Bitstamp pregled: što trebate znati prije trgovanja

Jedna od najstarijih i najcjenjenijih burzi kriptovaluta koja danas radi je Bitstamp.

Možda ste čuli za njih, pogotovo ako ste stanovnik Europe. Bitstamp je započeo s radom 2011. godine, nedugo nakon stvaranja Bitcoina, i od tada se pozicionirao kao vrhunska europska burza kriptovaluta, dok je svoju korisničku bazu proširio širom svijeta. Uz globalnu bazu korisnika, ima i urede u Luksemburgu, Londonu i New Yorku.

U ovom Bitstamp pregledu provest ćemo vas kroz Bitstamp platformu korak po korak. Također ćemo dublje pogledati važne značajke, sigurnosne postupke, naknade i korisničku podršku.

Uz to, uskočimo odmah.

Bitstamp pregled

2011. godine Damijan Merlak i Nejc Kodrić osnovali su Bitstamp u Sloveniji kako bi udovoljili europskim ljubiteljima bitcoina. U to je vrijeme zamjena trebala biti alternativa dominantnom Mt. Gox razmjena.

Kako je Bitstamp rastao, kasnije je otvorio urede u Velikoj Britaniji 2013. godine, a zatim u Luksemburgu 2016. Od tada je dodao i ured u Londonu i New Yorku kako bi i dalje pružao izvrsne usluge svojoj rastućoj globalnoj bazi korisnika.

Bitstamp je najpopularniji među srednjovječnim i iskusnim zaljubljenicima u kriptovalute, a koristi se kao način kupnje utvrđenijih kriptovaluta s fiat valutama. Bitstamp nudi niske naknade i prepoznat je kao izvrstan način razmjene velikih količina digitalnih valuta.

Bitstamp je nekoć bila jedna od vodećih burzi kriptovaluta, rukovala je dnevnim volumenom trgovanja do 700 milijuna dolara, ali je od tada znatno opala jer je tržište preplavilo nove burze.

Od svibnja 2018. Bitstamp je na 22. mjestu po količini trgovanja, dnevno rukuje oko 90 milijuna dolara. Preko polovine od toga je trgovanje BTC / USD, dok još oko 10% svaki uzima ETH / USD i BTC / EUR trgovanje.

Je li Bitstamp siguran?

Sigurnost razmjene jedno je od najvažnijih pitanja za korisnika. Razmjene kriptovaluta glavna su meta hakera i nedavno smo vidjeli dosta primjera od Mt Goxa do Coinchecka.

Ovo je također posebno osjetljiva točka za Bitstamp jer su također pretrpjeli hakere u 2014. i 2015. godini. U hacku 2015. napadači su uspjeli izvući 19 000 BTC-a, što je zapravo jedno od najvećih hakovanja na razmjeni kripto valuta ikad.

Obavijest o hakiranju Bitstampa

S tim u vezi, je li još uvijek sigurno koristiti Bitstamp? Kratki odgovor: Da


Iako su se ti hakovi dogodili, bili su rezultat pokušaja krađe identiteta koji su uspjeli prevariti razmjenu zaposlenika. Nisu bili rezultat tehnoloških neuspjeha.

Štoviše, važno je pogledati korake koje je razmjena poduzela od tada i kako su poboljšali svoju sigurnost. Pogledajmo neke sigurnosne politike Bitstampa.

Razmjena novčanika sigurnost

Bitstamp koristi neke od najboljih praksi kada je riječ o hladnom skladištenju njihove imovine kriptovalute. To u osnovi znači da većinu svojih kovanica drže izvan mreže u zračnom prostoru.

To znači da su hakeri nepristupačni jer nisu povezani s internetom. Njima će se pristupiti i povući samo kad im ponestane kovanica koje čuvaju u svom “Hot Wallet”.

Kreditna kartica IQ Option Trade

Vrući novčanici su oni novčanici koji su povezani sa svojim poslužiteljima i korisnicima olakšavaju transakcije. Što se tiče sigurnosnih postupaka koji se primjenjuju u ovom slučaju, oni koriste napredne multi-sig novčanike.

