Što je NEM (XEM)? Cjelovit vodič za blok lanac pametnih sredstava

NEM je kratica za New Economy Movement, blockchain platformu koja je izgrađena od temelja.

Stvarna kriptovaluta trguje simbolom XEM. Dizajniran je kao poslovno rješenje za nadolazeću blockchain revoluciju i globalno gospodarstvo.

Izvorne misli o stvaranju NEM-a pojavile su se na postu na BitcoinTalk forumu korisnika UtopianFuture. Iako je prvotno planirano kao račvanje NXT blockchaina, kreatori su umjesto toga odlučili ići s potpuno novom bazom koda i izdali alfa verziju napisanu na Javi 25. lipnja 2014. Prva stabilna verzija objavljena je u ožujku 31. 2015. 2015.

Trenutno se NEM prepisuje i ažuriranje pod nazivom „Katapult”, Očekuje se da će biti objavljen negdje u 2018. Učinit će NEM bržim i skalabilnijim, kao i dodavanjem agregiranih transakcija i višerazinskih računa s više potpisa, dvije značajke koje nikada ranije nisu implementirane na blockchain.

NEM sustav pametnih sredstava

Jedna od ključnih karakteristika NEM je ono što oni nazivaju Smart Asset System. To je srž onoga što NEM čini jedinstvenim. Razvijeno je kao prilagodljivo blockchain rješenje koje će omogućiti desetke slučajeva korištenja pomoću moćnih, ali jednostavnih API poziva.

Kao i većina decentraliziranih blockchain rješenja, NEM mreža zaštićena je globalnom mrežom čvorova, koju platforma koristi kao API Gateway poslužitelj.

Ovo čini NEM vrlo jednostavnim za upotrebu za programere, koji sada mogu graditi moćne DApps-e bez ikakvog posebnog softvera, jer je sva funkcionalnost koju pruža NEM lako dostupna pristupom API Gateway-u.

Dizajn NEM platforme na ovaj način omogućio je veliki stupanj fleksibilnosti u pogledu dizajna sustava i načina na koje se aplikacije mogu izrađivati. Osim izravnog pristupa NEM API-ju, aplikacije mogu pristupiti i drugim poslužiteljima dok istovremeno upućuju zahtjeve NEM platformi, a programeri čak mogu prilagoditi postojeće poslužitelje i dati im da koriste NEM u pozadinskim procesima.

NEM adrese i mozaici

NEM adrese su osnovni spremnici koji se koriste za čuvanje imovine, a koja se mogu ažurirati i mijenjati. Adresa može biti jednostavna poput novčanika u kojoj se nalaze kovanice ili složenija, poput izborne ankete za prikupljanje glasova, ili čak cijeli sustav trgovanja imovinom.

Nakon što se definiraju adrese, programeri mogu nastaviti s izradom “Mozaika”. Mozaici su definirani kao identična, prenosiva imovina koja predstavlja imovinu koja se drži na adresama. Stvaranjem fleksibilnog sustava adresa i mozaika NEM postaje održiv u bezbroj slučajeva.

Prava čarolija dolazi od pristupa funkcijama putem NEM API-ja. Zbog ovog dizajna, svatko može izgraditi bilo koju aplikaciju ili sustav o kojem bi mogao sanjati, a zatim ga lako priključiti u sustav NEM API.

NEM Slučajevi upotrebe

Slika Izvor


Saznajte više o slučajevima upotrebe NEM-a ovdje.

Dokaz o važnosti i žetva

Dok Bitcoin i mnogi drugi novčići koriste Proof of Work kao mehanizam konsenzusa, a druga grupa kovanica odabrala je Proof of Stake kao svoj algoritam, NEM-ov blockchain koristi jedinstveni algoritam poznat kao Proof-of-Importance za postizanje konsenzusa.

Dokaz o važnosti potiče aktivno sudjelovanje u mreži dodjeljivanjem ocjene važnosti svakom čvoru, koji određuje koliko često taj čvor može ubrati (što je slično rudarstvu u PoW-u i ulozima u PoS sustavima) XEM tokena. To čini decentraliziranu mrežu čvorova koji se svi ponašaju kao dobri sudionici.

