IOTA csomópont beállítása és MIOTA megszerzése: Útmutató lépésről lépésre

Az IOTA egy egyedülálló elosztott főkönyvi technológia, amely 2014-ben született egy hardveres kezdeményezésből, amelynek célja az általános elosztott számítástechnika támogatása, mint az összekapcsolt eszközök IoT infrastruktúrájának alapja..

Az IOTA alapítvány elkötelezett az ipari szabványok és nyílt protokollok fejlesztése iránt a gép-gép gazdaság között, biztosítva az ellenőrzött, jól definiált és egyértelmű adatok valós idejű forgalmazását és a kritikus infrastruktúra biztonságát globális szinten.

Az IOTA csomópont futtatásával beléphetünk a hálózatba, amelyet „gubancnak” nevezünk. A Tangle egy példa egy Directed Acyclic Graph (DAG) alapú kriptovalutára. A csomópont a Tangle terheléselosztóként működhet, és segíti azáltal, hogy felgyorsítja a megerősítési időket a hálózat egy adott szegmensében, miközben hetente osztott adományokat kap ezért..

A következő szakaszokban az IOTA protokollt és a hálózati infrastruktúrát alkotó néhány kulcsfontosságú elemre összpontosítunk. Ezután utasításokat adunk a csomópont beállításáról és működtetéséről, valamint néhány alkalmazásról, használati esetről és az elérhető eszközökről.

Tehát, ha érdekel saját teljes csomópont beállítása otthonában kényelmesen olvasson tovább..

Magok, kulcsok, címek és tranzakciók

A tranzakciós csatorna létrehozásának kiindulópontja az IOTA mag. A vetőmagot biztonságos módon kell előállítani offline állapotban, és biztonságosan meg kell tartani. A Linux shell parancssorban ez a következő paranccsal történik:

macska / dev / urandom | tr -dc A-Z9 | fej -c $ {1: -81}

Mac felhasználók számára:

cat / dev / urandom | LC_ALL = C tr -dc ‘A-Z9’ | hajtás -w 81 | fej -n 1

A / dev / random ál-véletlenszerű számokat generál azáltal, hogy az eszközmeghajtókról, hálózati csomagokról stb. származó környezeti zajt összegyűjti egy entrópiakészletbe, amelyből a mag létrejön..

Bár vannak online vetőmag-generáló eszközök, nagyon ajánlott ezeket elkerülni. Korábban voltak olyan adathalász webhelyek, amelyek olyan eszközöknek álcázták magukat, amelyek ellopják a felhasználók magjait.

A generált 81 karakter hosszú karakterlánc, amely A-Z nagybetűkből és a 9-es számból áll. Az összes privát kulcs és címkészlet-köteg tranzakció az eredeti magból származik stream-szerűen (kissé hasonlóan az Ethereum pénztárcák mnememonikájához)..

Miután egy küldési tranzakció egy címről megtörtént, ezt a címet soha nem szabad újra felhasználni, mivel minden kimenet feltárja a privát kulcs egy részét. A vételi kimenetek egyetlen címben egyesíthetők, de ha ezt a címet elköltik, ki kell üríteni, és nem szabad felhasználni sem küldésre, sem fogadásra. A vetőmag nem sérül, ha pénzeszközök érkeznek címre költött formában, de az alapok igen.

Ennek oka az IOTA által elfogadott kvantumrezisztens kriptográfiai séma. Az egyszeri aláírási sémák (és különösen az egyszeri rejtjelezési hash függvények) módszerek a digitális aláírások létrehozására egyirányú funkciók. Elvileg hasonló egyszeri betétek és amint a neve is mutatja, ez úgy működik, hogy a kulcspárokat csak egyszer használjuk. Lényegében, miután a bitek hurkoltak, azokat később el kell fogyasztani.


Ez a kisebb, korai fázisban jelentkező kellemetlenség és technikailag látszólag akadályozott részvétel hamarosan megoldódik a Trinity pénztárca (jelenleg alfa tesztelési fázisban van). Ennek célja egy felhasználóbarát és intuitív, több platformon átnyúló interfész biztosítása a kusza számára, valamint a vetőmag- és címkezelési logika modulja, amely simább felhasználói élményt nyújt.