To znači da ovi novčanici mogu poslati transakciju samo ako su potpisani s više ključeva. U osnovi, u Bitstampu će morati biti određeno osoblje koje će potpisati ove transakcije.

To je također razlog zašto hakeri ne bi mogli ponovno ukrasti novac u slučaju pokušaja krađe identiteta. Morali bi pribaviti sve ključeve od svih sudionika za odjavu transakcija.

Sigurnost korisnika

Naravno, uvijek postoji rizik da korisnički računi mogu biti hakirani. Stoga Bitstamp ima brojne značajke koje štite korisnike i smanjuju šanse da haker ikad bude u mogućnosti kompromitirati njihove račune.

Najvažnija od njih je nesumnjivo dvofaktorska autentifikacija. To je danas postalo sasvim uobičajeno na burzama i dodatni je sloj sigurnosti. Oni nisu potrebni kao zadani podaci na Bitstampu, pa se savjetuje da to omogućite.

Također, ako ikada budete htjeli slati sredstva iz internetskih novčanika, Bitstamp će trebati potvrdu putem e-pošte kao dodatnu sigurnosnu značajku.

Međutim, unatoč svim tim zaštitama koje su postavljene, uvijek želite koristiti najbolje sigurnosne prakse i nikada ne pohraniti veliku količinu kovanica na burzi. Kako se obično kaže: “ako ne držite ključeve, ne posjedujete novčiće”.

Sigurnost komunikacije

I na kraju, budući da se Bitstamp bavi osjetljivim informacijama poput osobnih dokumenata i lozinki računa, moraju se pobrinuti da su sve komunikacije sigurne.

SSL šifriranje Bitstamp

Stoga se za povezivanje sa svojim poslužiteljem koriste najnaprednijim standardima u AES 256 enkripciji. To možete potvrditi promatrajući zeleni “SSL” lokot u vašem pregledniku kada posjetite Bitstamp.

Štoviše, kada prenosite svoje dokumente na web mjesto, oni se pohranjuju pomoću PGP šifriranja. To znači da su vaši podaci sigurni čak i ako bi se hakeri probili na njihove poslužitelje.

Sve ove sigurnosne značajke znače da od hakiranja 2015. Bitstamp nije bio slobodan od daljnjeg hakiranja i smatra se jednom od najsigurnijih razmjena.

Bitstamp naknade

Nešto što će mnogi trgovci kripto valutama cijeniti u vezi s Bitstampom je njihova niska i transparentna struktura naknada.

Trgovcima se naplaćuju tri vrste naknada. To su depoziti, naknade za trgovanje i naknade za povlačenje (mrežne naknade).

Naknade za trgovanje

Ako već imate sredstva na burzi, tada će vam se naplatiti postotna naknada za iznos kojim trgujete. To je povezano s količinom volumena kojom ste trgovali u posljednjih 30 dana i slijedi kliznu ljestvicu.

Ispod je raspored naknada koji Bitstamp naplaćuje:

30 dana USD količina Pristojba
< 20 000 USD 0,25%
< 100 000 američkih dolara 0,24%
< 200 000 USD 0,22%
< 400 000 američkih dolara 0,20%
< 600 000 američkih dolara 0,15%
< 1.000.000 USD 0,14%
< 2.000.000 USD 0,13%
< 4.000.000 USD 0,12%
< 20 000 000 američkih dolara 0,11%
> 20 000 000 američkih dolara 0,10%

Iako bi većina trgovaca spadala u gore navedenu kategoriju, veći institucionalni trgovci koji bi mogli biti market mejkeri mogli bi zatražiti naknadu proizvođača ako bi trebali kontaktirati podršku.

Naknade za financiranje / povlačenje

Ako ste namjeravali slati sredstva Bitstamp-u, tada će se oni razlikovati ovisno o metodi kojom ste financirali svoj račun.

Ako sredstva šaljete putem SEPA prijenosa u eurima, nećete platiti nikakve naknade. Kad podnesete zahtjev od Bitstampa, morat ćete platiti naknadu za povlačenje od 0,90 EUR.

