednosti kao takve zahtijevaju da se ulazni podaci potpišu.

Kako baza podataka o transakcijama raste, izvode se povremeni snimci koji zajedno grupiraju ne-nula stanja. Oni se pohranjuju u jedan zapis, a ostatak se odbacuje. Adrese s ne-nultom ravnotežom na neki način služe kao nove geneze adrese, bez priložene prethodne povijesti.

Trenutno, u koordiniranom načinu rada, fondacija ručno izrađuje snimke. Zaklada gradi rješenje kojim će se postupak u bliskoj budućnosti automatizirati i postaviti permanode za zadržavanje cjelokupne povijesti klupka.

Usluge poput thetangle.org i mreža Oyster (koja pohranjuje podatke o klupku ponovnim postavljanjem i izvođenjem PoW) trenutno se može smatrati permanodama. Bilo koji vrijedan podatak može se sačuvati na klupku spajanjem s nekoliko jota ili na drugi način unošenjem neke vrijednosti u sustav.

Alternativno se mogu postaviti i specijalizirani čvorovi koji pohranjuju samo kontekstualno relevantne podatke ili transakcije koje prolaze kroz njihov susjedski segment klupka.

Način koordiniranog konsenzusa i prekretnice

Koordinator (ili skraćeno Coo) su IOTA čvorovi rašireni širom svijeta kojima upravlja IOTA fondacija. Oni služe u svrhu izdavanja transakcija nulte vrijednosti (zvane prekretnice) koje osiguravaju da dolazne transakcije koje se odnose na one prekretnice odgovaraju pravilima protokola.

Ovo će odrediti smjer rasta klupka koordinirajući korake. Čvorovi koji sudjeluju sa svoje strane također potvrđuju da Coo ne krši pravila konsenzusa stvaranjem iota iz ničega ili odobravanjem dvostrukog trošenja.

Svrha je kao privremena zaštita za mrežu u njenoj početnoj fazi kako bi se izbjegla protiv napada većih razmjera. Kada volumen organske aktivnosti na klupku dosegne dovoljan prag da bude samoodrživ, koordinator će biti isključen. Komplet će se zatim prebaciti na osiguravanje konsenzusa putem Lanac Monte Carlo Markov nasumične šetnje.

Postavljanje osnovnog čvora (implementacija IOTA reference)

Za postavljanje čvora potrebna je optimalna konfiguracija. Ispod su neki od minimalno preporučenih hardvera / softvera:

  • 8 do 12 GB RAM-a
  • Pohrana od 25 GB
  • dvojezgreni procesor
  • 24/7 povezanost
  • Poželjniji je Ubuntu (16 ili 17) ili CentOS

VPS (virtualni privatni poslužitelj) koji se izvodi u podatkovnom centru uobičajeno je i prikladno rješenje, a postoji niz pružatelja VPS hostinga koje treba koristiti.

Nakon dobivanja pristupa poslužitelju (IP adresa i korisnička lozinka), prijavite se daljinski putem naredbenog retka (ili Kit u sustavu Windows):

$ ssh vaše_korisničko [email protected]

Unesite lozinku i ako korisnik nije “root” (Contabo poslužitelji su zadani root), provjerite imate li privilegije “sudoer” i pokrenite “sudo su” da biste se prijavili kao root. Nakon toga jednostavno pokrenite:

$ bash <(curl -s https://raw.githubusercontent.com/nuriel77/iri-playbook/master/fullnode_install.sh)

Ovo dohvaća skriptu za postavljanje koja će automatski otkriti parametre sustava, preuzeti potrebne softverske pakete i njihove ovisnosti. Tijekom instalacije obavezno omogućite Nelson i Field – module na vrhu jezgrenog protokola. Ovo će ispuniti različite odgovornosti važne za izgradnju zdrave mreže.

