Sveobuhvatan vodič za PoS rudarstvo: Što trebate znati

Rudarstvo u kriptovalutama postupak je osiguranja i provjere transakcija (nazvanih blokovi) duž blockchaina. Rudarstvo kriptovaluta (također se naziva kripto-rudarstvo); pomaže u održavanju mrežne sigurnosti osiguravajući da se na digitalnu knjigu bilježe samo valjani blokovi.

Sudionici u rudarskom procesu dobivaju nagradu jer su svoje resurse i vrijeme posvetili rješavanju računskih algoritama.

Rudarstvo kriptovaluta može se provesti konsenzusom Proof of Work (PoW) ili Proof of Stake (PoS), ovisno o novčiću.

U ovom ćemo članku ispitati što je Proof of Stake, kako to funkcionira i koji se novčići trenutno koriste ovom metodom.

Što je Proof-of-Stake?

Proof of Stake je konsenzusni algoritam kojim se novi blokovi osiguravaju validatorima prije nego što se dodaju u blockchain. Kao dokaz algoritma za kopanje uloga, osoba (čvor) može sudjelovati u rudarskom procesu tako što će “uložiti” određenu količinu svojih kovanica kako bi mogla validirati novu transakciju.

PoS je deterministički koncept koji jednostavno kaže da je pojedinac u stanju iskopati ili validirati samo nove blokove ekvivalentne broju kovanica koje posjeduje na svom računu uloga.

To implicira da što više kovanica imate, to je veća vaša rudarska snaga, tj. Što više kovanica imate u novčaniku, to više transakcija možete potvrditi da biste zaradili blok nagrade.

Kako funkcionira Proof-of-Stake?

PoS ulog

Slika putem Fotolia

U Dokaz konsenzusnog algoritma uloga, rudare (koji se nazivaju validatorima, delegatima ili krivotvoriteljima) vlasnici izvorne kovanice na mreži nasumično biraju ili glasaju za njih.

Kada u novčaniku držite određenu količinu kovanica radi ulaganja, vaše se računalo kvalificira za čvor. Da bi čvor bio izabran za jednog od ulagača, oni trebaju položiti određenu količinu kovanica u vezani novčanik.

Odabrani validatori tada stavljaju potrebnu količinu kovanica pomoću posebnih novčanika za stavljanje. Čvor će iskovati ili stvoriti nove blokove proporcionalne broju novčića u njihovim novčanicima. Na primjer, ako imate 1% svih kovanica, tada možete “iskopati” 1% novih blokova.

Različiti novčići koriste razne PoS sustave, ali svi rade na isti način pomažući u verifikaciji transakcija i zaštiti mreže. Validatori se nagrađuju blokovskim nagradama kao i udjelom u transakcijskim naknadama prikupljenim po bloku.


Što je s dokazom o udruživanju uloga?

Moguće je udružiti sredstva za sudjelovanje u ulozima i zaradu od kovanica s vrlo visokim iznosima uloga. Postoje dva načina za to. Možete dati svoje novčiće drugom korisniku koji će uložiti i zatim podijeliti dobit s vama.

To bi naravno trebalo biti s pouzdanom osobom koja vam je poznata. Druga metoda je pridruživanje bazenu za klađenje. Ovdje se možete pridružiti nekim od najvećih vlasnika.

Prednosti PoS konsenzusnog sustava

  • Mehanizam konsenzusa Profila o ulozima ne zahtijeva pokretanje specijaliziranog i skupog hardvera. Potrebna vam je samo internetska veza i funkcionalno postavljanje računala.
  • Svatko s dovoljno kovanica za ulog može provjeriti valjanost transakcija na mreži.
  • Ulaganja u PoS sustav vremenom se ne amortiziraju poput onoga što se događa s ASIC-ima i ostalim rudarskim hardverom. Na početni ulog validatora mogu utjecati samo kolebanja cijena i stope trgovanja.
  • Proof of Stake je energetski učinkovitiji i ekološki prihvatljiviji od Proof of Work u pogledu potrošnje energije.
  • Smanjena prijetnja od 51% napada.

Iako algoritam konsenzusa PoS doista zvuči sjajno, postoji jedan nedostatak, a to je da decentralizacija nije u potpunosti moguća.

To je zato što se ulaganje i dalje može monopolizirati na samo nekoliko čvorova na mreži. Oni koji imaju najviše kovanica mogu učinkovito kontrolirati većinu rudarstva.

Najprofitabilniji POS novac

Kada ulažete u Proof-of-Stake kovanicu, imate dodatnu prednost ne samo moguće procjene vrijednosti kovanice već i povrata na moguće ulaganje.