Tranzakciók, csomagok és pillanatfelvételek

IOTA tranzakció

Kép a Fotolia-n keresztül

A gubancon egy tranzakció egy kódolt 2673 tryte karakterláncból áll, amely dekódol egy címet, aláírást, értéket és címkeattribútumokat tartalmazó objektumot. A tranzakciókat rendszerint tömbökbe csoportosítják, úgynevezett kötegekbe, amelyek összefoglalják az értéktranzakciókat, amelyek kimeneteket tartalmaznak a fogadó címekhez és bemenetek a kiadásokhoz. Az értéktranzakciók önmagukban megkövetelik az inputok aláírását.

A tranzakciók adatbázisának növekedésével periodikus pillanatképek készülnek, amelyek a nullától eltérő egyenlegeket csoportosítják. Ezeket egyetlen rekordban tárolják, a többit pedig leveszik. A nem nulla egyenlegű címek bizonyos módon új genezis címekként szolgálnak, előzetes előzmények nélkül.

Jelenleg koordinált működési módban a pillanatfelvételeket manuálisan készíti el az alapítvány. Az alapítvány olyan megoldást épít, hogy a folyamatot a közeljövőben automatizálják, és állandó helyzetbe hozzák a gubanc teljes történetének megőrzését..

Szolgáltatások, mint pl thetangle.org és az Oyster hálózat (amely újracsatolással és a PoW végrehajtásával tárolja az adatokat a gubancon) jelenleg úgy tekinthető, hogy állandóan működik. Bármely értékes adat megőrizhető a gubancon, ha néhány jottával összekapcsolja őket, vagy más módon valamilyen értéket helyez a rendszerbe.

Alternatív megoldásként olyan speciális csomópontok is létrehozhatók, amelyek csak kontextus szerint releváns adatokat vagy tranzakciókat tárolnak a gubanc szomszédos szegmensén keresztül..

Koordinált konszenzusmód és mérföldköves tranzakciók

A koordinátor (vagy röviden Coo) az egész világon elterjedt IOTA csomópont, amelyet az IOTA alapítvány működtet. Ezek nulla értékű tranzakciók (úgynevezett mérföldkövek) kibocsátását szolgálják, amelyek biztosítják, hogy a mérföldkőre hivatkozó bejövő tranzakciók megfeleljenek a protokoll szabályainak.

Ez a lépések összehangolásával meghatározza a kusza növekedésének irányát. A részt vevő csomópontok a maguk részéről azt is igazolják, hogy a Coo nem sérti a konszenzus szabályait azáltal, hogy levegőből létrehozza a jótákat vagy jóváhagyja a kettős kiadásokat.

A cél átmeneti biztosítékként szolgál a csecsemőkorában lévő hálózat számára, hogy elkerülje a nagyobb mértékű támadásokat. Amikor a gubancon a szerves aktivitás mennyisége eléri a kellő küszöböt ahhoz, hogy önfenntartható legyen, a Koordinátort bezárják. Ezután a gubanc átáll a konszenzus biztosítására Monte Carlo Markov lánc véletlenszerű séták.

Alap csomópont beállítása (IOTA Reference Implementation)

A csomópont beállításához optimális konfigurációra van szükség. Az alábbiakban bemutatjuk a legkevesebb ajánlott hardvert / szoftvert:

  • 8–12 GB RAM
  • 25 GB tárhely
  • kétmagos CPU
  • 24/7 csatlakozás
  • Vagy az Ubuntu (16 vagy 17), vagy a CentOS előnyösebb

Az adatközpontban futó VPS (Virtual Private Server) általános és kényelmes megoldás, és számos VPS-tárhely szolgáltatót használhat.

Miután hozzáférést kapott a szerverhez (IP-cím és felhasználói jelszó), jelentkezzen be távolról a parancssori (vagy Gitt Windows rendszerben):

$ ssh felhasználóné[email protected]ím.to.szerver

Írja be a jelszót, és ha a felhasználó nem „root” (a Contabo szerverek alapértelmezés szerint rootok), győződjön meg arról, hogy rendelkezik „sudoer” jogosultságokkal, és hajtsa végre a „sudo su” parancsot a root néven történő bejelentkezéshez. Ezt követően egyszerűen futtassa:

$ bash <(curl -s https://raw.githubusercontent.com/nuriel77/iri-playbook/master/fullnode_install.sh)

Ez lekér egy telepítési parancsfájlt, amely automatikusan felismeri a rendszer paramétereit, letölti a szükséges szoftvercsomagokat és azok függőségeit. A telepítés során győződjön meg arról, hogy engedélyezi a Nelson és a Field – modulokat az alap protokoll tetején. Ez különböző feladatokat fog betölteni, amelyek fontosak az egészséges hálózat kiépítéséhez.