Međutim, ako nemate bankovni račun u EU-u i želite platiti međunarodnom deviznom doznakom, platit ćete 0,05% naknade za polog (minimalna naknada od 7,5 USD). Ako biste povlačili putem žice, tada biste morali platiti 0,09% naknade uz minimalnu naknadu od 15 USD.

Ako biste svoje novčiće kupovali kreditnom ili debitnom karticom, platili biste paušalnih 5% naknade. Ovo je malo na višem kraju za kupnju kartice u usporedbi s drugim rješenjima kao što su Hodly i Coinmama.

I na kraju, kada podižete novac u kriptovaluti, Bitstamp vam neće naplatiti naknadu. Međutim, morat ćete platiti mrežnu naknadu koja je iznos koji će rudarima ići na obradu transakcija.

Korisnička podrška

Korisnička podrška obično je jedan od najvažnijih okvira koje burza mora označiti. Svi znamo koliko frustrirajuće može biti kada morate čekati četiri godine da biste dobili karte za podršku da biste dobili odgovor.

U tu svrhu doista moramo pohvaliti korisničku podršku u Bitstampu.

Prvo, oni imaju opsežan odjeljak s često postavljanim pitanjima u kojem možete postaviti sva svoja pitanja. Međutim, ako imate pitanje koje nije bilo u FAQ-u ili ste imali određeno pitanje o računu, tada možete koristiti njihov sustav tiketa.

Bitstamp sustav podrške za ulaznice

Obrazac za podršku za Bitstamp ulaznice

Bitstamp će obično doći do vaše ulaznice u roku od sat ili dva. Ovo je drastično kraće nego kod mnogih drugih usporedivih burzi.

Još jedan doista impresivan dodatak na Bitstampu je opcija telefonske podrške. Ispod su brojevi telefonske podrške za pojedine zemlje:

  • London: +44 20 3868 9628
  • Sjeverna Amerika: +1 646 568 9784
  • Luksemburg: +352 20 88 10 96

Zapravo smo testirali liniju za korisničku podršku kako bismo se uvjerili da je doista bila aktivna i da su reagirali (što možemo potvrditi).

Bitstamp provjera

To se lijepo veže uz gornju točku o korisničkoj službi jer je provjera potrebna prije trgovanja, a provodi je tim iz Bitstampa.

Zašto je potrebna provjera?

To je zato što postoje nove politike EU koje zahtijevaju razmjenu kako bi se klijenti vodili odgovarajućim KYC procedurama. To je nešto što su počele provoditi čak i ranije anonimne P2P razmjene poput Bitcoin gotovine.

Stoga, ako ste anonimno kupovali Bitcoin, morat ćete potražiti druge alternative.

Ako biste, pak, željeli dobiti potpunu potvrdu na Bitstampu, tada će vam sve trebati oblik osobne iskaznice i dokaz o adresi. Ovo se može učitati putem njihovih portal za provjeru.

Također postoji mogućnost pružanja dodatnih informacija o vašoj financijskoj situaciji i namjeravanoj razmjeni. Razlog što je ova opcija također dostupna je za one trgovce koji započnu unovčavati veće količine kovanica, Bitstamp može zaustaviti ta povlačenja kao dio svojih aktivnosti praćenja. Ako ste ispunili obrazac, oni možda neće zabraniti vaše zahtjeve.

Što se tiče vremena potrebno za provjeru, može se razlikovati ovisno o opterećenju. Tijekom provjere Bull Run 2017. trajalo je najmanje nekoliko dana. Međutim, to se sada može učiniti za nekoliko sati. Uvijek im možete poslati kartu za podršku ako želite.

Valutna podrška

Bitstamp se često smatra više “Fiat Gatewayom” nego velikom razmjenom za kupnju niza manjih Altcoina.

Stoga Bitstamp nastavlja održavati središnji fokus na većini etabliranih crptocurrenci i nudi parove koji uključuju Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin i Ripple. Oni se podudaraju s fiat valutama USD i EUR.