Omogući Nelsona

Nakon uspješne instalacije, prikazat će vam se URL-ovi na kojima su peer manager i Grafna nalaze se nadzorna ploča (nadgledanje upotrebe I / O CPU-a). Peer manager je obično IP na HTTP-u na portu 8811 i Grafna sučelje na portu 555 i / dashboard / db / iota? Refresh = 30s&orgId = 1 (zadano korisničko ime “iotapm” i lozinka kako je navedeno tijekom instalacije)

Oni omogućuju daljinski pristup sučelju statistikama čvorova i pokazateljima zdravlja bez potrebe za prijavom izravno na udaljeni poslužitelj putem ssh-a.

Grafna

Zaslon za prijavu u GrafnaGrafna statistika praćenja

Grafna nadzor u preglednikuPodaci o cijeni Grafne

Podaci o cijeni Grafne

Zatim u pokrenutoj ssh konzoli do udaljenog VPS-a pokrenite sljedeće da biste ušli u sučelje za konfiguraciju GUI svog čvora:

$ iric

Implementacija IOTA reference

Upravitelj konfiguracije implementacije IOTA reference

Nakon preuzimanja potpuno sinkronizirane baze podataka (“Nabavite potpuno sinhronizirani DB”), nastavljamo s omogućavanjem Nelsona.

Nelson Auto-Discovery Peer Manager

Osnovni IRI obično je vezan za strukturiranu prekrivajuću mrežu susjeda u klupku. To se radi putem JavaScript omota pod nazivom “Nelson”. Nelson djeluje kao vratar i nadzornik mreže odgovoran za otkrivanje vršnjaka, pregovaranje veza, uravnoteženje prometa i zaštitu od loših aktera.

Svaki Nelsonov čvor održava popis pouzdanih vršnjaka i ima “osobnost” koja se mijenja u intervalima vremena u klupku zvanom “epohe”. Traju između pet i deset minuta. To znači da dolazni kontakti možda neće biti odmah prihvaćeni, ovisno o brojnim parametrima i čimbenicima. Kako se zarađuje više kontakata, povjerenje se akumulira čija je težina temeljna metrika u načinu funkcioniranja klupka.

Bolero je slična implementacija na više platformi koja je lakša za korisnike sustava Windows i jednim klikom stvara cijelu postavku cijelog čvora. Ovo je nedavno integrirano (ali ne u potpunosti) s Nelsonom i Polje.

Nakon što omogućimo Nelsona, nastavljamo s omogućavanjem Fielda.

Polje CarrIOTA

CarrIOTA je javnost uravnoteživač opterećenja za optimizaciju izvedbe čvora i korištenja resursa u korist cijele mreže. Pruža zaštitu od DDoS napada i sloj ojačane sigurnosti za kritične aplikacije. Uz to, izračunava statistiku i pruža zdravstvene pokazatelje za IRI i njegove susjede, što služi kao vrijedni podaci za daljnju izgradnju aplikacija i integriranje različitih instanci.

CarrIOTA Field također djeluje kao poticaj koji značajno ubrzava transakcije unutar njega, stabilizira splet u cjelini. Također distribuira tjedne donacije IOTA tokena među sudionicima koji rade Proof-of-Work (jednostavan Hashcash unesite PoW, a ne Bitcoin rudar).

Nakon omogućavanja polja iz GUI-ja za konfiguraciju potrebno je unijeti jedinstveni identifikator (bilo koji niz) i adresu za primanje tjedno podijeljenih donacija. Izlaz generiranog sjemena kako je gore objašnjeno trebao bi imati sljedeći oblik:

QAZEEELQCKLVOORDUBXTCLNDBQYMYHLTCADJSUVXBAYWHZXBHACHUBQWQONZHGUJOKWSOXKGEOIPSSUML

Sjeme se unosi u novčanik nakon čega se generirana adresa za prijam kopira i zalijepi u polje adrese u konfiguracijskom GUI-ju.

Klijent novčanika IOTA

Trenutno korišteni IOTA novčanik

Na kraju, moramo omogućiti Proof-of-Work for Field da prosljeđuje poslove attachToTangle na IRI puni čvor, pa idemo na „Konfiguriranje datoteka“ i unesite „Polje“.