Ali koji su trenutno najbolji PoS novčići za investiranje. Ispod je nekoliko koje biste mogli uzeti u obzir.

NEO

NEO je decentralizirana blockchain platforma koja nastoji razviti pametnu ekonomiju koristeći kriptovalute i blockchain tehnologiju. NEO-ov algoritam za ulog koristi delegiranu bizantsku toleranciju na greške (dBFT).

Sudionici na NEO platformi mogu uložiti svoje novčiće kako bi zaradili nagradu u obliku “PLINA”. Kada stavljate NEO plin, sve što trebate je imati NEO kovanice u svom NEON novčaniku.

Dobivate godišnju nagradu u vrijednosti od 5,5% na sve kovanice koje uložite. Najbolja stvar u vezi s NEO ulaganjem je ta što ne morate biti stalno na mreži.

Lisk

Lisk (LSK) koristi oblik ulaganja koji se naziva delegirani algoritam konsenzusa Proof of Stake. Da biste sudjelovali u osiguranju i provjeri transakcija na platformi Lisk, potrebno je imati dovoljno LSK i biti jedan od top 101 delegata.

Delegat je račun za koji su drugi vlasnici LSK-a glasali za dovršavanje blokova transakcija. Delegati se biraju postupnim glasanjem. Dobit ćete nagradu LSK-om za generiranje novih blokova i osiguravanje blockchaina.

Stratis

Stratis (STRAT) je platforma za kriptovalute zasnovana na blockchainu ugrađena u C # kod. Njegov token novčić STRAT koristi se prilikom generiranja novih blokova transakcija pomoću mehanizma konsenzusa Proof of Stake.

Ulog se vrši pomoću Stratis Desktop novčanika. Kada uložite svoje STRAT kovanice, zaradite godišnju kamatu od 5,1%. To je dodatak blokovskim nagradama i naknadama za transakcije koje se dijele među dionicima. Pročitajte više o tome ovdje.

PIVX

PIVX je kratica od privatne trenutne verificirane transakcije. PIVX je kriptovaluta zasnovana na privatnosti, usmjerena na blockchain. Odvojio se od DASH-a 2016. godine i u potpunosti implementirao algoritam dogovora o konsenzusu uloga.

Kripto nema minimalnu ili maksimalnu količinu uloga, što znači da čak i oni s najmanjom količinom PIVX-a i dalje mogu sudjelovati i zaraditi nagrade.

Ulog je omogućen pomoću PIVX Desktop novčanika.

Da biste pokrenuli glavni čvor i zbog toga zaradili više u nagradama, morate imati 10.000 PIVX-a. Iz njih dobivate godišnju otprilike 5% povrata ulaganja (ROI).

OkCash

OkCash je bio pokrenut 2014. godine. To je kriptovaluta prikladna za mikro transakcije i koristi mehanizam konsenzusa dokaza udjela kako bi osigurao i provjerio transakcije na svojoj mreži.

OkCash pruža jedan od najboljih ROI-a na ulaganje. Da bi sudjelovao, korisnik prenosi OK novčiće u poseban novčanik. Vezani novčići služit će za provjeru transakcija dok zarađuju nagrade u obliku OkCash-a.

Ulogom na mreži OkCash zaradit ćete godišnji povrat od 10% od vrijednosti vašeg uloga. OkCash je novčić s niskim barijerama jer nema ograničenja na iznos na koji možete uložiti.

NAV novčić

NAV Coin je kriptovaluta izgrađena na Bitcoinovom kodu. Riječ je o novcu Proof of Stake koji se istaknuo kao dvostruki blockchain pogodan za privatne transakcije.

Možete zaraditi do 5% povrata povrh uloga. Ulog NAV-om, izvornim novčićem, obavlja se na novčaniku NAV Coin Desktop. Kao i kod OkCash-a, i kod NAV Coin-a nema ograničenja na koja možete staviti ulog.

Sažetak

Rudarstvo kriptovaluta jedan je od načina za stavljanje kriptokovanica u optjecaj. Proof-of-share je u ovom pogledu sličan zarobljenicima. Međutim, kako decentralizacija i jeftinije transakcije postaju sve važnije, upotreba PoS-a mogla bi pomoći smanjenjem hardverskih troškova i potreba za električnom energijom.

Zbog toga imamo Ethereum koji implementira svoj Casper protokol zbog kojeg će se sustav od Proof of Work premjestiti na mehanizam dokaza uloga. Kad se dogodi, bit će jedan od najboljih zbog svoje popularnosti i tržišne kapitalizacije.

Ostale kriptovalute na koje možete uložiti da biste zaradili nagrade su NXT, PeerCoin, Stellar i Bitshares.

Istaknuta slika putem Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me