Pokrivenost bitstamp imovine

Pokrivenost imovine na Bitstamp-u

Iako je opseg trgovine opao, Bitstamp i dalje pruža visoku razinu likvidnosti u kriptovalutama koje nudi. To se posebno odnosi na sve njihove euro parove.

Ako ste tražili još jedan Fiatov gateway koji je imao veći raspon altcoina koji ste mogli kupiti, mogli biste razmisliti o Krakenu koji je mjenjač sa sjedištem u Kaliforniji.

Bitstamp registracija i prijava

Kada posjetite službeno web mjesto Bitstamp vidjet ćete vezu “Registriraj se” u gornjem desnom kutu web mjesta. Klikom na tu vezu otvorit će se obrazac za registraciju za razmjenu, u koji ćete morati unijeti svoje ime, adresu e-pošte i državu prebivališta. Kliknite da biste pristali na uvjete usluge i dokazali da niste robot, a zatim kliknite gumb “Registriraj se”.

Registracija bitstampa

Nakon što kliknete, dobit ćete poruku “Registracija je dovršena” ako ste pravilno ispunili obrazac. Korisnički ID i lozinku dobit ćete i na e-poštu koju ste koristili za registraciju. Automatski generiranu lozinku treba upotrijebiti za prvu prijavu, ali je potom promijeniti.

Registracija završena

Provjerite imate li u svojoj e-pošti nove vjerodajnice i možete ih koristiti za prvu prijavu u Bitstamp. Bićete prisiljeni promijeniti lozinku nakon prve prijave. Promjenom lozinke odjavit ćete se, a zatim ćete se prijaviti s novom lozinkom.

Trebali biste si odvojiti minutu za postavljanje dvofaktorske provjere autentičnosti kako biste u potpunosti zaštitili svoj račun. Tada ćete biti spremni provjeriti što Bitstamp nudi.

Dovršavanje KYC-a

Bitstamp slijedi propise Upoznajte svog kupca (KYC) i Protiv pranja novca, tako da ćete za otključavanje pristupa povlačenjima i pologima trebati potvrditi svoj račun. Možete odabrati vrstu osobnog ili poslovnog računa, ali za potvrdu računa potrebna je sljedeća dokumentacija:

  • Važeća identifikacija, poput vozačke dozvole, putovnice ili nacionalne iskaznice.
  • Dokaz o prebivalištu, koji može biti račun za komunalne usluge, izvod iz banke ili jedan od nekoliko drugih državnih dokumenata.

Potvrde računa

Nakon pružanja potrebnih dokumenata također trebate potvrditi svoj telefonski broj. To se radi putem SMS-a, s tim da Bitstamp šalje OTP kôd na telefonski broj koji navedete. Nakon što završite, imat ćete puni pristup svim funkcijama i značajkama svog Bitstamp računa i moći ćete lako deponirati, podići i trgovati.

Vaš sljedeći korak prije trgovanja bit će polog, što možete učiniti klikom na vezu “Polog” u gornjem desnom dijelu web stranice. Otvorit će se stranica s mogućnostima depozita na kojoj možete odabrati depozit putem SEPA-e ili međunarodne banke, ili ako želite putem vaše željene kripto valute (BTC, ETH, LTC, BCH, XRP). Također je moguće izvršiti polog putem AstroPay-a.

U nekim slučajevima vaš depozit može potrajati i do 3 radna dana, iako su depoziti kriptovaluta i SEPA obično puno brži od ovog. Nakon što na raspolaganju imate sredstva na računu, možete započeti trgovanje.

Platforma za trgovanje Bitstampom

To možete učiniti klikom na vezu “Kupi / prodaj” na vrhu stranice ili klikom na vezu “Tradeview” na vrhu stranice. U oba slučaja morat ćete odabrati par kojim želite trgovati, iznos svoje trgovine, cijenu koju ste spremni platiti i vrstu narudžbe (trenutna, tržišna, limitirana ili zaustavljena).

Nakon završetka trgovine, vaš račun bit će dodijeljen kupljenoj kriptovaluti. Zatim možete kasno prodati na burzi ili možete prebaciti u vanjski novčanik ako želite.