Datoteke konfiguracije za Tangle

Postavljanje konfiguracije

Redak “pow” mora se promijeniti iz “false” u “true”, Ctrl + O za spremanje i Ctrl + X za izlaz. To se također može učiniti iz naredbenog retka pomoću:

polje –pow – adresa IOTA_ADRESA

Sada idemo na http://field.carriota.com/ i upotrijebite naš pruženi identifikacijski niz da provjerite je li čvor prisutan u klupku u polju. Ovo se alternativno može potražiti u datoteci otvorenog teksta na http://field.carriota.com/api/v1/graph.

Ako tijekom instalacije nisu omogućeni ispravni portovi, otvorite sljedeće portove u NAT usmjerivaču:

  • UDP: na 14600 (mnogi susjedi žele koristiti samo UDP kao brzi, lagani mrežni paket)
  • UDP: na 15600
  • TCP: na 16600
  • TCP: na 21310 (za polje CarrIOTA)

Sredstva za donacije raspoređuju se na navedene adrese za donacije čvorova koji sudjeluju u intervalu od 48 sati nakon završetka sezone. Početkom ožujka isplaćeno je ukupno preko 3,4 milijarde jota, kako je istraživač IOTA-e otkrio u donjem tweetu.

Možda najvažnije za usvajanje, od tada se broj čvorova koji su sudjelovali također učetverostručio.

Dodatni izvori i informacije

Transakcije na čekanju mogu se ručno ponovo povezati putem python skripte koja se izvodi iz naredbenog retka čvora nakon dohvaćanja službene IOTA python knjižnice nakon instalacije.

apt-get instalirati python-pip -y && pip install – nadogradnja pipa && pip instalirati pyota

Nakon toga treba samo pokrenuti “ponovno spajanje” iz naredbenog retka.

$ reattach

Brojni osnovni alati temeljeni na Internetu (kao što su različiti binarni u ternarni pretvarači, trenutna statistika polja, veličina baze podataka itd.) Dostupni su na Tangle Tools i može se naći mala zbirka vodiča ovdje.

ChainLink-ov Linkpool također je objavio IOTA adapter za čvorove ChainLink Oracle nedavno i ostale takve oracle usluge kao što je XYO olokacijski oracle čini se da imaju IOTA integraciju kao prioritet u svom planu rada.

Ostali projekti koji se temelje na IOTA-i uključuju strojno učenje kao uslugu, IOTA platni prolaz, razni ‘zamršeni’ aplikacije za chat i još mnogo toga.

Za praćenje ažuriranja i najava i sudjelovanje u raspravama ili za jednostavnu težnju boljem razumijevanju dinamike zamršavanja i postavljanju pitanja, IOTA’s službeni nesklad dom je velike i aktivne zajednice ljudi koji rade na razvoju aplikacija i zajednički grade projekte na IOTA-i. An službeni forum zajednice je također nedavno pokrenut.

Koliko možete zaraditi?

Iako pokretanje IOTA čvora može biti zanimljiva vježba koja koristi širem ekosustavu, nesumnjivo vas zanima povrat koji možete zaraditi. Uostalom, morate podmiriti troškove pokretanja VPS-a i naknaditi svoje vrijeme za njegovo održavanje.

To će ovisiti o brojnim čimbenicima. To uključuje potražnju na mreži, konkurenciju, konfiguraciju poslužitelja i naravno cijenu MIOTA-e.

Međutim, na trenutnim razinama može se očekivati ​​da će zaraditi između 12-15 MIOTA mjesečno za pokretanje čvora. Ako želite najjednostavniju konfiguraciju VPS-a, mjesečne naknade su oko 8 USD. To znači da po trenutnim cijenama zarađujete najmanje 8 USD.

Pod pretpostavkom da su svi jednaki, to znači da mjesečno zarađujete oko 100% od ulaganja. Naravno, uvijek možete zadržati MIOTU koju imate kao profit. Ako ste dugoročno pozitivni na IOTA ekosustavu, onda će vam ovo bez sumnje dobro poslužiti …

Istaknuta slika putem Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me