Engedélyezze Nelsont

A sikeres telepítés után megkapja azokat az URL-eket, amelyeken a peer manager és a Grafna irányítópult (a CPU I / O használatának figyelése) találhatók. A társkezelő általában IP-címet jelent a 8811-es port HTTP-n és a Grafna interfész az 555-ös porton és / műszerfal / db / iota? Refresh = 30s&orgId = 1 (alapértelmezett „iotapm” felhasználónév és jelszó a telepítés során megadottaknak)

Ezek távoli interfész hozzáférést biztosítanak a csomópont statisztikákhoz és az állapotmutatókhoz anélkül, hogy közvetlenül be kellene jelentkezni a távoli szerverre az ssh-n keresztül.

Grafna

Grafna bejelentkezési képernyőGrafna Monitoring Statistics

Grafna monitorozás a BöngészőbenGrafna áradatok

Grafna áradatok

Ezután a távoli VPS-hez futó ssh konzolon futtassa a következőt a csomópont GUI konfigurációs felületének megadásához:

$ iric

IOTA referencia-megvalósítás

IOTA referencia-implementáció Configuration Manager

A teljesen szinkronizált adatbázis („Get Fully Synced DB”) letöltése után folytatjuk a Nelson engedélyezését.

Nelson Auto-Discovery Peer Manager

Az alapvető IRI rendszerint a kusza szomszédok strukturált átfedő hálózatához van kötve. Ez egy „Nelson” nevű JavaScript-csomagoló segítségével történik. Nelson kapuőrként és hálózatfelügyelőként működik, akik felelősek a társaik felfedezésében, a kapcsolatok tárgyalásában, a terhelés-kiegyenlítő forgalomban és a rossz szereplők elleni védelemben..

Minden Nelson-csomópont fenntartja a megbízható társaik listáját, és rendelkezik egy „személyiséggel”, amely időközönként változik az összefonódásban, az úgynevezett „korszakoknak”. Ezek öt-tíz percig tartanak. Ez azt jelenti, hogy számos paramétertől és tényezőtől függően előfordulhat, hogy a bejövő kapcsolatokat nem fogadják el azonnal. Amint egyre több kapcsolat kerül, a bizalom halmozódik fel, amelynek súlya alapvető mutató a kusza működésében.

Boleró egy hasonló platformokon átívelő megvalósítás, amely könnyebb a Windows felhasználók számára, és egyetlen kattintással előidézi a teljes csomópont-beállítást. Ezt a közelmúltban integrálták (de nem teljesen) Nelson és Terület.

Miután engedélyeztük a Nelsont, folytatjuk a Field engedélyezését.

CarrIOTA mező

A CarrIOTA nyilvános terhelés elosztó a csomópontok teljesítményének és az erőforrás-használat optimalizálásának az egész hálózat javára. Védelmet nyújt a DDoS támadásokkal szemben, és a kritikus alkalmazások számára megerősített biztonságot nyújt. Ezenkívül statisztikákat számol és egészségügyi mutatókat szolgáltat egy IRI és szomszédjai számára, amelyek értékes adatokként szolgálnak az alkalmazások továbbépítéséhez és a különböző példányok integrálásához..

A CarrIOTA Field ösztönzőként is működik, ami jelentősen felgyorsítja a benne zajló tranzakciókat, stabilizálja az összefonódást. Heti IOTA token adományokat is oszt szét a Proof-of-Work résztvevők között (az egyszerű Hashcash PoW típusú, nem a Bitcoin bányász fajta).

A Field engedélyezése után a konfigurációs GUI-ból meg kell adnia egy egyedi azonosítót (bármilyen karakterláncot) és egy címet a heti osztott adományok fogadásához. Az előállított vetőmag kimenetének a fentiek szerint kell lennie a következő formában:

QAZEEELQCKLVOORDUBXTCLNDBQYMYHLTCADJSUVXBAYWHZXBHACHUBQWQONZHGUJOKWSOXKGEOIPSSUML

A mag beírásra kerül a pénztárca ezt követően egy generált fogadó címet másol és beilleszt a konfigurációs GUI cím mezőjébe.