Imajte na umu da postoji najmanje 5 eura za trgovačke parove denominirane u eurima, a najmanje 0,001 BTC za trgovačke parove denominirane u bitcoinima. Za bilo koji drugi trgovinski par minimum se temelji na 5 jedinica fiat valute. Dakle, bilo koji par denominiran u USD ima najmanje 5 USD.

Bitstamp platforma

Dosta nas je impresionirala platforma za trgovanje u pogledu funkcionalnosti i alata. Iz korisničkog iskustva dobro je posložen knjigama narudžbi i lako vidljivi zidovi za kupnju / prodaju. Imate i popis najnovijih zanata koji su upravo izašli na tržište s desne strane platforme koja ima audio opciju ako to želite..

Ovo je također idealna platforma za grafičare i tehničare među zajednicom za kripto trgovanje. To je zbog raspona dostupnih tehničkih studija i pokazatelja. Također možete proširiti grafikon u opciju preko cijelog zaslona ako želite koristiti samo grafikon.

Nažalost, ne postoji mogućnost razdvajanja brojnih različitih grafikona na kartice ili widgete. To znači da ćete na drugom zaslonu morati otvoriti zasebnu karticu preglednika ako želite trgovati s više kripto parova. Nažalost, ne postoji PC klijent na koji možete preuzeti i upotpuniti svoje grafikone.

Mobilna aplikacija

Kako bi nadoknadio nedostatak računala, Bitstamp ima prilagođenu korisniku mobilnu aplikaciju koja je dostupna na iOS-u i Androidu. U aplikaciji možete slati narudžbe i nadgledati svoju poziciju. Također ima ograničene mogućnosti mapiranja ako želite napraviti tehničku analizu.

Bitstamp mobilno trgovanje

Bitstamp iOS aplikacija. Izvor: iStore

Iako je to izvrsna opcija za one trgovce koji žele pratiti svoje pozicije u pokretu ili postaviti jednu ili dvije jednostavne trgovine, zapravo nije toliko napredan. To je također ono što većina povratnih informacija ističe na trgovini itunes kao i na Google Playu. Na primjer, ne možete postavljati zaustavne naloge i samo ograničavati narudžbe, a kada gledate grafikone, to se ne prilagođava previše dobro.

Stoga, ako ste korisnik koji je jako uključen u mobilno trgovanje, možda biste trebali razmotriti drugu burzu koja ima napredniju i moćniju trgovinsku aplikaciju.

Bitstamp partnerstva

Budući da se Bitstamp toliko poštuje, uspio je stvoriti nekoliko partnerstava na visokoj razini, a postigao je i značajna postignuća. Bitstamp je bio prvi Ripple Gateway, kao i prvi partner u Ripple Incentive programu.

Također je zapaženo da je Bitstamp osigurao partnerstva i sa Swissquoteom i Credit Agricole SA, ističući njegovu zvjezdanu reputaciju u financijskoj industriji.

Trenutno regulirano od strane Luksemburške komisije za nadzor financijske industrije (CSSF), Bitstamp je bila prva potpuno licencirana burza kriptovaluta u Europi. Propis znači da Bitstamp slijedi najbolje prakse u provjeri računa i sigurnosnim standardima kupaca te se povremeno revidira kako bi se osiguralo da se pridržava propisa.

Bitstamp partneri

Povratne informacije korisnika općenito su pozitivne za Bitstamp. Postoje neke pritužbe na kašnjenja u odobravanju računa iz vremenskog okvira iz prosinca 2017., kada su sve burze kriptovaluta bile preplavljene novim korisnicima.

Bilo je i starijih žalbi na korisničku službu koja treba 2-3 radna dana da odgovori na zahtjeve za podršku, no čini se da su i ti problemi riješeni od svibnja 2018. godine. Konačna briga su mobilne aplikacije koje su ocijenjene s 2 od 5 zvjezdica u trgovini Apple i 3 od 5 zvjezdica u trgovini Google Play.

Općenito, međutim, trgovanje je učinkovito i pouzdano na platformi Bitstamp.