Dio sustava sličan je PoS sustavu. Razlika je u tome što kovanice moraju biti stečene prije nego što se uračunaju u važnost vašeg računa ili čvora. Svi novčići stavljeni u novčanik počinju kao ne uloženi novčići.

Svakog dana odobrava se 10% kovanica na vašem računu. Da biste ispunili uvjete za ocjenu važnosti, u novčaniku morate imati 10.000 kovanica. (Vrijednost ~ 4000 USD od 27. travnja 2018. po Coinmarketcap.com). Iako je ovaj dio poput ulaganja u PoS sustav, to je samo jedan dio izračuna važnosti.

NEM Slučajevi upotrebe

Slika Izvor

Drugi dio izračuna važnosti dolazi iz grafa transakcija NEM mreže, koji se neprestano prati i analizira kako bi se utvrdilo koji čvorovi daju najveći doprinos mreži.

To znači da su čvorovi koji mrežu najviše koriste najvažniji i potiču aktivno sudjelovanje u mreži. Kombinacija ocjene stjecanja prava i analize transakcija čini ukupnu ocjenu važnosti, a oni s najvećom ocjenom važnosti imaju najveću vjerojatnost uspješnog ubiranja XEM-a.

Jedna od prednosti algoritma Dokaz važnosti je što se ne obrađuje intenzivno, a puni čvorovi mogu se pokretati na gotovo bilo kojem računalu, čime se izbjegava centralizacija rudarstva pomoću moćnih strojeva ili ASIC čipova.

Također se izbjegava scenarij u kojem oni s najviše novca odmah postanu najvažniji u mreži, jer zahtijeva vremensku posvećenost da kovanice budu odijeljene. Manji igrači mogu se osloniti i postati dobri zarađivači u sustavu.

Mreže poput Bitcoina razdvajaju rudarske i mrežne čvorove, ali s NEM-om oba rade na istom softveru. To daje korisnicima poticaj za pokretanje punog čvora, jer je to potrebno za PoI sustav, a s vremenom mreža postaje sve decentraliziranija što se više ljudi pridružuje kako bi iskoristili profitabilnu prirodu XEM kovanica.

Iako će trebati vremena za dokazivanje, PoI sustav zasigurno je jedinstven među konsenzusnim algoritmima i čini se da je poštena i obećavajuća alternativa tradicionalnim PoW i PoS mehanizmima konsenzusa.

Ostale značajke NEM-a

NEM značajke

Slika putem Fotolia

NEM je također jedinstven u korištenju prilagođenog Algoritam Eigentrust ++ koji služi za stvaranje sustava reputacije mrežnih čvorova. U takvom sustavu svaki čvor prati informacije koje dobiva od svih ostalih čvorova (transakcije, novi blokovi itd.) I neovisno provjerava informacije.

Kada su podaci koje pružaju drugi čvorovi valjani, čvor koji ih pruža pojačava svoju reputaciju, ali ako su podaci nevaljani, reputacija se smanjuje. Reputacije se neprestano prenose po mreži i ažuriraju u svakom čvoru koji sudjeluje.

Takav sustav pruža izvrstan mehanizam za uklanjanje loših čvorova i za uravnoteženje opterećenja mreže. Stoga se mreža održava što učinkovitijom.

Ostale NEM značajke:

  • Ugrađeni filtri za neželjenu poštu koji sprječavaju da transakcije smećem preplave mrežu i začepe radove
  • P2P sustav za sinkronizaciju vremena koji omogućuje mreži da održava točne vremenske oznake bez oslanjanja na bilo kakve vanjske poslužitelje za provjeru vremena
  • Šifrirane poruke na blockchainu bez hakiranja polja transakcija za prijenos podataka poput ostalih kovanica
  • Adrese s više potpisa omogućuju programerima da definiraju zajedničke adrese i višestranačku kontrolu nad imovinom i spremnicima

Za više informacija o tehnologiji koja stoji iza NEM mreže i blockchaina pogledajte njihove tehnički referentni dokument.