IOTA Wallet Client

A jelenleg használt IOTA pénztárca

Végül engedélyeznünk kell a Proof-of-Work for Field számára, hogy az attachToTangle feladatokat átadja az IRI teljes csomópontjának, ezért megyünk a „Fájlok konfigurálása” oldalra, és beírjuk a „Field” mezőt.

Konfigurációs fájlok a kusza számára

Konfiguráció beállítása

A „pow” sort „hamis” -ról „igaz” -ra kell változtatni, a Ctrl + O-t a mentéshez és a Ctrl + X-et a kilépéshez. Ez a parancssorból is elvégezhető:

mező –pow –cím IOTA_ADDRESS

Most megyünk http://field.carriota.com/ és a megadott azonosító karakterláncunkkal ellenőrizze, hogy a csomópont megtalálható-e a Field kusza gomolygójában. Ez alternatív megoldásként kereshető a sima szövegű fájlban a következő címen: http://field.carriota.com/api/v1/graph.

Ha a megfelelő portok nem voltak engedélyezve a telepítés során, akkor nyissa meg a következő portokat a NAT útválasztón:

  • UDP: 14600-nál (sok szomszéd csak az UDP-t akarja használni gyors, könnyű hálózati csomagként)
  • UDP: 15600-nál
  • TCP: 16600-nál
  • TCP: 21310-nél (a CarrIOTA Field esetében)

Az adományozási forrásokat a részt vevő csomópontok megadott adománycímeire szétszórják egy szezon befejezése után 48 órán belül. Összesen több mint 3,4 milliárd jót fizettek ki március elején, amint azt az IOTA kutatója az alábbi tweetben közölte.

Az elfogadás szempontjából talán még fontosabb, hogy azóta a résztvevő csomópontok száma is megnégyszereződött.

További források és információk

A függőben lévő tranzakciókat manuálisan újracsatolhatjuk a csomópont parancssorából futtatott python szkripten keresztül, miután letöltöttük a hivatalos IOTA python könyvtárakat telepítés után.

apt-get install python-pip -y && pip install –upgrade pip && pip install pyota

Ezután csak a parancssorból kell futtatni az „újból csatolást”.

$ visszacsatolni

Számos alapvető webalapú eszköz (például különféle bináris és háromkomponensű konverterek, aktuális terepi statisztikák, adatbázis méret stb.) Érhető el Tangle Tools és egy kis oktatóanyag-gyűjtemény található itt.

A ChainLink Linkpoolja szintén kiadott egy IOTA adapter a ChainLink Oracle csomópontok esetében a közelmúltban, és úgy tűnik, hogy más olyan oracle szolgáltatások, mint az XYO geolocation oracle, az IOTA integrációt prioritásként kezelik ütemtervükben.

További fejlesztés alatt álló IOTA-alapú projektek között szerepel a gépi tanulás, mint szolgáltatás, az IOTA fizetési átjáró, különféle „kusza” csevegőalkalmazások és még sok más.

A frissítések és bejelentések nyomon követése és a megbeszélésekben való részvétel, vagy a gubanc dinamikájának jobb megértése és a kérdések feltevése érdekében az IOTA hivatalos viszály az alkalmazások fejlesztésével és az IOTA-ra irányuló projektek építésével foglalkozó emberek nagy és aktív közösségének ad otthont. An hivatalos közösségi fórum szintén nemrégiben indult.

Mennyit lehet keresni?

Bár az IOTA csomópont futtatása érdekes gyakorlat lehet, amely a tágabb ökoszisztémának kedvez, kétségtelenül érdekli a megszerezhető hozam. Végül is meg kell fedeznie a VPS futtatásának költségeit, és a karbantartásáért fizetnie kell az idejét.

Ez számos tényezőtől függ. Ide tartozik a hálózati igény, a verseny, a szerver konfigurációja és természetesen a MIOTA ára.

A jelenlegi szinten azonban várhatóan havonta 12-15 MIOTA között kereshet a csomópont futtatásáért. Ha a legegyszerűbb konfigurációt választaná egy VPS-en, akkor a havi díjak körülbelül 8 USD. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi árakon legalább 8 dollárt keres.

Feltételezve, hogy minden egyenlő marad, ez azt jelenti, hogy havonta körülbelül 100% -ot keres a befektetéséből. Természetesen mindig meg tudta tartani a MIOTA-t, amely profitként rendelkezik. Ha hosszú távon pozitív az IOTA ökoszisztémában, akkor ez kétségtelenül jól fog szolgálni Önnek…

Kiemelt kép a Fotolia-n keresztül

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me