Bitstamp vs Coinbase

Ako imate sjedište u Europi, postoje dvije opcije razmjene fiat-ova koje biste uglavnom uzeli u obzir, a to su Bitstamp i Coinbase. Iako je Bitstamp sjedište u Europi i to je postalo njihovo tržište u posljednje 4 godine, Coinbase agresivno gura na njihovo tržište.

Proširili su svoje mogućnosti financiranja u eurima i izbacuju više kripto parova na kojima ljudi mogu trgovati. U donjoj tablici ćemo pogledati neka od najvažnijih razmatranja kada odlučujete između Coinbase i Bitstamp.

  Bitstamp Coinbase
Osnovan 2011 2012. godine
Smješteno Luksemburg San Francisco
Metode kupnje / pologa Kreditna kartica, debitna kartica, SEPA žica, međunarodna žica, kripto Kreditna kartica, debitna kartica, GBP bankovni prijenosi, SEPA žica, kripto
Dostupni kripto parovi BTC, ETH, LTC, BCH, XRP BTC, ETH, ETC, LTC, BCH
Prihvaćene valute Fiata EUR USD, EUR, GBP
Platforma za trgovanje Tradeview karte i paketi Napredno (Coinbase Pro)
Korisnička podrška Sustav za podršku ulaznicama, telefon, e-pošta E-pošta, obrazac za kontakt, broj podrške
Naknade za trgovanje 0,25% – 0,10% 1,49%
Naknade za financiranje Besplatno za SEPA, 0,05% za međunarodnu žicu, 5% za karticu Besplatno za SEPA / UK žice, 3,99% za kartice (uklj. Naknadu za trgovanje)
Sigurnost novčića Prethodno kršenje Nikad nisam bio hakiran
Fiat sigurnost Standardni bankovni račun FDIC osigurano (SAD) & Odvojeni računi u Europi

Iz naše analize čini se da su Coinbase i Bitstamp slično prilično uspostavljeni. Ako ste željeli sve trgovačke funkcije tada možete koristiti Coinbase Pro (bivši GDAX). Ovo je izvrsno za one trgovce koji vole trgovati grafikonima i tehničkom analizom.

Iako se čini da obojica trenutno imaju jednaku količinu imovine za kriptovalute, vrijedi napomenuti da je Coinbase u procesu dodavanja čitavog niza novih kovanica na svoju platformu. To je prethodno objavljeno u post na blogu od strane tvrtke. Nije bilo naznaka hoće li Bitstamp uskoro dodati još kovanica.

Coinbase ima nešto veće naknade za trgovanje od Bitstampa i one su paušalne. To bi moglo biti važno razmatranje za one trgovce koji rade puno i žele malo niže naknade.

Zaključak

Bitstamp je jedna od najdugovječnijih razmjena Bitcoina, koja je prebrodila početak povijesti kriptovaluta, kada čak nije bilo sigurno ni da kriptovalute mogu preživjeti. Tijekom godina pozicionirao se kao sigurna, pouzdana burza za kupnju najboljih kriptovaluta koristeći fiat valute.

S niskim naknadama i jednostavnim sučeljem, dobar je haos za iskusne, srednje i početnike zaljubljenike u kriptovalute koji žele kupiti Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash ili Litecoin.

Budući da je burza sa sjedištem u Europi i usredotočena je na europske klijente, izvrstan je izbor zbog niskih naknada za SEPA prijenos.

Ipak, ovaj je Bitstamp pregled našao prostora za poboljšanje.

Na primjer, razmjena ima mjesta za dodavanje mnogo više kripto valuta i fiat valuta. Dodavanje značajke internetskog chata moglo bi biti izvrstan način da se istaknete iz gomile razmjena kripto valuta koje su pojele količinu trgovanja Bitstampa tijekom protekle godine.

Sve u svemu, Bitstamp je dobar izbor za one koji žele kupiti i trgovati glavnim kriptovalutama, posebno za one koji se nalaze u Europi. Kao jedna od najstarijih burzi kriptovaluta, možete biti sigurni da je tim ugledan i pouzdan.

Istaknuta slika putem Bitsampa i Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me