Mi az elkülönített tanú?

A szegregált tanú, vagy a szokásos nevén SegWit épp most került bevezetésre a Bitcoin Blockchain-on, és még ez év májusában telepítették a LiteCoin hálózatra. Bár ez annyira a nyilvános lexikon lett, elképzelhető, hogy fogalma sincs arról, mi az a szegregált tanú.

Lényegében a SegWit egy helytakarékos kezdeményezés, amely többek között a Bitcoin Blocks tárhelyének felszabadítására szolgál. Az összes adat, amely a aláírás A tranzakció törlésre kerül. Abban a reményben volt, hogy ez a blokkonkénti felszabadulás blokkonként több tranzakciót jelenthet.

A SegWit ötlet 2016 októberében jelent meg. Ez egy hosszú éves vita és munka eredménye volt, amelyet a hongkongi Bitcoin Scaling konferencián vállaltak. Az ötlet Pieter Wuille kezdeti javaslata volt, aki a Bitcoin alapcsapatának tagja volt.

A szegregált tanú technikai magyarázata

Korábban már részletesen áttekintettük a Bitcoin blokkokat és a bányászatot, ezért ehhez a magyarázathoz feltételezzük, hogy rendelkezik alapvető ismeretekkel. Minden Bitcoin tranzakcióban van egy scriptSig és scriptPubKey. Az előbbi az aláírás adatainak mentése, míg az utóbbi a nyilvános kulccsal kapcsolatos információ.

Az aláírási adatok tárolásának módjáról azt figyelték meg, hogy az aláírások a terület mintegy 60% -át lefoglalják, de valaha csak a blokk érvényesítésekor van szükség rájuk. Az ötlet tehát az volt, hogy ezeket a feloldó kódokat elkülönítsük a tranzakciótól a elkülönített tanú.

A tranzakció ezen elkülönített részét nem vonják össze a többi tranzakciós adattal. A Bitcoin tranzakciónak ez az új szerkezete visszafelé kompatibilis, ezért puha villával megvalósítható. Nem minden bányásznak kell képesnek lennie a szegregált tanú által engedélyezett tranzakciók érvényesítésére. Ahhoz, hogy legalább hatékonyan működjön A bányászok 95% -a jelezniük kell, hogy támogatják.

Melyek az előnyei

Mivel a legtöbb Bitcoin-felhasználó a közelmúltban fogott fel, a Bitcoin-tranzakciók sokkal tovább tartanak, mint általában. Ennek oka a szokásos kapacitáskorlátok, amelyek hatással vannak a hálózat sebességére. A blokk méretkorlátja is vitatott kérdés volt.

Ha azonban az aláírási adatokat elkülönített tanúként különítjük el, több hely kerül megtakarításra, és így blokkonként több tranzakció is feldolgozható. Ennek ellenére számos különféle előnye van a szegregált tanú javaslatának.

Tranzakciós alakíthatóság javítások

A tranzakció alakíthatósága az, amikor a tranzakcióazonosító megváltoztatható a feloldókódban található információk megváltoztatásával. Lényegében, amikor tranzakciót küld a hálózaton, bármely más csomópont képes megváltoztatni a tranzakcióazonosítót, mielőtt elküldené azt a következő csomópontra. Ez némileg bosszantó lehet a felhasználók számára, akik nyomon követik a tranzakcióikat.


A Segwit esetében az aláírási adatok nem szerepelnek a tranzakciós adatokban, így egyetlen csomópont sem változtathatja meg a tranzakcióazonosítót. Ez megbízhatóvá teszi a tranzakciót. Ez mindazok számára előnyös lesz, akik meg nem erősített tranzakciókat költenek. És ami a legfontosabb, ez megalapozza a villámhálózat megvalósítását.

Fokozott biztonság a multisig tranzakcióknál

A Multi Signature tranzakciók jelenlegi biztonsági protokollja a P2SH, amely 160 bites hash függvényt használ. Hihetetlenül hatékony számítógépes erőforrások felhasználásával a támadó megpróbálhatott „ütközést” találni egy érvényes cím, egy multisig szkript részeként, és egy szkript között, amely minden pénzt átutal nekik.

A SegWit segítségével a szkriptfizetések kivonatolása 256 bites SHA256 kivonatoló algoritmussal történik. Ez azt jelenti, hogy a multisig kifizetéseknél drámai módon csökken az ütközés esélye egy durva erő támadásából. Ez nagy előnye annak is, aki multisig vagy intelligens szerződéssel fizet.

A SigHash műveletek lineáris méretezése

Amikor egy tranzakciónál kivonatolni kell az adatmennyiséget, az aktuális protokoll másodfokú függvényként rendelkezik az aláírási műveletek során. A tranzakciók méretének megkétszerezése általában megduplázza az aláírási műveletek számát, valamint az ezen aláírásokhoz kivonatolandó adatok mennyiségét..

A SegWit ezt úgy tudja megoldani, hogy megváltoztatja az aláírás tranzakciós kivonatának kiszámítását úgy, hogy az adatok minden bájtját csak egyszer kell kivonatolni. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrzési idő lineáris függvény. Ez biztonságosabbá teszi a blokk méretének méretezését, és sokkal nagyobb tranzakciókat tesz lehetővé, például a bányászoknak vagy a közösségi finanszírozóknak fizetett tranzakciókat.

Előre menni

A 95% -os konszenzus követelmény végül teljesült, és a SegWit 2017. augusztus 23-án hivatalosan is aktiválódott a Bitcoin hálózaton. Számos fél ünnepelte ezt a fontos mérföldkövet a Bitcoin út során. Valójában azok közül, akik várták a pillanatot, sokan izgatták a villámhálózat megvalósításának következményei.

Hogy mennyi időbe telik, amíg a tranzakciók többsége a SegWit tranzakció, nem biztos, de könnyen nyomon követheti az alkalmazást olyan webhelyeken, mint pl segwit.party.

Kiemelt kép a Fotolia-n keresztül

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map