Javni nasuprot privatnom blockchainu

Svatko je moguće stvoriti aplikacije na javnom NEM blockchainu pomoću svojih API-ja. Međutim, neke aplikacije i organizacije žele dodatne mjere privatnosti, a za to se može osigurati interna verzija NEM-a.

Ovo se rješenje može pokrenuti na internim poslužiteljima, s čvorovima koji se koriste u blockchainu koje je korisnik unaprijed definirao. Još je bolje, jer je ovo zatvoreno, privatno postavljanje, neke značajke javne mreže koje su na mjestu kako bi spriječile stvaranje loših čvorova mogu se deaktivirati, poboljšavajući tako brzinu mreže za tisuće transakcija u sekundi.

Nema ograničenja za upotrebu takve zatvorene, privatne blockchain mreže. Ovo rješenje moglo bi se koristiti za transportnu logistiku, programe vjernosti, medicinske kartone i mnoge druge mogućnosti. Poduzeća mogu vidjeti neusporedivu brzinu i sigurnost transakcija, a sve bez ikakvog izlaganja podataka o transakcijama javnoj mreži.

To je savršeno rješenje za organizacije koje žele iskoristiti snagu blockchain rješenja bez dodanih troškova javnog lanca.

Kupnja XEM-a

Nekoliko glavnih burzi nudi XEM kovanicu, ali ako niste Japanac, za kupnju kovanice morat ćete upotrijebiti Bitcoin, jer niti jedna od ostalih burzi ne nudi kupnju fiat valute.

Ako ste Japanac, možete kupiti XEM koristeći jene na Zaif burzi. Također ćete pronaći XEM na popisu Binance i Bittrex, kao i Upbit, HitBTC, Huobi, Poloniex i mnoge druge manje burze.

Coincheck XEM Hack

Coincheck Hack

Slika putem Coincheck.com

Neke je ulagače nesumnjivo odvratilo hakiranje Coinchecka u siječnju 2018. godine, koje je rezultiralo krađom 523 milijuna XEM kovanica, vrijednih oko 530 milijuna američkih dolara u trenutku hakiranja. Iako je hakiranje bilo nesretno, to nema nikakve veze sa sigurnošću NEM platforme blockchaina.

Krivica za hack leži na Coinchecku, koji je očito držao novčiće u vrućem novčaniku, a ne u industrijskom standardnom hladnjaču. Coincheck je obećao nadoknaditi svih 260.000 kupaca pogođenih hakiranjem, a cijena XEM-a oporavlja se od početka travnja 2018..

Pohrana XEM-a

NEM ima vlastiti novčanik nazvan Nano novčanik koji se može koristiti za pohranu, prijenos i primanje XEM-a. Kompatibilan je sa sustavima Windows, Linux i OSX i pruža potpunu funkcionalnost, uključujući podršku za Changelly Instant Exchange i hardverski novčanik Trezor. Dostupna je i mobilna verzija za Android i iOS.

Ako ste zainteresirani za ustupanje XEM-a i berbu, trebat će vam klijent s punim čvorovima.

Sve se to može preuzeti s NOVOG web mjesta ovdje.

U zaključku

NEM platforma jedinstven je i obećavajući dodatak blockchain ekosustavu. Obećava da će postati glavni igrač s nadolazećim ažuriranjem Catapulta, pružajući rješenje na razini tvrtke za svaki slučaj upotrebe koji programer može smisliti, što je prilično impresivno.

Lakoća razvoja na NEM platformi zasigurno će biti glavni potez, a fleksibilnost i jedinstveni mehanizam konsenzusa Dokaza o važnosti zasigurno će biti privlačni programerima i za javne i za privatne aplikacije..

Iako nikada ne postoji način da se zajamči usvajanje bilo koje tehnologije ili blockchaina, čini se da NEM poduzima ispravne korake kako bi osigurao budući rast i usvajanje. A s obzirom da su cijene još uvijek snižene nakon hakiranja Coinchecka u siječnju 2018., ovo bi moglo biti dobro vrijeme za ulazak u novčić.

Naravno, trebali biste sami istražiti, ali ovo je definitivno projekt na koji morate pripaziti.

Istaknuta slika putem Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me